Met de hand op de borst naar het Amerikaanse volkslied luisteren. Gevolgd door een optreden van een tiental lenige cheerleaders. Het is al op en top show voordat de wedstrijd is begonnen.

American sports

Sport is een onderdeel van de Amerikaanse cultuur. En dan met name de typisch Amerikaanse sporten die in Europa eigenlijk weinig populariteit genieten. Het is niet alleen het bezoeken van een wedstrijd, het is een belevenis.

Vier sporten zijn uitermate populair. Het is zeker aan te raden om een wedstrijd van één van de vier populaire sporten te bezoeken als daartoe de mogelijkheid bestaat. Bedenk wel dat op dat moment het seizoen is, een team in de stad zijn thuisbasis heeft en bovenal een thuiswedstrijd speelt.

SportCompetitieAantal teamsPeriode competitieAantal wedstrijden
BasketbalNBA30November - April82
American FootballNFL32September - Januari16
HonkbalMLB30Maart - Augustus
162
IJshockeyNHL30November - April 82

Nose bleed seats

In maart reisde ik door Texas. Onder meer Houston en San Antonio stonden op de planning. IJshockey en Texas zijn geen goede combinatie. Basketbal wel. Beide steden hebben een NBA team binnen hun gelederen, respectievelijk de Houston Rockets en de San Antonio Spurs. Tickets zijn te bemachtigen via de website van de teams. Prijzen zijn afhankelijk van het team, de tegenstander en de plek in het stadion. De zogenaamde nose bleed seats, hoog in de nok, zijn met gemiddelde $20 tot $ 50 de meest betaalbare plekken. Exclusief verrekijker. Na gelang de afstand tot het veld neemt de prijs zienderogen toe. De court side seats doen enkele duizenden dollars.

De zitplaatsen reiken tot hoog in de nok van het stadion

Gameday

Het werd San Antonio op een woensdagavond. De topper tegen de koploper. Dit jaar draaien de Spurs weer aardig mee in de top. De wedstrijd in het AT&T Center, net buiten de binnenste ring van de stad gelegen, was stijf uitverkocht. Met openbaar vervoer is men niet zo goed in de Verenigde Staten. Iedereen neemt de auto. Lange rijen met uit de kluiten gewassen pickups zorgden al gauw voor een aardige file richting de parkeerterreinen van het stadion. Voor $ 20 wordt een parkeerplaats toegewezen waar zeker twee olifanten kunnen staan. Het blijft Texas hè.

Na de gebruikelijke tassencontrole begint de zoektocht naar de stoel tussen de in zwart met grijs geklede massa. De kleuren van het team. Een wandeling langs de hotdogs, hamburgers en reuzenbekers frisdrank leidt vanzelf naar de juiste ingang. Vaak is het al best druk. Veel liefhebbers komen al vroeg om de warming-up van de spelers te bekijken.

Het is aan te raden om vroeg te komen en na de wedstrijd nog even te wachten

Showtime

Duisternis overvalt het kolkende stadion. De muziek gaat aan. De spelers van de Spurs worden om de beurt op een uitbundige wijze voorgesteld en luid bejubeld, ondersteund door een daverende lichtshow. Dan wordt het stil en wappert de stars and stripes tijdens het volkslied dat live door een zangeres ten gehore wordt gebracht. Een traantje wordt weggepinkt. Tijd voor actie. Een vliegende start voor de Spurs. Meteen nemen ze het initiatief en de leiding in de wedstrijd. Bij de eerste time-out bespeelt the Coyote het publiek. De geliefde team mascotte. Met een launcher schiet hij t-shirts het enthousiaste publiek in.

The Coyote is in zijn sas en zweept het publiek op

T-shirts worden in het publiek geschoten tijdens een time-out

Entertainment

Make some noise! Op het grote videoscherm boven het veld wordt een boombox afgebeeld. Aan de oproep wordt massaal gehoor gegeven. Ieder moment dat het spel stil valt gebeurt er wel iets. Cheerleaders die komen opdraven, de kiss cam die de zaal rond speurt en publiek onverwacht in beeld brengt of de geluksvogel die $ 10.000 kan verdienen met een rake driepunter. Die dan toch weer net mis gaat. Continue is er vermaak en blijven de ogen gericht op het veld.

De Spurs hebben een trouwe schare fans die zich laten horen

Het videoscherm geeft de instructies

Cheerleaders laten regelmatig hun danstalent zien

En dan de wedstrijd zelf. Van hoog niveau met mooie acties, rivaliteit en emotie. Het is natuurlijk topsport. En de spelers zijn voor veel aanwezigen ook hun helden. Na een vliegende start gaat halverwege de wedstrijd de strijd redelijk gelijk op. Schijnbaar moeiteloos worden driepunters verzilverd. Stephen Curry, één van de smaakmakers van de NBA van de afgelopen jaren, heeft er ook geen moeite mee. Positie innemen, bal ontvangen, afdrukken en scoren. Af en toe klappert de ring na een spectaculaire dunk. De spelers leveren natuurlijk zelf een grote bijdrage aan de show. Maar, voor ieder punt wordt geknokt. Het is een strijd. Helaas loopt de achterstand van de Spurs sluimerende wijs op en trekken ze uiteindelijk aan het kortste eind. Een jammerlijke verliespartij. Enigszins teleurgesteld druipen de fans af. Ik niet. Het was een topavond.

En daar gaat weer een driepunter

Stephen Curry scoort één van zijn 29 punten van de avond

Helaas zat de winst er voor de Spurs niet in

 

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>