Lissabon is de perfecte citytrip met kinderen

'Heb je geen kinderdrager meegebracht?', vraagt onze chauffeur, doelend op de buggy die hij zojuist in de kofferbak van zijn busje heeft gelegd. Nee, dat lukte niet dit keer. 'Dat wordt flink duwen én oppassen in de smalle straatjes', vertelt hij met een brede lach. Lissabon is op zeven heuvels gebouwd.

Middagwandeling

Het was geen slechte tip. Lissabon is allerminst vlak. Martinhal Chiado, ons hotel, staat halverwege op één van de heuvels. En het zijn soms pittige klimmetjes in erg smalle straatjes met kleine klinkertjes. Charme heeft het zeker. Na de afdaling lopen we over de gezellig drukke boulevard langs de Taag richting Praça do Comércio. Het is een zonnige zondagmiddag. Iedereen geniet van de warmte van de zon. Liggend op de kade, fietsend of wandelend. De befaamde hangbrug Ponte de 25 Abril geflankeerd door het Christus beeld op de achtergrond. Praça do Comércio is één van de mooiste pleinen van de stad. Gele gevels rond het plein matchen keurig met de gele trams die af en aan rijden. De triomfboog Arco de Rua Augusta verbindt het plein met de achtergelegen winkelstraat. Het welbekende en prachtig stukje van Lissabon. Vrolijk rent Anna over het plein. De buggy is in het hotel achtergebleven.

De stad doorkruisen

De gouden tip om Lissabon te verkennen is door tram 28 te pakken. Dat zegt iedereen. Nostalgisch, goedkoop en leuk voor de kinderen. Het trammetje is een ook bijna een commercieel icoon geworden. Als we nietsvermoedend de hoek omlopen en Praça Martim Moniz betreden zien we een nogal lange rij mensen staan. Wordt er iets gratis weggegeven? Het blijkt de wachtrij voor de tram te zijn. Iedere tien minuten rijdt een tram met twintig stoeltjes. De rij is zeker een meter of honderd lang. Dat betekent meer dan een uur wachttijd. Propvol is ie telkens al we het tramstelletje ergens tegenkomen. Zo leuk voor de kinderen is het dus ook niet. We nemen tram 25 die bijna leeg is. Zelfde antiek ogende tram, andere route en lekker rustig. Anna neemt plaats bij het schuifraam dat omhoog kan en tuurt tevreden naar buiten. Met een aardig snelheid schiet de tram door de straatjes. Dit is een veel leukere manier van reizen dan die donkere metro.

Parken en speeltuinen

Kinderen willen spelen. En Lissabon heeft speeltuinen. Bij Jardim da Estrela stappen we uit. Voor de voet van de fraaie Basílica da Estrela. De nog steeds overvolle tram 28 rijdt net langszij. Hangend uit de raampjes worden met voornamelijk telefoons wat haastige foto’s door toeristen gemaakt. Die kom je in het park bijna niet tegen. Vooral de locals genieten van dit groene subtropisch ogend park. Eeuwenoude bomen met wortels die als spataderen boven de grond groeien. Met natuurlijk de nodige palmbomen. En een aardige speeltuin. Een giraf en leeuw doen dienst als glijbaan. Gecombineerd met wat schommels, een paar wipkippen en bankje voor de ouders is dit prima plek om wat tijd door te brengen. De niet al te dure tosti’s van het nabijgelegen paviljoen Bela Sombra vallen ook bij kinderen in de smaak.

De ultieme speeltuin van Lissabon

Een andere groene long van Lissabon ligt buiten het centrum. Het Monsanto Forest Park huisvest eigenlijk de beste speeltuin van Lissabon. Misschien wel van alle Europese hoofdsteden. Een verborgen pareltje is het bijna. Parque Infantil do Alvito bestaat uit drie speeltuinen voor verschillende leeftijdscategorieën op drie niveaus. Bovenop de heuvel een piratenschip voor de wat oudere kinderen. Op het middendek schommels, huisjes en bruggetjes voor de peuters. Met één van de drie glijbaantjes kom je op de begane grond met speeltoestellen voor de allerkleinsten. Voor tieners is er een geasfalteerd trapveldje en tennisbaan. Een toiletgebouwtje en een kioskje zorgen ervoor dat je hier zeker meerdere uren kunt doorbrengen. Druk is het allerminst. Nog geen handjevol kinderen vermaakt zich deze maandagmiddag hier.Aanschouw het zeeleven

Aan het glas geplakt kijkt Anna naar de bonte stoet vissen die voor haar langs zwemmen. Felgekleurd, ovaal of vierkant, er zwemt van alles. Maar ook haaien en roggen. Oceanário de Lisboa geeft een mooie beeld van het leven in de wereldzeeën. We ontmoeten papegaaiduikers, zeesterren, pinguïns en zeeotters. Het centrale bassin in het midden van het gebouw is als één grote zee die je telkens van weer een andere kant bekijkt. Hier kun je de hele dag voor de ramen liggen om de meest uiteenlopende vissen te aanschouwen. Overal staan bankjes voor de ruiten om rustig van het zeeleven te genieten. Een niet te missen attractie voor kinderen.

Nog een park

Oorspronkelijk is het Ocenarium gebouwd als één van de onderdelen van de wereldtentoonstelling Expo ’98 met als thema oceanen. Het hele gebied, dat nu bekend staat als Parque das Nações is vanuit dat thema opgezet. Eigenlijk is het gewoon een nieuw stadsdeel langs de Taag geworden. Nou ja nieuw, geen tegel lijkt nog recht te liggen, het gebied oogt ietwat vervallen. Ontdekkingsreiziger Vasco da Gama zijn naam is verbonden aan het winkelcentrum en uitkijkplatform dat tot een hotel is omgebouwd. Ook de twaalf kilometer lange Vasco da Gama brug komt hier aan land. Een ritje met de Telecabine Lisboa is leuk voor met kinderen en om een overzicht van het park te krijgen. Het wetenschapsmuseum Pavilhão do Conhecimento ligt hier ook vlakbij en is met name voor kinderen een aanrader.

Lissabon voor kids

Stiekem mag je Lissabon wel noemen als één van de beste Europese steden voor een citytrip die zowel ouders als kinderen gelukkig maakt. Er is zoveel voor kinderen te doen. Het hoogteverschil in de stad is weliswaar niet handig. De OV-verbindingen in de stad zijn prima en leuk zodat het niet nodig is om de hele dag te klimmen. En de volgende keer laten we de buggy thuis.

Wie met het vliegtuig naar Lissabon gaat, komt aan op het Lisboa Airport. Het vliegveld ligt 7 kilometer ten noordoosten van de binnenstad van Lissabon. Je vliegt vanuit Nederland en België voor zeer scherpe prijzen naar Lissabon. Check hier de actuele prijzen van vliegtickets naar Lissabon.

Zelfs op het vliegveld wordt nog aan de kleintjes gedacht

Op uitnodiging van Martinhal verbleven we in Martinhal Chiado. Met behulp van Visit Lisboa verkenden we de stad.

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>