Het Meerdal volledig vernieuwd

Waar je voorheen bij Center Parcs een heerlijke vakantie 'achter de slagboom' vierde, word je tegenwoordig juist aangemoedigd om de prachtige natuur en cultuur in de omgeving van de parken ten volle te ontdekken. Met "Reinvention 2025" positioneert Center Parcs zich opnieuw in een snel veranderende markt. Reishonger neemt je mee naar de recente vernieuwingen op Het Meerdal en de opening van de Nature Experience, inclusief kinderboerderij, moestuin, en vele andere leuke en groene activiteiten voor kinderen én hun ouders.

Afgelopen weekend opende Center Parcs de Nature Experience met ingrediënten als de Beleefboerderij, de natuurwandeling en het Klauterwoud in Het Meerdal. Daarnaast zijn alle bungalows vernieuwd en zijn er nieuwe faciliteiten geopend, zoals een voetgolfterrein. We mochten een kijkje komen nemen met Reishonger.

adventure foot golf

Adventure Foot Golf – de nieuwe voetgolf

Nieuwe positionering – lokale en verantwoorde vakanties

De afgelopen jaren is niet alleen de vraag naar vakanties in eigen land toegenomen, maar ook de wens meer te ontdekken van de omgeving rond het vakantieadres. Center Parcs is met zijn vakanties dichtbij, middenin de natuur, én met unieke ervaringen, van oudsher al een sterk concept, dat nu nog relevanter is dan voorheen. Het concept dat Piet Derksen 55 jaar geleden al inspireerde toen hij Center Parcs oprichtte hoefde dus ‘alleen maar’ gemoderniseerd te worden naar de veranderde wereld waarin wij leven. Dus werd het tijd voor een complete vernieuwing van de accommodaties, met een nieuw design en meer luxe en comfort.

De oranje jaren ’70 uitstraling, met de zitkuil, open haard en grote kleurentelevisie, begonnen wat gedateerd aan te doen. Tijd voor een compleet andere look and feel: een lichte, Scandinavische stijl. Na afronding van de refurbishment ontstond er een flinke verschuiving in het luxe-niveau van de ‘cottage-mix’: er zijn nu een stuk minder comfort-huisjes en veel meer premium- en VIP-bungalows. Voor een bijzondere beleving werden gethematiseerde accommodaties toegevoegd. Na het innovatieprogramma “Reinvention 2025”, waarvoor in 2021 het startsein is gegeven, is Het Meerdal weer helemaal klaar voor de toekomst. Want het strategische plan van Center Parcs omvat niet alleen de vernieuwing van bestaande parken, maar ook een uitgebreider aanbod van ervaringen, met nog meer duurzame initiatieven en lokale projecten.

Naast een grote upgrade van alle (ruim 600) cottages, is ook de rest van het park vernieuwd en zijn tal van bijzondere belevingen aan het aanbod toegevoegd voor het beleven van authentieke ervaringen. Afgelopen weekend opende Center Parcs niet alleen de Nature Experience in Het Meerdal, ook de gloednieuwe Beleefboerderij werd officieel geopend. Want in de kern van de nieuwe positionering speelt beleving van en waardering voor de natuur een belangrijke rol. Daarbij horen niet alleen aanplant, bosvisie, biodiversiteitsacties en voorzieningen voor dieren op het park, maar is er ook aandacht voor de hele omgeving. Dat wil zeggen voor activiteiten in de natuur, op het platteland en in de authentieke dorpjes en steden met hun tradities. Daarbij fungeert Center Parcs als startpunt van waaruit jij als gast de regio verkent, als beleefparadijs midden in de natuur.

