Landschapspark Zwinstreek: acht must-do activiteiten

Aan de Vlaamse kust ligt het Landschapspark Zwinstreek. Wanneer je hier bent zul je je niet snel vervelen. Deze prachtige omgeving, die zich kenmerkt door kust- en poldergebieden, biedt tal van leuke activiteiten voor jong en oud. Leer de basis van het golfsurfen bij Surfers Paradise en sluit je dag af bij een knus strandtentje. Trek een dag uit om Zwin Natuurpark te ontdekken en stap daar dan zeker even stevig door het slik. Zoek naar haaientanden op het strand of sjees er juist langs op een billenkar. Wandel bij eb via de Zwingeul naar Nederland of blijf juist in het achterland op de fiets. Wat mij betreft zijn deze activiteiten er acht die je niet wilt missen. Maar uiteraard is er nog veel meer te beleven.

#1 Golfsurfen bij Surfers Paradise

“Kijk, daar ligt de plek waar we gaan leren surfen”. Ik wijs de kinderen op een mooie strandtent met de naam Surfers Paradise. Prachtig gelegen aan de rand van de duinen, midden in de Zwinstreek. Met een stevige pas lopen we erheen. We hebben er zin in! Een van mijn zoons ontdekt al snel de wiebelplanken om te oefenen. Alle drie mijn kinderen gaan alvast in de houding op de wiebelplank staan. “Dat is alvast een goede oefening,” horen we ineens. Een van de surfleraren staat achter ons. Ik vertel hem dat we voor een beginners golfsurfles komen. Na deze aanmelding verschijnt onze leraar Simo al snel. We krijgen materiaal, hijsen ons in de wetsuit en lopen met ons board onder de arm naar het strand.

Ik verwacht een lange uitleg op “het droge”, maar na één keer peddelen en opstaan op het strand mogen we het water al in. Simo laat ons zien hoe we ons board makkelijk mee de zee in nemen. Als we op het juiste punt staan vraagt hij ons om de beurt op ons board te gaan liggen. Mijn dochter Sophie gaat als eerste. Ze ligt, Simo houdt het board nog vast. Wanneer de golf juist is zegt hij haar te gaan peddelen en telt tot drie. Bij drie mag ze gaan staan. En dat lukt. In één keer! Daarna volgen mijn zoons. Ook zij staan in één keer. Nu kan ik niet achterblijven. Ik ga liggen, ik peddel, Simo telt af en……Ook ik sta! Voor het eerst in mijn leven is het gelukt. Eerder nam ik al eens surflessen met weinig succes. Maar er blijkt toch een kans te zijn dat ik dit ga leren. We blijven de beweging oefenen terwijl Simo het af en toe moeilijker maakt en ons tips geeft ter verbetering. Veel te snel naar onze zin zit de les erop. Gelukkig kunnen we board en wetsuit blijven gebruiken. Ons surfplezier gaat door!

surfers paradise knokke-heist

surfschool surfers paradise zwinstreek

Oefenen op de wiebelplank voor de surfles


surfers paradise beginnersles

Met leraar Simo


beginnersles surfen knokke
leren golfsurfen knokke

Aan het eind van de middag zijn we moe maar voldaan. Voor een drankje zoeken we een plekje in het eetgedeelte van de surfschool. Bij binnenkomst valt me direct op hoeveel bijzondere surfboards er hangen en hoeveel andere exotische voorwerpen er te zien zijn. Het lijkt een klein museum. Eigenaar Frank komt bij ons aan tafel zitten en vraagt hoe we het surfen vonden. Ook vertelt hij over alle spullen die we zien. Stuk voor stuk meegenomen van een uithoek in de wereld waar hij gesurft heeft. Er staat zelfs een boom uit Costa Rica binnen! Ook toont hij mij de landkaart met daarop alle plekken waar hij gesurft heeft. Ik ben onder de indruk. Dat surfen zijn passie is blijkt ook wanneer hij vertelt dat hij met Surfers Paradise golfsurfen naar België heeft gebracht. Ook hebben diverse beroemdheden bij hem gesurft, waaronder Keith Haring, Jack O’neill en leden van het koninklijk huis. Surfers Paradise blijkt niet zomaar een surfschool. Dit is een iconische plek die je niet wilt missen en waar je wilt leren surfen.

