Kaapverdië klinkt heel zonnig. Maar waar ligt het eigenlijk? Bij de Malediven? Bij Zuid-Afrika? De eilandengroep ligt in West-Afrika, voor de kust van Senegal. Altijd mooi weer, zeewindje en witte stranden. Surfers weten Kaapverdië te vinden en ik als fotograaf inmiddels ook!

Kaapverdië is geen toeristentrekker. Toch liggen de tien tropische eilandjes met hun Afrikaanse landschappen en een Caribische mentaliteit op maar 6 uur vliegen. Voor surfers is Kaapverdië geen onbekende. De ligging (bijna op de evenaar) zorgt in elk seizoen voor ideale omstandigheden: het hele jaar is het 25 graden, zonnig en altijd een briesje.

Het eiland Boa Vista in Kaapverdië. Stukje Sahara in de oceaan.

Het eiland Boa Vista in Kaapverdië. Stukje Sahara in de oceaan.

Boa Vista heeft stranden van meer dan 300 meter breed.

Boa Vista heeft stranden van meer dan 300 meter breed.

Smeltkroes Kaapverdië

Kaapverdië is een fotogenieke kruising van Afrika, Europa en de Caraïben. Met een Afrikaans-Caribische landschap, Afrikaans-Europese cultuur en Afrikaans-Caribische mentaliteit. Mijn fotografenhart gaat sneller slaan! Wat een palet aan landschappen, mooie aardige mensen, soorten woestijn, brede stranden, verblindende zoutvlaktes, zeeschildpadden…

Boa Vista (Kaapverdië) is erg fotogeniek. Iedereen is heel naturel.

Boa Vista (Kaapverdië) is erg fotogeniek. Iedereen is heel naturel.

Straatbeeld op Boa Vista (Kaapverdië).

Straatbeeld op Boa Vista (Kaapverdië).

Kaapverdië bestaat uit 10 eilandjes op 500 km van de kust van West-Afrika. Het was lang Portugees maar in 1975 werd het koloniale verleden afgeschud. De huidskleur is na al die eeuwen een mix van Europees en Afrikaans, net zoals de bouwstijl. Kaapverdië is straatarm, de werkeloosheid is 90%. Veel Kaapverdianen werken dan ook in Portugal of in de Rotterdamse haven. In de hotels werken vooral Senegalezen – voor €200 per maand.

Lonely Planet: “Boa Vista looks as if a chunk of the Sahara somehow broke off the side of Africa and floated out to the middle of the Atlantic.”

Boa Vista is droog, maar ook groen. Wegen zijn schaars.

Boa Vista is droog, maar ook groen. Wegen zijn schaars.

Kaapverdië? Go Boa Vista!

Surfers gaan voor de wind massaal naar het eiland Sal. Maar fotografisch is Sal een ramp. Tenzij je van zwarte stenige vlaktes houdt. Dus fotografen: Kaapverdië? Go Boa Vista! Boa Vista is het tweede eiland van Kaapverdië en landschappelijk waanzinnig afwisselend. Bovendien willen mensen nog graag en ongedwongen op de foto. Ze voelen zich vereerd en zijn heel naturel.

Een 4WD is wel nodig op Boa Vista.

Een 4WD is wel nodig op Boa Vista.

Ik vlieg met Transavia rechtstreeks naar Boa Vista (inmiddels doet TUI dat). De Kaapverdische eilandjes zijn klein. De grootste is nauwelijks vier keer Texel. Dus mijn zilveren vogel moet op Boa Vista vol in de remmen. Onderweg heb ik vanuit de lucht het kale eiland Sal gezien dus geniet ik extra van de afwisseling die ik nu al zie op Boa Vista. Hier is maar één stadje (Sal Rei) en gelukkig blijven de meeste toeristen daar.

Een stukje Sahara in de Atlantische oceaan.

Een stukje Sahara in de Atlantische oceaan.

Geiten zoeken de schaduw.

Geiten zoeken de schaduw.

