Hong Kong: East meets West

Ik geef toe, het is prachtig, groots en uniek. Maar na zo’n vier weken in het binnenland van China, vond ik het wel even mooi geweest! Om even bij te komen van de gekheid van dit overweldigende land, vluchtte ik naar Hong Kong. Dé plek waar Oost en West elkaar ontmoeten. China is hier nergens te herkennen, behalve in de gezichten van de bewoners.

Skyline Hong Kong

Octopus Card
Omdat vliegen vanuit China naar Hong Kong Airport niet één van de goedkopere opties is voor een budget reiziger, besloot ik om naar Shenzhen te vliegen. Vanuit deze grensstad kun je al lopend de grens naar Hong Kong passeren. Vanaf Shenzhen duurt het ongeveer 1,5 uur met bus en trein, voordat je op Nathan Road aankomt, de kloppende ader in het hart van het schiereiland Kowloon.

Voordat ik de trein neem, koop ik eerst een Octopus Card. Vaak moet je  gepast betalen en dat kun je niet altijd als reiziger. Een nieuwe Octopus Card kost je HK$ 50 (ongeveer € 5,00). Deze kun je steeds opnieuw opwaarderen. Mocht je krediet op de kaart overhouden, kun je dit bij inlevering van de kaart gewoon weer terugkrijgen. Leuk om te weten is dat je de Octopus Card ook in heel wat restaurants, winkels en bij bezienswaardigheden kunt gebruiken.

Goedkoop slapen
Bij aankomst kan ik mijn blijdschap niet op. Engelse straatnaamborden! In de broeierige hitte van augustus laat ik mij de weg wijzen naar mijn bestemming. Aan Nathan Road ligt het beruchte Chungking Mansion. Dit gebouw is samen met het Mirador Mansion een bezienswaardigheid op zichzelf. In deze immense complexen hebben zich tientallen hostels gevestigd, die vooral onder backpackers erg populair zijn vanwege de centrale ligging en het goedkope onderdak. Want dat kan namelijk erg schaars zijn in deze soms prijzige stad. Op de begane grond zijn ontelbare kraampjes gevestigd, bemand door Indiase en Afrikaanse immigranten die hun koopwaar aanbieden. Na duidelijk te hebben gemaakt dat ik al een hostel heb geboekt (guesthouse, guesthouse!), ook al een horloge bezit (want to buy rolex?), en geen maatpak wil laten maken (very good quality!) neem ik de lift naar de tiende etage waar mijn hostel, Singh Guesthouse, zich bevindt. Na het inchecken bij de behulpzame eigenaar Ahmet, laat ik mijn backpack achter om te beginnen aan een tweedaags avontuur in deze wervelende stad.

Keuzes maken
Een paar dagen in Hong Kong is eigenlijk te weinig. De stad heeft een overvloed aan bezienswaardigheden. Dat wordt dus keuzes maken! Ik neem de metro naar Lantau Island. Dit eiland is twee keer zo groot als de stad zelf en is sinds kort een nationaal park. Als ik aankom, volg ik de bordjes en al gauw kom ik aan waar ik wil zijn. Ngong Ping 360. Na een vlucht van 20 minuten komen we aan bij de indrukwekkende 34-meter hoge Big Buddha en het fraaie Po Lin Monastery. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de natuur die dit eiland herbergt. Onderweg terug stap ik uit bij het metrostation Prince Edward.

Ik vervolg mijn weg langs de Goldfish Market, een straat waar goudvissen in alle soorten en maten aangeboden worden in kleine plastic zakjes, wat erg grappig is om te zien.Ik vervolg mijn weg langs de Goldfish Market, een straat waar goudvissen in alle soorten en maten aangeboden worden in kleine plastic zakjes, wat erg grappig is om te zien. Na een klein meisje geholpen te hebben met het uitzoeken van haar eerste huisdier, kom ik uiteindelijk aan in Mong Kok, één van de grootste winkelgebieden van Hong Kong.

Onderhandelen
Mong Kok is vergeven van de elektronicawinkels. Dit gebied biedt ook legio traditionele markten, zoals Temple Street Night Market. Ondanks dat de markten in Hong Kong steeds toeristischer worden is dit nog steeds één van de leukste markten van de stad. Onderhandelen is natuurlijk een must! Reken erop dat hetgeen waar je over onderhandelt maximaal de halve prijs waard is van wat de handelaar beweert. Ook voor hen is het namelijk één groot spel. Na een kwartier onderhandelen over een ‘I love Hong Kong t-shirt‘, accepteert de koopman mijn bod van 35 HKD (zo’n € 3,50) en begeef ik me naar één van de eetstalletjes om te genieten van wat heerlijke ‘Fried Noodles’. Na een lange dag houd ik het voor gezien en kruip ik al vroeg mijn bedje in. Pfoeh, afdingen is vermoeiend!