vernieuwde receptie meerdal

Lokale routekaart ontworpen met tips in de omgeving bij de receptie

lokale producten centerparcs meerdal

Verkoop van lokale producten, als blauwe bessen, Herder bier en Peelreus – ook zo ontdek je de lokale cultuur

centerparcs meerdal vip-cottage

Vernieuwde VIP-cottage in lichte, Scandinavische stijl

Nature Experience – focus op de natuur

Veel parken van Center Parcs zijn gebouwd op uitgeputte gebieden, op de zogenoemde ‘blauwe plekken’ van de natuur. Daarbij kun je denken aan het revitaliseren van militaire oefenterreinen, zandafgravingen en mijngebieden. De parken zijn gemiddeld voor 11% bebouwd, wat betekent dat 89% natuur is! Deze groene filosofie is vandaag de dag weer helemaal actueel. En waar Center Parcs jááá-ren geïnvesteerd heeft in de uitgebreide faciliteiten als de centrale plaza’s en de subtropische zwembaden met glijbanen en wildwaterbanen, kan de natuur nu eenvoudig ingezet worden als troef. Het beste van twee werelden!

Als tegenhanger van, of juist als aanvulling op, alle bestaande activiteiten is Center Parcs gestart met het introduceren van natuurbelevingen op en rond de parken. Ervaringen waarbij alles in het teken staat van de verbinding tussen mens en natuur. Waarbij de natuur naar je toegebracht wordt, en waarbij je ontdekt hoe mooi, maar ook kwetsbaar, de natuur is. Voorbeelden zijn er genoeg: in Het Meerdal de Nature Experience met workshops en Beleefboerderij, de avontuurlijke ‘Nature Trail’ in De Vossemeren (België) en Bispinger Heide (Duitsland) en de boerderij-cottage met een eigen moestuin in Les Landes des Gasgonge (in Frankrijk)!

opening beleefboerderij

Officiële opening van de Nature Experience en de Beleefboerderij in Het Meerdal

centerparcs meerdal beleefboerderij

Welkom op de Beleefboerderij

Beleefboerderij op Het Meerdal – kinderboerderij 2.0

De Beleefboerderij is het kloppende hart van deze natuurbeleving. Hier maak je kennis met het leven op de natuurboerderij. De kinderen kunnen in de Smakenkwekerij kruiden, vruchten en fruit plukken en proeven en leren alles over tuinieren en planten.

Niet ver van de centrale plaza, op de plek waar voorheen de tennisbanen lagen, is vorig jaar de Beleefboerderij gebouwd. De Beleefboerderij is met recht een kinderboerderij 2.0 te noemen. De Kakelvilla biedt onderdak aan kippen, konijnen, kalkoenen en pauwen, en de Mekkerburg -ingericht als een gezellige huiskamer- is de thuisbasis van geiten, schapen en varkens. In de Natuurlodge en in de kas kun je deelnemen aan workshops en kennismaken met alle aspecten van het leven op een boerderij. Super leuk en leerzaam!

Het Vitaminium is de wandelroute die vanaf de Market Dome naar de Nature Experience leidt. Aan weerszijden van de paden bevinden zich het Smulbos en Bessenbos. Het Smulbos bestaat uit verschillende vegetatielagen met allerlei vruchten, fruit en noten, zoals hazelnoten, amandelen, appels, peren, aardbeien, perziken, vijgen, druiven en een kruidengedeelte. Het Bessenbos bestaat uit heesters en struiken die een rijke voedselbron zijn voor vogels, vlinders en bijen. Daar vind je blauwe bessen struikjes, kruisbessen en jenerverbessen.

In de zomer is dit natuurlijk de ultieme pluktuin met een overvloed aan gewassen zoals kruiden, fruit, slasoorten, groenten etc. Dat zou ik binnen een paar jaar wel eens terug zien. Kinderen en hun (groot)ouders kunnen mee de moestuin in, en in de Natuurkeuken hun ‘oogst’ als ingrediënt gebruiken om een lekker gerecht te bereiden.

beleefboerderij nature experience

De Beleefboerderij is het kloppende hart van deze natuurbeleving – een prachtige plek!

centerparcs meerdal beleefboerderij smulbos

Het Smulbos en de kas, wat moet dit genieten zijn in de zomer!

