Kerstbierfestival in Essen

Het is kerst. Voor veel mensen een bijzondere tijd van het jaar. Voor mij persoonlijk omdat het weer tijd is voor het Kerstbierfestival in het Belgische dorpje Essen! Net over de grens bij Roosendaal worden in een grote sporthal elk jaar in december zo’n 150 tot 200 kerst- en winterbieren aan dorstige bierliefhebbers van over de hele wereld geschonken. Voor mij als grote fan van Belgische bieren een hoogtepunt van het jaar!

In december 2014 hoorde ik voor het eerst van dit festival en ik besloot er direct naartoe te gaan. Dat kon toen nog gewoon: last-minute beslissen en een kaartje bij de deur kopen. Vervolgens heb ik drie uur in een stampvolle sporthal kennisgemaakt met heerlijke bieren. Toen wist ik direct: hier wil ik nog eens naartoe, maar misschien op een ander tijdstip zodat het niet te druk is en ik echt optimaal kan genieten.

Online voorverkoop in augustus

Ik was blijkbaar niet de enige die er zo over dacht. Het relatief kleinschalige evenement was na 20 jaar toch ineens een stuk populairder geworden dan de organisatie had verwacht. En de gekozen locatie kan deze enorme aantallen bezoekers simpelweg niet aan. Om het voor de vrijwilligers die de bieren inschenken en de bezoekers die ze opdrinken leuk te houden, werken ze sindsdien dan ook met voorverkoop van 900 tickets per dag (het festival duurt twee dagen). Zonder kaartje aan de deur verschijnen heeft geen zin meer, tenzij je dat op zaterdagavond doet, als er al mensen naar huis zijn.


Wat voor de kaartjes geldt, is ook van toepassing op de bieren: op is op. Dus vanzelfsprekend is de eerste dag van het festival het populairst. In augustus (ja, echt!) startte de verkoop; drie weken later was de eerste dag helemaal uitverkocht. Ik had mijn kaartje op tijd besteld (direct op 1 augustus) en heb afgelopen weekend weer eens kunnen genieten van de allerbeste kerstbieren. Nu ook met voldoende ruimte om me een beetje te bewegen. Perfect!

Een klein uur voordat de deuren opengingen stonden de eerste bierliefhebbers al in de rij.

Een klein uur voordat de deuren opengingen stonden de eerste bierliefhebbers al in de rij

Eenmaal binnen konden we direct aan de slag!

Eenmaal binnen konden we direct aan de slag!

Wat is kerstbier eigenlijk?

Tja… goede vraag. Op het festival zijn zowel zogenaamde kerst- als winterbieren te vinden. De lijst bestaat uit bieren met namen als Santa’s Little Helper, Tsjeeses en Père Noël, maar ook uit bieren die wat algemener op de winter zijn gericht, zoals Kempisch Vuur Winter, Snowball en IJsbeer Willem. Ik ben geen expert, maar volgens mij is kerstbier hetzelfde als winterbier, met het subtiele verschil dat het etiket op de fles een speciaal kerstachtig tintje heeft.

Maar goed. Dan zitten we eigenlijk met de volgende vraag: wat is winterbier dan? Uit eigen ervaring maak ik op dat winterbier over het algemeen een hoog percentage alcohol bevat (vaak 9 tot 10%, maar ook 12 en 13% zijn geen uitzondering), vaak donker van kleur is (maar blonde winterbieren zijn er ook genoeg te vinden) en zoet en kruidig smaakt (al geldt ook dit uiteraard niet voor álle winterbieren). Kortom: lastig om te vatten wat bier nu een kerst- dan wel winterbier maakt. Het zijn in ieder geval wat zwaardere bieren die je eerder met de koude wintermaanden associeert dan met zonnige terrasjes in juli.

In een bierwinkel vertelde een verkoopster mij eens dat zij geen ‘echte’ kerstbieren in het schap had staan, omdat die na de kerst eigenlijk niet meer goed verkopen. Terwijl ze in essentie toch hetzelfde zijn als de winterbieren die nog maanden erna goed worden verkocht. Zo’n kerstetiket is dus leuk, maar marketing-technisch niet heel handig op de langere termijn. Dat maakt dit festival voor mij des te specialer.

Een kleine selectie van de bieren die op het festival werden geschonken.

Een kleine selectie van de bieren die op het festival werden geschonken

En een selectie van wat ik nu zoal aan kerstbieren heb staan thuis.

En een selectie van wat ik nu zoal aan kerstbieren heb staan thuis

De beste kerstbieren

183 verschillende bieren worden er geschonken, de een nog onbekender dan de andere. Maar ook gerenommeerde brouwerijen als Het Anker, Achouffe en Sint Bernardus zijn vertegenwoordigd op het festival. Elk jaar kiezen de bezoekers het beste bier van het festival en de afgelopen 6 jaar komt consequent Stille Nacht van De Dolle Brouwers als winnaar uit de bus. Welk bier dit jaar wint is nog niet bekend, maar ik gok op wederom een overwinning voor Stille Nacht (qua naam is dit bier sowieso al de beste). En ik moet zeggen: het is ook een verdomd lekker biertje! Maar niet mijn favoriet…

Kijk eens hoe gelukkig we zijn met onze biertjes.

Kijk eens hoe gelukkig we zijn met onze biertjes

Ik heb niet alle 183 bieren geproefd. Enerzijds omdat sommige me niet aanspraken (glühkriek – dus warm bier – vond ik bijvoorbeeld weerzinwekkend klinken), anderzijds omdat ik na een stuk of 12 proefglaasjes van 15cl toch wel aanvoelde dat ik niet meer te veel van deze sterke bieren moest drinken. Door de jaren heen heb ik echter ook op andere plekken kerst- en winterbieren gedronken, dus ik ken er redelijk wat.

Top 5 kerstbieren

Hier mijn voorlopige top 5 (ik blijf nieuwe proberen de komende jaren):

  1. Winterkoninkske Grand Cru (American Oak): Op het kerstbierfestival schenken ze ook veel op hout gerijpte bieren. Dit is daar een prachtig voorbeeld van. Ik heb al twee jaar een fles thuis liggen, maar vind nooit de perfecte gelegenheid om deze te openen.
  2. Oerbier Special Reserva 2013: Dit lijkt bijna meer op een goede wijn dan op wat je in eerste instantie bij bier voor ogen hebt. Dit bier heeft dan ook in Bordeaux-vaten gerijpt en telt 13% alcohol.
  3. Gouden Carolus Christmas: Een van de klassiekers op het kerstbierfestival. Smaakt wat naar drop, maar in tegenstelling tot wat je dan zou denken is deze enorm lekker.
  4. Bush de Noël Premium: Nog zo’n klassieker. Dit zeer zware bier is wat mij betreft het ideale drankje op een koude winteravond.
  5. Abbaye des Rocs Spéciale Noël: Heerlijk zoet kerstbier en met 9% alcohol bovendien veruit de lichtste van deze lijst.
Ik heb geen idee meer welke dit is, maar hij was vast erg lekker.

Ik heb geen idee meer welke dit is, maar hij was vast erg lekker

Als het nog niet duidelijk was: ik raad alle bierliefhebbers aan dit festival te bezoeken. Volgend jaar ben ik ook weer van de partij. Dank aan de organisatie en alle vrijwilligers. Het was weer top!

Kijk hier voor meer informatie over het kerstbierfestival.

Jelle

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>