Krakau: Europa’s beste stedentrip?

Krakau is de beste Europese stedentrip van 2014. Dat blijkt uit ruim 30.000 onderzochte Zoover-beoordelingen van populaire steden in Europa. Er werd beoordeeld op uitgaansleven, cultuur, omgeving, sfeer en de kwaliteit van de hotels. Met een gemiddelde score van 8,6 verslaat de Poolse stad het Spaanse Sevilla en het Italiaanse Venetië.

paardenkoets krakau

Iedereen aan wie ik vertelde dat we naar Krakau gingen, was laaiend enthousiast. Zij raakten niet uitgepraat over hoe geweldig de stad is. De vriendelijkheid van de mensen en de betaalbaarheid is naast een culturele ervaring een van de unieke eigenschappen. “Het is een van de beste steden in de wereld!” Maar wat nu, als ik zeg dat ik vind dat deze Poolse stad aan de rivier de Wisla overschat wordt?

Toen ik afgelopen vrijdag aankwam, was ik stiekem toch wat teleurgesteld. Niet dat Krakau geen geweldige plek is; de stad biedt een prachtig historisch centrum, een wild nachtleven, fatsoenlijk eten en een vriendelijke bevolking. Maar maakt dat een stad de beste Europese stedentrip van 2014?

Krakau centrum

De Zuid-Poolse stad is als een van de weinige steden in het land nauwelijks beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, waardoor de sfeer in het oude centrum uniek is in Polen. Ik genoot van de gratis historische tour door de oude Joodse wijk Kazimierz. Middenin de oude stad, Stary Miasto, ligt Rynek Główny, een van de grootste middeleeuwse pleinen van Europa. Op het plein staan de Mariakerk en in het midden de lakenhal Sukiennica, waarin je allerlei typisch Poolse souvenirtjes vindt. Het oude kasteel van Wawel en het door bomen omzoomde park langs de rand van het centrum van de stad zijn ook de moeite waard. En ik hield vooral van het nachtleven van de stad. Het maakt niet uit welke dag van de week het is, de pubs en clubs van Krakau zijn vol.

marktplein krakau

Ik kan dus niet ontkennen dat de stad mooi is. Mensen houden vaak van middeleeuwse Europese steden en Krakau heeft een wonderlijk goed bewaard gebleven historisch centrum met oude gebouwen, kleine steegjes en geplaveide straten. De bijnamen van de stad, het Florence van het noorden en Cultuurhoofdstad van Oost-Europa, onderstrepen dit nog maar eens. Net als de UNESCO-notering als één van de belangrijkste culturele steden ter wereld. Ook het moderne gedeelte van de stad is goed gebouwd, met schijnbaar weinig van de communistische bleekheid die je vaak aantreft in de oude Sovjet-blokken.

Rondom Krakau

Krakau ligt vlakbij de toeristische trekpleisters Wieliczka, Zakopane en Auschwitz. Wat je aantreft in het concentratiekamp Auschwitz (Oswięcim) is zowel huiveringwekkend als indrukwekkend; de geschiedenis van de oude zoutmijnen buiten de stad vooral fascinerend.

concentratiekamp-auschwitz

Krakau by night

Bovendien is het een jonge stad met een jeugdige energie. Er zijn veel studenten en reizigers en op elke hoek van de straat kan je aanschuiven bij een goedkope wodka-party. Door het overschot aan feestgangers, zijn er zelfs barretjes geopend op zolders en in kelders, waar je kan drinken en dansen in vaak bijzonder aangeklede ruimten. Iedereen heeft erover gehoord, iedereen verwacht het, en iedereen is er klaar voor. Het is dus niet moeilijk om te zien waarom iedereen razend enthousiast is over Krakau.

vodka appetizer

Maar een feeststad maakt een stad nog geen nummer één. Ik probeer objectief te blijven als ik reis, vooral wanneer ik van plan ben te schrijven over de bestemming. Ik probeer de stad te nemen zoals hij is, niet voor wat de mensen zeggen dat de stad moet zijn. Daarbij ben ik van mening dat te hoge verwachtingen vaak leiden tot teleurstelling.

Zo schuif je niet zomaar aan bij een van de party’s. En ook die leuke verstopte barretjes zijn niet te vinden als je niet weet waar je ze zoeken moet. Het is er in de zomer heerlijk vertoeven op de terrasjes op het grote plein, maar het is er een groot gedeelte van het jaar grauw en grijs. Er waait in de wintermaanden een koude wind en de duisternis valt al om 16 uur.

Is Krakau dé stad van 2014?

Als ik word uitgenodigd om nog eens naar Krakau te reizen, zal ik zeker geen nee zeggen. En iedereen die, na het lezen van deze blogpost, de kans krijgt naar Krakau te gaan, moet dat ook zeker doen! Toch ben ik niet van plan van de daken te schreeuwen dat Krakau Europa’s beste stedentrip is. Je kunt er een geweldige tijd hebben en er zijn tal van bezienswaardigheden in de buurt. Krakau biedt cultuur, historie, natuur, bijzondere bezienswaardigheden, een goed nachtleven en dat allemaal voor een goede prijs. Maar dat alles zorgt er in mijn ogen niet voor dat Krakau Europa’s beste stedentrip is.

Sterker nog, als ik een top tien van plaatsen in Europa zou samenstellen, zou Krakau niet eens de onderkant van die lijst halen. Als ik denk aan mooie middeleeuwse stadscentra, denk ik eerder aan Tallinn, Segovia en Dubrovnik. Als ik denk aan een gezellige sfeer op straat, zou ik eerder steden als Sevilla, Madrid, Istanbul en Lissabon op het lijstje zetten. Als we het over goedkoop uitgaan hebben, dan praat je al snel over Málaga, Praag of Riga.

grote markt krakau

Vanaf Nederland vlieg je via WTC.nl voor rond de € 180,- retour. Vanaf Kraków Airport is het maar 15 kilometer naar de stad. Het openbaar vervoer werkt goed. Je kunt een pendeltrein nemen voor 10 PLN of bus 292 voor 2,50 PLN, maar een auto huren is ook prima te doen en biedt je ook de mogelijkheid om de omgeving verder te verkennen.

Martijn
Laatste berichten van Martijn (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>