Unieke wandeling in Zuid-Bohemen

Vanuit Reishonger zijn we altijd op zoek naar ‘hidden gems’. In het zuiden van Tsjechië vonden we zo’n plek: de Lužnice vallei in de regio Toulava. Dwars door deze idyllische regio loopt, langs de Lužnice rivier, een lange afstand wandelroute van wereldklasse. Deze prachtige wandelroute kent vier dag-etappes en voert met een lengte van 55 km door beschermde natuurgebieden en middeleeuwse stadjes. Weg van de alledaagse drukte kun je genieten van de ongerepte natuur in Zuid-Bohemen.

Wie Zuid-Bohemen van dichtbij wil beleven heeft alleen goede wandelschoenen en voldoende tijd nodig. Want dit is de ideale omgeving om eindeloze wandelingen te maken. Wie minder tijd heeft, kan het best gelijk de Lužnice-vallei opzoeken, in het noorden van de regio Zuid-Bohemen, voor een van de mooiste wandelroutes van Europa. Langs het laatste stuk van de rivier loopt de Lužnice Valley Hiking Trail; toegankelijk, afwisselend en met een snufje cultuur.

Wandelen in Zuid-Bohemen - de Lužnice Valley Hiking Trail

De Lužnice rivier nabij de historische plaats Bechyně

Wandelen in Zuid-Bohemen

Zuid-Bohemen is een bijzonder mooi waterrijk gebied, in het zuiden van Tsjechië, gelegen tussen Praag en de Oostenrijkse grens. Allereerst is dit een van de populairste vakantieoorden van de Tsjechen zelf. En dan gaat het niet alleen om het Lipnomeer en plaatsen als Český Krumlov. Het is een idyllische regio, waar middeleeuwse stadjes en beschermde natuurgebieden elkaar afwisselen. Kenmerkend in die ongerepte natuur zijn de rivieren. Rivieren die door rotsachtige valleien stromen. Of over rustige vlaktes kronkelen. Wandelaars weten goed dat Zuid-Bohemen een wandelparadijs is! Met de Lužnice Valley Hiking Trail is het misschien wel dé ultieme wandelbestemming. Lees je mee?

Prachtige herfstkleuren langs de Lužnice riviervallei

Prachtige herfstkleuren langs de Lužnice rivier

Ongerepte natuur in de Lužnice riviervallei

Ongerepte natuur in de Lužnice riviervallei

Lopen langs paden van wereldklasse

De Lužnice Valley Hiking Trail werd in 2020 uitgeroepen tot een ‘Leading Quality Trail – Best of Europe’ wandelpad. Leading Quality Trails zijn wandelroutes die voldoen aan de hoge normen van de ‘European Ramblers Association’ (ERA). In Europa zijn slechts 20 lange afstand wandelroutes die aan deze strenge criteria voldoen, stuk voor stuk toonaangevende wandelpaden die divers, origineel en een aangename ervaring zijn voor wandelliefhebbers. Voorbeelden op de lijst van gecertificeerde wandelroutes zijn onder andere de Mullerthal Trail in Luxemburg, de Rota Vicentina in Portugal, de Kullaleden in Zweden en de Lechweg in Tirol.

Om te beginnen hebben deze paden allemaal een natuurlijke ondergrond en zijn alleen bedoeld voor voetgangers. Bovendien zijn andere criteria van de Europese Wandel Vereniging een duidelijke markering, voldoende rustplaatsen, continu toegang tot het parcours, goede logistiek, een goed onderhouden website, bagagetransport en een divers aanbod aan accommodaties. De Lužnice Valley Hiking Trail mag zich met recht een van de beste wandelroutes van Europa noemen. Het is het eerste en vooralsnog enige wandeltraject in Tsjechië dat het predikaat Leading Quality trails verwierf.