Afkoelen
De volgende ochtend ben ik al vroeg uit de veren. Augustus is één van de heetste maanden van het jaar en dat is te voelen als je overdag tussen de vele wolkenkrabbers en miljoenen mensen loopt. Even afkoelen dus! Ik neem de beroemde Star Ferry naar Hong Kong Island en vanaf daar gaat er elk kwartier een bus naar Stanley Beach. Dit kiezelstrand is erg populair bij windsurfers. Ikzelf houd het liever bij zonnen. Als het  me te warm wordt, neem ik de bus naar Stanley market. Dit is een overdekte markt waar veel handwerk en zijde wordt verkocht. Ook zijn hier veel terrasjes te vinden waar je kunt genieten van een lekker koel drankje.

’s Middags neem ik samen met zo’n 20 schoolkinderen in uniform, de Victoria Peak Tram naar de top van Victoria Peak, een heuvel op Hong Kong Island met een adembenemend uitzicht over de skyline van Hong Kong. Als ik eenmaal weer beneden sta, ga ik via de Escalator, de langste roltrap ter wereld die door het midden van Hong Kong Island loopt, naar Hollywood Street, bekend van het antiek. Maar waarvoor ik hier echt kom, is Cat Street, een klein winkelstraatje vol met kraampjes met tweedehands spulletjes. Oude zakhorloges, zonnebrillen, muziekinstumenten en sieraden zijn hier onder andere te vinden. Uiteindelijk heb ik na lang rondneuzen een aantal oude foto’s en ansichtkaarten van Hong Kong uit de jaren 60’ op de kop getikt. Toch weer leuk voor in het fotoalbum!

Even verderop is de Man Mo Tempel. Dit is de oudste tempel van Hong Kong. Het staat  tussen de wolkenkrabbers en winkelcentra en ik moet dan ook even goed kijken of ik wel het goede gebouw heb. Maar zodra ik binnen kom is het een typische Chinese Tempel. Een altaar met wierook staat te roken, de vele gouden boeddha’s staan te glimmen en in een hoekje zit een oude man de rust te bewaren. In deze tempel wordt het verschil tussen boeddhisme en taoïsme ons uitgelegd: het boeddhisme kent geen god, het taoïsme heeft juist voor alles een god. Na een paar mooie foto’s te hebben gemaakt (dit is toegestaan), sta ik weer buiten. Een stukje rust in de drukte van deze wereldstad.

Sterren kijken
Om een uur of zes neem ik de Star Ferry terug naar Kowloon. Daar heb ik met een kamergenoot afgesproken om The Symphony Of Lights te bekijken. Dit is één van de spectaculairste lichtshows ter wereld en is gratis te zien in de haven van Hong Kong. Als deze afgelopen is, nemen we nog even een omweg om naar ‘The Avenue Of The Stars’. Dit is vergelijkbaar met de ‘ Walk of Fame’ in Hollywood, echter met uitsluitend Aziatische beroemdheden! Na een hoop nietszeggende namen, komen we toch wel dé ster der sterren van Azië tegen: Jackie Chan! Ik probeer wanhopig tussen de giechelende meisjes mijn handen op die van hem te drukken maar tevergeefs. Ik word al gauw weggeduwd door drie fans die bij het zien van zijn naam een oorverdovende gil produceren. Het schijnt dat toen Jackie Chan met de Koreaanse actrice Lin-Feng Chiao trouwde, honderden meisjes zelfmoord dreigden te plegen! Heftig!

Na dit spektakel, moeten we natuurlijk even bijkomen. Omdat mijn kamergenoot Koreaans is, besluiten we naar een Koreaans restaurant te gaan. Naast Koreaans zijn er in Hong Kong trouwens nog vele verschillende restaurants te vinden; Russisch, Sushi, Thais, Italiaans, vele visrestaurants en natuurlijk Chinees! We genieten na de maaltijd nog even van een biertje (eentje maar, alcohol is namelijk 3 keer zo duur als in Europa!) en begeven we ons naar ons hostel om te genieten van een welverdiende nachtrust.

