Trek je klompen aan!

Het past in het rijtje iconen van ons land. We hebben inderdaad nogal wat van die werktuigen met wieken. Bijna 1.200 molens telt Nederland zelfs. De miljoenen tulpen in het voorjaar vormen zeker prachtige kleurrijke landschappen. En ja, we eten per persoon gemiddeld zo’n 17 kilo kaas per jaar. Maar bij die klompen, daar gaat het wel mis.

Nederland is een natte boel

Streetwise sneakers, slangenprint schoenen of snelle sportschoenen. Op straat kom je tal van soorten schoenen tegen. Behalve klompen. Die draagt de boer met geitenwollen sokken onder zijn blauwe overall. Back in the days waren klompen een goedkoop alternatief voor leren schoenen. En enorm handig in de drassige moerasgrond destijds. Nu houden boeren hun voeten op het land droog en warm door het dragen van het houten schoeisel. Door sommige van die natte weilanden in de provincies Gelderland en Utrecht lopen tegenwoordig wandelroutes die bekend staan als klompenpaden. Klompen zijn overigens geen vereiste. Stevige wandelschoenen voldoen.

Een klompenpad biedt verrassende wandelroutes over landgoederen en boerenland

Zoek de rust op

Wandelen is ontzettend populair. Het blijkt zelfs de meest populaire vrijetijdsbesteding te zijn. En natuurlijk, wandelen is één van de weinige uitstapjes buiten de deur in corona tijd. Op een mooie zondagmiddag worden boswachters ineens parkeerwachters bij de bekende natuurgebieden. Samen op een kluitje op de paarse heide van de Posbank, de woestijn van Kootwijk of bij de duinen van Schoorl. Het is er overvol. De drukte opzoeken past ook niet echt bij deze tijd. Van drukte op de klompenpaden is geen sprake, alhoewel ze steeds meer bekendheid genieten.


Het Schutpad in Leusden had de primeur in 2002 als het eerste klompenpad van Nederland. Inmiddels zijn er meer dan 100 paden uitgezet die worden onderhouden door vrijwilligers. Bordjes of stickers met twee klompjes markeren de route. Zoveel mogelijk onverhard, over boerenland met aandacht voor natuur en cultuur. Soms nemen de paden een onverwachte wending of moeten obstakels worden bedwongen. Dat is ook de charme. Dwars door een kudde met koeien op het weiland. Bruggetjes zijn vaak niet meer dan balken. En soms door de blubber.

Het Rosandepad is het vierde Klompenpad in de gemeente Renkum
Klompenpaden
Ontdek het mooie buitengebied van Putten op en rondom landgoed Oldenaller op het Klompenpad Oldenaller van Natuurmonumenten

Stevig stappen rondom Oosterbeek

Hoe mooi kan het zijn? Ik neem je mee naar de achtertuin van Villa Hartenstein. Daar bevindt zich het startpunt van het Rosandepad. Best een beladen plek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het hier een komen en gaan van Britse soldaten die het statige hotel als hoofdkwartier gebruikten tijdens de slag om Arnhem. De mobiele mitrailleur op het gazon herinnert aan het oorlogsverleden. Al heel wat jaartjes huist hier het Airborne Museum. Het oorlogsverleden is dan ook één van de thema’s verknoopt in dit 13 kilometer lange klompenpad rondom Oosterbeek. Langs hoge statige bomen die menig bombardement hebben overleefd loop ik richting de Hemelse Berg. Slingerend door het met bladeren bedekte landschap stroomt de Oorsprongbeek.

Door het schattige grothuisje loop ik onder het kabbelende beekje door. Via meerdere bospassages en langs de Oude Kerk van Oosterbeek komt de Nederrijn in zicht en vervolgt het pad zich onder de markante spoorbrug door. Over de toppen van uitgebloeide zonnebloemen zijn nog net de blauwwitte trolleybussen zichtbaar als ik landgoed Mariëndal betreed. Onder de Groene Bedstee door, de prachtige tunnelvormige beukenhaag die in het najaar niet zo groen meer is. Enkele delen van dit heuvelachtige landgoed doen niets onder voor een Zuid-Duitse Alpenweide. Terug in Oosterbeek ligt het indrukwekkende Arnhem Oosterbeek War Cemetery aan de route. Honderden geallieerde soldaten vonden hun hier na de slag om Arnhem hun laatste rustplaats. Bij het Airborne museum stamp ik voldaan de modder van mijn schoenen.

Klompenpad Rosandepad
Rosandepad in Oosterbeek
Klompenpad Rosandepad
Klompenpad Rosandepad
Klompenpad Rosandepad - Spoorbrug Oosterbeek over de Nederrijn bij Arnhem
Arnhemse trolleybus bij het Rosandepad
Klompenpad Rosandepad
Klompenpad Rosandepad - Airborne War Cemetery
Klompenpad Rosandepad - terug in Oosterbeek ligt het indrukwekkende Arnhem Oosterbeek War Cemetery aan de route.

Wandelen op de rand van de Veluwe

Nog eentje dan. Ik steek de Veluwe over. In de hoek van Nijkerk en Putten liggen meerdere klompenpaden. Het fraaie Appelpad bewandelde ik al eerder. Nu laat ik me verleiden door het Oldenallerpad. Een wandeling langs hei, bos, beken, houtwallen en boerenland wordt me beloofd. En een kasteel. Pas na honderden meters oprijlaan met torenhoge beuken aan weerszijden is kasteel Oldenaller zichtbaar. Het nog altijd bewoonde kasteel wordt omringd door een vijverpartij als onderdeel van de kasteeltuin. Een blauwe reigerkolonie is hier in de bomen neergestreken. De route leidt me vlak langs grazende koeien, dartelende paardjes en klauterend over balken naar het verscholen Heihoef. Een heideveldje met zeldzame plantjes en een vennetje te midden van het boerenlandschap. Door de weilanden keer ik weer terug richting het kasteel. Acht kilometer staat op mijn horloge. Een klompenpad ten voeten uit.

Het Oldenallerpad tussen Nijkerk en Putten
Klompenpad Oldenaller
Klompenpad Oldenaller - kasteel Oldenaller, omringd door een vijverpartij als onderdeel van de kasteeltuin
Klompenpad Oldenaller - kasteel Oldenaller
Klompenpad Oldenaller
Klompenpad Oldenaller

Nog zoveel paden te ontdekken

En zo zijn er nog honderd klompenpaden in Gelderland en Utrecht. Meerdere provincies hebben al interesse getoond in het concept van het klompenpad. Voor nu is er in ieder geval al genoeg keuze. Bovendien zijn via verbindingslussen klompenpaden te combineren waardoor ook echt langere wandelingen mogelijk zijn. Zelfs zonder het hiken te noemen raakt wandelen steeds meer van zijn suffe en oubollige karakter af. Het zijn niet langer de mensen met stokken of ANWB-stelletjes van middelbare leeftijd in dezelfde jas die de wandelschoenen, of klompen zoals je wil, aantrekken. Het is voor iedereen. En Nederland is mooi. Ik trok een paar gele klompen aan om het toch eens te proberen. Na een paar honderd meter kwam het besef dat mijn voeten er niet voor gemaakt zijn. Ik hou het bij de klompenpaden en wandelschoenen.

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>