Bacalar: turkoois kleurenspektakel in Zuid-Mexico

Ze zijn niet altijd even gemakkelijk te vinden in het echte leven; die jaloersmakende azuurblauwe wateren die je op social media zo vaak voorbij ziet komen, terwijl je zelf tegen een treurig kantoorinterieur aan het aankijken bent. Wil je de garantie hebben dat je ook een keer jaloersmakende foto’s naar je vrienden kunt sturen? Dan is Bacalar in het zuiden van Mexico dé plek om naartoe te gaan!

Meer van zeven tinten blauw

In het Spaans wordt Laguna Bacalar ook wel La Laguna de los Siete Colores genoemd, wat letterlijk vertaald kan worden als ‘het meer van de zeven kleuren’. Hier is niks van gelogen, want als het zonnetje schijnt en je uitkijkt over het meer zie je de kleurpatronen continue in beweging. Ook wanneer je over de wateren vaart, zal je meemaken dat geen enkele tint blauw lang hetzelfde is.

Bacalar Laguna

Turkoois kleurenspektakel op het midden van Laguna Bacalar

Het dorpje zelf is niet heel benoemenswaardig. Hoewel Bacalar een klein fort heeft – Fort San Felipe, waar je het een en ander kunt leren over de historie van het meer en het plaatsje – heeft het op cultureel vlak verder niet veel te bieden. Het toerisme staat ook nog in de kinderschoenen, dus als je op zoek bent naar feesttentjes of superhippe restaurantjes ben je hier aan het verkeerde adres. Wel kun je hier goed terecht voor je rust, prachtige natuur en – geloof het of niet – veel vegan eten! Er is een kleine ‘hippiecommune’ in Bacalar neergestreken sinds enige tijd die zich grotendeels gericht hebben op yoga en heerlijke vegan en vegetarische restaurants, waar je ook als niet vegetariër goed aan je trekken kunt komen! Maar uiteindelijk ben je hier maar echt voor één ding, en dat is het meer!

Welke spots mag je zeker niet missen in het dorpje?

  • El Manati Bacalar: dit hippe café/restaurant heeft heerlijk eten, een fijne binnentuin en verkoopt ook nog eens leuke, lokaal geproduceerde spulletjes. Het komt zo vrij dicht tot een cultureel centrum  van Bacalar. Sowieso even binnenwandelen dus!
  • Los Aluxes Bacalar: dit hotel/restaurant heeft prima eten, maar is bovenal geliefd vanwege de schommel over het meer heen. Instapictureperfect!
  • La Playita: gelegen aan het water is dit een hele fijn spot met een prachtige tuin, goed eten, uitzicht over het meer en bovenal: hele fijne hangmatten!
La Playita Bacalar

La Playita is een prima plek om vanaf de zijlijn even van het meer te genieten

Op reis door het kleurenparadijs

Het leukste is om te gaan varen over het meer. Dat kan per zeilboot of catamaran, maar ook met de kajak kun je heerlijk over het kabbelende meer peddelen! Hotspot op het meer is het zogenaamde ‘channel of the pirates’, een oud stukje smokkelroute midden op het meer. Hier is het water ondiep, warm en precies zo azuurblauw als je het wilt hebben!

Midden op het meer zijn ook enkele mangroves te vinden met een rijkdom aan verschillende vogelsoorten. Verder is er ook een zogenaamd ‘black hole’, een ceynote midden in het meer dat gitzwart is en naar alle waarschijnlijkheid totaal niet in contact staat met het omringende blauwe water. Erg bijzondere gewaarwording!

Het allerfijnste aan Bacalar is misschien nog wel dat het nog niet is ontdekt door het massatoerisme. Je zult dus slechts een handvol andere bootjes tegenkomen op het meer als je aan het varen bent. Een echt paradijs dus!

Laguna bacalar

Boek een zeiltochtje (of catamaran/kayaktocht) om écht van het meer te kunnen genieten!

Praktische tips voor je trip naar Bacalar

Hoe kom je er en wat moet je weten van tevoren?

  • Het meer is gelegen in de deelstaat Quintana Roo, Yucatan. Het ligt niet gek ver van de grens met Belize en is daarom gemakkelijk mee te pakken als je op doorreis bent. Dagelijks rijden er bussen vanuit Chetumal en Tulum naar dit kleine dorpje en de bereikbaarheid is dan ook prima.
  • Een tourtje boeken kan het gemakkelijkst via je hostel of hotel. In het dorp zelf zijn niet echt stands en touroperators te vinden, maar met een beetje rondvragen zijn er genoeg bootjes te huren waarmee je op pad kunt gaan!
  • De meeste stranden in Bacalar zijn in handen van hotels of restaurants en er zijn nauwelijks publieke stranden. Dit is iets om rekening mee te houden wanneer je je verblijf boekt en wel graag aan het strand ligt.
  • Laguna Bacalar is prachtig, maar het dorpje zelf niet heel bijzonder. Trek dus maximaal een dag of 2-3 uit voor verkenning van het meer.
  • Let op de muggen. Deze vrolijke vrienden zijn in groten getale aanwezig laat op de avond en dan is deet je beste vriend!
La Playita bacalar

Vele restaurants en hostels hebben hun eigen opgang en stijger naar het meer

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>