Matemwe: afgelegen parel op paradijselijk Zanzibar

Van uitgestrekte savannes en groene bergen tot bountyeilanden: Tanzania heeft daadwerkelijk alles. Op zoek naar een plek om te relaxen voor of na je safari? Zanzibar it is. Vandaag nemen we je mee naar serene kustplaats Matemwe (ook erg geschikt als huwelijksreisbestemming!) én de culturele hoofdstad Stone Town.

Vrijwel altijd lijkt het werk zich op te stapelen nét voor je op vakantie gaat… Reizen met die rush in je lijf is niet ideaal. Daarom kozen mijn vriend en ik ervoor om allereerst dat vakantiegevoel op te wekken, en tot rust te komen, voordat onze gedroomde Afrikaanse safari in Tanzania van start zou gaan. Zanzibar was ons beginpunt. De reis sloten we vervolgens af op het vlak daarboven gelegen Pemba: een kleiner en ruiger paradijselijk oord. Omdat we vier weken (hoe luxe!) op pad gingen, was hier ook genoeg tijd voor. Officieel vormt het eiland Zanzibar, wat oorspronkelijk Unguja heet, samen met Pemba de semiautonome staat Zanzibar.

In deze blog neem ik je dus mee naar het schitterende Matemwe Retreat, en sluiten we het af in levendig Stone Town – op Zanzibar.

Van Dar Es Salaam naar schitterend Zanzibar

Vanaf de Tanzaniaanse stad Dar Es Salaam, waar wij op vlogen, gaan er vier ferry’s per dag naar Zanzibar. Ideaal! Binnen twee uur varen stap je in Stone Town uit – het oude centrum van Zanzibar-hoofdstad. Hier word je direct ondergedompeld in het kleurrijke, Tanzaniaanse eilandleven. Iedereen wil ons helpen aan vervoer, zwaait volop en roept ‘Jambo!’, of te wel ‘Hallo!’. Tanzaniaanse vrouwen zitten voor hun huisje met hun spelende kinderen, we passeren mannen die onderweg zijn naar de moskee en het valt me op dat iedereen elkaar begroet en vrolijk oogt. Wij nemen al vrij snel de taxi naar ons verblijf in Matemwe. Want voordat we het dynamische Stone Town gaan verkennen, relaxen we eerst drie dagen aan de kust van dit kalme dorpje. Gelegen aan de noordoostelijke kust van Zanzibar, waar de economie voornamelijk bestaat uit traditionele visserij en zeewierteelt.

Uitzicht Matemwe Retreat Asilia Africa in Zanzibar

Uitzicht vanuit de villa

We lopen met open mond door onze vrij hoog gelegen villa, die adembenemend uitzicht op de Indische Oceaan biedt.

Een warm welkom in Matemwe Retreat

Na een klein uur rijden, en in totaal bijna 24 uur reizen, arriveren we op onze eindbestemming: Matemwe Retreat van Asilia Africa. We lopen met open mond door onze vrij hoog gelegen villa, die adembenemend uitzicht op de Indische Oceaan biedt. Direct gelegen aan witte zandstranden, waar talloze prachtige vissersbootjes voorbij varen. In Matemwe Retreat staat alles in het teken van verwennerij: dat is direct duidelijk. De komende drie dagen genieten we hier van een ruim dakterras met loungebank en een eigen zwembadje, benedenverdieping met hangmat, kingsizebed en schitterende badkamer mét flink bad. Het voelt als een droom!

Matemwe Retreat - Asilia Africa -Zanzibar

Matemwe Retreat op Zanzibar

Matemwe Retreat Asilia Africa Zanzibar

Bad in Matemwe Retreat op Zanzibar

Topchef

Met als kers op de taart een fantastische chef, die ons voorziet van het meest geweldige eten – ’s ochtends, ‘s middags en ’s avonds. De inrichting van ons verblijf bestaat uit veelal natuurlijke materialen, zoals mangohout, natuursteen en bamboe, in rustgevende tinten, met hier en daar kleurrijke details. Met stip één van de meest perfecte bestemmingen voor een huwelijksreis. Er wordt ons ook geregeld gevraagd (wat niet het geval is ;-)): “Are you on a honeymoon?”