centerparcs meerdal beleefboerderij tractor

Op het terrein een mooie tractor om op te klimmen

centerparcs het meerdal beleefboerderij

In de kas met verse, seizoensgebonden groenten kunnen kinderen voederhuisjes of insectenhotels knutselen

nature experience kas meerdal

of een eigen mini ecosysteem maken

Natuurlodge Center Parcs Het Meerdal

In de Natuurlodge zitten op het moment dat wij er zijn ook kleine kuikentjes

centerparcs meerdal beleefboerderij gans

En ganzen vind je in de Kakelvilla

Ochtendwandeling De Heere Peel

Helemaal passend binnen het nieuwe concept is een wandeling met een ervaren ranger door De Heere Peel. Achter Het Meerdal ligt een natuurgebied dat doorloopt tot het buurpark Limburgse Peel. De Heere Peel is een aangeplant bos, het terrein enkele jaren geleden onttrokken aan de landbouw. Hier wordt geprobeerd het oorspronkelijke peellandschap te reconstrueren, een moerassige en veenachtige plek (zoek maar eens op waar de naam Peel vandaan komt).

De ouders (en ook geïnteresseerde kinderen) kunnen tijdens de wandeling veel te weten komen over de Peelvenen, of in de volksmond ‘de Peel’. Dat grote delen van Limburg ooit bedekt waren met veen, omdat het gebied tussen de Peel en de Maas na de laatste ijstijd omhoog kwam waardoor de natuurlijke afwatering naar de Maas stagneerde en het gebied vernatte. Op de hoge zandgronden ontstond hoogveen, in de beekdalen laagveen. De Peel was een groot hoogveen gebied (zo’n 50 bij 25 kilometer) dat eeuwenlang de natuurlijke scheiding tussen Brabant en Limburg vormde. Tot ver in de middeleeuwen lieten Nederlanders deze gebieden onaangeroerd, want het was er nat en onbegaanbaar en het stikte er van de muggen. Later bleek dat de turf erg goed te gebruiken was als brandstof, waardoor er grote delen van het veen werden afgegraven en er door de eeuwen heen een landschap met heide, vennen en plaatselijk zelfs stuifzand ontstond. Grappig is dat deze scheiding tussen Brabant en Limburg in allerlei opzichten ook vandaag nog duidelijk waarneembaar is.

De bevolkingsgroei en het landbouwbeleid (zelfvoorzieningsbeleid) hebben er na de Tweede Wereldoorlog toe geleid dat het merendeel van de hoogveengebieden is ontgonnen en grote delen van de Peel verloren zijn gegaan. Gelukkig is er tegenwoordig weer volop aandacht voor de kwetsbare peelvenen, want levend hoogveen is uiterst zeldzaam geworden en komt nog maar op een paar plekken in Nederland voor. Vandaag de dag is er in Limburg nog 3.800 hectare over (van de 1.000 km2 die de Peelen ooit waren) en worden de Peelvenen, bestaande uit de Deurnsche Peel, Mariapeel en Groote Peel, als natuurgebied beschermd. Om de hoogveenrestanten, het veenmos en talloze andere bijzondere, vaak zeldzame planten en dieren te behouden en het gebied weer te ontwikkelen tot een functionerend hoogveenlandschap, is het noodzakelijk het waterpeil in en rondom deze natuurgebieden te verhogen en te stabiliseren. Ontzettend interessant dus!

Voor de meeste kinderen is deze materie minder interessant. Hun zintuigen worden aan het werk gezet in het speelbos met touwbruggen, het avonturenbos en met de verschillende zoekkaarten die de ranger bij zich heeft. Gewapend met een braakballenpluiskaart, een zoekkaart over bodemdiertjes of juist over bomen in knop gaan ze mee het bos in. Sinds de Heere Peel in 2003 ter compensatie teruggegeven werd aan de natuur, is er een afwisselend gebied ontstaan met dennen-, eiken- en beukenbos, kruiden- en faunarijke graslanden en enkele vennetjes en poelen.

