Finca life in Los Llanos

De meeste toeristen doen “de lus” in Colombia. Dat betekent: Bogota, Medellin, Cali, Cartagena en het koffiegebied. Een geweldige trip die ik je zeker nooit zal afraden. Maaaaar, Colombia is een land met alleen al een jungle zo groot als Duitsland. Het heeft bergen, een kust, natuurparken, woestijn. Eigenlijk alles.

Colombia heeft alleen te maken met een slechte reputatie. Decennia van geweld hebben het land en haar bevolking getekend. Maar dat is nu zo goed als voorbij. En dat is te merken. Het land leeft, bruist, ontwikkelt. Veel gezinnen die door het geweld van huis zijn verdwenen keren langzaam terug. In hun kielzog wij, de toeristen. Toerisme bloeit en nu Colombia een veilig land is kunnen ook voorheen onveilige plekken bezocht worden zoals Los Llanos. Ten oosten van van Bogota ligt een gebied wat zich het beste laat beschrijven als de vlakke landen van Colombia. In het land van de cowboys deinen eindeloze vlaktes zich uit met grazend vee en olievelden als enige bewoners.

De uitgestrekte weilanden van Los Llanos

De uitgestrekte weilanden van Los Llanos

Discover Colombia

De manier waarop ik terecht kwam in Los Llanos is meteen de reden waarom ik het liefst hier nooit meer weg ga. De gastvrijheid van de Colombianen is ongeëvenaard. Enkele weken terug kwamen mijn vriendin en ik Juan Martin bij toeval tegen. We raakten aan de praat en binnen een kwartier na kennismaking werden we uitgenodigd om na het nieuwe jaar eens op bezoek te komen. Warme mensen.


De eerste indrukken doen aan thuis denken. Het vlakke land, al het groen met als bonus een bergkam in de verte. Dat deze vreedzaamheid niet vanzelfsprekend is beseffen we maar al te goed wanneer Juan Martin zijn verhaal vertelt. Het is het verhaal van vele families in Colombia. Los Llanos was een gebied waar de regering geen invloed had, maar dat geregeerd werd door rechtse paramilitairen. Huurlingen die met harde hand een eigen staat vormden met als gevolg dat veel bewoners vertrokken.

Finca life

Nu, in 2016, is dat helemaal anders. De rust is terug en de wederopbouw is begonnen. Dit cowboy gebied wordt verbonden door een reeks kleine dorpjes met daartussen grote en grotere boerderijen, finca’s genaamd. Ik verblijf ook op zo’n finca, waar de familie van Juan Martin druk bezig is hun boerderij ecologisch verantwoord in te richten en hopelijk een wegrestaurant te beginnen. ‘s Ochtends word ik wakker van de vogels in het eerste zonlicht, wanneer ik mijn kamer uitloop slaat de schoonheid van de eindeloze vlakte mij vol in het gezicht.

Finca life: de lokale boeren zijn afhankelijk van deze koele bergbeekjes

De lokale boeren zijn dankzij de extreme droogte van El Niño meer dan ooit afhankelijk van deze koele bergbeekjes

Elke dag trekken we er met Juan Martin op uit om de omgeving te verkennen. We wandelen door beekjes, proeven lokale lekkernijen en bezoeken kleine dorpjes. Ik trek nogal wat bekijks, want met mijn 193 centimeter ben ik nogal een verschijning voor de meeste Colombianen.

In de dagen op de finca vertelt de familie haar verhaal en ze zijn benieuwd naar onze kijk op Colombia. Op de laatste avond komt er zelfs een afvaardiging van de burgemeester langs om met ons in gesprek te gaan over de mogelijkheden van toerisme. Vol dankbaarheid, met een waardevolle les over het recente verleden en vol mooie herinneringen laten we na vier dagen dit prachtige gebied achter ons.

Los Llanos: elke finca heeft een hangmat nodig

Elke finca heeft een hangmat nodig

Draadjesvlees!