Surfers Paradise: welcome to our world

surfers paradise drankje na het surfen

Drankje na het surfen

Surfers Paradise Knokke

Het is net een museum

#2 Eten bij een strandtent

Wanneer je aan zee verblijft mag een avondje eten aan het strand natuurlijk niet ontbreken. Na een heerlijke dag surfen voel ik er weinig meer voor om achter de pannen te staan. Van Surfers Paradise, dat zelf helaas vroeg sluit die dag, wandelen we naar strandtent Riverwoods. De zon laat zich inmiddels zien. De witte banken met rode kussens op het terras zijn de perfecte plek om heerlijk van deze namiddagzon te genieten. We nestelen ons met een drankje op de bank in de warmte van het zonnetje. De zee ruist zachtjes op de achtergrond. Terwijl ik onze salade bowls bestel staan mijn jongens alweer met hun voeten in het zand. Een partijtje beachbal is gestart. Dit is één van de redenen dat ik eten bij een strandtent zo enorm fijn vind. Iedereen kan zich er altijd vermaken. En een relaxte sfeer is er altijd.

Twintig minuten later smullen we van onze vers bereide salades. En het spel pakken we daarna met z’n allen weer op. Het is zo’n zomeravond die niet lang genoeg kan duren. Heerlijk!

River Woods Beach Club

River Woods Beach Club


River Woods Beach Club Knokke
River Woods Beach Club zwinstreek
River Woods Beach Club Salade bowls

#3 Verrassende huttenwandeling in Zwin natuurpark

Zwin natuurpark. Ik had er nog niet eerder van gehoord, maar het blijkt direct bij binnenkomst al verrassend mooi en leuk. We starten de ontdekking van het park bij een leerzame tentoonstelling over trekvogels. Vol fascinatie kijken we een tijd naar het bord met “Departures” en “Arrivals”. Het lijkt wel of op een luchthaven zijn. Zwin Natuurpark is een perfecte verblijfplaats voor trekvogels zoals lepelaars, ooievaars, kluten en boerenzwaluwen. Het bord leert ons wanneer ze aankomen en vertrekken én welke vogels er nu in het natuurpark aanwezig zijn.

We zijn benieuwd geworden naar deze vogels en hun leefgebied en starten de huttenwandeling van ongeveer een kilometer lang. Bij iedere hut kunnen we andere vogels zien of iets over hen of andere dieren uit het park leren. Ook staan er op verschillende plekken in het park verrekijkers. Bij een verrekijker die richting duingebied kijkt zien we een grote groep lepelaars staan. “Wat een mooie snavel hebben die hè mam” zegt mijn zoon Daan. De hut waarin kleine waterdiertjes onder een microscoop bekeken worden is ook favoriet. Eén van de vrijwilligers vertelt ons wat voor diertjes we zien en wat de kenmerken ervan zijn. Het is fascinerend dat sommige van deze kleine diertjes ware kannibalen zijn!

De huttenwandeling is niet alleen heel leuk en leerzaam, de natuur waar we doorheen wandelen is erg mooi. Het is waterrijk met veel groen en de bloemen staan in bloei. Vooral de rode klaprozen springen eruit.

