Low Isles; paradijs in het hoge noorden

De zilte zeelucht, een verfrissend briesje, de felle zon, de smaak van zout van het zeewater en de vakantiegangers of locals die lekker liggen te zonnebaden op de boot. Low Isles is de bestemming waar de boot iedereen voor een dagje heen brengt. Dit stukje paradijs op een uurtje varen van de kust voor Port Douglas in het hoge noorden van Australië is hét plekje voor de snorkelaar of duiker onder ons.

Uit het niets duikt het symbool van Low Isles op: de oude vuurtoren. Raar maar waar: er woont nog steeds een gezin. Dit maakt het kleine eiland Low Island dus een bewoond eiland. De vuurtoren op Low Island, gebouwd in 1878, werkt sinds een aantal jaar automatisch, maar het is tegenwoordig een basis voor onderzoek naar het rif en het weer.

Low Island vuurtoren

De vuurtoren op Low Island, gebouwd in 1878, werkt sinds een aantal jaar automatisch

De Low Isles bestaan uit twee eilanden, Low Island en het grotere Woody Island, met daartussen een beschermde lagune, een veilige plek voor veel soepschildpadden en doejongs. Twee eilandjes voor de kust waar je vanaf het strand het koraal al kan bekijken. Bij hoogtij blijft van Low Island nog maar een hectare boven water, maar toch vind je er meer dan 50 soorten planten. Woody Island is een wat groter mangrove eiland.


Het onderwaterleven

Om de Low Isles heen ligt een kustrif in de vorm van een donut. Als je vanaf het water naar Low Isles kijkt, is het paarsbruine het rif en het lichter blauw is de diepe zandbodem. Bij laagtij wordt het te ondiep om boven het rif te zwemmen. Je zwemt dan langs de rand van het rif, wat over het algemeen ook gelijk de beste plek is om te snorkelen. Eenmaal aangekomen moet je je nog even inhouden omdat er eerst een korte instructie volgt, tijdens deze instructie laten instructeurs alle basisbeginselen van het snorkelen en duiken zien. Mocht je toch niet het water in willen, dan is er nog de keuze voor de glazenbootrondleiding of lekker zonnebaden op het prachtige hagelwitte strand.

Eenmaal in het water zweven de schildpadden je voorbij met hun majestueuze bewegingen, cirkelen de vissen om je heen en is de kleur van het koraal al een mirakel op zich. Mocht dit nog niet genoeg zijn, is er nog de zoektocht naar de rifhaaien die over de bodem van de zee glijden. Ongevaarlijk maar heel imponerend.

Low Isle soepschildpad

Eenmaal in het water zweven de schildpadden je voorbij met hun majestueuze bewegingen

Omringd door de bergen en de felle zon die je huid langzaamaan kleurt, geniet je van een overheerlijke lunch: vis, pasta, sappig fruit en verse groentes. Tegelijkertijd kun je je ogen uitkijken naar de schildpadden die hun kop boven het water uit steken om lucht te happen, rifhaaien die de oppervlakte even opzoeken, de vele vogels die het eiland rijk is en de papegaaivissen die je overal in het water vindt.

Low Isle lunch

Geniet van een overheerlijke lunch terwijl je je ogen uitkijkt naar de schildpadden, rifhaaien en vogels

Low Isles

Low Isles wordt wel gezien als het kleine zusje van het Great Barrier Reef maar een stuk minder druk. De groepen zijn over het algemeen niet enorm groot, waardoor je een ultiem avontuur beleeft. Je hebt geen last van andere snorkelaars en een selfie maken met een schildpad kan in alle vrijheid. Dus vergeet je GoPro of (onderwater)camera niet! Het feit dat dit prachtige stukje natuur beschermd wordt, zorgt ervoor dat er een maximum is gesteld aan het aantal boten dat per dag naar Low Isles mag varen. Jaarlijks bezoeken zo’n 30.000 toeristen het idyllische paradijsje, dat zijn nog geen 100 toeristen per dag. Hierdoor worden de Low Isles een rustige, fijne omgeving om je perfecte dag te beleven.

Low Island

Het eiland zelf biedt je de mogelijkheid om helemaal rondom te lopen. Waar je het echte, uitgestorven eilandleven eventjes kan aanschouwen. Met de nadruk op eventjes: om Low Island helemaal rond te lopen heb je maar een klein uurtje nodig, maar zeker de moeite waard om te doen. Overnachten op Low Isles is helaas niet mogelijk, tenzij je een overnachting regelt bij de enige familie die op het eiland woont.

Als je je in het noorden van Australië bevindt, en je wilt een rustigere dag op het rif hebben, ga dan vanuit Port Douglas of Cairns naar Low Isles. Een dagtour naar Low Isles kost je vanuit Port Douglas ongeveer 175 Australische dollar, het is prijzig maar je krijgt zeker waar voor je geld. Combineer Low Isles met een verblijf van een paar dagen in Port Douglas; een fantastisch, tropisch stadje waar een ontspannen en relaxte sfeer hangt zodat je je echt op vakantie waant. Dit zijn zeker aanraders en niet te missen attracties in je reis door het land Down Under!

Low Isle budget daytour

Low Isle dagtoer

Low Isle groene zeeschildpad

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>