Lake Placid – The Great Outdoors

Terwijl ik altijd heb gedacht dat het gebied tussen pakweg Toronto en New York City redelijk vlak was, vind je in upstate New York een bergketen waar je u tegen zegt. De Adirondack Mountains vormen het grootste beschermde bosgebied van de VS. Dit is The Great Outdoors!

De Adirondacks, het is een unieke plek. Het is maar liefst 2,5 miljoen hectare groot, het grootste State Park van de gehele VS. En relatief onbekend bij ons. Zo’n 55 procent is eigendom van de overheid, de rest van particulieren. Het park werd al opgericht in 1892 om het landschap en de cultuur te beschermen. Maar het is wel ongekend wild.

The Adirondacks

The Adirondacks

Lake Placid – invent your own perfect day

Onze reis naar Lake Placid begint in New York. We rijden in 5 uur naar het noorden via de Interstate 87. Niet alleen de snelste, maar ook een heel mooie route om het Adirondack Park in te komen. The Northway (I-87) is een van Amerika’s most scenic highways. De Canadese stad Montréal ligt overigens op slechts een uurtje rijden.

De hoofdstraat van Lake Placid telt veel winkeltjes en diverse restaurantjes en barretjes. Accommodaties lopen uiteen van voordelige low budget motels tot zeer luxe lodges en liggen verspreid over het stadje. Wij slapen in het Golden Arrow op Main Street in een fantastische tweekamersuite op de eerste verdieping. Net buiten Lake Placid sta je al snel midden in de wildernis. Dit is Amerika zoals ik het me vaak voorstel. Of Canada, dat hier op een steenworp afstand vandaan ligt.

Uitgestrekte bossen, honderden meren en veel houten huizen met veranda, een glad gemaaid grasveld en grote pick ups voor de deur. Lake Placid is een gezellig bergstadje in het hart van de Adirondacks. Het is de perfecte uitvalsbasis voor allerlei buitenactiviteiten. De slogan van het stadje: ‘Invent your own perfect day’. Met zoveel verschillende activiteiten is er daadwerkelijk voor ieder wat wils.

golden arrow lake placid

Het Golden Arrow Lakeside Resort, Lake Placid

Golden Arrow Lake Placid slaapkamer

Slaapkamer #1 van onze Panther Suite in het Golden Arrow

Main Street in Lake Placid

Main Street langs Mirror Lake, met de typische resorts, winkeltjes en de Alpine Mall

9x doen in Lake Placid

#1 Be an olympian

In een gebied waar al tweemaal Olympische Winterspelen werden gehouden, kunnen we, behalve genieten van het bergachtige landschap, de Olympische faciliteiten bezichtigen. Overal word je herinnerd aan deze twee wereldevenementen. Klein als een sticker op een raam, als mozaïek in het zwembad, en megagroot zoals bijvoorbeeld de skischansen die boven het bos uit torenen. De sportieve geschiedenis is niet weg te denken uit Lake Placid. Breng een bezoek aan het Lake Placid Olympic Center met de schaatsbaan en de ijshockey-arena. Wandel je naar het Olympic Center en het Olympic Museum, stap dan ook even binnen bij de mensen van ROOST (het Regional Office of Sustainable Tourism) voor een mooie plattegrond en tips over de regio.

Rondom Lake Placid vind je meer overblijfselen. Je kunt zelf bobsleeën in het Olympic Sports Complex op Mt. van Hoevenberg, met een gids wel, want dit is best gevaarlijk. Ook de springsschans voor de skiërs is te bezichtigen. Om te ervaren wat de skispringers zien voordat zij zich aan hun sprong wagen, neem je de lift naar het observatiedek van het Olympic Jumping Complex. Be an olympian for one day, mits het weer het toelaat natuurlijk.

lake placid olympic museum

Het Olympisch Museum in Lake Placid

Golden Arrow Lake Placid zwembad

Golden Arrow Lake Placid zwembad

De skischans van Mt van Hoevenberg nooit bereikt...

De skischans van Mt van Hoevenberg nooit bereikt…

#2 Hiken of biken in The Great Outdoors

Er is keuze te over aan wandelpaden en trails om te fietsen in de Adirondacks. Van licht tot zwaar, van een uur tot dagenlang. Er zijn diverse heuvels en bergen die bekend staan om hun uitzicht. Veel van de trails hier leiden naar een uitkijkpunt, of meerdere. In de Adirondacks vind je meer dan 2.800 meren en moerassen. Tijdens je tochten kun je maar liefst 55 soorten zoogdieren, 218 soorten vogels en 86 soorten vis tegenkomen.

