Loch Ness: meer van monsterlijke proporties

Hoewel de Outlander-hype de Schotse Highlands recent veel onder de aandacht heeft gebracht, is het het geheimzinnige monster van Loch Ness toch nog de beroemdste inwoner van Schotland. Een bezoek aan de thuishaven van Nessie is dan ook een absolute must wanneer je door de Highlands reist.

Hoe zat het ook alweer met de mythe rondom Loch Ness en haar beroemde inwoonster? De sage rondom het wezen dat zou leven in dit diepe meer is al eeuwenoud en de eerste verhalen dateren van bijna 1500 jaar terug. De status van ‘monster’ werd pas in 1933 voor het eerst toegewezen, toen een journalist in het lokale suffertje schreef over een Londenaar die met zijn vrouw een draak of prehistorisch wezen hadden gespot in het water. Datzelfde jaar verscheen er een vage foto waarop Nessie te zien zou zijn geweest.

Urquhart Castle

Misschien wel het mooiste plekje aan Loch Ness; Urquhart Castle

Fabelachtig meer

De reacties waren legio en menig Schot én bezoeker leek zich wel te herinneren ook eens iets in het mystieke meer te hebben gespot wat leek op een serpent-achtig waterwezen. Het bewijs voor het bestaan van een monster in het meer, beperkt zich tot een handvol aan vage foto’s. Vele expedities door wetenschappers, waaronder zelfs een DNA analyse van het leven in het meer, hebben tot op heden niks opgeleverd. Kortom, Lady Nessie  – ja het is volgens de Schotten toch echt een dame – houdt zich of wel héél goed schuil, of mag toch naar het land der fabelen verwezen worden.


Gebeurt dat ook? Ja en nee. Hoewel Nessie bovenal het meer op de kaart zet en het goed doet op toeristische prullaria, zijn er ook tot op de dag van vandaag nog mensen die geloven in het bestaan van Schotlands meest beroemde dier. En met een meer dat zo groot en diep is als Loch Ness, kun je ze geen ongelijk geven. Met ruim 36km in de lengte en met plekken van wel 230 meter diep, kan je je als prehistorisch reptiel natuurlijk prima schuilhouden in de diepe krochten van dit donkere meer.

Loch Ness Nessie Dores Beach

Finding Nessie

Dat ontmoedigt zeker niet iedereen. Op Dores Beach, aan de zuidkant van het meer, woont Steve Feltham, beter bekend als Nessie Hunter. Als kind raakte hij in de jaren ‘70 geïntrigeerd door het mogelijke monster en vanaf begin jaren ‘90 heeft hij zich dan ook volledig toegewijd aan het vinden van Nessie. Vanaf een caravan op het strand, zonder wielen of stromend water, tuurt hij al sinds 1991 over het ogenschijnlijk eindeloze Loch Ness op zoek naar ook maar de kleinste hint naar leven in het meer. Een hopeloze missie zou je zeggen, of een volledig gestoorde actie. Maar Nessie Hunter zelf heeft er geen moment spijt van dat hij zijn succesvolle baan in Engeland heeft opgezegd om zich volledig te wijden aan het vinden van het monster. Een knap staaltje geloof, hoop en doorzettingsvermogen.

Nessie Hunter

Het onderkomen van Nessie Hunter op Dores Beach

Hoewel de mythe vooral mooi is zolang deze blijft bestaan en we het dus moeten doen met wat vage foto’s en toegewijde Engelsen, is er daadwerkelijk wel een protocol opgesteld door the Scottish Natural Heritage (SNH) voor het geval Nessie toch écht wordt gevonden. Begin deze eeuw, toen de zoektochten naar het monster legio waren, besloot SNH dat Nessie beschermd moest worden ingeval ze echt gespot of gevangen werd.

Hoewel je het document, ook volgens de SNH, niet helemaal serieus hoeft te nemen, is het toch met een semi-serieuze inslag geweest om het leven in het meer te beschermen. In geval Nessie dan ook gevangen wordt, dient er een DNA sample afgenomen te worden en moet ze gewoon weer vrijgelaten worden om haar leven verder in alle rust te kunnen leiden in het diepe, duistere meer…

Loch Ness by Jacobite

Zelf op monsterjacht?

Om de mystiek van het meer enigszins te begrijpen, moet je er eigenlijk zelf geweest zijn. Het enorme formaat en het extreem donkere wateroppervlak kun je pas echt bevatten als je zelf aan de rand gestaan hebt. Of beter nog, eroverheen bent gevaren.

De stad Inverness is een prima uitvalsbasis om Loch Ness te verkennen. Het kleine stadscentrum is goed beloopbaar en door de fantastische ligging aan de monding van de rivier de Ness, ben je zo bij al het natuurschoon in de omgeving. Dagelijks vliegt KLM rechtstreeks vanuit Amsterdam naar deze Schotse stad.

Met een (huur)auto kun je heerlijk roadtrippen rondom het meer en stoppen op de vele mooie plekken die daar te vinden zijn. Tevens kun je vanuit de stad een boottocht boeken over het meer, zoals met Loch Ness by Jacobite. En terwijl de boot langzaam over het inktzwarte water van het meer glijdt, kun je niet anders dan jezelf betrappen op het turen naar de horizon, stiekem hopend dat Nessie deze keer toch wel even haar kop boven het water uit zal steken…

Loch Ness Nessie

Brigitte
  1. Pingback: Lijstje: te bezoeken steden - Aukje Leermakers

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>