Jordanië – welkom in Wadi Rum

Een Nederlandse kennis van me woont al jaren in de Wadi Rum woestijn, op de grens van Jordanië en Saoedi-Arabië – bij bedoeïenen. In 2010 bezocht ik haar voor het eerst en viel van de ene verbazing in de andere. In 2012 kwam ik terug en in 2017 ging ik voor de derde keer. Deel één van een tweeluik.

Jordanië is waanzinnig. De Nederlandse Brenda werd verliefd op het land en woont er nu al jaren bij de bedoeïenen. Ik ken haar en bezoek haar in 2010 voor het eerst. Brenda heeft Nederland definitief vaarwel gezegd. Ik ben opgewonden want de komende dagen laat ze mij zien waarom. Ik was nooit eerder in Jordanië, het kleurrijke land met zijn vriendelijke mensen. Een verhaal over Arabische massages in de woestijn van Wadi Rum, slapen onder de sterren, genieten van hete bronnen in de woestijn en het leven in de Dode Zee.

Zonsopkomst in de Wadi Rum woestijn.

Zonsopkomst in de Wadi Rum woestijn

Jordanië – verliefd op de Wadi Rum woestijn

Het is 2010 en de avond van mijn allereerste dag in Jordanië. Ik lig in een Bedoeïenentent midden in de steenwoestijn van Lawrence of Arabia en vlak bij de grens met Saoedi-Arabië. Dit is zo abrupt, zo intens: het duizelt – een totale reset of the mind. Ik kwam midden in de nacht op het vliegveld van Amman en direct hebben we de 350 km naar de Wadi Rum woestijn hotsend en botsend afgelegd. Over stikdonkere wegen, langs slapende nederzettingen en als de dood om een kameel aan te rijden. Dit is heel heftig. Ik geef me over en wacht rustig af…


Slapen onder miljoenen sterren in de Wadi Rum woestijn.

Slapen onder miljoenen sterren in de Wadi Rum woestijn

Brenda legt me de volgende dag uit: “Ik ben verliefd geworden op de woestijn. De woestijn maakt je helemaal los van jezelf en maakt je geest ‘leeg’. Het is zo groots, zo overweldigend.” We zoeken ondertussen met haar 4-wheel drive een plekje voor een: Arabische massage… “Ik had in Nederland een schoonheidssalon en werd steeds enthousiaster over de kracht van speciale Arabische behandelingen en het gebruik van mineralen uit de Dode Zee. Uiteindelijk werd ik verliefd op Jordanië, woonde ik 8 maanden in mijn eentje in de woestijn en werd ik uiteindelijk door een Bedoeïenen-familie ‘gered’. Zij vonden mijn onderneming net iets te avontuurlijk”. Ze liet Nederland en haar gezin definitief achter… Bijna zoals in het boek ‘Ik woonde in een grot’, van Marguerite van Geldermalsen…

Ik werd verliefd op de woestijn en liet Nederland achter.

De woestijnen in Jordanië zijn kleurrijk en rotsachtig.

De woestijnen in Jordanië zijn kleurrijk en rotsachtig

Wellness in de woestijn

We rijden een uur, zitten vast in het mulle zand, krijgen de 4-wheel drive weer los en stoppen in de schaduw van een waanzinnige kleurrijke rotspartij. Ik kijk verbaasd naar mezelf en zie me slepen met een matras door de imposante Wadi Rum woestijn! Op weg naar een geschikte rots voor een behandeling. Het is november, 31 graden en ik krijg een uitgebreide demonstratie van alle soorten Arabische massages die er zijn.

Wellness in de Wadi Rum. Arabische massages in een waanzinnige omgeving.

Wellness in de Wadi Rum. Arabische massages in een waanzinnige omgeving.

“Voor de Kasaath Hawa massage gebruik ik omgekeerde glazen die ik vacuüm maak boven een vuurtje. Het is een oude Arabische techniek en mijn ‘bedoeïenen-moeder’ heeft het me geleerd. De Khiaahh Milhh massage gebeurt met stempels van ongebleekte katoen die worden gevuld met Dode Zee zout en warme amandelolie. Daarmee stimuleer ik punten op het hoofd, het gezicht, hals, nek, schouders en rug.” Als de zon al bijna onder is en we op een open vuur in de woestijn een potje salie-thee maken, volgt ter afsluiting nog een massage met honing en Jadestenen. Wat is dit mooi…

Na de droge woestijn de bronnen van Hammameth Ma'in.

Na de droge woestijn de bronnen van Hammameth Ma’in

Water!

Jordanië is een land van waanzinnige contrasten. Na de droge woestijn zoeken we het water op. Er zijn een aantal natuurlijke bronnen, waar zelfs koning Herodes al kwam, en natuurlijk is er de Dode Zee. We rijden via een indrukwekkende route van de Wadi Rum woestijn naar het noorden, richting de hete bronnen van Hammamat Ma’in. Koning Herodus kwam al baden in dit geneeskrachtige water. Maar tegenwoordig kan ook ik hier kuren op stand.