Goede bewegwijzering tijdens de Lužnice Valley Hiking Trail

Goede bewegwijzering tijdens de Lužnice Valley Hiking Trail

Wandelen in Zuid-Bohemen - de Lužnice Valley Hiking Trail

Oude boerderijen langs de Lužnice rivier

De Lužnice Valley Hiking Trail

De Lužnice Valley Hiking Trail is 55 kilometer lang en bestaat al sinds de 19e eeuw als onderdeel van een langer pad in de regio. Ook valt op enkele plekken te zien dat deze route onderdeel is van de Jacobsweg naar Santiago de Compostela. Want de pelgrims die vanaf Praag hun Camino starten, maken tussen Tábor en Bechyně gebruik van de Lužnice Valley Hiking Trail.

De schitterende route van de Lužnice Trail is opgedeeld in vier dag-etappes. Het begint in Planá nad Lužnice en eindigt in Týn nad Vltavou waar de Lužnice rivier samenvloeit met de Moldau (de Vltava in het Tsjechisch). Desalniettemin kun je er ook voor kiezen om de route andersom te doen of langere of kortere etappes per dag te lopen. Wij hebben het mooiste deel van de wandelroute mogen lopen. Eerst van Tábor naar Příběnice waar we hebben genoten van een goede lunch. Vervolgens van Příběnice naar Dobronice U Bechyně. Onderweg kom je langs steile rotsen, ga je door enkele tunnels en wandel je over houten paden die over de rivier hangen.

Route wandeling Tábor naar Dobronice

Route wandeling Tábor naar Dobronice

De rijke historie van Zuid-Bohemen

Je hoeft je niet per sé te verdiepen in de geschiedenis of allerlei musea aan te doen om te snappen dat Zuid-Bohemen een gevarieerde en rijke historie heeft. Alleen maar om je heen kijken is voldoende om te zien dat cultuur en natuur hier hand in hand gaan. De gebeurtenissen zijn heel tastbaar en zichtbaar in het lokale landschap. De massieve kastelen en forten herinneren aan de onrustige tijden. De prachtige kastelen en steden zijn juist het bewijs van de betere tijden in de renaissanceperiode. Door alles wat bewaard is gebleven, is het niet moeilijk je voor te stellen hoe de mensen vroeger geleefd hebben. De Lužnice Valley Hiking Trail in Zuid-Bohemen voert door de diepe vallei van de rivier de Lužnice rond de historische steden Tábor en Bechyně.

Etappes en route Lužnice Valley Hiking Trail

Etappes en route Lužnice Valley Hiking Trail

De historische steden Tábor en Bechyně

Tábor speelt in de Tsjechische geschiedenis een zeer belangrijke rol. De stad werd in 1420 opgericht door de Hussieten. Het oude centrum van de stad valt geheel onder monumentenzorg en heeft het karakter van de Hussitische vesting behouden met de stadsmuren en de kronkelende straatjes. Het kasteel van Tábor is nog ouder dan de stad zelf en vanaf de ronde toren kun je van een geweldig uitzicht genieten.

Het historische plaatsje Tábor

Het historische plaatsje Tábor

Wij verbleven onder andere een nacht in Hotel Nautilus in het historische centrum van Tábor. Een mooi en sfeervol hotel met wellness faciliteiten en een heerlijk restaurant. Een goede basis om je weer volledig op te laden voor een nieuwe wandeldag.

Het sfeervolle hotel Nautilus in Tábor

Het sfeervolle hotel Nautilus in Tábor

Hotel Nautilus Tábor

Hotel Nautilus is een mooi hotel in het centrum van Tábor met wellness faciliteiten en een heerlijk restaurant

De stad Bechyně, de parel van Toulava genoemd, ligt 19 kilometer ten zuidwesten van Tábor. Het stadscentrum is goed bewaard gebleven en valt net als Tábor onder de monumentenzorg. Bechyně ligt in het beboste landschap aan de samenvloeiing van rivieren Lužnice en beek Smutná. De plaats is een beroemd kuuroord. Daarom komen er veel mensen die spier- en skeletaandoeningen hebben. Door middel van turfbaden en kompressen wordt getracht dit te genezen. In de buurt staat een belangrijk technisch monument; een boogbrug van gewapend beton genaamd de “Bechyně Rainbow” uit 1928. Vanaf deze brug mochten we de intrede van de herfst live aanschouwen. Als gevolg van de herfstkleuren was het uitzicht vanaf de boogbrug nog mooier.

