IJsland. Een land dat héél hoog stond op mijn wishlist en nu gaan wij met onze dochter van twee jaar. Koffers gepakt, paspoorten paraat en op naar de trein. Het avontuur kan beginnen! Wat staat ons te wachten? We hebben meerdere keren gevlogen met onze dochter, maar hoe gaat dat nu op deze leeftijd? Hebben we genoeg warme kleren mee? Hoe komen we bij het appartement dat we hebben geboekt? Vragen die op weg naar Schiphol nog even door je hoofd heen dwalen. Eenmaal in het vliegtuig ben ik alles vergeten en voel ik mij intens gelukkig. We zijn nog niet eens in IJsland en alles verloopt soepel. Een dochter die zich zelfverzekerd en vrolijk uit, en ons leventje thuis dat we even loslaten!! Ik voel het gewoon: deze vakantie gaat véél waard zijn!

IJsland ligt op ruim drie uur vliegen vanaf Amsterdam en is het dunst bevolkte land van Europa. De hoofdstad Reykjavik is de meest noordelijke hoofdstad ter wereld en er wonen ongeveer 120.000 mensen. Van alle IJslanders woont twee derde in deze gave stad. Met onze dochter van twee hebben we besloten een appartement te boeken in Reykjavik en vanuit daar dagtochten te gaan ondernemen.

Vliegen en rijden maar

We hebben al weken zin in dit avontuur! Mensen om ons heen vonden het een bijzondere keuze voor in de meivakantie, maar wij daarentegen zagen het als een unieke kans om met onze dochter van twee jaar dit land te mogen ontdekken! De koffers zijn gevuld met warme kleding, handschoenen, mutsen en goede winterjassen. Paspoorten bij de hand, een op tijd vertrekkende trein naar Schiphol en ook nog eens een vlucht die volgens reisschema zal vertrekken! Dit belooft veel goeds.

Eenmaal in het vliegtuig merk ik dat het ‘loslaten’ al begint. Onze dochter is mega vrolijk en we kunnen ons kleine ‘gezinsbedrijfje’; werkende en appende ouders, kinderen die graag even voor de tv zitten en het hele ochtendritueel van wegbrengen naar de opvang even omzetten in ECHT tijd voor elkaar. Samen reizen, samen ontbijten, samen IJslands bier proeven, samen toeren, samen de natuur bewonderen en nieuwe ontdekkingen doen. Op reis ben ik het meest mezelf en lukt het me te ontspannen. Mijn dochter voelt dit aan en zit tevreden naast mij.

Na de landing konden we onze auto ophalen die we bij Sunny Cars hadden geboekt. Op het vliegveld Keflavik is er geen kantoor van Sunny Cars. We werden hierover vroegtijdig geïnformeerd en konden onze auto ophalen bij verhuurbedrijf ‘Budget’. Er werd ons verteld dat de auto niet verzekerd was voor bepaalde weersomstandigheden en dat het slim is om nog een extra verzekering af te sluiten. Doordat Sunny Cars ons meerdere keren op de hoogte heeft gesteld van alle huurvoorwaarden stond ik zelfverzekerd aan de balie. Wij hoeven géén extra verzekering! Weet dat Sunny Cars werkt met all-in verzekeringen. Dit vind ik grote klasse en het geeft je een rustig gevoel tijdens je reis. Be prepared!

Het is tijd om ons appartement te gaan bezoeken en te proosten op onze eerste dag in IJsland. We hebben véél zin in de aankomende dagen, ook al weten we totaal niet wat ons te wachten staat.

Golden Circle

Vanuit Reykjavik zijn er genoeg bezienswaardigheden in de buurt die je als dagtocht kunt bezoeken. De meest toeristische en mooie route is de ‘Golden Circle’. De Golden Circle is een ringweg waar verschillende hoogtepunten aan liggen. Je kunt deze route prima in een dag rijden, maar met onze dochter hebben wij er bewust voor gekozen om er minimaal twee dagen voor uit te trekken. Er komen namelijk altijd meer prachtige dingen op je pad waar je ook even bewust van wilt genieten. Zo rijd je tussen de prachtige bergen met eeuwige sneeuw en verandert het landschap continu, waardoor de camera overuren draait.