Water in de woestijn: bronnen bij Hammameth Ma'in.

Water in de woestijn: bronnen bij Hammameth Ma’in

Het hete bronwater klatert tientallen meters van de rotsen, in een diepe kloof. De omgeving is heet en gortdroog. Dus het water is een verademing, al is het haast te heet. Brenda: “Het meeste bronwater bereikt de Dode Zee niet eens, terwijl die hemelsbreed nog geen 5 km weg is. Het water verdampt onderweg.” Ik poedel een uurtje, en krijg als afsluiting een zeer uitgebreide Arabische lunch voorgezet. En natuurlijk de nationale drank: een potje salie-thee.

Jordanië is een land van contrasten: woestijnen, bronnen, heerlijk eten, Dode Zee.

Na het groen weer de droogte in.

Na het groen weer de droogte in

Dode Zee – de oudste spa

Dan brengt Brenda me naar het laagste punt op aarde: de Dode Zee. Maar eerst gaan we omhoog, naar het natuurreservaat Dana, waar op 1200 meter hyena’s en lynxen leven, en passeren terloops de zoutpilaar waar volgens het oude testament de vrouw van Lot in werd veranderd. Maar dan doemt ruim 400 meter onder zeeniveau die bekende en doodse omgeving op, waarin niets meer groeit. Uit de Dode Zee verdampt meer water dan er instroomt en het zoutgehalte is inmiddels gestegen naar 30%. Dat vernietigt al het leven en ook de omgeving is kaal. Hotels voeren water aan met tankwagens…

Ik kom tot leven... in de Dode Zee!

Ik kom tot leven… in de Dode Zee!

Ik wil graag kijken bij het Dead Sea Medical Center, waar duizenden mensen per jaar worden behandeld voor klachten als psoriasis, neurodermatitis, Bechterev en gewrichtsproblemen. In het Dead Sea Medical Center zie ik kuurgasten vanuit de hele wereld. De lucht bevat hier bijna 10% meer zuurstof en 20 keer meer van het rustgevende en spierverslappende bromide dan normaal. Dat geeft mensen energie! Een deel van de therapie bestaat uit zonnebaden. De solaria zijn ommuurd: je kuurt er bloot. En dat kan zonder te verbranden want de waterdamp van de Dode Zee filtert alle schadelijke UV straling weg.

De Dode Zee: oudste spa ter wereld.

De Dode Zee: oudste spa ter wereld

‘s Middags krijg ik zelf een modderbad. Ik lig bloot op een tafel en word ingesmeerd met een dikke laag hete verse zwarte modder. “Ik wikkel je in plastic en kom over een uur terug”, vertelt mijn therapeute. Wow. Dit is echt zweten… Gelukkig krijg ik een ventilator boven mijn gezicht! ‘s Avonds bij het diner ben ik weer wat afgekoeld. Maar mijn huid prikt nog uren door de zout-behandeling.

Stenen zijn uitgevreten door de wind.

Stenen zijn uitgevreten door de wind

Verliefd op Jordanië

Brenda laat me nog de antieke rots-stad Petra zien, de Mozes-bron, we drinken thee bij vrienden thuis en eten mansaf op een terrasje…. En ik voel vlinders. Ik word verliefd. Op Jordanië en op de vriendelijke mensen. En ik ben verward door alles wat ik heb gezien en ervaren. Dit is een land met contrasten en met overlevingskunstenaars. Met mensen die de dag nemen zoals hij komt. Brenda en haar vriendelijke Jordaniërs hebben me door elkaar geschud en hebben me iets geleerd. Ga je liefde achterna en wacht af wat de dag je brengt: inshallah – als God het wil. Wat een bijzondere vriendschap met een bijzondere vrouw in een bijzonder land met bijzondere mensen… IK WIL TERUG!

Door de Wadi Rum met een Japanse 4WD kameel!

Door de Wadi Rum met een Japanse 4WD kameel!

Meer info:

  • Wil je ook een individuele reis op maat? Brenda helpt je graag: Jordan-Desert-Journeys.com
  • Vlieg van Amsterdam naar Amman met Royal Jordanian Airlines
  • Ga nooit op eigen houtje met een huurauto de woestijn in.
  • De klassieke film Laurence of Arabia speelt zich af in de Wadi Rum woestijn.
  • Ook de film The Martian is opgenomen in de Wadi Rum woestijn.
  • Voor meer informatie: VisitJordan.com.

Tekst en foto’s: Arjan Mulder

Naschift

In 2010 dacht ik direct: ‘Ik wil terug.‘ En dat gebeurde. Eind 2012 bezocht ik Jordanië opnieuw en ik ontmoette opnieuw Brenda. Ze woonde toen in de oude stad Petra. En eind 2017 bezocht ik Jordanië opnieuw. Dit keer 15 dagen met o.a. een kamelentocht van drie dagen met overnachtingen in de woestijn. En mijn gastvrouw? Brenda natuurlijk! Mijn kamelenavontuur lees je in deel twee van dit tweeluik.

Arjan
Volg mij!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>