wandelen in zuid-bohemen - omgeving Bechyně met prachtige uitzichten over de Lužnice rivier

Omgeving Bechyně met prachtige uitzichten over de Lužnice rivier

Toulava – the real heart of Bohemia

Het Toulava-landschap, in het noorden van de regio Zuid-Bohemen, kenmerkt zich door de groene beboste heuvels en het wandelpad voert je door de adembenemende natuur van de riviervallei Lužnice. Tegelijkertijd kom je onderweg ook aangeslibde weiden, ruïnes en oude molens tegen. Daarbij loopt de wandelroute door de historische steden Tábor en Bechyně. Dus het is niet voor niets dat deze wandelroute is opgenomen in de Leading Quality Trails. Je loopt in het bos, langs het water en voelt je constant verbonden met de natuur. This is outdoorlife. Onderweg hebben we vaak de nodige óohhh’ en áahhh’-momenten gehad tijdens het zien van de afwisselende landschappen.

Aangezien de Lužnice Valley Hiking Trail nog relatief onbekend is in Nederland, kan per mail een gratis informatiepakket worden aangevraagd via Czech Tourism met daarin ook een trail boekje (pdf). Alle informatie over de vier verschillende dag-etappes, de accommodaties en de service voor personen- en bagagevoervoer langs de route zijn terug te vinden op de Engelstalige website van de Toulava. Hier lees je ook over de pelgrimsroutes in Toulava, drie prachtige routes die mooi te combineren zijn.

Ongerepte natuur langs de Lužnice rivier

Ongerepte natuur langs de Lužnice rivier

Goede bewegwijzering van de Lužnice Valley Hiking Trail

Goede bewegwijzering van de Lužnice Valley Hiking Trail

De kerk op de heuvel bij Dobronice U Bechyně

De kerk op de heuvel bij Dobronice U Bechyně

Wandelen in Zuid-Bohemen - een met de natuur

Een met de natuur langs de Lužnice rivier

Jindřichův Hradec

Nadat we zijn bijgekomen van de adembenemende wandelingen langs de Lužnice rivier reizen we door naar de stad Jindřichův Hradec. Want dit is een ideale uitvalbasis om kennis te gaan maken met het charmante Boheemse Canada, vernoemd naar Canada vanwege het weer en de soortgelijke natuur.

Het plein van de historische plaats Jindřichův Hradec

Het plein van de historische plaats Jindřichův Hradec

Jindřichův Hradec is gebouwd op de historische drielandengrens van Bohemen, Moravië en Oostenrijk. Daardoor ligt het kasteel van Jindřichův Hradec op een strategische plek. Bovendien is het een van de bekendste en de omvangrijkste kastelen in Tsjechië. Al met al een uniek renaissancistisch kasteel dat een gotisch paleis bevat met waardevolle gotische schilderingen en een fraai rondeel (een rond paviljoen) dat dankzij de uitstekende akoestiek vaak gebruikt wordt voor concerten. Zeker een bezoek waard. Aan de ene kant vanwege de geschiedenis, aan de andere kant vanwege het fotogenieke karakter van het kasteel.

Het prachtige kasteel Jindřichův Hradec

Het prachtige kasteel Jindřichův Hradec

Gotische schilderingen in het Jindřichův Hradec kasteel

Gotische schilderingen in het Jindřichův Hradec kasteel

De charme van Boheems Canada

De streek heeft zijn naam te danken aan de talrijke watergebieden, uitgestrekte bossen, granieten rotsblokken en het ruwe klimaat. De vele rustgevende vijvers dienen als perfecte plekjes om even lekker te ontspannen. Het natuurgebied Boheems Canada is een nog redelijk onbekend gebied met dichte bossen, rotsen en vele wandelroutes. Naast de wandelingen, maak je hier ook culturele uitstapjes en proef je de Tsjechische gastronomie.

