Livigno, een ware hotspot om te freeriden

Skitouren en freeriden is de ultieme belevenis voor goede skiërs en snowboarders. Weg van de menigte. Hike to ride! Zo wordt deze manier van bewegen in de bergen vaak genoemd. Je loopt op freeride tourski’s via de ongebaande paden omhoog naar de beste spots. Livigno, gelegen in de Italiaanse Alpen, is echt hét gebied om te kunnen skitouren en freeriden.

Prachtige vergezichten tijdens het skitouren en na het bereiken van de top

Prachtige vergezichten tijdens het skitouren en na het bereiken van de top

Livigno – Klein Tibet

Als het op sneeuw aankomt zul je je in Livigno sowieso nooit vervelen. Eerder bezochten we met Reishonger al het langgerekte dorp dat ingesloten ligt tussen twee hoge bergketens. Het kan er in de winter heel koud worden. Ze noemen het om die reden ook wel Klein Tibet. In onze eerdere blog ‘voel de Alpen’ vertellen we meer over het belastingvrije wintersportresort Livigno. Het dorpscentrum ligt in de Italiaanse Alpen op een spectaculaire hoogte van 1.816 meter. Een natuurlijke omgeving waar de zuivere lucht een groot voordeel is van dit veelzijdige gebied. Zeker tijdens alle outdooractiviteiten die ondernomen kunnen worden. Het gebied kenmerkt zich door adembenemende vergezichten in het hagelwitte berglandschap. Weliswaar zijn we al in Livigno geweest, maar in deze blog vertellen we meer over Livigno als ultieme freeride hotspot. Want Livigno en freeriding kunnen niet meer los van elkaar worden gezien.

Skitouren - al lopend naar te top om vervolgens off piste naar het dal te skiën

Skitouren – al lopend naar te top om vervolgens off-piste naar het dal te skiën

Het echte freeriden

Er zijn verschillende type wintersporters, die allemaal aan hun trekken kunnen komen in Livigno. De mooi weer skiërs, de skiërs die door weer en wind de piste afgaan tot de liften sluiten, de coole jongens die met behulp van de lift op zoek gaan naar poedersneeuw. En je hebt de echte diehards die al skitourend de berg omhooglopen. Het liefst over een mooi onaangeraakt poederveld, waarna ze zich vervolgens met volle overtuiging op hun board of ski’s naar beneden laten glijden. Dat laatste hebben wij ook zeker gedaan. Het echte freeriden! Een ultieme ervaring in het schitterende berglandschap van Livigno!


Tijdens het skitouren hebben we in 4 ½ uur zigzaggend 950 hoogtemeters overbrugd om vervolgens de top te bereiken. De steile hellingen zijn een beproeving, maar het lopen in een hagelwitte rustgevende omgeving is het ultieme gevoel van vrijheid. Elke seconde genietend van de verse sneeuw met als vooruitzicht om daarna offpiste naar beneden te skiën. Langs de verschillende kloven, die je uiteindelijk leiden naar het bredere dal.

Het overbruggen van de laatste hoogtemeters tijdens het skitouren

Het overbruggen van de laatste hoogtemeters tijdens het skitouren

Ski Mountaineering

Het grootste deel van de beklimming gebeurt op tourski’s. Beklimmingen over gletsjers en moeilijke beklimmingen kunnen het gebruik van een touw en ijsbijlen noodzakelijk maken. Het zogenaamde ski mountaineering. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de afdaling kunnen hindernissen, zoals bijvoorbeeld een rotsbarrière van 50 meter hoog, een afdaling onmogelijk maken. Het touw wordt gebruikt om hierlangs af te dalen.

Ski Mountaineering - via een touw afdalen in de kloof om vervolgens te kunnen afdalen in de poedersneeuw

Ski Mountaineering – via een touw afdalen in de kloof om vervolgens te kunnen afdalen in de poedersneeuw

Ski Mountaineering - 50 meter afdalen via een touw

Ski Mountaineering – 50 meter afdalen via een touw

Livigno: het ultieme freeride gebied

Livigno heeft zich in recordtijd ontpopt tot de hotspot voor freeriders. Adrenaline is binnen handbereik als het om freeriden gaat. Meer en meer off-piste fans komen vanuit de hele wereld naar het hart van Little Tibet. Het skigebied Carosello 3000 is de toegangspoort naar meerdere brede freeride-gebieden. Je kunt skiën op eenvoudige hellingen om daarna te gaan freeriden. Of je kunt al skitourend naar de top om te genieten van het uitzicht op de vallei om vervolgens off-piste weer naar beneden te skiën.

Aan beide kanten van het dal, op de toppen van zowel de Mottolino als de Carosello liggen de meest uitdagende routes te wachten. Bezoekers kunnen hier routes selecteren, die passen bij hun eigen specifieke niveau. Grenzen kunnen verlegd worden. Zeker als je de sensatie wilt ervaren van de hellingen en toppen bedekt met onberoerde witte sneeuwdekens.

Het echte freeriden via de ongebaande paden afdalen

Het echte freeriden: via de ongebaande paden afdalen

Actie tijdens het freeriden

Actie tijdens het freeriden

Actuele informatie voor freeriders

Het Freeride Project, uniek in Italië, is nu al verschillende seizoenen actief en is gebaseerd op een zogenaamd Avalanche Bulletin. Het gaat hier om een lokale informatiedienst over de stabiliteit van de sneeuw. Berggids Fabiano is in Livigno medeverantwoordelijk voor de informatie aan freeriders. Dagelijks komt er een rapport dat een aanvulling is op het regionale lawinebulletin van ARPA in Bormio en dat van Swiss Avalanche Centre, SLF. Het bulletin bevat actuele informatie over de omstandigheden van de hellingen en de kwaliteit van de sneeuw.