Maar niet voordat we op de terugweg de lokale lekkernij nog een even mee stelen. Mamona. Heerlijk draadjesvlees waarvan zelfs oma concurrentie moet duchten.

Mamona, draadjesvlees

Tekst en foto’s: Rolf Veldman

Wil jij ook op reis naar Colombia?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Colombia in de reisshop.

 1. Super verhaal. Als je het leest waan je je in de omgeving en voel je de gastvrijheid en beleef je de prachtige natuur. Ben er nooit geweest maar ga het zeker onderzoeken.
  Heerlijk geschreven, ben nu al benieuwd naar het volgende verhaal!

 2. Maurice van Thoor zegt:

  Hoi Martijn,

  Wat super leuk om je verhaal te lezen over je bezoek aan Los Llanos in, ik heb al het een en ander over dit prachtige natuur juweeltje in Colombia gelezen. Maar nu wil ik er helemaal naar toe. Het enige is dat er weinig te vinden is hoe je er kunt komen, en welke ranches, finca’s je kunt overnachten. Heb tot nu toe alleen Hato La Aurora gevonden. Waar jij bent geweest bij Juan Martin, hoe kan ik hun bereiken, hebben zij een website of email adres?

  En wat raad jij zelf aan qua aantal nachten, ik zat zelf aan 4 dagen, 3 nachten te denken. Maar weet niet of dit genoeg is voor dit prachtige gebied. Mocht je tips hebben, alles is welkom, wij gaan vlak na Sinterklaas, en ben nu alles aan het uitzoeken en regelen. Ik ontvang graag je tips zeker over Los Llanos, je kunt me bereiken via mauricevanthoor@hotmail.com

  Alvast super bedankt

  • Hi Maurice!

   Wat gaaf dat deze kant op komt (ik woon nog steeds in Colombia!). Ik stuur je dit weekend een mail met uitgebreide informatie!

   Groetjes,
   Rolf

 3. Floor zegt:

  Hallo Martijn!

  We zijn al 3 weken aan het reizen in Colombia en Los Llanos lijkt ons fantastisch. Zou je ons eventueel een adresje kunnen aanraden om te slapen?

  Alvast bedankt!

  Floor

 4. Hoi!

  Ook wij zoeken een accommodatie (of pakketje) voor Los Llanos. Dichtbij de capibara’s 😉 Zou graag wat tips ontvangen, bijvoorbeeld waar we dit kunnen boeken (vanuit NL).

  Thanks!

  • Hoi Floor,

   Ben je nog op zoek? Een aanrader is de ecolodge Juan Solito.
   Aan een rivier, 5 uur rijden vanaf yopal. Wij werden daar opgehaald met een jeep. Midden in de natuur met overal capibaras, kaaimannen, papegaaien en andere mooie vogels. Zie https://www.juansolito.com/?lang=en_us of kijk op tripadvisor.
   Wij zijn daar in november geweest, echt geweldig.
   Gr Hans

 5. A Broersma zegt:

  Wij waren in januar/februari 2019in Juan Solito geboekt via Selva travel We werden opgehaald met de jee vanaf Yopal
  en reden 5 uur door de uitgestrekte natuur over onverharde weg.
  De chauffeur attendeerde ons op allerlei vogels. En dat waren er heel veel. We hebben onderweg veel foto’s kunnen maken. Werden gastvrij onthaald door de mensen van Juan Solito .
  We hadden daar de hele dag door excursies. Men deed zijn uiterste best om ons het naar de zin te maken.
  Wandeling langs de rivier, even buurten bij de buren, paardrijden, vaartocht, op pirana’s vissen (en ze bij het diner geserveerd krijen en s’ochtends weer pirana soep.
  We deden een dagtocht met jeeps over de vlakte: veel capibaras, kaaimannen, veel vogels in allerlei soorten en kleuren en de mannen van de lodge gingen op jacht in het moeras naar een anaconda: en vingen een grote. .En het eten was heerlijk. Een echte aanrader.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>