Mijn haat-liefdeverhouding met India

India is bijna bij uitstek het land waarover het meest verschillend gedacht wordt. Er zijn mensen die ermee dwepen, verkleed als Indiër rondreizen en zich onderdompelen in de spiritualiteit. En er zijn mensen die er niet heen willen omdat het vies is, er armoede heerst en je er gegarandeerd heel ziek wordt van het eten.

Als je vaker door het land reist kun je waarschijnlijk beide standpunten wel begrijpen. Het is waar dat er dingen zijn die meteen of na een tijdje op je zenuwen gaan werken. Maar er zijn ook veel positieve dingen, waarvan je sommige in geen enkel ander land tegenkomt. Ik heb daarom, na zes bezoeken van samen zeven maanden, een haat-liefde verhouding met India, die ik ook bij anderen ben tegengekomen. Hieronder tien redenen om het land te haten of er juist van te houden. Gedurende je reis naar India kom je er vast een paar tegen.

Straatbeeld New Delhi

Straatbeeld New Delhi

Tien redenen om India te haten

 1. De opengebroken voetpaden en straten, vol kuilen, stoffig of modderig en met een aanzienlijke hoeveelheid plastic en ander straatvuil.
 2. De stank van vuilnis, koeienstront, urine. Muffe, niet te verdrijven luchten in hotelkamers, waar het riool ook nog eens niet luchtdicht is aangesloten.
 3. Het voortdurende getoeter van auto’s, bussen, vrachtauto’s, tuktuks, en brommers.
 4. De doffe housedreunen die tot diep in de nacht doorgaan als er ergens achter het hotel weer een Indiase bruiloft wordt gevierd.
 5. Groezelig beddengoed, en handdoeken vol gaten.
 6. De voortdurende aandacht van kinderen die pennen en snoep willen, bedelaars, verkopers en aspirant gidsen.
 7. Weer iemand die water of frisdrank voor meer dan de normale prijs probeert te verkopen. 30 staat er op de fles, 30 betaal ik al weken, dus schiet op met je 50.
 8. Het sanitair. Kranen die loszitten, doordraaien, vastzitten, koud water geven als ze warm water zouden moeten geven of voortdurend tussen gloeiend heet en koud zwalken, doorstromende toiletten, niet door te spoelen toiletten en douchekoppen waar alleen drie magere straaltjes uitkomen, die ook nog eens gloeiend heet zijn.
 9. De vieze slappe koffie die je bij je ontbijt van wat laffe toastjes met mierzoete jam of vette eieren krijgt.
 10. De voortdurende strijd met taxichauffeurs en riksja-bestuurders om niet iedere keer veel te veel te betalen.

Tien redenen om van India te houden

 1. De heerlijke lucht van hartige curries die langs de straat worden bereid.
 2. Op allerlei plekken stoere forten en kleurrijke tempels tegenkomen.
 3. Een prachtig gedecoreerde kamer in een historisch gebouw ontdekken, waar je voor een paar tientjes mag verblijven.
 4. Op een mooi klein tempeltje stuiten of een naïef simpel ogend stuk beschilderd steen.
 5. Eindeloze treinreizen door afwisselende landschappen, langs kleine dorpjes, groene rijstvelden en charmante stationnetjes.
 6. Ineens een olifant op straat tegenkomen.
 7. De kleuren van de gewaden van vrouwen, de beschilderingen in tempels en heiligdommen en de visuele uitbundigheid van het straatbeeld.
 8. De ongeëvenaarde chaos van auto’s vrachtwagens, geiten, koeien, kamelenkarren, handkarren, fietsriksja’s, tuktuks en voetgangers in allerlei uitdossingen.
 9. Een heerlijk kruidige maaltijd met drie of vier verschillende heerlijke curries en een lekker stukje garlic nan voor slechts een paar euro.
 10. Een hoteleigenaar die je met zijn eigen auto naar het busstation rijdt en ook nog eens je kaartje koopt. De ober die je vijfhonderd roepies teruggeeft omdat je drie briefjes gaf in plaats van twee.

Wat vind jij van India ?

 

Haridwar - Olifant op straat

Haridwar – Olifant op straat

Een suite in een kasteel te Mehansar

Een suite in een kasteel te Mehansar

Geurig streetfood

Geurig streetfood

Theo
Laatste berichten van Theo (alles zien)
 1. Heel herkenbaar! Die housedreunen tot diep in de nacht behoren als het goed is in ieder geval in Rajasthan tot het verleden. Er is een nieuwe wet waarbij je tot uiterlijk half 11 (of 11 uur) lawaai mag maken en op dat tijdstip stopte bij onze laatste reis ook daadwerkelijk de muziek. Ik was verbaasd. 🙂

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>