zwinstreek
zwin natuurpark huttenwandeling
zwinstreek huttenwandeling

zwin huttenwandeling

Door de tunnel naar een hut


zwin waterdiertjes hut
zwinstreek vogelhut lepelaars
zwinstreek bonte specht

Bonte specht


zwinstreek vlaamse gaai

Vlaamse gaai

#4 Met de voeten door het slik in Zwin natuurpark

Via de huttenwandeling komen we bij het beginpunt van de blotevoetenwandeling van het Zwin natuurpark. We herkennen de route direct aan het voetje dat op de geel-blauwe paaltjes staat. We gaan een hek door en staan gelijk met onze voeten in het slik. Glibberend banen we ons een weg vooruit. “Oeh hier is het echt diep,” zegt mij dochter, terwijl ze giert van het lachen. Inderdaad, voor we het weten staan we tot onze knieën in het slik. Met moeizame passen lopen we verder. De kinderen vinden het geweldig! Ook ik vind het erg leuk, maar neem stiekem toch zo nu en dan het paadje naast het slik. Na een paar honderd meter houdt het slik op. De route gaat verder over zandgrond, gras en harde aarde. In de verte hangt een donkere wolk, waardoor het groen nog groener lijkt. Na twee kilometer eindigen weer waar we gestart zijn. Voor de kinderen is het hier echter nog niet klaar. Met plezier lopen ze het gedeelte door het slik nog een keer. Ik was ondertussen mijn voeten bij de kraantjes.

Goed om te weten: tijdens deze wandeling word je vies. Maar geen zorgen. Het slik is goed uit kleiding te wassen. Voor meer informatie en leuke (kinder)activiteiten kijk je op de website van Zwin natuurpark.

Het Zwin blotevoetenpad
Het Blotevoetenpad in het Zwinpark is meer dan een wandeling

Zwinstreek blotevoetenroute

Donkere luchten boven het pad


Zwin blotevoetenpad, de ideale gezinsactiviteit
De blauwe lus in de Zwinvlakte is ook een blotevoetenpad

#5 Op pad met de billenkar

In het Vlaams zijn sommige woorden simpelweg zo veel leuker dan bij ons. Neem het woord billenkar. Niets meer en niets minder. Een kar voor vier personen, waarbij de voorste twee trappen en sturen. Niet alleen het woord billenkar komt uit het Vlaams. De kar zelf is ook een Belgische uitvinding. Al voor de tweede oorlog werden deze karren gebruikt voor een ritje door de wijk Duinbergen. Op verschillende plaatsen aan de boulevard van Knokke kun je een billenkar huren. Vooral de jongens hebben wel zin in een ritje, dus we huren een kar bij fietsverhuur Mike. Eerlijke is eerlijk, mijn ding is het niet echt, maar met de jongens als bestuurders hebben we de grootste lol. We starten ons ritje over de boulevard in zuidelijke richting en kijken uit over zee. We slaan vervolgens links af Duinbergen in. Hier rijden we tussen prachtige herenhuizen. Ter hoogte van het casino gaan we de boulevard weer op en rijden terug naar Fietsverhuur Mike. De jongens zouden het liefst nog uren door rijden. Mijn dochter en ik vinden het tijd voor een ijsje aan het strand. En dat laatste wordt het.

billenkarroute duinbergen

Al voor de oorlog werd er met de karren gereden

billenkar zwinstreek

Met de billenkar

ijsje strand knokke

Tijd voor ijs!

#6 Wandelen bij eb naar het Zwin

Het Landschapspark Zwinstreek is gevormd door de aanwezigheid van de Zwingeul. Een diepe inham waar het zeewater het land instroomt. De geul is al eeuwen oud en was in de middeleeuwen zelfs nog veel groter. De geul is toen intensief gebruikt voor de scheepvaart en voorzag belangrijke middeleeuwse plaatsen zoals Brugge en Damme van goederen. Tegenwoordig is de geul kleiner, maar nog altijd bepalend voor het landschap. De geul vormt een natuurlijke grens tussen België en Nederland. Bij eb komt de geul grotendeels droog te liggen. Je kunt dan via de geul van België naar Nederland wandelen.

Wij maken deze wandeling niet, maar zijn wel benieuwd naar het Nederlandse deel van de omgeving: Het Zwin. We zijn er tijdens eb en zien de grote zandvlakte die dan ontstaat. De kinderen rennen er door de kleine poeltjes die ontstaan. Eb is tevens een geschikt moment voor het zoeken van haaientanden. Terwijl de kinderen in het water springen vind ik een grote tand. Dan start het zoeken voor ons allemaal!

Eb bij het Zwin

Eb bij het Zwin


Eb bij het Zwin
Waden door het water haaientand gevonden

Waden door het water en een haaientand gevonden!