Huurauto van Sunny Cars in IJsland

Onze fijne auto van Sunny Cars. Rijden door IJsland is waanzinnig. Wat een uitzicht!

Gullfoss waterval

Op dag twee besloten we een deel van de Golden Circle te gaan toeren. Na een prachtige rit kwamen we bij de eerste en meteen de mooiste waterval van onze reis uit. De Gullfoss waterval, ook wel Gouden Waterval genoemd, laat zich in twee etappes zo’n tweeëndertig meter diep in een brede kloof storten. Als je geluk hebt ontstaat er een prachtige regenboog die de hele kloof overspant. In het uur dat wij hier waren hebben we alle weersomstandigheden gehad. Zo stond ik te rillen in de sneeuw en na een kwartier stonden we met z’n drieën in de zon deze waterval te bewonderen. Onthoud dus goed dat het weer snel kan omslaan.

Gullfoss waterval in IJsland

Gullfoss waterval. Deze mag je niet missen!

Geysir

Op weg naar de Gullfoss waterval kom je langs de Geysir (‘opborrelende spuiter’). Geysir is één van de verschillende soorten warmwaterbronnen in IJsland. Wanneer hij actief is, kan het water 60 tot 80 meter hoog de lucht in spuwen. Het water is op een diepte van één meter rond de 90 à 95 graden en op een nog grotere diepte kan het maar liefst 130 graden worden.

Gun jezelf even wat tijd om het merendeel van de toeristen weer te zien verdwijnen en om te bewonderen wat de natuur toch allemaal voor elkaar krijgt. We hadden flinke sneeuwbuien en harde windstoten, waardoor het toch wel echt koud was om hier lang te staan. Heb jij iets meer mazzel? Neem de tijd en bewonder!

Geysir in IJsland

Geysir. fascinerend hoe de natuur werkt. Gun jezelf hier even tijd!

Met een kleine van twee jaar was het voor ons genoeg om op één dag de Gullfoss waterval en Geysir te bezoeken. We vonden het belangrijk dat we ook konden stoppen waar we wilden en onderweg ergens koffie te kunnen drinken. Er is méér haalbaar op een dag met kinderen, maar bekijk vooral welk tempo jij hierin wilt aanhouden.

Dyrholaey

Na een heerlijke nacht werden we met een strakblauwe lucht wakker. Volop zon! ‘It’s our lucky day and we will enjoy it!’. Op naar Dyrholaey om de zwarte stranden te gaan ontdekken. Ik ben een enorme strandliefhebber, maar het bestaan van zwarte stranden was ik even vergeten. Als je naar Dyrholaey wil gaan is het handig om Vik aan te houden. Dit wordt al snel vanuit Reykjavik aangegeven en ik kan je verklappen dat deze route de mooiste was van ons verblijf in IJsland.

Ik was vanaf dag één uitgekozen tot ‘hoofdbestuurder’ en ik heb dan ook alles gereden. Ik voelde me zo onwijs tof en stoer achter het stuur en als je achteraf weet wat de eindbestemming was werd dit gevoel alleen nog maar versterkt!!

De auto is geparkeerd, onze dikke jassen gaan aan en de camera staat in startpositie. Een klein stukje lopen en je bevindt je op een adembenemende plek! Het water dat tegen de rotsen aan klotst, de zwarte stranden die mooi oplichten door de zon en prachtige vogels die zich fijn lijken te voelen op deze unieke plek. We werden er alle drie even stil van.

‘Black Sand Beach’ is voor mij een genot om te zijn. Ik snap dan ook goed dat de filmopnames van ‘Game of Thrones’ hier plaats hebben gevonden. Een plek die je niet goed kan omschrijven, maar moet ervaren!

