Luzon, het avontuurlijke noorden van de Filipijnen

De meeste toeristen die naar de Filipijnen reizen, slaan de noordelijke eilandengroep Luzon over en vliegen direct door naar een van de vele strandbestemmingen in de Visayas. Dat is ontzettend zonde, want deze bergachtige regio heeft een aantal hele bijzondere bezienswaardigheden, zoals de rijstvelden in Banaue, de grotten in Sagada, de surfstranden in La Union, en de chaotische hoofdstad Manilla. Lees hier alles wat je moet weten voor een avontuurlijke vakantie in Luzon.

De rijstvelden in Banaue

Onze eerste bestemming in Luzon is Banaue. We nemen de nachtbus vanaf Manilla en komen rond zeven uur ‘s ochtends aan in het bergstadje. De naam van de busmaatschappij is Ohayami, het kost 450 pesos per persoon en duurt ongeveer 9 uur. We worden afgezet in een hostel dat tegelijkertijd dienst doet als toeristenbureau. In de omgeving van Banaue heb je een aantal prachtige rijstvelden. Het meest adembenemende uitzicht heb je in Batad, waar de Amfitheater rijstterrassen zijn. In het hostel regelen we een bus om ons naar de rijstvelden in Batad te brengen. De gammele busrit duurt ongeveer een uur en kost 500 pesos heen en terug (we delen het busje met zes anderen). Je kunt er waarschijnlijk goedkoper komen als je een tricycle huurt. De wegen in Luzon zijn best oké, op enkele landverzakkingen en een compleet gebrek aan basis veiligheidsregels na.

Om de rijstvelden te kunnen bezoeken, moet je een milieuheffing van 50 pesos betalen (nog geen euro). De inwoners van Batad zijn vaak hard aan het werk in de rijstvelden en stellen de toeristen met hun camera’s niet altijd op prijs. Als je meer interactie wilt met de lokale bevolking, is het verstandig een gids te huren voor ongeveer 400 pesos. Via een steil, kronkelig pad daal je af naar de bodem van de groene vallei. Je loopt tussen de rijstvelden en huisjes door, waar het krioelt van de honden en kippen. De beste tijd om de rijstvelden te bezoeken is in maart of april, wanneer de rijst volop in bloei is, maar het uitzicht is het hele jaar rond spectaculair. Aan de andere kant van de vallei is een 40 meter hoge waterval, te bereiken via een korte trek door de wildernis.

Het 8e wereldwonder, noemt men de Banaue-rijsterassen op Noord-Luzon (Filippijnen). Als heuse amfitheaters strekken ze zich uit over het landschap

Een vrouw aan het werk in de rijstvelden van Batad

Twee sterke jongens in Batad

Deze twee sterke jongens hielpen ook een handje mee

Grotten verkennen in Sagada

De volgende dag zetten we onze reis voort richting Sagada. Een klein busje brengt ons voor 200 pesos per persoon rechtstreeks van Banaue naar Sagada, een rit van 3 uur. Deze plaats heeft zijn naam te danken aan een miscommunicatie. Lang geleden vroeg een groep Spaanse soldaten een visser naar de naam van het plaatsje. De visser dacht dat de soldaten vroegen wat hij vasthield en antwoordde “sagada”, wat bamboe mand betekent in het lokale dialect. Het dorp werd door de Spanjaarden geregistreerd als Sagada, maar de echte naam van dit bergdorpje is Ganduyan. Als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van dit kleine dorpje, is het de moeite waard om een kijkje te nemen in het Ganduyan museum.

Filipino’s noemen Sagada ook wel de stad van de doden. Het staat vooral bekend om de hangende doodskisten in Echo Valley. De inheemse bevolking van Luzon, de Igorots, begraven hun doden niet, maar hangen ze in doodskisten aan rotswanden opdat ze zo dicht mogelijk bij de hemel zijn.

Er zijn veel activiteiten voor toeristen in dit gezellige bergdorpje, te regelen via het tourist information centre. Je kunt wildwaterraften, mountainbiken, klimmen, paardrijden, hiken, of de Lumiang en Sumaguing grotten verkennen. Wij besluiten het laatste te doen. Voor 800 pesos (twee personen) hebben we een persoonlijke gids om ons vier uur lang te begeleiden door het ingewikkelde grottenstelsel. We betalen 200 pesos voor ons vervoer naar de grotten, die zich in principe op loopafstand bevinden.