Matemwe Retreat van Asilia Africa op Zanzibar

Matemwe Retreat op Zanzibar

Fruit bij Matemwe Retreat op Zanzibar

Zwembad Matemwe Retreat op Zanzibar

Privézwembad van Matemwe Retreat

Snorkelen met wilde dolfijnen

Je kunt Zanzibar niet verlaten zonder een snorkeltrip te hebben gedaan. In ons geval een trip naar Mnemba: een klein, onbewoond eilandje, enkele kilometers van de kust van Matemwe. Een ovaal rif omringt dit paradijselijke eiland, waar duikers en snorkelaars het hele jaar door hun hart ophalen. Je treft er namelijk een grote, unieke verscheidenheid aan koralen en vissen, en met een beetje mazzel spot je er ook schildpadden en wilde dolfijnen. De onderwaterwereld is prachtig, en we treffen op de terugweg zelfs een aantal wilde dolfijnen rondom ons bootje. Omdat het extreme eb is als we terugvaren, doen we het héél rustig aan, en moeten we de boot zelfs een klein stukje slepen. Mijn vriend waagt zich de volgende dag, samen met andere duikers, ook nog aan twee ochtendduiken rondom ditzelfde eiland.

De onderwaterwereld is prachtig, en we treffen op de terugweg zelfs een aantal wilde dolfijnen rondom ons bootje.

Snorkelen op Mnemba Island bij Matemwe Retreat

Snorkelen rondom Mnemba Island

Een typische vissersmarkt op Zanzibar

Na een lekkere lunch, bestaande uit onder meer vers fruit, een Tanzaniaanse curry en een chocolade-kokostaartje, nemen we een kijkje op de lokale vissersmarkt van Matemwe. Met de buikjes rond wandelen we door het prachtige, groene retreat naar het ernaast gelegen, witte zandstrand. Onderweg komen we drie jongetjes tegen die ons om eten vragen. Hartverscheurend, en zo is dat contrast tussen ons verblijf en deze arme jongens triest groot. We geven ze wat we bij ons hebben, waarna ze met ons meelopen naar de vissersmarkt op het nabijgelegen strand. De kustlijn van Matemwe vult zich al snel met traditionele, Tanzaniaanse vissersbootjes, genaamd ‘dhows’, en de vissersmannen laden hun vangsten uit.

Vissersmarkt Matemwe

Octopussen en tonijn

Ook de locals uit het dorp vinden allen hun weg naar het strand. Er wordt veel gelachen en gekletst tussen het serieuze veilen van de vissen door. Vooral de tonijnen zijn veel waard, en daar wordt dan ook druk over onderhandeld. De kinderen helpen mee in de visserij, door bijvoorbeeld de gevangen octopussen na het vissen zacht te ‘slaan’ met een stok. Zo schijnen ze lekkerder te smaken, en zijn ze makkelijker te bereiden. Tussen de mensen door lopen vele magere katjes, die de gevallen stukjes vis netjes opruimen. Onze gids vertelt dat de mannen van Matemwe rond 04.00 ’s nachts opstaan om te gaan vissen, en elkaar om en om wakker maken. Ze hebben (natuurlijk) geen wekker, maar er is altijd wel íemand die vroeg wakker wordt.

Vissersmarkt Matemwe Vissersmarkt Matemwe Vissersmarkt Matemwe

Vooral de kindjes zijn erg benieuwd, en gelukkig gaat het begroeten en wat korte ‘small talk’ in Swahili ons inmiddels goed af.

Kletsen in Swahili met locals

We lopen vervolgens het strand af en het dorpje van Matemwe in. Al wandelend wordt er opnieuw volop vrolijk naar ons gezwaaid en geroepen. Het is duidelijk dat ze hier niet veel witte mensen tegenkomen. Vooral de kindjes zijn erg benieuwd, en gelukkig gaat het begroeten en wat korte ‘small talk’ in Swahili ons inmiddels goed af. Tussen de kleine huisjes in treffen we hier en daar waterputten, waar de wat oudere kinderen emmers water uit halen. Om te drinken, mee te koken of kleren in te wassen. Hier en daar lopen koeien en geitjes, en er heerst een redelijk gemoedelijke en gezellige sfeer.