Het zwarte strand van Dyrholeay op IJsland

Dyrholaey. Blijf een tijdje staan op deze plek en geniet van de zwarte stranden.

IJsland met kinderen: gezin bij Dyrholaey op IJsland

Goed inpakken!!! De wind is guur, waardoor de gevoelstemperatuur onder het vriespunt is.

Sólheimasandur Beach

Als je vanaf Dyrholaey weer terug richting Reykjavik rijdt, dan kom je langs Sólheimasandur Beach. Op dit zwarte strand is op 24 november 1973 een Amerikaans vliegtuig (DC-3) neergestort. De exacte reden van de crash is tot op heden niet bekend, hoewel het gerucht rondgaat dat het toestel zonder brandstof kwam te zitten. Alle bemanningsleden hebben het gelukkig overleefd en ik vond het een indrukwekkende ervaring. Mijn vriend en ik hadden besloten om dit vliegtuigwrak om en om te gaan bezoeken. Er stond heel harde wind en onze dochter had die dag al veel gezien. Ik had de eer om als eerst naar het vliegtuigwrak te lopen en zei overtuigend tegen mijn vriend dat het niet ver kon zijn. Goed ingepakt begon ik aan de wandeling en riep nog hard ‘tot zo’! Na 20 minuten lopen zag ik de bergtoppen met sneeuw kleiner worden en liep ik in stevige pas op het zwarte strand. Er was nog géén wrak te bekennen en in de verte zag ik nog mensen lopen. Een inschattingsfoutje? Ja! Ik kan je verklappen dat ik na 45 minuten eindelijk het wrak zag liggen en van blijdschap begon te rennen. I made it! Wel ben ik al 45 minuten weg, zonder telefoon, zonder handschoenen. Dat moet je dus niet doen. Ik had het geluk dat er weinig toeristen waren toen ik eindelijk gearriveerd was bij het wrak. Gun jezelf de tijd om even hier rond te lopen, in het wrak te kijken en even een moment jezelf neer te laten ploffen om alleen de gure wind binnen te laten komen.

Je weet dat alle bemanningsleden het overleefd hebben, maar het blijft hoe dan ook indrukwekkend en een bizarre gedachte dat het toch ook echt fout kan gaan en dat het hoe dan ook een angstig moment heeft moeten zijn. Nadat ik deze plek goed heb kunnen observeren ben ik rennend teruggegaan naar de auto. Met blaren op mijn voeten en mijn winterjas al open geritst zag ik het einde in zicht. Deze inschattingsfout zorgde ervoor dat ik géén eten en drinken bij me had. Hoe naïef kun je zijn. Gelukkig stond manlief klaar met drinken en heerlijke koeken en hoorde ik mijn dochter roepen ‘Mama weer!’. Ik kan je aanraden om dit avontuur zeker te doen, maar vergeet niet dat het een pittige wandeling is. Warme kleding is een must en vergeet vooral je handschoenen (en telefoon) niet.

Vliegtuigwrak op Sólheimasandur Beach op IJsland

Wrak van het Amerikaanse vliegtuig. In 1973 is de DC-3 op dit zwarte strand neergestort.

Waterval Seljalandsfoss

Vanaf Sólheimasandur Beach richting Reykjavik kom je langs de prachtige waterval Seljalandsfoss. Deze waterval heeft een hoogte van 65 meter en ligt vlak aan de ringweg. Zin om nat te worden? Kies dan voor het glibberige pad dat achter de waterval langs loopt. Je krijgt een waanzinnig beeld, maar je redt het zeker niet om droog te blijven. Be prepared! Seljalandsfoss is de enige waterval die ‘s avonds verlicht wordt. Nog niet genoeg watervallen tijdens je reis in IJsland gezien? Houd de borden goed in de gaten op de ringweg. Er zijn vele natuurwonderen onderweg die minder toeristisch zijn, maar zéér fotogeniek!

IJsland met kinderen: Seljalandsfoss waterval in IJsland

Samen genieten van dit mooie uitzicht! De Seljalandsfoss waterval is een echte aanrader.