Omdat wij met kleine kinderen op pad zijn, tippen ze ons bij ROOST een aantal leuke korte ‘Adirondack hikes‘ in Lake Placid; peninsula trails of John Brown Farm Property. Of loop een rondje om Mirror Lake (4,5 kilometer) dat middenin het stadje ligt. Wel vreemd overigens dat Lake Placid aan Mirror Lake ligt en Saranac Lake bijvoorbeeld aan Lake Flower.

Mirror Lake in Lake Placid

Mirror Lake in Lake Placid

#3 Kloven en watervallen

In de Adirondacks zijn talloze watervallen. Zowel Ausable Chasm als High Falls Gorge staan op ons programma. Beiden zijn privé (dus betaal je toegangsgeld), maar zijn zeer de moeite waard. En beide plekken zijn ideaal voor foto’s! Bij mooi weer, maar ook bij donkere wolken bijvoorbeeld. En dan met name in de vroege ochtend en namiddag.

High Falls Gorge

Wil je relaxed genieten van een leuke ochtend of middag in de natuur? Bij High Falls Gorge zijn er wandelpaden uitgezet langs een eeuwenoude granieten kloof met diverse watervallen. Hoogtepunt voor de kinderen zijn de bruggen over de waterval en het stenen zeven in het café.

High Falls Gorge brug

High Falls Gorge brug

High Falls Gorge

High Falls Gorge

High Falls Gorge visitor centre

High Falls Gorge Visitor Center

High Falls Gorge mining

High Falls Gorge ‘mining’: stenen zeven in het café

Tip: na afloop kun je doorrijden naar de prachtige Flume Trails in Wilmington. Heel tof om hier te mountainbiken! Onderweg passeer je het Adirondack Wildlife Refuge, waar veel wilde dieren (als grijze wolven) verblijven tot ze terug de natuur in kunnen.

Adirondack Wildlife Refuge

Adirondack Wildlife Refuge, gratis te bezoeken (een donatie wordt gewaardeerd)

Ausable Chasm

Ausable Chasm, aan de andere kant van de I-87, is een kalkstenen kloof, die is uitgeslepen door de rivier de Ausable, maar ook door ijs en regen. Een spleet in de grond die lokaal een indrukwekkende kloof wordt genoemd. Maar denk niet Grand Canyon! Het is iets kleiner. Kleiner betekent overigens niet minder mooi. Er zijn diverse watervallen en stroomversnellingen. Je loopt langs de steile rand, maar ook op een pad dat hangt aan de rotsen. Je volgt diverse watervallen en stroomversnellingen. Er zijn wandel- en fietspaden aangelegd, er is een Adventure Trail met via ferrata (waarbij je onder meer over de rivier klautert) en je kunt er raften en tuben.

Ausable Chasm Bridge

Ausable Chasm

Ausable Chasm visitor centre

Het Visitor Centre met uitzicht op de waterval

#4 Beklim een berg in het High Peaks District

In het High Peaks District vind je 46 bergen boven de 4.000 feet. Dat klinkt imposanter dan het is, want 4.000 feet is 1.200 meter. De hoogste berg is Mount Marcy (1.629 meter). Vooral met goed weer kan het nogal druk zijn op de twee trails naar de top. De Algonquin, de op een na hoogste berg van de Adirondacks, ligt net buiten het stadje Lake Placid. Ook Crane Mountain is een fantastisch alternatief, maar je kunt uiteraard ook een van de andere ‘peaks’ kiezen. Als je de kabellift neemt naar de top van Whiteface Mountain, de hoogste skiberg in het oosten, schijn je bij helder weer een schitterend uitzicht tot aan Montréal te hebben. Je kunt Whiteface Mountain een groot deel van het jaar ook bereiken met de auto, via de Veterans Memorial Highway. Het laatste stukje naar de top is nog maar een korte hike. Niet genoeg aan één summit? Denk dan eens aan de Dix Range, waarbij je vijf ‘vierduizenders’ op een dag beklimt, of de Santanoni Range met drie. Benieuwd naar een plan van aanpak? Check how to become an Adirondack 46er.

Vanaf de weg stap je zo de wildernis in (Giant Mountain Wilderniss Area)

Vanaf de weg stap je zo de wildernis in (Giant Mountain Wilderniss Area)

#5 Leuk eten

In en rond Lake Placid vind je de typisch Amerikaanse architectuur van eeuwen geleden. Stap een van de vele restaurants binnen na een actieve dag in de buitenlucht. Toevallig waren wij in Lake Placid tijdens de restaurant week en hebben we een aantal leuke adresjes mogen proberen. The Big Slide Brewery en de Dancing Bears (in het High Peaks Resort) in Lake Placid.