Dorpje Matemwe op Zanzibar Dorpje Matemwe op Zanzibar

De basisschool van Matemwe

Daarna passeren we de lokale basisschool, waar de kinderen – zo vertelt onze gids – leren lezen en schrijven. Daarnaast is Engels een belangrijk vak. Wat mij direct opvalt, is dat op alle voorbeeldplaatjes in de klaslokalen witte mensen worden gebruikt. Een gek gezicht wel, aangezien iedereen hier zwart is. Dit viel me overigens in de hoofdstad, op billboards op straat, ook al op. Onze gids legt uit dat sommige kinderen enkel leren lezen en schrijven, om vervolgens te helpen in de visserij of in het huishouden. De middelbare school, en laat staan studeren, is voor de inwoners van onder meer het armere Matemwe erg duur. Bovendien hebben sommige mannen, vertelt hij, wel 20 kinderen bij vier of vijf vrouwen. Hierbij legt hij uit dat deze vrouwen en kinderen soms zelfs onderling samenwonen, wat (uiteraard) niet altijd goed gaat. Dat is voor ons niet voor te stellen, toch?

Onze gids legt uit dat sommige kinderen enkel leren lezen en schrijven, om vervolgens te helpen in de visserij of in het huishouden.

Basisschool in Matemwe op Zanzibar

Kampvuur aan het strand

Op onze laatste avond bij Matemwe Retreat heeft het personeel een geweldig diner op het strand voor ons georganiseerd. Alles wordt uit de kast getrokken om een romantische setting te creëren. Hiervoor was een geïmproviseerde bank en tafel uit het zand gegraven, bedekt met talloze kussens en dekens. Héél bijzonder. Dit alles in combinatie met een kampvuur en kaarsjes, en direct aan de kabbelende zee en op een leeg strand. Je kunt je voorstellen: dit is een van de mooiste diners die ik ooit heb gehad.

Matemwe Retreat Asilia Africa Zanzibar

Diner op het strand bij Matemwe Retreat

Stone Town: het historische deel van Zanzibar

Het is (helaas) tijd om Matemwe te verlaten. De laatste twee dagen op Zanzibar brengen we door in idyllisch Stone Town – waar ik ook veel zin in heb. Voor het eerst deze vakantie zien we iets van het koloniale verleden van het eiland. De architectuur verandert van de standaard Afrikaanse structuren, met veel bruintinten, naar een bijzondere mix van vooral witte stenen gevels met veel iconische zware, houten deuren. Bepakt en bezakt lopen we door smalle straatjes en pittoreske steegjes van het kleurrijke centrum, wat erg doet denken aan Marrakech, naar ons hotel genaamd Mrushi House.

Stone Town op Zanzibar

Souvenirs ten overvloede

Daarna dwalen we door de bijna Arabisch aanvoelende straatjes, en geven onze ogen de kost aan de vele kleuren die de mensen en gebouwen rijk zijn. Ik vind de levendige sfeer heerlijk. We moeten, na het rustige Matemwe, wél even wennen aan de bedrijvigheid. Om de twee meter worden we namelijk door enthousiaste verkopers ‘gelokt’ naar hun winkeltjes. Van schilderijtjes en koffiebonen tot houten spatels en zelfgemaakte armbandjes: voor souvenirs zit je in Stone Town goed. Ik scoor in een schattig winkeltje een kleurrijke jumpsuit, handgemaakt door een Tanzaniaanse, jonge vrouw. Ze maakt haar creaties in een geïmproviseerd atelier achterin haar winkeltje. Een aandenken naar mijn hart.

Stone Town op Zanzibar

Stone Town op Zanzibar

We geven in Stone Town onze ogen de kost aan de vele kleuren die de mensen en gebouwen rijk zijn.

Het huis van Freddie Mercury

Één van de grootste rock-iconen komt uit Zanzibar. Het ouderlijk huis van Freddie Mercury, ‘frontman’ van Queen, is dan ook een grootse toeristische trekpleister – middenin het hart van Stone Town. Ook wij nemen een kijkje in het huidige museum, gelegen op de plek waar deze grootmeester zijn eerste stapjes zette. Geboeid lezen we over zijn jeugd en levensloop, waar een mooie verzameling foto’s bij hoort. Ook hangen er door Freddie handgeschreven lyrics van Freddie, en kun je zijn oude piano en leren jasje bewonderen. Als Queen-fan is dit toch best bijzonder!