De Seljalandsfoss in IJsland

Intens gelukkig hier samen in IJsland.

Reykjavik Family Park and Zoo

Een dag in het teken van onze dochter vonden we belangrijk tijdens onze reis. IJsland met kinderen betekent een ochtend doorbrengen in ‘Reykjavik Family Park and Zoo’. De entreeprijzen vallen mee, maar weet wel dat we in Nederland erg verwend zijn met onze dierentuinen. Op het moment dat wij arriveerden waren veel dieren binnen te bewonderen en buiten was het erg stil. We vonden het meer een grote kinderboerderij en voor ons was het een prima uitje. Onze dochter is relatief nog jong en al mega blij als ze een kip ziet. Houd er wel rekening mee dat het voor oudere kinderen niet heel uitdagend is. Er heerst een ontspannen sfeer en de sneeuw die tijdens onze aanwezigheid viel maakte het sprookjesachtig. Onze dochter blij, wij dus ook!

Reykjavik Family Park and Zoo

Reykjavik Family Park and Zoo.

Kerið

Na het bezoek aan de ‘dierentuin’ zijn we aan het einde van de dag nog naar de krater Kerið gereden. Vanuit Reykjavik rijd je in ongeveer 50 minuten naar dit gave natuurwonder. Kerið is een 55 meter diepe trechtervormige krater die voor een groot deel met water is gevuld. Je voelt je ineens heel klein als je bovenaan foto’s staat te nemen. Een indrukwekkend beeld! Begint het flink te hagelen of sneeuwen? Duik dan even je auto in en wacht 10 minuten. Het weer kan zo omslaan dat je wel met blauwe lucht deze krater kunt bewonderen. Voor ons was dit de eerste bezienswaardigheid waar je een kleine vergoeding voor moest betalen. Wat enorm klasse van IJsland dat het merendeel dus gratis is!

Krater Kerið in IJsland

Vanaf Reykjavik rijd je in ongeveer 50 minuten naar krater Kerið.

Blue Lagoon vs andere thermen en waterbronnen

De laatste dag van onze reis wilden we afsluiten met een bezoek aan een warmwaterbron. We kregen van iedereen het advies om naar Blue Lagoon te gaan. Dit is de meest bekende en meteen ook de meest toeristische. We hadden niet begrepen dat er van te voren gereserveerd moet worden en zijn geschrokken van de hoge tarieven die er gevraagd worden. Een lieve local hielp ons en gaf aan dat er vele warmwaterbronnen en/of zwembaden met thermen in de omgeving van Reykjavik zijn, die ook nog eens vriendelijker waren voor je portemonnee. We vonden het met onze dochter helemaal fijn dat we niet 40 minuten in de auto hoefden te zitten, maar konden bubbelen op zo’n 10 minuten afstand vanaf ons appartement. Sundhöll Reykjavíkur is voor kinderen rond de twee jaar uitstekend. Helaas was het niet toegestaan om foto’s te maken, maar het uitzoeken van andere thermen en warmwaterbronnen, naast de Blue Lagoon, is zeker de moeite waard!

Na deze ontspannende ochtend zijn we nog even Reykjavik ingegaan. In een knus, hip en fijn restaurantje dronken we ons laatste Viking biertje en proostten we op deze geweldige reis!

Restaurantje in Reykjavik

Heerlijk een local biertje drinken in een gezellig, hip en knus restaurant.

Back home

Op weg naar het vliegveld snuiven we nog even de frisse lucht op en nemen we de beelden nog goed tot ons. Wat zullen we de prachtige bergtoppen met sneeuw toch missen! WOW air had ons weer vroegtijdig goed op de hoogte gesteld en we hadden het geluk dat er XXL stoelen voor ons waren gereserveerd. Véél beenruimte en we werden als een koninklijk stel behandeld. ‘Are you miss Voorend?’ Na onze verbaasde blik vertelde de stewardess verder, ‘You can order everything you want. So what do you prefer?’

