Khmer architectuur in Noordoost-Thailand

Angkor Wat is natuurlijk verreweg het belangrijkste tempelcomplex dat de Khmer hebben nagelaten. Maar het Khmerrijk reikte op zijn hoogtepunt tot diep in Thailand. In de provincie Nakhon Ratchasima zijn twee locaties waar fraaie en relatief weinig bezochte Khmer monumenten te bezichtigen zijn: Phanom Rung en het er niet ver vanaf gelegen Phimai.

Het historische park Phanom Rung

Dit is het grootste en best gerestaureerde Khmer monument in Thailand. Prachtig gelegen op de top van een afgeknotte vulkaan en met de zo kenmerkende Khmer promenades, Nagabruggen, torens en reliëfs is dit een waar juweel van Khmer architectuur. De tempel is opgezet als een hindoeïstisch monument voor Shiva tussen de 10e en 13e eeuw. Het belangrijkste deel dateert van het bewind van koning Suriyavarman II (r AD 1113-50); de eerste periode van de Angkor-architectuur. Het complex is zo gebouwd dat vier keer per jaar de zon door alle 15 deuren van het heiligdom schijnt.

De 400 meter lange promenade naar de hoofdpoort van Phanom Rung

De 400 meter lange promenade naar de hoofdpoort

Een van de meest opmerkelijke aspecten van Phanom Rung is de promenade die naar de hoofdpoort leidt. Na een kruisvormig platform volgt een 160 meter lange processieweg, geflankeerd door zandsteenpijlers met vroege Angkor-stijl lotus-budtoppen. Hierop volgen drie Naga bruggen gedecoreerd met vijf-koppige mythische slangen (Naga). Een trap leidt tenslotte naar de oostgalerij en de hoofdtoren.

Vijfkoppige Naga in Phanom Rung

Vijfkoppige Naga (mythische slang)

De hoofdtoren van Phanom Rung

De hoofdtoren van Phanom Rung

De hoofdtoren heeft een galerij aan elk van zijn vier kanten en de ingang van elke galerij is zelf een kleinere versie van de hoofdtoren.

De ingangen aan de zijkant van Phanom Rung

De ingangen aan de zijkant van Phanom Rung

Khmer stijl hoofd en latei in Phanom Rung

Khmer stijl hoofd en latei

Vijfkoppige Naga in Phanom Rung

Vijfkoppige Naga

Het vakmanschap bij Phanom Rung vertegenwoordigt het hoogtepunt van de artistieke prestatie van Khmer, in vergelijking met de reliëfs in Angkor Wat in Cambodja. Fraaie sculpturen en reliëfs op muren en lateien zijn een kenmerk van deze tempel.

Relief van de ontvoering van Sita uit de Ramayana in Phanom Rung

Reliëf van de ontvoering van Sita (uit de Ramayana)

Relief van een liggende Shiva in Phanom Rung

Reliëf van een liggende Shiva

Prasat Muang Tam

Niet ver van Phanom Rung ligt Prasat Muang Tam. Dit bouwwerk dateert uit de late tiende of vroege elfde eeuw en is gesponsord door de Khmer koning Jayavarman V. Het hoofdgebouw dat waarschijnlijk de berg Kailash voorstelt kon niet worden herbouwd. Vier L-vormige vijvers, die de oceanen vertegenwoordigen, omringen de prang (torenspitsen) met op de hoeken de vijfkoppige Naga’s.

Vier lotusvormige vijvers met Naga's omringen de tempel van Prasat Muang Tam

Vier lotusvormige vijvers met Naga’s omringen de tempel

Fraai gedecoreerde lateien op Prasat Muang Tam

Fraai gedecoreerde lateien kenmerken ook Prasat Muang Tam

Ook dit bijgebouw heeft de typerende Khmer Architectuur

Ook dit bijgebouw heeft de typerende Khmer Architectuur

Phimai

Liggen de hiervoor genoemde tempels op het platteland, Phimai ligt midden in het gelijknamige stadje. De processieweg richting de tempel vanaf wat eens de buitenste poort was is nu een straat in het stadje. Herinnerend aan Cambodja’s Angkor Wat, stond Prasat Phimai ooit op een belangrijke handelsroute die de Khmer-hoofdstad van Angkor verbond met de noordelijke uithoeken van het rijk. Zoals veel Angkor tempels is Phimai gebaseerd op een mix van religies. Gestart als boeddhistische tempel bevat het talloze reliëfs van hindoeïstische goden.

De Naga brug bij Prasat Phimai

De Naga brug representeert de overgang van hemel en aarde

Doorgang naar het hoofdgebouw van Prasat Phimai

Een aantal doorgangen en galerijen vormen de doorgang naar het hoofdgebouw

Phimai

Het Phimai complex

Reliefs op Phimai

Ook Phimai is rijk gedecoreerd met reliëfs

Praktisch

Phimai is een eenvoudige dagtrip vanuit Nakhon Ratchasima (Khorat), de hoofdstad van de gelijknamige provincie die op de trein- en busroutes uit Noord-Thailand ligt. In Khorat zelf zijn ook genoeg bezienswaardigheden voor een dagdeel of twee.  Vanuit Nakhon Ratchasima is het een busrit van twee uur naar Nang Rong. Dit kleine stadje, waar weinig te doen is, wordt in tweeën gedeeld door de snelweg tussen Bangkok en Laos (Pakse). Advies: brommer, kaart en logies bij P California Inter Hostel (geen hostel maar een hotel). De combi is een leuke tussenstop tussen het midden of het noorden van Thailand en Bangkok. Interessant, goeie value in hotels en voedsel en niet echt toeristisch. Waarom nachtbussen als het ook veel leuker kan.

Voor meer Khmer architectuur buiten Cambodia zie Wat Phou, heritage in Champasak.

Wil jij ook op reis naar Thailand?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Thailand in de reisshop.

Theo
Laatste berichten van Theo (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>