Extreme omstandigheden bij Lake Natron

De wereld wordt tegenwoordig steeds kleiner. We weten meer, we reizen meer, we zien meer. Daardoor lijkt het soms alsof er bijna geen plekken meer zijn waar je je ver van het reguliere toerisme kunt wanen. Toch zijn die plekken er nog wel degelijk. Reishonger ging van de gebaande paden af tijdens haar safari door Tanzania en ontdekte zo het indrukwekkende Lake Natron in het noorden van het land.

Op reis door Tanzania. Al snel denk je dan aan de beroemde parken zoals Ngorongoro en natuurlijk de Serengeti. En eerlijk gezegd, in die laatste kun je jezelf ook al behoorlijk alleen op de wereld voelen, te midden van die eindeloze landschappen en het overweldigende wildlife. Maar het noorden van Tanzania heeft meer te bieden dan alleen de Big 5. Wat dacht je van een roze meer in de meest extreme omstandigheden denkbaar?

Lake Natron

Extremiteiten bij Lake Natron

Een van deze bijzondere locaties is Lake Natron. Dit meer ligt tegen de grens met Kenia aan en is al een flinke reis vanaf de bewoonde wereld. Vanaf de parken Tarangire en Lake Manyara ben je toch zeker een volle dag aan het rijden richting deze locatie. Gedurende deze reis zul je ontdekken dat Tanzania meer is dan alleen wildlife en dat de aaneenschakeling van bijzondere landschappen overweldigend is.

Het landschap verandert langzaam, van de regenwouden rondom de Ngorongoro hoogvlakten naar de droge, steenachtige plateaus in het noorden. Ondertussen hou je de immense Rift Valley continue aan je zijde, waardoor er altijd een dichtbegroeide, groene wand zichtbaar is in et landschap. De weg zelf stelt weinig voor, eigenlijk doorkuis je meer het immense landschap per 4×4. Dat is ook de enige auto die een weg als deze aan zou kunnen, met een gewone station ben je hopeloos verloren op deze wegen.

En hoewel het landschap eindeloos is, verandert het toch ook continue. Gortdroge woestijn wisselt de groene heuvelachtige vlakten af. Met altijd weer die Rift Valley in het vizier. Desalniettemin is het onmiskenbaar wanneer je Lake Natron nadert. Een enorme, eenzame berg doemt in de verte op en niet lang daarna zul je dit zoute meer in de laagvlakte zien liggen. Ver verstoken van de bewoonde wereld.

Lake Natron toegang

Het roze Lake Natron

Alleen al de naam van het meer spreekt tot de verbeelding. Wie foto’s opzoekt van deze plek, zal al snel zien dat het meer af en toe roze kleurt. Dat is niet de standaard kleur van Lake Natron, maar het gebeurt zo’n drie keer per jaar. Na forse regenbuien die volgen op een lange droogte, vult het meer zich met water en stoffen van hogerop, waardoor het plotseling felroze kleurt. Prachtig om van hogerop te zien, maar moeilijk te plannen omdat de regen zich niet echt laat voorspellen.

Er is echter nog een andere reden waarom Natron roze kleurt. Naast de kleur van het water, zijn ook de waterbewoners roze vrienden. Tienduizenden flamingo’s noemen Lake Natron hun thuis voor een groot deel van het jaar. Het is deze plek die de gevleugelde vrienden uitkiezen om hun eieren te leggen en zich voort te planten. De kans is dan ook groot dat je ze spot bij een bezoek aan het meer, in meer of mindere mate.

Lake Natron Flamingos

Ver van de bewoonde wereld

Bij aankomst bij Lake Natron staat er een prachtige symbolische slagboom in het midden van een uitgestrekte leegte. Gemakkelijk te omzeilen, maar dat doe je uiteraard niet. Na ons gemeld te hebben bij de twee wachters in het huisje ernaast, die staan te puffen van de hitte bij dit laaggelegen meer, kunnen we door. Her en der staan wat hutjes en er is zowaar een ontvangstcentrum voor diegenen die de lange, barre tocht hebben gewaagd. De vrolijke kleuren van de doeken die de Maasai dragen steken fel af tegen de grijs-bruine ondergrond van het verstikkend hete zand. Lake Natron is een plek van extremiteiten; gortdroog, stikheet en megazout.