#7 Haaientanden zoeken van Knokke tot Nieuwvliet

Niet alleen het Zwin is een goede plek voor het zoeken naar haaientanden. Langs de hele kustlijn van Knokke in België tot aan Nieuwvliet in Nederland kan naar haaientanden gezocht worden. Tijdens ons verblijf zijn we iedere dag wel even ergens op zoek.

Al speurend zie ik de kinderen op die momenten voor mij uit lopen. Om beurten rapen ze iets op uit de vloedlijn. Ze bestuderen het en gooien het daarna meestal weer weg. Tot mijn zoon Bram triomfantelijk zijn hand in de lucht steekt met iets klein erin. Hij heeft er één! Gelukkig lukt het mijn kinderen om allemaal wat mooie vondsten op te doen. De blijdschap op hun gezichten bij het vinden is goud waard.

Tip voor het zoeken: op de meeste plaatsen kun je het beste zoeken een uur na vloed. Zoek dan in de schelpenlijn die de zee heeft achtergelaten. Bij het Zwin (Cadzand) kun je het beste zoeken bij eb. De Zwingeul ligt dan deels droog en daar kan tussen de schelpen gezocht worden. Zoek naar zwartgrijze stukjes. De haaientanden, of delen daarvan zijn glad en hard door de glazuurlaag die erom zit.

Zwinduinen

haaientanden zoeken zwinstreek

De vondsten

#8 Op de fiets

Het is acht uur ’s avonds en ik besluit er nog even op uit te gaan met de fiets. Landschapspark Zwinstreek heeft honderden kilometers aan fietspaden en twee mountainbikeroutes. Ik pak de mountainbike en rijd afwisselend over verharde en onverharde paden. Ik besluit richting Zwin Natuurpark te fietsen om de zonsondergang aan de rand van het park mee te maken. Via een graspad op een dijk rijd ik noordwaarts. Ik ben omgeven door hoge grassen. In de verte zie ik de schotse hooglanders grazen. Ik daal af van de dijk en blijf nog even bij de grote runderen kijken. Dan parkeer ik een stukje verderop mijn fiets en wandel het natuurgebied in. Twee ooievaars zijn druk op zoek naar voedsel in de waterpoel. In de verte vliegt er zojuist één weg.

Het is inmiddels bijna 21.00 uur en de zon staat laag. Het landschap kleurt geel en oranje. Ik sta stil en geniet van de natuur in deze gloed. Wat een heerlijke afsluiter van een lang weekend weg aan de Vlaamse kust.

zwin natuurpark wandelen
zwin natuurpark zonsondergang
zwin natuurpark mountainbike
zwin natuurpark fietsen
zwin natuurpark schotse hooglanders
zwin natuurpark ooievaar

Praktische informatie

Het deel van landschapspark Zwinstreek dat wij bezochten ligt tussen Knokke-Heist in België en Cadzand in Nederland. Het gehele gebied is een stuk groter. Ook historische plaatsen zoals Damme, Brugge, Maldegem en Sluis horen bij deze streek. Overweeg een ritje met de Vlaamse kusttram!

Wij verbleven aan de rand van Knokke-Heist in Holiday Village Knokke. Dit ligt op nog geen twee uur rijden vanaf Rotterdam. Holiday Village Knokke biedt camping plaatsen en bungalows tot en met zes personen. Deze liggen rustig aan de rand van de velden. In de omgeving zijn daarnaast voldoende andere accommodaties te vinden. Achter Holiday Village Knokke ligt bijvoorbeeld Nomad, wat mooie glampingtenten aanbiedt.

De omgeving biedt nog veel meer aan activiteiten dan wij ondernomen hebben. Een aanrader lijkt mij de fietsroute “de verdwenen Zwinhavens”. Tijdens deze fietsroute met een lus van 60, 44 of 31 kilometer fiets je langs historische plaatsen van Landschapspark Zwinstreek. Door verrekijkers kun je virtueel teruggaan in de tijd en zie je middeleeuwse taferelen op de plek waar je bent. Voor alle activiteiten kijk je op de website van Visit West-Vlaanderen.

holiday village knokke bungalow voor 6 personen

holiday village knokke

Bestel een ontbijtkistje bij de bungalow

Sandra

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>