Magisch auto-avontuur in het zuiden van Tunesië

Klein landje, grootse avonturen! Hoewel Tunesië vaak geassocieerd wordt met lekker luie strandvakanties, is er naast de magnifieke kustlijn nog veel meer te beleven. Ga met ons mee op auto-avontuur in het zuiden van Tunesië en ontdek de veelzijdigheid die dit Noord-Afrikaanse land te bieden heeft.

Gewapend met stevige jeep, chauffeur en gids gingen wij op pad om het zuiden van Tunesië te verkennen. Van hagelwitte stranden en de azuurblauwe zee in Djerba crosten we dwars door ruige bergketens, immense zandbergen en zalige oases in het binnenland om uiteindelijk de magische Sahara te bereiken. Een machtige trip vol afwisseling én avontuur!

tataouine

Het landschap van Tataouine is onwaarschijnlijk groot

Paradijselijk Djerba

Uitvalsbasis voor onze trip is het eiland Djerba, gelegen aan de zuidkant van de Golf van Gabes. Door deze zuidelijke ligging is het eiland een perfect plek om (dag)tochtjes naar het vasteland en de wat ruigere gebieden van Tunesië te maken. Djerba is met twee grote wegen verbonden aan het vasteland, dus de bereikbaarheid is prima.


Het eiland zelf wordt vooral gekenmerkt door een kustlijn met veel grote en luxe resorts, waar je een heerlijk relaxte strandvakantie kunt vieren. Hoewel de bekendste bezienswaardigheid op Djerba Houmt Souk is, een plaatsje met bruisend centrum en dé plek om al je souvenirs voor een vriendelijk prijsje in te slaan, is het eigenlijk leuker om het wat onbekendere dorpje Erriadh te bezoeken. Het ligt niet ver van de grootste trekpleister en hier vind je kleine kunstzaakjes en ongekend veel streetart. De smalle straatjes bieden prachtige doorkijkjes in het dagelijkse leven en dat gecombineerd met de rijk bloeiende bougainville, maakt dat het een van de gaafste en meest fotogenieke plekjes op Djerba is!

erriadh

De verborgen parel van Djerba: het dorpje Erriadh

Dwars door de bergen

Onze trip vanaf Djerba heeft als bestemming de Sahara in het zuiden. Om daar te komen zullen we echter een flink eind moeten rijden. Op de kaart oogt Tunesië verraderlijk klein tussen de reuzen van buurlanden Libië en Algerije in, maar in werkelijkheid is het land toch ruim vier keer zo groot dan Nederland en kun je dus gemakkelijk uren aan het rijden zijn.

Vanaf Djerba zijn de wegen zeer goed begaanbaar en vrij rechttoe, rechtaan. Eenmaal de brug over naar het vasteland is de omgeving vlak, droog en nauwelijks begroeid. Her en der passeer je een klein dorpje met wat huizen en cafés, maar daar blijft het ook bij. Prima voor een pitstop en van de mierzoete muntthee krijg je sowieso een enorme energieboost, maar we willen natuurlijk gewoon nog verder rijden. Het landschap verandert zodra we Medenine, een van de grote steden in het zuiden van Tunesië, zijn gepasseerd.

Eindeloze rechte wegen met her en der een dorpje brengen je vanaf Djerba naar het binnenland

Uit de dorre, stoffige vlakte beginnen nu kleine heuvels op te rijzen. De wegen worden bochtiger, de bergen hoger, het landschap steniger maar wonderbaarlijk genoeg ook fractioneel groener. We hebben de zuidelijke bergen van Tunesië bereikt, van oudsher het gebied dat wordt bevolkt door Berbers en rijk is aan de voor die cultuur zo kenmerkende Ksars en grotwoningen.

Tataouine’s magnifieke Ksars

Tijdens een korte pauze voor een verfrissend drankje – de temperatuur kan hier behoorlijk oplopen – worden we uitgenodigd om een Ksar te bekijken. Een Ksar is een dorp in een typische Berberse bouwstijl, meestal op een hoge locatie gelegen. Ksar Jouamaa ligt op een heuvel tegen de prachtige regio Tataouine aan, met een geweldig uitzicht over de wijde omgeving. Deze vervallen Ksar wordt omgetoverd tot een hotel en het bijbehorende café is werkelijkwaar een sprookjesachtige plek met een adembenemend uitzicht. Geen straf om hier te moeten ontbijten! De kamers zelf zijn vrij basic maar door hun bijzondere bouwstijl verrassend koel. De sanitaire voorzieningen zijn op dit moment nog beperkt te noemen, maar daar wordt hard aan gewerkt en het zal dan ook niet lang duren voor dit hotel een pareltje in de omgeving is!