Woestijn, strand en bush

Vandaag 160 km off the road. Dat kan niet anders, want verharde wegen zijn er nauwelijks op Boa Vista. Met de 4WD is het geen probleem. Ik zie in 1 dag Afrikaanse fata morgana’s en stekelige bush. Ik zie het meest azuren azuur wat ik ooit heb gezien. Ik zie maanlandschappen van zwarte lava, groene oasen, witte zoutvlaktes, zandwoestijn, een bruin roestend scheepswrak in de blauwe zee, bont gekleurde Caribische huisjes, vissers staande in het water, hoge zandduinen en de meest onschuldige kinderen, blij met niets. Absorberen maar. Wat is dit mooi…

Een verlaten dorp. Zout en wind eten alles op.

Een verlaten dorp. Zout en wind eten alles op.

De kansen op een baan zijn in Kaapverdië ongeveer 10%.

De kansen op een baan zijn in Kaapverdië ongeveer 10%.

De kracht die dit landschap op een fotograaf uitoefent is enorm. De diversiteit op dit kleine oppervlak is zo groot. De Italiaanse Cristina Gentile legt het me uit: “Ik vond de winter in Italië te koud. Ik ben op Boa Vista beland en nooit meer weggegaan. De mix aan Afrikaanse en Europese cultuur is erg inspirerend en het landschap is echt zinnenprikkelend.” Cristina runt op Boa Vista nu het appartementen complexje Casa Velha. Gebouwd als Marokkaanse riadh, maar met Italiaanse balkonnetjes en Portugese kleuren…

Zeeschildpadden leggen hun eieren van juni tot oktober op de brede stranden.

Zeeschildpadden leggen hun eieren van juni tot oktober op de brede stranden.

Over zeeschildpadden en zoutvlaktes

Het parelwitte strand van Boa Vista is op veel plekken meer dan 300 meter breed. Het is een broedplaats voor zeeschildpadden. Helaas ben ik niet in het juiste seizoen. Wel zie ik overal bordjes, die me alvast waarschuwen. En ik zie een tijdelijk verlaten kampement van zeeschildpad-spotters. Vanaf juni zal het hier weer drukker zijn.

Op zoek naar zeeschildpadden.

Op zoek naar zeeschildpadden.

Op Boa Vista is wel meer verlaten. Een compleet dorpje uit de tijd van de zoutwinning bijvoorbeeld. Het zout en de wind hebben alles opgegeten en de mensen zijn vertrokken. Als fotograaf droom ik er al van om een fotoreis te gaan organiseren. Wat is dit mooi en wat zijn hier op Boa Vista onverwacht veel (surrealistische) fotomogelijkheden.

Het was een vermoeiende dag...

Het was een vermoeiende dag…

Paradijs voor fotografen

De meesten die Kaapverdië bezoeken gaan of surfen, of boeken een geheel verzorgde reis. Maar wees gerust: de enkeling die dat doet gaat vooral naar het kale eiland Sal, is bang voor locals, verlaat het resort niet en wil ’s avonds yahtzee spelen. Dus als jij liever een parel van een eiland wilt zien, betoverd wilt worden door de mooiste landschappen en een onbedorven bevolking wilt ontmoeten: Go Boa Vista! En neem je camera mee…

Tekst en foto’s: Arjan Mulder

Een oase in de woestijn van Boa Vista. Alles op nog geen 4x Texel.

Een oase in de woestijn van Boa Vista. Alles op nog geen 4x Texel.

  • TUI vliegt een aantal keren per week direct naar Boa Vista
  • Bescherm je camera goed tegen stof en zout
  • Het licht is erg scherp; je zit bijna op de evenaar
  • Het licht bevat veel uv; zet je camera NIET op automatische witbalans maar op daglicht of handmatig
  • Pas op voor onderbelichting; je camera reageert vreemd op het felle licht
  • Het zeeschildpadden-seizoen is tussen juni en oktober. Zie Turtle watching Boa Vista
  • Info over Kaapverdië is schaars: Wikitravel.org/Cape_Verde
  • Appartementje: Casa Velha (met yoga of meditatie op het dak)
Arjan
Volg mij!
  1. Pingback: Corendon

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>