Gids in Lumiang grot

Onze gids Fred bereidt de gaslamp voor in de ingang van de Lumiang grot

We beginnen ons avontuur in de Lumiang grot. De ingang van deze grot lijkt op een set van Indiana Jones met eeuwenoude doodkisten en hier en daar wat schedels en botten. Gewapend met een gaslampje en een goed gevoel voor humor begeleidt onze gids Fred ons door de nauwe gangen en kieren. Het is een hele work-out om door de tunnels te manoeuvreren. Onderweg komen we langs een aantal bijzondere druipstenen en op een gegeven moment moeten we een onderwaterrivier oversteken. De Lumiang grot loopt halverwege over in de Sumaguing grot, waar het iets drukker is.

Surfen in La Union

Na een aantal dagen in de bergen zijn we wel weer toe aan het strand. Het is niet makkelijk om in La Union te komen vanaf Sagada. Eerst nemen we de bus van Sagada naar Baguio. Deze bus gaat elk uur van 5 uur ‘s ochtends tot 2 uur ‘s middags vanaf het Eduardo Gaudan Longid centrum. De bus is snel uitverkocht en vertrekt zodra ‘ie vol is, dus koop je tickets ver van te voren en zorg dat je een half uur eerder aanwezig bent. De rit naar Baguio duurt 5 uur. In Baguio stappen we over op de bus naar Abbra. Deze bus zet ons na twee uur rijden af bij ons hostel Flotsam Jetsam in La Union. We verblijven in een acht persoons hutje voor 680 pesos per persoon per nacht (inclusief ontbijt).

We hebben de moeite genomen om naar La Union te reizen, omdat het een van de weinige plaatsen in de Filipijnen is waar je als beginner kunt surfen. Op sommige dagen blijken de golven nog iets te wild voor ons, maar als je een ervaren surfer bent, red je je wel. Het huren van een surfplank kost 200 pesos per uur of 800 pesos voor een hele dag. Er is een sterke stroming, dus wees voorzichtig als je gaat zwemmen. Net voorbij het tourist information centre op het strand is een plekje waar de rotsen de golven breken zodat je rustig kunt badderen. Het water is niet zo blauw als op sommige plekken in de Filipijnen, maar het is het hele jaar door lekker warm.

La Union heeft een relaxte surfsfeer met gezellige restaurants en barretjes. Het is er niet te druk en vanaf het strand heb je een prachtig uitzicht op de zonsondergang. Niet ver van La Union heb je Tangadan Falls, een mooie waterval waar je een frisse duik kunt nemen.

Surfer zonsondergang

Een surfer in de gloed van de zonsondergang

Manilla

Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen en een bruisende hub, ligt ook op Luzon. Zoals de meeste hoofdsteden in Zuidoost-Azië, is Manilla een gigantische en chaotische stad. Als je door de stad rijdt, valt de ongelijkheid duidelijk op. Hoge, moderne wolkenkrabbers worden afgewisseld met armoedige krottenwijken. Laat je niet oplichten door taxichauffeurs die vragen om een extra bijdrage vanwege het drukke verkeer, want het verkeer staat 24/7 vast.

Wij hebben slechts één dag om Manilla te verkennen en hebben daarom alleen het historische centrum Intramuros bezocht. Intramuros is de oudste wijk van Manilla; een restant van de Spaanse kolonisatie. Zoals de naam doet vermoeden, is de buurt volledig omgeven door hoge, massieve muren. Enkele bezienswaardigheden in dit stadsdeel zijn de San Agustin kerk, de indrukwekkende Kathedraal van Manilla, en Fort Santiago. Net buiten de stadsmuren vind je het Rizal park en het Nationaal Museum van de Filipijnen, beiden gratis te bezoeken.

Manilla Intramuros paard en wagen

Verken het historische centrum per paard en wagen

Trekt het avontuurlijke Luzon jou aan? Heb jij het noordelijke eiland al verkend? Zo ja, wat zijn jouw mooiste herinneringen?

Tekst en foto’s: Marjon Hilhorst

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>