Ksar Jouamaa

Met dit uitzicht wil je wel een extra kopje muntthee drinken, nietwaar!

Ksar Jouamaa Tunesië

Deze vervallen Ksar wordt omgetoverd tot een prachtig hotel

In de omgeving zijn naast de vele Ksars, ook de beroemde grotwoningen te vinden die de Berberse cultuur zo bekend heeft gemaakt. Een van de best bewaarde varianten hiervan vind je in Matmata. Het verhaal gaat de ronde dat de eerste bewoning op deze plaats al van 200 v.C. stamt, maar feit is in ieder geval dat het beroemd werd nadat George Lucas besloot om het Sidi Driss hotel in Matmata te gebruiken als setting voor Luke Skywalkers ouderlijk huis. Met de toevoeging van slechts enkele decorstukken werd een traditioneel Berbers bouwwerk zo omgetoverd tot een sciencefiction set die ongekend populair zou worden. Delen van die set zijn er nog steeds terug te vinden en het hotel is dan ook een interessante bezienswaardigheid voor zowel cultuur- en architectuurliefhebbers, als die-hard Star Wars-fans!

Niet alleen dit hotel fungeerde als set voor Star Wars, veel meer plekken in de regio zijn te zien geweest in de films. Niet voor niets heet Skywalkers’ planeet ‘Tatooine’, vernoemd naar de Tunesische regio Tataouine. En één ding is zeker, dit gebied is van een ongekende buitenaardse schoonheid!

star wars

Originele berberarchitectuur gecombineerd met originele Star Wars artefacts

Magische oases tussen eindeloze zandvlaktes

Vanaf Matmata worden de bergen steeds weer minder. Langzaam zakken we af richting het zuiden en hoe verder we komen, hoe meer de rotsen plaatsmaken voor diep-oranje gekleurd zand. Onmiskenbaar naderen we nu onze bestemming; de Sahara.

Er lijkt geen einde te komen aan de stoffige weg en de enorme zandvlaktes. Terwijl we dieper de woestijn in rijden worden we vergezeld door een politiewagen die ons een escorte geeft in dit gebied. Hoewel we nog ver van de grensgebieden zitten, neemt Tunesië geen risico’s meer als het het voor hun oh zo belangrijke toerisme betreft. Uiteindelijk houden de agenten zich samen met de gids voornamelijk bezig met enkele logistieke kwesties (waar zijn toch de kamelen..?) dan zichtbaar met veiligheidsissues, dus we hebben ons op geen enkel moment niet op ons gemak gevoeld.

Na een fors stuk rijden over een weg die meer bestaat uit potholes dan uit wegdek, zien we in de verte eindelijk enkele dadelpalmen opdoemen. Alsof je in een attractie in de Efteling zit, zo magisch is het gevoel wanneer je je realiseert dat je in een échte oase in de woestijn bent aangekomen.

Ksar Ghilane

De oase van Ksar Ghilane is een welkome verademing na de lange tocht door het barre land

Tussen de vele palmen van Ksar Ghilane bevinden zich enkele watertjes, een winkeltje en een café. Perfect om even bij te komen en af te koelen door een verfrissende duik te namen. Vanuit hier kun je verder de Sahara intrekken, juist even uitrusten van een lange tocht, of zelfs gaan overnachten onder de adembenemende sterrenhemel die de Sahara rijk is! Vergis je echter niet wat betreft de omstandigheden hier; je bent in the middle of nowhere, met hoge temperaturen overdag en soms juist weer ver onder nul midden in de nacht. En bovendien kan er een fikse wind staan die je genadeloos zal zandstralen. De omstandigheden zijn ruw en bijzonder, maar ook bijzonder heftig.

Desalniettemin brengt het ons precies wat we wilden; een machtige trip door het uitgestrekte zuiden van Tunesië. Overal word je gastvrij ontvangen, krijg je meer muntthee aangeboden dan je op kunt en achter elke bocht schuilt wel weer een nieuw vergezicht die de lust om door te reizen door dit intrigerende gebied alleen maar verder aanwakkert!

