In de winter naar IJsland

IJsland is een droombestemming voor velen. Influencers posten aan de lopende band fantastische plaatjes op Social Media. Vaak van een groen en zonnig IJsland. Verrassing! Mooi weer in IJsland is een zeldzaamheid. Zeker als je buiten de 'hoge zomer' gaat. Toch heeft IJsland in de winter veel meer voordelen dan je zou denken. Zo is het er veel rustiger, veel goedkoper, en veel avontuurlijker. Een rondreis door IJsland in de winter is een avontuur om nooit te vergeten. En om je te helpen met de voorbereidingen zijn hier een aantal goed bereikbare bestemmingen en handig tips.

Reykjavik

Uiteraard begint een rondreis door IJsland in de winter, ook in het bruisende hart van het land. De hoofdstad Reykjavik, al heeft het slecht 125.000 inwoners, is by far de grootste bebouwde kom die je tegen gaat komen op je reis. Op slechts 40 minuten rijden van het vliegveld is dit een geweldige start en/of eindlocatie van je reis. Boek een leuke AirBnB in het Centrum van de stad! Dit maakt het, ook bij regen, geen enkel probleem om de stad te ontdekken. Voor een hoofdstad vallen de prijzen enorm mee. Voor een lekkere burger (+/-€15) kun je elke avond bij Lebowski Bar terecht en voor een goeie pint hoef je alleen de borden “happy hour” maar te volgen.

Haven van Reykjavik

Reykjavik is ongeveer de enige plek op heel IJsland waar je parkeergeld betaald. Alleen in het stadcentrum is dit aan orde en ook dat is zeer goed te doen. Voor het gemak kun je op deze website checken welke straat wel of niet betaald parkeren is.


Een natuurlijke bron in het wild

Selfoss

In de winter is IJsland precies zoals de naam doet vermoeden. Koud, besneeuwt, en veel ijs. Dat betekend ook dat veel van de wegen ondergesneeuwd zullen zijn. Zeker in het binnenland/hoogland. De meest bekende route, de Golden Circle, is vrijwel het hele jaar door begaanbaar, al moet je dan alsnog rekening houden met sneeuw en ijs op de wegen. Dit zijn de grootste en meest gebruikte wegen van IJsland en vergelijkbaar net de N-wegen in Nederland. Deze worden goed onderhouden en met een beetje fatsoenlijke huurauto is dit geen probleem. Vraag bij de verhuur wel om spikes onder de banden, al zal die vrijwel altijd standaard zijn. Dit rijdt niet anders dan normale banden, maar geeft extra grip.

Vanuit Reykjavik is het een uurtje rijden naar Selfoss. Let op; in de winter kan dit dus iets langer duren als de wegen minder goed zijn. Onderweg kom door een schitterend dal waar je kunt hiken naar de Reykjadalur Hot Springs. Dit is een wandeling van een uur waarna je een natuurlijk verwarmde rivier tegen komt. Neem je handdoek, badkleding, en een droge tas mee! In het dorpje Selfoss kun je overnachten als tussenbestemming. Het bungalowpark Gesthús heeft schattige huisjes voor twee personen maar bovenal; ze hebben er jacuzzi’s! De eigenaresse zet de jacuzzi graag voor je aan en het is dan ook een fantastische plek om lekker op te warmen met een biertje in de hand. Wie weet zie jij het noorderlicht wel vanuit de warmte van een hottub.

Noorderlicht bij Yurtel

Vík

Voor velen is Vík de meest zuidelijke bestemming van hun rondreis. Op de kaart is het vanuit Selfoss slechts anderhalf uur rijden. In de praktijk blijkt het vaak een hele dag te duren. Niet omdat de wegen zo slecht zijn maar juist omdat er zo ongelofelijk veel te zien is onder weg. De meeste watervallen die je op Instagram voorbij ziet komen liggen tussen deze twee plaatsjes in. Een simpele Google Search laat dat direct zien. Zeker de watervallen: Seljalandsfoss (entree €5 per auto), en Skógafoss zijn mateloos populair. Met een beetje geluk zijn delen van de watervallen bevroren en zijn de busladingen toeristen nog in eigen land.

Verder ligt het beroemde vliegtuigwrak ‘on the way Vík’, al moet je goed opletten om de parkeerplaats langs de weg te herkennen. Ook is een tripje naar de epische gletsjer een moetje. De Sólheimajökull gletsjer is goed te bereiken. Reken hier nog een half uurtje in zodat je ook deze nog met daglicht mee kunt pakken. Zoals je wel kunt zien is de rit van Selfoss naar Vík een hele dagtour.