Big Slide Brewery

Big Slide Brewery

big slide restaurant

Big Slide Restaurant

Uit eten bij The Dancing Bears

Uit eten bij The Dancing Bears in het High Peaks Resort

#6 Beleef de échte Indian Summer

Ga naar The Adirondacks tijdens de Indian Summer, als de herfst op zijn hoogtepunt is. Dit is een van de grootste kleurenspektakels op aarde. Je hebt ongeveer een maand de tijd, ergens tussen half september en half oktober. De data van dit natuurspektakel wisselt per jaar. Het is dus lastig te plannen. Alles kan nog groen zijn, maar de bomen kunnen ook al kaal zijn. Het hangt af van hoe warm de zomer was. En hoelang die duurt? De kleuren verschillen ook per hoogte, waardoor je meestal de diverse kleurfases wel kunt meemaken. Let wel op dat in deze periode diverse attracties minder vaak en minder lang open zijn of zelfs helemaal zijn gesloten.

Een verplichte tussenstop is Saranac Lake. De kleurenpracht is ongekend. Rood in alle tinten, net als geel en groen. Een schilderspalet dat per dag verandert. En per kilometer. En per meer. Of per moeras. Per bocht zelfs. Je weet bijna niet waar je moet kijken.

Indian Summer, Adirondacks, Lake Harris

#7 Skiën in Whiteface Mountain

Whiteface Mountain, volgens kenners het beste skigebied van het oosten van de VS. Ook in de winter moet het gebied een speeltuin zijn voor actieve reizigers. Je kunt er niet alleen skiën en langlaufen, je kunt ook met sledehonden of een sneeuwmobiel de berg op. Of backcountry skiing; de wildernis in met een gids. Wanneer wij er zijn, begin mei, is het vooral een wandelgebied. De sneeuw is bijna gesmolten. Voor verliefde stelletjes, hikers, groepjes joggers en fanatieke fotografen.

Wilmington, home of Whiteface Mountain - Nature's Playground

Wilmington, home of Whiteface Mountain – Nature’s Playground

#8 Hit the road!

De Adirondacks kun je het beste zelf ontdekken per huurauto. Het geeft je vrijheid, gemak en het ultieme roadtripgevoel. De rondreis langs nationale parken als Yellowstone, Grand Canyon en Death Valley in het westen van de VS is mateloos populair. In het oosten gebeurt dit veel minder, wat oprecht zonde is. Welke route je ook neemt, overal is water. Van kristalheldere meren tot watervallen die zich door een kloof storten. En wildlife, zoals eekhoorns, herten, elanden, zwarte beren, bevers, schildpadden, vogels.

#9 Pak het veer op Lake Champlain

In het authentieke stadje Essex pakken we de LCT ferry bij Lake Champlain. Met een pontje gaan we het meer over naar de staat Vermont. Heen en weer duurt op dit ‘smalle stuk’ een uurtje en we hebben prachtig uitzicht op de bergen. Deze regio wordt niet overlopen door toeristen. Terwijl het buitenleven hier heerlijk is. Een wandeling door het dorp biedt een unieke kijk in de rijkdom van de mensen die uit New York en Boston kwamen om hier een zomerhuis te laten bouwen.

Playground in Essex langs de oevers van Lake Champlain

Playground in Essex langs de oevers van Lake Champlain

De volgende dagen slapen we op de DaCy Meadow Farm in Westport, bij onze host David Johnston en zijn vrouw Cynthia. We genieten volop van de eekhoorntjes op de veranda. Er is een hike mogelijk, via zijn eigen land, naar zijn boerderij een paar kilometer verderop. Eten doen we bij de Essex Inn van Rick Dalton en het Turtle Island Cafe van David Martin.

Uitzicht op de Adirondacks vanaf DaCy Meadow Farm

Uitzicht op de Adirondacks vanaf de veranda van onze Airbnb (DaCy Meadow Farm)

DaCy Meadow Farm

Onze host David zorgt goed voor ons

DaCy Meadow Farm Trail

DaCy Meadow Farm Trail

DaCy Meadow Farm

DaCy Meadow Farm

Turtle Island Cafe in Willsboro

Het Turtle Island Cafe in Willsboro zorgt voor lokale ingrediënten

Zelf naar Lake Placid in de Adirondacks?

De Adirondacks is typisch zo’n gebied waar elk seizoen anders is. Dat je dus altijd kunt bezoeken. Sterker nog; eigenlijk moet bezoeken. Het is een plek waar ik graag een tijdje zou wonen. Wanneer jij erheen gaat, hangt natuurlijk van je situatie af. En, zoals bij een gebied als de Adirondacks; wat je er wilt doen. Het voorjaar is dé tijd om hier te wandelen, al kun je dan ook goed fietsen, kajakken en raften. In de winter ga je natuurlijk skiën of snowboarden op Whiteface Mountain. En in de zomer kies je voor het water. In de herfst beleef je er de échte Indian Summer!

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>