IJsland, wat ben je mooi!! En weet dat wij zeker nog een keer terug zullen komen.
Sjáumst síðar!

IJsland

IJsland wat ben je mooi! We gaan je missen en zeker tot een volgende keer.

Handige tips

 • Een huurauto is een echte aanrader met kinderen. Er zitten standaard winterbanden onder en je kunt je eigen tempo aanhouden. Wil je goed voorbereid en all-in verzekerd op reis gaan? Kies dan voor Sunny Cars.
 • Er vertrekken dagelijks meerdere vluchten naar Reykjavik, waarbij WOW air -tot hun faillissement- vaak heel gunstig naar voren kwam. Transavia vliegt vanaf 5 juli 2019 vanuit Schiphol naar Reykjavik en springt daarmee in het gat dat valt doordat WOW AIR de vluchten naar de hoofdstad van IJsland noodgedwongen heeft moeten staken. Het kennismakingstarief voor deze bestemming is 39 euro (enkele reis).
 • Neem een goede fotocamera mee! IJsland is één van de meest fotogenieke landen van Europa. Geheel terecht!!
 • Een goede reisperiode voor IJsland zijn de maanden mei en oktober. Wij hebben relatief goed weer gehad en de temperaturen bleven boven het vriespunt. Ook qua toerisme vonden we het meevallen. In oktober kunnen de temperaturen zelfs oplopen tot 12 graden. Valt gevoelstemperatuur hier ook onder? Dat is dan weer een goede vraag!
 • Zorg voor warme kleren voor de kinderen en jezelf. Vergeet je handschoenen niet! De wind is guur en die staat dan ook overal. Wij vonden het geweldig met onze dochter van twee jaar oud, maar voor een volgende keer zorgen we dat ze zelf goede wandelingen kan maken en dat ze de prachtige indrukken zelf goed kan herinneren. IJsland is te mooi en dit gun ik die kleine dan ook!

Ben je nog nieuwsgierig naar meer foto’s van IJsland? Kijk voor mijn fotoverslag op:

Fotoverslag IJsland, wat ben jij mooi!!

Photos taken by Nikon B700.

 

Mirte
 1. Wauw, wat heerlijk om je reisverslag van IJsland te lezen. Met onze kids van 9 en 7 jaar zouden wij deze reis ook graag maken in 2022. We twijfelen of we eind februari al gaan (twijfel is met name over het weer) of begin mei. Ik wilde je vragen of jullie bewust een verblijf in Reykjavik hebben gekozen en van daaruit de diverse plekken hebben aangedaan. Lees hier en daar ook dat mensen rondtrekken en op diverse plekken logeren. Wat is wijsheid?

  • Hoi Loes,

   Eigenlijk heb ik precies dezelfde vragen als jij. Als zijn onze drie kinderen net wat ouder. Zijn jullie er inmiddels al geweest? En welke maand uiteindelijk? En alles vanaf een plek bezocht of toch gekozen voor meerdere locaties?

   Ik lees het graag!

  • Hoi Loes en Rik,

   Bedankt voor jullie fijne reacties:-)
   @Loes. Ben jij inmiddels al geweest en hoe heb je het gehad?

   @Rik. Super tof dat jullie die kant op willen gaan. Het is er zo mooi!!!!
   Wij hebben toen de keus gemaakt met een kleintje om vanuit Reyjkavik alles te ondernemen. Vanuit een vaste locatie dagtripjes gemaakt. Dat was erg goed te doen en kom je op de mooiste plekken terecht.

   Als ik het nu weer mag doen? Dan kies ik ervoor om meer naar het noorden te trekken en verschillende locaties te hebben. Zo om nog meer van IJsland te kunnen zien en je minder tussen de toeristen te voelen.

   Je kinderen zijn volgens mij oud genoeg om lekker rond te kunnen trekken en echt IJsland te mogen ontdekken. Zo gaaf!

   Kan ik je nog ergens mee helpen?

   Veel groeten,

   Mirte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>