Deze innovatie betekent dat freeriders elke ochtend toegang hebben tot bijgewerkte lokale omstandigheden via het nieuws van de officiële website van Livigno en bij de liftstations. Of via de app ‘My Livigno’. Het is bedoeld om nauwkeurige en tijdige informatie te verstrekken en zodoende de freeriders in staat te stellen het perfecte gebied te kiezen om naartoe te gaan. Daarnaast vindt er wekelijks een training plaats waarbij gidsen skiërs trainen in het gebruik van ‘safety’-materialen.

De dagstart met actuele informatie voor freeriders

De dagstart met actuele informatie voor freeriders

Skitouren en freeriden met ervaren berggidsen

Om te kunnen skitouren en freeriden moet je een ervaren wintersporter zijn. Het is het belangrijk dat je in zeer goede conditie bent, omdat je als toerskiër zelf de berg oploopt zonder gebruik te maken van skiliften. Bij het stijgen doen de skiërs stijgvellen onder hun ski’s waardoor zij tegen de berg op kunnen lopen. Er is steeds meer belangstelling voor het skitouren om zo de ongebaande paden te betreden. Het kan je wintersport een extra dimensie geven. Ons advies is wel om voor het echte freeriden met een berggids op pad te gaan. Er is altijd lawinegevaar. Livigno heeft meerdere ervaren en kundige berggidsen in dienst, die je met veel passie het gebied laten zien.

Wees altijd alert op lawines, ook al lijkt er weinig gevaar. De heftigheid en het natuurgeweld van een lawine mag nooit onderschat worden. Vooraf krijg je een duidelijke briefing en nemen de berggidsen de dag met je door. Tijdens het freeriden zullen de gidsen steeds uitkijken naar de juiste en de meest voor de hand liggende route.

De ochtendbriefing van de ervaren berggids Fabiano Monti

De ochtendbriefing van de ervaren berggids Fabiano Monti

De berggidsen beoordelen het gebied en kiezen de meest veilige route naar beneden

De berggidsen beoordelen het gebied en kiezen de meest veilige route naar beneden

Livigno: uitstekende gastronomie en sfeer

De Italiaanse flair is vooral terug te vinden in eten. Als geen ander weten ze de meest smakelijke gerechten op tafel te zetten. En dat is weleens anders in sommige wintersportgebieden. De Italianen willen hun gasten graag laten genieten van hun authentieke keuken.

Er is een groep chef-koks, die werkt aan een receptenboek ingegeven door oude tradities en smaken. Deze koks hebben gesproken met de originele inwoners van Livigno en hen gevraagd naar de recepten van vroeger. Ze kookten deze gerechten opnieuw en voegden het pas toe in het receptenboek als de smaak weer hetzelfde was als vroeger. Ultiem genieten dus van deze buitengewoon heerlijke en mooi opgemaakte gerechten.

Sfeervolle en autentieke gerechten in Livigno

Sfeervolle en authentieke gerechten in Livigno

Na het freeriden is het tijd om te genieten van een hapje en een drankje in Italiaanse sferen

Na het freeriden is het tijd om te genieten van een hapje en een drankje in Italiaanse sferen

De sfeer op de pistes

Het buitenleven is in Livigno een echte levensstijl geworden. Na het skiën op de hellingen of na het freeriden is het mogelijk om de ‘Fat Cat’ tegen te komen. Je kunt hier stoppen voor een heerlijke snack of een alcoholische versnapering. De ‘Fat Cat’ heeft als slogan ‘Born to be Wild’ en kent een happy hour.

Deze ‘sneeuwkat’ is ingericht met een keuken en verplaatst zich dagelijks op verschillende plekken op de pistes. Goed eten en entertainment worden gecombineerd. De eigenaar is lekker gek, draait leuke muziek en vermaakt zijn gasten met zijn humor. Zijn motto is: “Wie echt van buiten houdt, heeft goed eten nodig om de energie te hebben om de berg te blijven verkennen”. Wij hadden het geluk om de ‘Fat Cat’ tijdens de zonsondergang te mogen ontmoeten bij Carosello 3000. Het leverde heerlijke entertainment op, maar nog mooiere foto’s, kijk maar!

The Fat Cat op de piste

The Fat Cat op de piste

Na een dag freeriden genieten van een hapje en een drankje bij zonsondergang

Na een dag freeriden genieten van een hapje en een drankje bij zonsondergang

Livigno: een waar paradijs voor freeriders

Livigno, in het noorden van Italië, is een gebied dat je echt eens moet bezoeken. Het skigebied van Livigno leent zich uitstekend voor wintersporters op elk niveau. Het totale skigebied telt 115 kilometer pistes. Livigno heeft daarnaast speciale freeriders-hotspots waar de ervaren skiërs en snowboarders hun energie meer dan kwijt kunnen.

Livigno kent veel en mooie mogelijkheden om te freeriden

Livigno kent veel en mooie mogelijkheden om te freeriden

Fantastische skicondities op en naast de pisten in Livigno

Fantastische skicondities op en naast de pistes in Livigno

 

Bart
Latest posts by Bart (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>