Lublin de ultieme onbekende stedentrip

Een keer wat anders dan anders. Elke grote stad heeft wel een klein broertje of zusje dat minstens zo mooi is! Maar dan kleiner, onbekender en dus minder toeristisch. Verstopt in het oosten van Polen vind je zo'n onontdekt pareltje: Lublin. In de schaduw van de hippere, meer bekende bestemmingen in Polen als Krakau, Wroclaw en Warschau, is Lublin lange tijd genegeerd door Europese stedentrippers. De hedendaagse stad is echter een zelfverzekerde, jonge, levendige en culturele bestemming die (de nog steeds relatief weinig) bezoekers veel te bieden heeft.

Lublin by nightLublin by night

Onbekend maakt onbemind

Lublin is misschien een van de meest ondergewaardeerde steden in Polen. Weinig mensen weten ervan. Ikzelf inbegrepen, voordat ik onlangs met een aantal collega’s naar het oosten van Polen reisde voor deelname aan de Media World Cup 2019. Wat ik ging ontdekken was een stad net zo schilderachtig als de meer bekende Poolse steden Krakau, Gdansk en Warschau.

Stedentrip LublinStedentrip Polen

Lublin’s old town

Het oude stadscentrum van Lublin is toegankelijk via een van de twee stadspoorten. De poort van Krakau uit 1320 is de oudste en herbergt nu het provinciaal museum van Lublin. De naam van de poort is afgeleid van een koninklijke weg die liep van Lublin naar de toenmalige hoofdstad van Polen, Krakau. Pastelkleurige koopmanshuizen sieren hier de geplaveide kronkelende straatjes waar je kunt gaan zitten op een van de vele terrassen.

Lublin oude centrumLublin old town

Met prachtige pleinen en gebouwen uit de Renaissance, is het een genot om hier door de straten te dwalen. En zelfs de niet-gerenoveerde gebouwen met hun schilferende buitenkant en scheve gevels hebben een soort van schoonheid. Hier – en net buiten de stadsgrenzen – vind je winkeltjes, restaurants en cafés in overvloed.

De tweede stadspoort, de Grodzka, scheidde ooit de Joodse wijk van het oude centrum van Lublin. In de 16e eeuw had Lublin een grote en actieve Joodse gemeenschap die het karakter van de stad meer dan 500 jaar lang heeft gevormd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Lublin grotendeels intact en geen schade toegebracht. De meeste van haar Joodse inwoners kwamen echter om in de concentratiekampen van het nabijgelegen Majdanek en Auschwitz. Net buiten de Grodzka-poort, staat nu ‘The Eternal Lamp’. Een van de laatste bestaande lampen van voor de oorlog, die nu dag en nacht blijft branden ter herinnering aan de omgekomen bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kathedraal St. John the Baptist

Deze kathedraal is de grootste kerk van Lublin en de zetel van de aartsbisschop van de gelijknamige regio Lublin. Het is een zeer fraaie kerk die een oase van rust in de stad biedt. Het interieur werd aan het begin van deze eeuw gerestaureerd. Opvallend zijn de vele fraaie fresco’s en het mooi geschilderde gewelf.

Cathedral of St. John the BaptisCathedral of St. John the Baptis Lublin

Majdanek

In 1941 was Majdanek een Duits concentratie- en vernietigingskamp. In 1944 werd het kamp ontruimd, als gevolg van het oprukken van het Russische Leger. Majdanek is nu een gedenkplaats die de herinnering aan deze gruwelijke periode in de geschiedenis levend houdt. Een deel van het kamp Majdanek is een museum, waar je de barakken, gaskamers en het crematorium kunt bekijken. Om hier te komen neem je buslijn 23 of trolleybus 156 vanaf de stadspoort van Krakau. De bus stopt vlak voor de ingang van Majdanek.

Majdanek

Wist je dat in Lublin tijdens de Tweede Wereldoorlog één van de grootste concentratie- en vernietigingskampen is gebouwd? Met een oppervlakte van 270 hectare was Majdanek het grootste kamp na Auschwitz.

Krakowskie Przedmieście

Krakowskie Przedmieście is de winkelstraat van Lublin, maar ook waar het bruisende nachtleven plaatsvindt. Hier vind je trendy koffiebarren, galerijen, restaurants en een aantal grote clubs, zoals Helium.
Krakowskie Przedmieście

Nachtclub Helium

Litewski-plein

Als je vanaf het oude stadscentrum de straat Krakowskie Przedmieście uitloopt, kom je op het Litewski-plein. Hier worden tijdens de zomermaanden spectaculaire fonteinenshows gegeven.

Litewski plein in LublinLitewski fonteinen

Loop gelijk even langs bij Chlebaku Bakery Shop, de beste bakkerij en ijssalon van Lublin.

Chlebaku Bakery Shop Icecreamtrendy lunchrooms Lublin

Zelf op stedentrip naar Lublin?

Mijn conclusie? We hebben een verborgen juweel ontdekt! Hoe kan het dat we niet eerder van deze prachtige stad gehoord hadden? Lublin is een compacte stad, vol van cultuur, geschiedenis, heerlijk eten en leuke cafés. Het heeft een heerlijke ontspannen en gastvrije sfeer, zoals je vaker aantreft in steden met een of meerdere universiteiten. Liefst vijf universiteiten telt Lublin, nu 450.00 inwoners, onder wie 60.000 studenten.

avond in Lublin

De stad is tevens een droom van elke geschiedenisliefhebber met zijn typerende middeleeuwse gebouwen, prachtige kerken en musea van wereldklasse. Van de fascinerende en tragische geschiedenis van de voormalige Joodse wijk Kazimierz, tot de kronkelende geplaveide straatjes van het oude centrum: Lublin moet je gaan ontdekken!

Vanaf Eindhoven kun je met Wizzair rechtstreeks naar Lublin vliegen. Lublin Airport is gelegen op zo’n 15 kilometer van de stad. Met een taxi word je voor nog geen 20,- in de binnenstad gebracht.

Lublin AirportWizz Air naar Polen

Meer informatie Lublin

– op de website van het Poolse toerismebureau vind je meer informatie over Lublin
– wij overnachten in Hotel Europe, in het centrum van Lublin.
– met deze link ontvang je 25,- korting bij Booking.com

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>