Kaapverdië is geen toeristentrekker. Toch liggen de tien tropische eilandjes met hun Afrikaanse landschappen en een Caribische mentaliteit op maar 6 uur vliegen. Voor surfers is Kaapverdië geen onbekende. De ligging (bijna op de evenaar) zorgt in elk seizoen voor ideale omstandigheden: het hele jaar is het 25 graden, zonnig en altijd een briesje.
Smeltkroes Kaapverdië
Kaapverdië is een fotogenieke kruising van Afrika, Europa en de Caraïben. Met een Afrikaans-Caribische landschap, Afrikaans-Europese cultuur en Afrikaans-Caribische mentaliteit. Mijn fotografenhart gaat sneller slaan! Wat een palet aan landschappen, mooie aardige mensen, soorten woestijn, brede stranden, verblindende zoutvlaktes, zeeschildpadden…
Kaapverdië bestaat uit 10 eilandjes op 500 km van de kust van West-Afrika. Het was lang Portugees maar in 1975 werd het koloniale verleden afgeschud. De huidskleur is na al die eeuwen een mix van Europees en Afrikaans, net zoals de bouwstijl. Kaapverdië is straatarm, de werkeloosheid is 90%. Veel Kaapverdianen werken dan ook in Portugal of in de Rotterdamse haven. In de hotels werken vooral Senegalezen – voor €200 per maand.
Lonely Planet: “Boa Vista looks as if a chunk of the Sahara somehow broke off the side of Africa and floated out to the middle of the Atlantic.”
Kaapverdië? Go Boa Vista!
Surfers gaan voor de wind massaal naar het eiland Sal. Maar fotografisch is Sal een ramp. Tenzij je van zwarte stenige vlaktes houdt. Dus fotografen: Kaapverdië? Go Boa Vista! Boa Vista is het tweede eiland van Kaapverdië en landschappelijk waanzinnig afwisselend. Bovendien willen mensen nog graag en ongedwongen op de foto. Ze voelen zich vereerd en zijn heel naturel.
Ik vlieg met Transavia rechtstreeks naar Boa Vista (inmiddels doet TUI dat). De Kaapverdische eilandjes zijn klein. De grootste is nauwelijks vier keer Texel. Dus mijn zilveren vogel moet op Boa Vista vol in de remmen. Onderweg heb ik vanuit de lucht het kale eiland Sal gezien dus geniet ik extra van de afwisseling die ik nu al zie op Boa Vista. Hier is maar één stadje (Sal Rei) en gelukkig blijven de meeste toeristen daar.
Woestijn, strand en bush
Vandaag 160 km off the road. Dat kan niet anders, want verharde wegen zijn er nauwelijks op Boa Vista. Met de 4WD is het geen probleem. Ik zie in 1 dag Afrikaanse fata morgana’s en stekelige bush. Ik zie het meest azuren azuur wat ik ooit heb gezien. Ik zie maanlandschappen van zwarte lava, groene oasen, witte zoutvlaktes, zandwoestijn, een bruin roestend scheepswrak in de blauwe zee, bont gekleurde Caribische huisjes, vissers staande in het water, hoge zandduinen en de meest onschuldige kinderen, blij met niets. Absorberen maar. Wat is dit mooi…
De kracht die dit landschap op een fotograaf uitoefent is enorm. De diversiteit op dit kleine oppervlak is zo groot. De Italiaanse Cristina Gentile legt het me uit: “Ik vond de winter in Italië te koud. Ik ben op Boa Vista beland en nooit meer weggegaan. De mix aan Afrikaanse en Europese cultuur is erg inspirerend en het landschap is echt zinnenprikkelend.” Cristina runt op Boa Vista nu het appartementen complexje Casa Velha. Gebouwd als Marokkaanse riadh, maar met Italiaanse balkonnetjes en Portugese kleuren…
Over zeeschildpadden en zoutvlaktes
Het parelwitte strand van Boa Vista is op veel plekken meer dan 300 meter breed. Het is een broedplaats voor zeeschildpadden. Helaas ben ik niet in het juiste seizoen. Wel zie ik overal bordjes, die me alvast waarschuwen. En ik zie een tijdelijk verlaten kampement van zeeschildpad-spotters. Vanaf juni zal het hier weer drukker zijn.
Op Boa Vista is wel meer verlaten. Een compleet dorpje uit de tijd van de zoutwinning bijvoorbeeld. Het zout en de wind hebben alles opgegeten en de mensen zijn vertrokken. Als fotograaf droom ik er al van om een fotoreis te gaan organiseren. Wat is dit mooi en wat zijn hier op Boa Vista onverwacht veel (surrealistische) fotomogelijkheden.
Paradijs voor fotografen
De meesten die Kaapverdië bezoeken gaan of surfen, of boeken een geheel verzorgde reis. Maar wees gerust: de enkeling die dat doet gaat vooral naar het kale eiland Sal, is bang voor locals, verlaat het resort niet en wil ’s avonds yahtzee spelen. Dus als jij liever een parel van een eiland wilt zien, betoverd wilt worden door de mooiste landschappen en een onbedorven bevolking wilt ontmoeten: Go Boa Vista! En neem je camera mee…
Tekst en foto’s: Arjan Mulder
- TUI vliegt een aantal keren per week direct naar Boa Vista
- Bescherm je camera goed tegen stof en zout
- Het licht is erg scherp; je zit bijna op de evenaar
- Het licht bevat veel uv; zet je camera NIET op automatische witbalans maar op daglicht of handmatig
- Pas op voor onderbelichting; je camera reageert vreemd op het felle licht
- Het zeeschildpadden-seizoen is tussen juni en oktober. Zie Turtle watching Boa Vista
- Info over Kaapverdië is schaars: Wikitravel.org/Cape_Verde
- Appartementje: Casa Velha (met yoga of meditatie op het dak)
- Denemarken – eiland hoppen - 14 juni 2024
- Nachttrein naar Praag – groen, snel en comfortabel - 12 april 2024
- Interlaken – winterpret voor niet-skiërs - 20 februari 2024