Deur huis Freddy Mercury in Stone Town

Freddie Mercury museum in Stone Town

Vrijdagmiddagborrel op het strand

Daarna struinen we verder door de levendige stad, en bezoeken we nog een toffe markt in het historische fort, en tevens oudste gebouw, van Stone Town. Binnenin de oude tuinen staan talloze kraampjes en kunstenaars die hun kunst verkopen. We strijken vervolgens neer bij The Secret Garden – een afgelegen en verscholen binnentuin, ver weg van de rumoerige drukte van Stone Town. Hier drinken we een Tanzaniaanse ‘spiced coffee’, met gember. ’s Avonds bewonderen we de zonsondergang op het strandje van Stone Town. Het is vrijdagavond, en de locals duiken massaal het water in. Kinderen spelen en voetballen, en families relaxen op een kleedje aan het water. Ook hier is de hartelijkheid van de Tanzanianen meteen merkbaar, aangezien we regelmatig enthousiast worden aangesproken. Er is muziek, en wij drinken er uiteraard een biertje mee.

Fort Stone Town op Zanzibar

Fort Stone Town op Zanzibar

Zonsondergang in Stone Town, Zanzibar

De lekkerste koffie van Stone Town…

…drink je bij Zanzibar Coffee House. Een authentiek koffiehuis slash hotel in het hart van Stone Town, bestaande uit vier verdiepingen, waar je geweldige koffie kan drinken. Van cappuccino en flat white tot een ijskoffie met vanille-ijs. Dit alles gemaakt met koffiebonen uit de Tanzaniaanse bergen. Wij vinden een plekje op het sfeervolle dakterras vol antiek meubilair, met goed uitzicht over het oude centrum. We kopen zelf ook twee zakken koffiebonen – 100% Arabica – afkomstig uit het zuiden van Tanzania. Zo kunnen we thuis nog even nagenieten. Nóg een aandenken naar mijn koffiehart.

Zanzibar Coffee House in Stone Town

Zanzibar Coffee House in Stone Town

Zanzibar Coffee House in Stone Town

Luguber slavernijverleden

Zanzibar ligt op de handelsroute naar India – en dit is (helaas) bepalend geweest voor de geschiedenis van het eiland. Stone Town was tussen 1830 en 1873 het centrum voor slavenhandel en bezat één van de grootste open slavenmarkten ter wereld. Op die plek staat nu de eerste Anglicaanse kathedraal van Afrika, waar wij een kijkje nemen. Een gids toont ons het daarnaast gelegen slavernijmonument en leidt ons daarna rond door de voormalige kerkers. Al bukkend in deze enorm kleine ruimte vertelt hij dat slaven hier gevangen werden gehouden voordat ze werden verhandeld op de markt. De rillingen lopen over mijn rug. En ik besef maar weer al te goed dat ik van geluk mag spreken dat ik in een tijd als deze en in een land als Nederland ben geboren. Een lockdown is zo dramatisch nog niet, zeg maar. Soms werden er wel 50 tot 100 slaven in een ruimte van, ik schat, niet groter dan 25 vierkante meter. Ook is er een indrukwekkende expositie te zien: deze neemt je stap voor stap, in tijdsblokken, mee in wat slaven destijds – en op sommige plekken op de wereld nog steeds – doormaakten.

Stone Town was tussen 1830 en 1873 het centrum voor slavenhandel en bezat één van de grootste open slavenmarkten ter wereld.

Kerk in Stone Town, Zanzibar

Typisch Tanzaniaans lunchen bij Lukmaan

Na deze heftige indrukken is het tijd voor lunch. Voor we op de ferry stappen en Zanzibar verlaten, willen we nog eten bij hét openluchtrestaurant van Stone Town met lokaal, Swahili eten: Lukmaan. Een plek met talloze locals, dus dat is alvast een goed teken. We eten uiteraard chapati, een heerlijk, Tanzaniaans soort platbrood, met kokossaus, groenten en kip en een avocadosalade. Zó lekker dat ik direct ben aangevallen en vergeten ben foto’s te maken. Maar… gelukkig heb ik wel wat kiekjes van de vele kittens die er rondliepen.

Kat bij Lukmaan in Stone Town

Een fijn, kleurrijk eiland met hartelijke mensen en geweldig eten: dat is Zanzibar. Nu op naar het vasteland, want het is tijd voor onze safari in het noorden van Tanzania.

Emma

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>