Keulen net een beetje anders

Keulen, de stad met de grote kathedraal waar 6,5 miljoen bezoekers per jaar naar de gouden kist met de drie koningen uit het oosten komen kijken. De stad langs de Rijn waar menig Nederlander naartoe gaat voor een bezoek aan de kerstmarkt. Een stad die nog veel meer bijzondere bezienswaardigheden kent, welke we graag met je delen.

Typische Keulse stadsgezichten

De hoge torens van de kathedraal steken hoog boven het oude centrum uit, en zijn duidelijk herkenbaar als je aan de overkant van de rivier staat. Wie met de trein aankomt in Keulen, stapt naast de kathedraal uit en wandelt binnen vijf minuten naar verschillende highlights van deze stad.

Om het stadscentrum is een groene strook van parken met daaraan onder andere het mediapark. Naast moderne gebouwen zijn hier restanten van oude bruggen te vinden en een excellent fotomuseum. In het stadscentrum vind je naast moderne gebouwen, ook middeleeuwse stadspoorten. Omdat Keulen geen échte stadsplanning kent, zie je in het stadscentrum allerlei gebouwen uit verschillende periodes naast elkaar staan. Dit maakt het soms wat chaotisch, maar voor architectuur liefhebbers super interessant.

Bezienswaardigheden in Keulen

Naast de kathedraal en de kerstmarkt zijn er nog veel meer bezienswaardigheden. Kunstliefhebbers komen aan hun trekken in het Kolumba-museum en het gratis openlucht sculpturen park. Liefhebbers van geschiedenis kunnen zich uitleven in het Romeins-Germaans museum. Terwijl het NS Dokumentatiecentrum de geschiedenis van de Nationale Socialistische partij van Hitler vertelt. In hetzelfde gebouw bevindt zich ook een voormalig Gestapo-gevangenis.

Wij noemen Köln Keulen, maar voor de Fransen en Engelsen is het Cologne. Eau de Cologne is dan ook vernoemd naar Keulen. Farina, een Italiaanse parfummaker uit de 18de eeuw, was als eerste in staat om geurloze alcohol te destilleren. Hierdoor kon hij ook lichte parfums creëren met een mengeling van geuren als citrus en bergamot. Hij noemde zijn creaties Eau de Cologne. In zijn voormalig woonhuis worden nu rondleidingen gegeven.

Overal street art in Ehrenfeld

Keulen promoot zichzelf graag als een stad met een urban-cultuur. Die proef je vooral in de wijk Ehrenfeld, waar naast vele multiculturele zaken ook allerlei vintage-zaken en creatieve ondernemers zich hebben gevestigd. De wijk is vergeven van street art, welke veelal vanaf de Venloer Strasse te zien zijn en ook in de omgeving van station Ehrenfeld.

Wandeling langs de Rijn

Een bezoek aan Keulen is niet volledig zonder een wandeling of fietstocht langs de Rijn. Onderweg kun je een stop maken bij het chocolademuseum en -café of relaxen op de trappen langs de rivier met uitzicht op het stadscentrum. Wie op de fiets gaat, kan helemaal doorfietsen naar het veerpontje dat je naar Zündorf brengt. Vanaf hier fiets je dan weer terug naar de stad, maar dan aan de andere kant van de rivier.

De Hohenzollenbrücke, een spoorbrug met ernaast een voetgangers- en fietspad, brengt je vanaf de overkant weer terug naar het centraal station.Tijdens de oversteek kun je de vele liefdessloten bewonderen, die aan het metaal zijn vastgeklonken.

Praktische informatie

Keulen is erg gemakkelijk per trein te bereiken. Je koopt al een kaartje vanaf 19 euro en de treinreis duurt vanaf Utrecht zo’n twee uur. De stad kent een grote studentenpopulatie, dus goedkope cafés en restaurants zijn gemakkelijk te vinden, evenals duurdere plaatsen vanwege de vele beurzen die hier worden gehouden.

Op de website van Köln Tourismus vind je nog veel meer informatie over wat er allemaal te doen is in deze stad aan de Rijn. Lees ook het verhaal van Reishonger-redacteur Digna over de foute kant van Keulen.

Tekst en foto’s: Heleen Westerman

Team Reishonger
Follow us
Laatste berichten van Team Reishonger (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>