Ook Vík zelf is een bestemming om te bezoeken. Wereldberoemd in IJsland vanwege de zwarte stranden en bijzondere pilaarvormige kliffen. Hier komen in de zomer (!) duizenden papegaaiduikers (puffins) op af. In de winter zul je deze echter niet tegen komen. Dat dan weer niet. Net buiten Vik vind je hele mooie hotels en hostels in de open vlaktes. Hier is de kans op het zien van het noorderlicht erg groot mits er geen wolken zijn.

Skogafoss

Gulfoss

Vanuit Vík keer je weer terug naar het westen van IJsland en buig je na alle watervallen af naar het noorden. Een rit van 175km waar je makkelijk drie uur over kunt doen. Hier is het zaak dat je de condities van de wegen goed in de gaten houdt. Juist omdat je vanuit hier het hoogland van IJsland in trekt zal de sneeuwval toenemen en de wegen moeilijker te berijden. Gelukkig houden ze in IJsland live de condities van alle wegen op het eiland in de gaten, en die kun je volgen op road.is. Rondom Gulfoss vind je twee hele populaire bestemmingen. De indrukwekkendste geisers van het land (de grootste heet Strokkur) en de waterval Gulfoss.

Een van de meest unieke overnachtingen op IJsland vind je hier precies tussenin. Het Yurtel is een glamping waar negen modern en luxe yurts staan. Voor ongeveer €120,- per nacht kun je hier in een wonderlijk mooi landschap verblijven. Ook hier wordt het ‘s nachts steken donker en de receptie Yurt is een schitterende uitvalsbasis om op het noorderlicht te wachten. Belangrijk: de dichtstbijzijnde supermarkt is op 40 minuten rijden, en er is maar een (goed) restaurant vlakbij. Zorg er dus voor dat je genoeg eten en drinken meeneemt.

Geiser Strokkur

Thingvellir

Als laatste bestemming kun je vanuit Gulfoss naar Reykjavik nog stoppen in Thingvellir. Dit is de kloof tussen het Amerikaanse en het Europese continent. Mochten de wegen niet begaanbaar zijn, of je zit krap in tijd, dan kun je het beste via Selfoss terug naar Reykjavik rijden. Als je nog tijd overhebt in Reykjavik dan is een walvistour ook in de wintermaanden een leuke dagbesteding. Al varen ze dan niet drie keer per dag maar slechts één keer om 13:00. De laatste jaren zijn er ook in de winter nog veel walvissen in de baai te vinden en worden ze met regelmaat gespot.

Sneeuw bij het Yurtel

Top tips voor wintermaanden

Omdat niet alleen de wegen maar ook de wandelpaden besneeuwd of ijzig kunnen zijn, is het ook handig om spikes voor onder je schoenen mee te nemen! Ook wel Snow Steps genoemd. Dit wordt op veel wandelpaden aangeraden en kan veel blauwe plekken schelen.

  • Op veel locaties in IJsland is het echt donker donker. Zeker in de winter kan het zijn dat er maar 5 uur daglicht is. Zorg ervoor dat je altijd een zaklamp bij je hebt voor het geval je ergens langer wilt blijven, of simpelweg van de jacuzzi naar je bungalowtje wilt lopen.
  • Vergeet water, groenten, of bier niet uit de auto te halen ‘s nachts. Het kan vriezen dat het kraakt, en ook binnen in de auto wordt het dan koud. Uit ervaring kan ik vertellen dat het bier in de auto kapot kan vriezen. Zonde, van zowel het bier, als de auto.
  • Download de Aurora app op je telefoon. Deze app geeft precies aan wanneer de kans op het noorderlicht op jouw locatie het grootst is. Zo hoef je niet hele nachten op te blijven maar krijg je gewoon een melding wanneer je naar buiten moet gluren.
  • Regenkleding! In de winter sneeuwt het helaas niet altijd maar kan het ook op z’n tijd flink regenen. Het enige dat nog vervelender is dan natte kleding, is koude natte kleding. Een simpele regenbroek kan een hoop ellende besparen.

Roadtrippen door IJsland

Roadtrip door IJsland in de winter

IJsland is een geweldige bestemming in de winter. De ruige natuur, de rust, de lage prijzen, en de kans op het groene spektakel in de lucht maken IJsland tot een waar winter wonderland. Ga op avontuur en laat je verwonderen. Lees hier nog meer IJsland verhalen en mooie roadtrip inspiraties.

Walvistochten bij Reykjavik

Sander
Volg me!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>