Sahara

De lokale bevolking weet prima hoe zichzelf te beschermen tegen de brandende zon en de harde zandvlagen in de Sahara

Is reizen door Tunesië veilig?

Een veelgehoorde reactie op deze trip was de vraag of het wel veilig is als toerist in Tunesië. Mijn persoonlijke antwoord daarop is ‘ja’. Het reisadvies naar Tunesië is een jaar terug door de Nederlandse overheid bijgesteld en een groot deel van het land, waar sowieso de vele toeristenoorden aan de kust onder vallen, zijn nu geel. Enkele delen van Tunesië, voornamelijk de grensgebieden met Algerije en Libië, hebben nog een negatief reisadvies van de Nederlandse overheid gekregen.

Ook wij hebben een stuk door dit gebied gereisd en hebben nergens een negatieve ervaring gehad, maar het is wel degelijk aan te raden om je hier vooraf goed over te laten informeren, dat voorkomt dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. Maar bovenal ligt het grootste deel van deze wonderlijke roadtrip gewoon in geel gebied en kun je hier dus naar hartelust touren en genieten zonder zorgen!

Binnenland tunesie

Veeteelt is een belangrijke bron van inkomsten in deze regio. Vol trots laat deze boer zijn geitjes zien en mogen we ze vasthouden.

Tunesië

Her en der stoppen bij de kleine cafés is in deze warmte geen overbodige luxe

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)
 1. ‘Genieten zonder zorgen’ in ‘geel gebied’ vind ik toch wat te positief beschreven… Mijn gevoel bij geel is anders. Ik besloot juist om niet te gaan, iedereen moet zelf een inschatting maken. Zoals je schrijft!

  • Brigitte zegt:

   Helemaal mee eens Arjan, je moet het zelf willen en prettig vinden! Mijn ervaringen zijn tot nu toe altijd louter positief geweest in geel gebied, maar het is eenieders eigen keuze en gelukkig is er veel informatie te vinden bij reisadviezen van verschillende overheden wat betreft de omstandigheden en risico’s.

 2. Theo Molenaar zegt:

  Ik vind dat je niet over trips door dat soort gebieden moet schrijven. Ik heb de trip ook aangeboden gekregen en niet gedaan. Want het feit dat er niet altijd iets gebeurt wil niet zeggen dat het ook veilig is. Ten zuiden van Matmata is zelfs oranje gebied. Bij Tatouine wordt het rood. Publiciteit in de zin van ‘ik heb het gedaan en er is niets gebeurd’ is onverantwoordelijk.

  • Brigitte zegt:

   Ik ben het daar niet helemaal mee eens Theo. Natuurlijk is het niet zo dat als er bij N=1 een keer iets niet gebeurt, het dan wel veilig zou zijn. Maar ik vind het zelf juist altijd erg fijn om verhalen en ervaringen uit dergelijke regio’s te lezen. Hoewel het gebied van deze reis in Nederland namelijk een geel en een heel klein stukje oranje advies had, is het Britse advies hierover bijvoorbeeld geheel groen. Nogal tegenstrijdige adviezen in mijn opinie, dus ik waardeer het persoonlijk juist als daarover geschreven wordt.

   Als Reishonger hebben wij niet de mogelijkheden dan wel middelen om een reisadvies te schrijven, dus blijft het bij een reiservaring. Wat eenieder daarmee doet, is natuurlijk aan diegene zelf om te beslissen. Als veiligheidsrisico’s geheel geen issue zouden zijn, zou er ook geen paragraaf aan gewijd worden. Ik zie nu wel in dat ik niet duidelijk genoeg een onderscheid heb gemaakt tussen de regio Tataouine en de gelijknamige stad, wat zou kunnen suggereren dat er door rood gebied is gereisd (wat niet het geval is geweest). Dat zal ik aanpassen in het artikel.

 3. Als het tot geel gebied beperkt is gebleven dan gelden mijn bezwaren niet. Ik reis zo vaak door geel gebied. Kan betekenen beetje opletten, slechte wegen etc. etc. Ik vind alleen dat reizen naar rood gebied (Tataouine) niet moet worden gepropageerd.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>