Lake Natron droog

Met een gids gaan we op pad naar het meer, dichterbij de flamingo’s die zich in het ondiepe water begeven. Van een gortdroge ondergrond wandelen we richting het slib, waar het luide gekakel van de flamingo’s ons al welkom heet. Continue in beweging lijken ze. Het feit dat er geen zuchtje wind staat, betekent dat het water verder volledig stil lijkt te staan. Het werkt als een spiegel op de eindeloze omgeving en wie niet uitkijkt, zal worden bevangen door de hitte en zich in een waar wonderland wanen.

Wanneer het slib te glad wordt, laten we onze schoenen achter om blootvoets verder te wandelen richting een klein eilandje in het water. Uitkijkend dat we niet de zwarte klei in glijden, strompelen we voort, ons continue vergapend aan het uitzicht. Eenmaal aangekomen op het eiland wacht ons echter een bruut gezicht. Hoewel je je dan te midden van de flamingo’s bevindt, zijn we blijkbaar niet de enigen. Her- en der verspreide flamingokarkassen bewijzen dat ook zij niet veilig zijn van natuurlijke vijanden. Onze gids vertelt dat waarschijnlijk een jakhals aan de slag is geweest hier. Het is gruwelijk duidelijk welke delen niet zo smakelijk waren; losse flamingohalzen en als droge takjes geknakte roze beentjes liggen verspreid over het eiland. Een vreemde doch reële gewaarwording op deze van god verlaten plek in Tanzania.

Lake Natron Maasai

Een welkome oase

Lake Natron ligt laag en kent maar heel weinig regen. De plek is gewoonweg kneiterheet en superdroog. Het water in het meer is extreem zout, hence de reactie die plaatsvindt wanneer het eens flink regent.

Toch zijn er in de buurt enkele watervallen. Vroeg in de ochtend vertrekken we te voet richting deze plek. Al klauterend langs de bergwand en al wadend door een ondiepe maar toch best sterk stromende rivier, komen we steeds dichterbij. De kronkelende vallei geeft gedurende de wandeling niks prijs van wat ons te wachten staat Tot het moment dat we dan de laatste bocht doorgaan. Plotsklaps schittert een groene oase ons tegemoet. Van hoog boven ons stort het water naar beneden, uit een prachtige plek rijkelijk begroeid met palmbomen. Na deze wandeling is het zelfs vroeg in de ochtend heerlijk afkoelen in het water. Natron weet ons weer te verrassen, in totaal ander opzicht.

Lake Natron waterval

Praktische tips voor je reis naar Lake Natron

Lake Natron ligt ver van de standaard safarigebieden af. Je hebt dus wel wat extra tijd nodig om deze plek te bezoeken, maar het is zeer de moeite waard. Wij vertrokken van Lake Manyara richting dit meer en deden er een volle dag over om er te komen. Terug gingen we vanaf Lake Natron richting het noorden van de Serengeti, wat ook weer een dag rijden was – al wordt daar nu door Chinese investeerders gewerkt aan een hagelnieuwe snelweg die de reis ongetwijfeld zal bespoedigen.

Lake Natron hike

Bij Lake Natron is een bezoekerscentrum waar lokale gidsen beschikbaar zijn. Zij kunnen je begeleiden tijdens de wandeling en richting het meer. Wij verbleven in de Giraffe Lodge, een mooie plek met zelfs een (natuurlijk) zwembad op deze verzengend hete plek, waar je heerlijk kunt genieten van de zonsondergang en misschien zelfs wat wildlife kunt spotten. Een bezoek aan Lake Natron kan geregeld worden door de betere lokale touroperator. Wij gingen op pad met Zama Tours.

Ondanks dat Lake Natron ver reizen is, is het echt een geweldige toevoeging aan je rondreis door Tanzania. De afwisselende landschappen die je tegenkomt zijn zo bijzonder en onverwacht, dat je echt een heel andere ervaring hebt dan in de wat toeristischere nationale parken. Sowieso is het leuk om je safari te combineren met wat andere, off-the-beaten-track activiteiten, zoals een verblijf bij de Maasai of een trip naar Lake Eyasi. Wanneer je dan ook een dag of twee extra hebt om in te vullen, is Lake Natron eigenlijk een must om te bezoeken. En dan maar hopen dat het net geregend heeft en het meer helemaal roze kleurt!

Lake Natron Tanzania

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>