Het Prater in Wenen

Het romantische reuzenrad in het Prater is één van de beroemdste attracties van Wenen. Maar het eeuwenoude pretpark, dat gratis toegankelijk is, is om betere redenen een bezoek waard.

Eigenlijk weet je nooit precies waar de Weners het over hebben als ze over ‘das Prater’ praten. Ze bedoelen er namelijk meestal twee plekken mee: het amusementspark, ook wel bekend als het Wurstelprater, óf het groene park ernaast, dat de Weners ook wel het ‘Grüne Prater’ noemen. Allebei maken ze onderdeel uit van het Prater, een gebied van zes vierkante kilometer groot in Leopoldstadt. Dus als iemand voorstelt om in ‘das Prater’ af te spreken, vraag dan voor de zekerheid wáár precies. Anders sta je misschien aan de verkeerde kant van het park te wachten en ben je nog wel even bezig om bij je afspraak te komen.

Lebkuchen

Gratis toegankelijk

Het Wurstelprater, afgekort Prater dus, is één van de oudste pretparken ter wereld. Volgens sommige bronnen zelfs de alleroudste. Maar die eer gaat naar een Deens pretpark dat al sinds 1583 bestaat. De Oostenrijkers kregen hun Prater een kleine tweehonderd jaar later, toen keizer Josef II zijn privé landgoed aan de Weense inwoners schonk. Zij zetten er eerst een paar gezellige eettentjes op, zoals het bekende Schweizerhaus. Later kwamen de draaimolens en steeds meer andere attracties. De bekendste is het Wiener Riesenrad uit 1897. Zo veranderde het voormalige jachtterrein van de keizer gaandeweg in een pretpark voor alle Weners.

Het Wurstelprater is een van de oudste pretparken ter wereld

Het Wurstelprater is een van de oudste pretparken ter wereld

Kermiskitsch van weleer

Het grote verschil met andere amusementsparken is dat je bij het Prater gratis naar binnen kunt. Je betaalt per attractie. Afhankelijk van de attractie, kost dit tussen de twee en tien euro. Het park heeft dan ook veel meer weg van een grote kermis dan van bijvoorbeeld de Efteling. Vlakbij de ingang maken toeristen voor een tientje per persoon een rondje in het beroemde reuzenrad. Een oude zweefmolen draait een paar kleine kinderen rond. Maar loop iets verder en DJ Tiësto dreunt boven de hoofden in de botsautootjes, staan Weense scholieren in de rij voor een ‘Big Fat Kebab’ en koopt een stelletje een rittenkaartje voor ‘Hotel Psycho’.

En toch, juist dat is de charme van het Prater. Dat reuzenrad is mooi hoor. Maar wat het pretpark vooral bijzonder maakt, is die ontzettende kermiskitsch van vroeger en nu. Het is schreeuwerig, het is oubollig, het is papier-maché en plastic. Maar zet oud en nieuw naast elkaar en je kunt bijna niet anders dan ervan houden. Van het verlaten spookhuis naast het gillende publiek dat omhoog schiet in de Ejektion Seat. Van het tikkende geluid van klimmende achtbaankarretjes naast de lachende kinderen bij de nostalgische schiettent. Je wordt er een beetje weemoedig van. Lekker.

Het beste moment om het Prater te bezoeken, is daarom misschien wel vroeg op de dag, als het nog rustig is. Wanneer de walsmuziek van Johann Strauss nog niet door Lady Gaga wordt overstemd. Als je dan langs de peperkoekenkraampjes en de wachtende treinwagonnetjes slentert, voel je hoe het hier in 1897 moet zijn geweest.

Het Prater, kermiskitsch om van te houden

Het Prater: kermiskitsch om van te houden

Openingstijden Prater

Het Prater is het hele jaar door gratis toegankelijk. In het hoofdseizoen, van 15 maart t/m 31 oktober, zijn de meeste attracties vanaf 10 uur ‘s ochtends geopend. Bij drukte blijven ze tot 24 uur open. Grotere attracties, zoals het Wiener Riesenrad en Madame Tussauds, zijn ook in het laagseizoen open. Van november tot januari is de Wintermarkt am Riesenradplatz. Met de Vienna Pass, online verkrijgbaar, kun je gratis in een aantal attracties.

Meer info op PraterWien.com

Wiener Riesenrad in het Prater

Het reuzenrad in het Prater is een van de beroemdste attracties van Wenen

Rianne
Laatste berichten van Rianne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>