Langs de oevers van de San Antonio River

Rivieren worden wel de levensaders van een stad genoemd. Vele steden koesteren die ene rivier die langs of dwars door hun stad stroomt. San Antonio is daarin geen uitzondering. De San Antonio River is jouw gids die je door de stad loodst.

River Walk

Net zoals iedere Amerikaanse stad heeft San Antonio een downtown district waar hoge wolkenkrabbers het straatbeeld domineren. Overdag het domein van driedelige pakken, ’s avonds zo goed als verlaten. Haast wat schimmig zelfs. San Antonio heeft een extra dimensie; de River Walk.

De River Walk is een oase in hartje San Antonio

De San Antonio River is in een u-vorm door downtown omgelegd. Langs de oevers is een kilometerslang voetpad aangelegd, waaraan weer allerlei hotels, appartementencomplexen, winkeltjes en restaurantjes zijn gerealiseerd. Met als gevolg dat het levendige downtown grotendeels richting de rivier is gekeerd. Potsierlijke bruggetjes, palmbomen en rondvaartbootjes geven het gebied een aangenaam karakter. Een ontspannen en gezellige drukte langs de waterkant. Met twintig traptreden sta je vervolgens weer op straatniveau waar het verkeer langs raast en je je weer in drukke stadsleven waant.


Tientallen boogbruggetjes overspannen de rivier

Met name in het gedeelte Downtown is het druk langs de River Walk

Oneerlijke strijd

‘Remember the Alamo!’ Davy Crockett en zijn tweehonderd strijdmakkers hadden zich in dit missiegebouw verschanst en streden tegen een leger van duizenden Mexicanen voor Texaanse onafhankelijkheid. Twee weken hielden ze dapper stand, met Davy Crockett voorop, die uitgroeide tot een volksheld.  Totdat de kogels op waren. Allen werden ze afgeslacht. De Alamo staat tweehonderd jaar later nog overeind, vlakbij de San Antonio River. Voor de Amerikanen is het een waar monument en het symbool van San Antonio. Geduldig in een lange rij wacht men om het kleine gebouw te mogen betreden. Dat eigenlijk zowel van binnen als buiten nogal teleurstelt. Alleen het verhaal spreekt tot de verbeelding.

De Alamo stelt in werkelijkheid toch wat teleur

De straatjes rondom de Alamo zijn levendig

Naast de Alamo zijn er nog vier missiegebouwen, die tezamen het Natural Historical Park vormen dat onderdeel uitmaakt van de Unesco Werelderfgoedlijst. De Spanjaarden wilden het christendom vanaf deze gemeenschappen verspreiden. Mission San Jose is het grootste en best bewaarde complex. Bekeerlingen kregen onderdak en voedsel binnen de veilige muren van het missie complex aangeboden. In ruil voor een nieuw geloof. Met tentoonstellingen, exposities en dagelijkse rondleidingen wordt op een mooie wijze inzicht gegeven in het leven van destijds.

Groener dan bij MIssion San Jose wordt het gras niet

Rangers verzorgen dagelijks rondleidingen van drie kwartier

Het complex verkeert nog in best goede staat

 

Parel van een wijk

Heel druk op straat is het niet. Van twee oude granieten schijven uit het fabriekstijdperk is een fontein gemaakt. Het water schittert in de felle zon, die hoog aan de strakblauwe hemel staat.  Zwetend leggen straatmakers de laatste klinkertjes in het voetpad dat langs de binnenkort te openen winkels loopt. The Pearl is bijna af.

Pearl is nog steeds in ontwikkeling en nu al uitermate populair

De voormalige fabrieksgebouwen hebben een nieuwe functie gekregen

Sinds de 19e eeuw domineerde brouwerij Pearl de noordzijde van downtown San Antonio, langs de oevers van de rivier. Verspreid over een tiental blokken bevonden zich de gebouwen die onderdeel van de brouwerij uitmaakten. In 2001 viel definitief het doek voor het complex. De productie werd ondergebracht bij andere brouwerijen. Het gehele complex werd verkocht aan een investeerder. Het einde van een bieravontuur dat meer dan een eeuw had geduurd. Ieder einde is een nieuw begin. Het plan voor de herontwikkeling van het complete terrein tot een nieuwe buurt met behoud van het oorspronkelijke karakter werd opgevat.

Een eeuwenlange biergeschiedenis gaat schuil achter deze ramen

Southerleigh is het merk dat nu op kleine schaal wordt gebrouwen

Vandaag de dag is Pearl de meest populaire buurt van San Antonio. Het heeft naam gemaakt als een culinair broeinest. De transitie van de voormalige brouwerij is bijna voltooid. Als landmark geldt de bakstenen schoorsteen die als sinds twee eeuwen de skyline van San Antonio siert. De laatste toevoeging is het historisch ogende hotel Emma. Met name de lounge is al een attractie op zich. Vele elementen van de oude fabriek zijn hergebruikt en oude machines in ere hersteld. Een deurtje verderop wordt toch nog bier gebrouwen. Southerleigh Brewery is een restaurant met een bescheiden brouwerijtje, geheel in industriële stijl. Hoge open plafonds met dikke buizen waar ooit het gerstenat doorheen stroomde. De herinnering aan vroeger blijft springlevend.

De kenmerkende schoorsteen van Pearl staat nog steeds fier overeind

De lobby van hotel Emma staat bol van herinneringen aan een vergane tijd

Van brouwerij naar luxe hotel, de Pearl is een succesverhaal

 

Praktisch

Zelf een bootje besturen is er helaas niet bij. Voor tien dollar kun je echter de hele dag gebruik maken van de river boat taxi’s en bij één van de 39 haltes uitstappen. Ook zijn er volop mogelijkheden voor een river cruise. Of gewoon lekker in de schaduw langs de waterkant wandelen. De wandeling over de River Walk van downtown naar de Pearl kost je bijvoorbeeld ongeveer drie kwartier. Alhoewel overal duidelijke bewegwijzering met afstanden en tijden is aangebracht is het devies simpel. Volg gewoon de rivier en geniet.

Verdwalen langs de River Walk is lastig

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>