Joi gin, Hong Kong!
De volgende morgen kan ik het niet helpen om me een klein beetje verdrietig te voelen. Vandaag is het namelijk de dag dat ik Hong Kong moet verlaten. Na een treinkaartje te hebben gekocht, ga ik nog even kijken in één van de vele winkels om nog even wat cadeaus voor het thuisfront te scoren en dan is het toch écht tijd om te gaan. Joi gin, oftewel tot ziens Hong Kong! Want terugzien ga ik je zeker, er is nog zoveel meer te ontdekken in deze bijzondere stad! Mocht je een bestemming zoeken met variatie, dan is Hong Kong een hele goede keuze. Hong Kong in 10 woorden: Natuur, Cultuur, Luxe, Winkelen, Eten, Strand, Rust, Religie, Vrijheid en Vriendelijk. En over welke andere stad kun je dit allemaal nu zeggen?

Mocht je een bestemming zoeken met variatie, dan is Hong Kong een hele goede keuze. Hong Kong in 10 woorden: Natuur, Cultuur, Luxe, Winkelen, Eten, Strand, Rust, Religie, Vrijheid en Vriendelijk. En over welke andere stad kun je dit allemaal nu zeggen?

Tekst en fotografie: Femke Strietman

De meest bijzondere plekjes van Hongkong
Wil jij ook de meest bijzondere plekjes van Hongkong leren kennen? Laat local Stella je helpen!

Dionne
 1. Fleur zegt:

  Wauw, wat een leuk verhaal! Ik ben van plan om van de zomer naar Azië te gaan. Nu kan ik Hong Kong zeker niet overslaan.

 2. Els en Peter zegt:

  Wij gaan 10 dagen naar Hong Kong in september dit jaar! Op internet is een hoop te vinden over Hong Kong, maar wat zijn nou echt de (dag)trips die je gedaan moet hebben?

  Ik lees van alles over Lantau en de Grote Boeddha, Kowloon, Macau… Gewoon het achterland intrekken of georganiseerd naar Kanton (Guangzhou)? Ngong Ping Cable Car of Victoria Peak en Peak Tram? Westelijke kustlijn en Tsing Ma Brug of naar Cheung Chau of Lamma Island?

  En qua hotel? Wij zullen niet in hostels verblijven, maar moeten we van te voren alles vastleggen, of zijn er genoeg guesthouses en hotels te vinden in Hong Kong? En is Hong Kong een dure stad?

 3. Hoi Els en Peter! Wat leuk dat jullie naar Hong Kong gaan! En 10 dagen nog wel, heerlijk hoor! De meest bezochte bezienswaardigheden van Hong Kong zijn toch wel Victoria Peak, Temple Street en de Big Buddha. Je zult hier dan ook vele andere toeristen tegenkomen.

  Hong Kong is niet zo’n grote stad als je zou verwachten. Het is dus makkelijk te doen als je meerdere dingen op één dag wilt combineren. Victoria Peak/Peak Tram kun je zeker in een middagje gedaan hebben en dezelfde dag nog winkelen of ronddwalen in Kowloon. En de Big Buddha/Ngong Ping Cable Car die worden eigenlijk al voor je gecombineerd dus ik raad dit ook zeker aan om te doen. Ik weet niet of jullie van natuur houden, maar je kunt bijvoorbeeld ook de Cable Car overslaan en de berg waar de Big Buddha op gevestigd is op hiken. Prachtige uitzichten!

  Als je 10 dagen hebt, zou ik een dagje Macau niet overslaan. Het schijnt naast het tweede Las Vegas ook een prachtig eiland te zijn met Portugese architectuur etc. Daarnaast zou je er inderdaad voor kunnen kiezen om naar Guangzhou te kunnen gaan, maar aangezien dit in China ligt, moet je hiervoor dus wel een Chinees visum aanvragen, wat toch best prijzig kan zijn..

  Als jullie in een hotel willen verblijven zou ik dit wel van tevoren vastleggen. De goedkoopste en betere opties worden toch al vaak volgeboekt. Hong Kong zit vol mee guesthouses en hotels maar deze zijn niet altijd van hoge standaard.. De goedkopere opties vind je in Kowloon, de betere en ruime hotels vind je al gauw op Hong Kong Island. Hong Kong is zeker niet duur vergeleken met Europa, maar voor alcohol en bijvoorbeeld in westerse restaurants betaal je toch zeker boven het gemiddelde.

  Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben! Mochten jullie vragen hebben zal ik deze met alle plezier beantwoorden!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>