Wij wandelden van kasteel Landštejn naar de uitzichttoren van U Jakuba. Hier kun je onze route terug vinden. Dit is niet per sé een route die wij zouden aanbevelen. Het is absoluut een mooie route, maar heeft een minder uniek karakter dan de Lužnice Valley Hiking Trail. Ons advies zou zijn een wandeling te maken rondom de uitkijktoren van U Jakuba en kasteel Landštejn apart te bezoeken.

Kasteel Landštejn

Kasteel Landštejn ligt in het midden van een groene zee van bossen in het gebied dat bekend staat als Boheems Canada. De ruïnes van Landštejn zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in het natuurgebied. In 1771 werd het kasteel door brand verwoest en verlaten. Maar het is wel een van de oudste bewaard gebleven Romaanse kastelen van het land. De toren biedt een weids uitzicht over het bosrijke landschap van Tsjechisch Canada.

Kasteel Landštejn in Tsjechisch Canada

Kasteel Landštejn in Tsjechisch Canada

Het uitzicht vanaf de toren van kasteel Landštejn

Het uitzicht vanaf de toren van kasteel Landštejn

De billenrots nabij U Jakuba

De uitkijktoren U Jakuba ligt in het hart van Boheems Canada in de buurt van het dorp Valtínov (tussen de stad J. Hradec en Dačice). Deze toren ligt op de top van de Havel berg met een hoogte van 680 meter. De potloodvormige uitkijktoren heeft een totale hoogte van 41 meter. Na ongeveer 180 treden word je beloond met een prachtig uitzicht over Boheems Canada.

De uitkijktoren van U Jakuba in Boheems Canada

De uitkijktoren van U Jakuba in Boheems Canada

Het uitzicht over Boheems Canada vanaf de U Jakuba uitkijktoren

Het uitzicht over Boheems Canada vanaf de U Jakuba uitkijktoren

Vanuit de uitkijktoren zijn twee natuurpaden aangelegd met een lengte van 3,2 en 3,8 km. Niet de langste routes, maar vooral voor kinderen erg leuk opgezet. Langs de routes staan informatieborden over de natuur en hebben ze natuurlijke speelelementen gemaakt. Tijdens deze routes loop je door het bos en vind je er interessante en grote rotspartijen. Een van de bekendste is “Devil’s Ass” en we hoeven niet uit te leggen waarom.

Devil's Ass in Boheems Canada

Devil’s Ass in Boheems Canada

Op reis naar Tsjechië is sowieso een feestje

Tsjechië is een bekende vakantiebestemming en populair bij Nederlanders. Je kunt er heerlijk wandelen; de natuur is groener dan groen. Daarbij word je getrakteerd op spectaculaire landschappen, duizend kastelen en historische steden. Het land ligt midden in Europa, omringd door Duitsland, Oostenrijk, Slowakije en Polen. Maar de kosten zijn ook een reden om naar Tsjechië te gaan. Het land staat nog steeds bekend als een goedkope vakantiebestemming. De prijzen voor accommodaties, boodschappen en de horeca blijven aantrekkelijk. Zeker als je de prijzen vergelijkt met Nederland. Zo ligt de gemiddelde prijs voor een halve liter bier rond de € 1,20. Daarmee smaken ze extra lekker na een flinke wandeling. En stevige wandelingen hebben we zeker gemaakt.

Een goedkope halve liter bier na een van de heerlijke wandelingen

Een goedkope halve liter bier na een van de heerlijke wandelingen

Zuid-Bohemen moet je voelen en proeven

Alles overziend kunnen we wel concluderen dat Zuid-Bohemen een magnifiek bosrijk gebied is met vele natuurpareltjes. Niet alleen bossen, maar ook romantische valleien, bergen, velden, riviertjes en meren wisselen elkaar in rap tempo af. Daarnaast zijn er nog de historische stadjes en eeuwenoude dorpjes. Kastelen en barokke parels. Daardoor heb je een goede mix van cultuur en natuur. Zuid-Bohemen leent zich uitstekend als wandelbestemming. Juist door te wandelen ben je een met de natuur en kun je ultiem genieten van deze schitterende regio. Czech it Out!

Bart

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>