Het gebied liever op een actievere manier ontdekken? De Heere Peel ligt tegen de Schadijkse Bossen aan, ooit heide, maar ontgonnen met als doel naaldhoutbossen aan te planten voor de houtproductie. Er is een leuke mountainbikeroute, ook voor als je met kinderen bent, uitgezet door de grove dennen: MTB Route Horst – De Schaak.

Center Parcs Het Meerdal toegang tot de Heere Peel

Vanuit het park loop je zo het natuurgebied binnen

nature experience meerdal bodemdieren

Op zoek naar bodemdiertjes

Heere Peel avonturenbos

Het Avonturenbos

heerepeel avonturenbos

heerepeel boomsculptuur wolf

Uitzicht heuvel Heerepeel

Vanaf de heuvel heb je een mooi uitzicht

Paarse dovenetel Heerepeel

Paarse dovenetel Heerepeel

Paarse dovenetel Heerepeel

Paarse dovenetel Heerepeel

heerepeel nature experience center parcs

Leuk voor het hele gezin!

heerepeel centerparcs meerdal

Weet jij welke struik deze katjes heeft?

Speelbos Heerepeel Heere Speel

Heere Speel, de plek waar je de touwbruggen vindt

Touwbruggen Heere Speel

Tijdens deze wandeling kom je ook langs hangbruggen

heerepeel centerparcs meerdal nature experience

Er zijn ook stapstenen gelegd in de vennen waar je de oversteek kunt wagen

heerepeel grondwatermeter

De grondwaterstand speelt een belangrijke rol, vandaar deze grondwatermeter

Vernieuwingen en ontwikkelingen Het Meerdal – lokaler, een nieuw logo en duurzamer

Center Parcs heeft de metamorfose grootschalig aangepakt. Naast de ingrijpende vernieuwing van alle cottages en de centrale voorzieningen, zoals het zwemparadijs, de buitenspeeltuinen, bowlingbanen, receptie, winkels in de Market Dome, alle wegen en wandelpaden, de entree, bewegwijzering en verlichting, is de gehele customer journey gedigitaliseerd, het logo vervangen en worden zoals je hiervoor al zag tal van nieuwe buitenactiviteiten geboden. Er is een nieuwe website, de introductie van een app en uitrol van een armband waarmee digitaal kan worden ingecheckt. “Allemaal om te zorgen dat onze gasten middenin de natuur optimaal van hun vakantie kunnen genieten”, zegt Erik de Lange, General Manager van Het Meerdal. Alleen het strand aan het meer is nog aan de beurt op Het Meerdal.

center parcs polsbandje

Digitale armband – Onafhankelijkheid voor het hele gezin

centerparcs meerdal speeltuin

Vernieuwde speeltuin bij het strand

centerparcs meerdal bewegwijzering

De paaltjes met de cottagenummers zien er weer fris uit en verdwalen wordt bijna onmogelijk

Het oude vertrouwde logo met de vogel van twee groene blaadjes en een sierlijke letter (de ‘leafbird’) is vervangen door een strak logo met dito letter en een nieuwe kleurstelling. Het idee achter het nieuwe logo is het visualiseren van de verbinding tussen mens en natuur. De kleuren zijn geïnspireerd op de natuur: planten, water, aarde en de lucht. Het bos, de velden, het water en de ondergaande zon. Het moderne beeldmerk laat zich ook interpreteren als een boom of plant en hierin komen tevens de letters ‘C’ en ‘P’ van Center Parcs terug. En er zijn vormen toegevoegd; van een waterdruppel die staat voor het verzorgende en groei, tot een huis dat het comfort en familiegevoel bij Center Parcs vertegenwoordigt. Interessant is de speelsheid die de nieuwe visuele identiteit biedt. Wanneer een vorm vermenigvuldigd wordt, ontstaat een patroon, dat gebruikt kan worden op de kussentjes in de huisjes, als muurposter in de restaurants of zelf als lifestyle item.

Center Parcs heeft daarnaast de afgelopen jaren fors ingezet op het duurzaamheidsbeleid. Tegen 2025 wil Center Parcs het elektriciteits- en waterverbruik verminderd hebben met 25%, en streeft het naar 100% groene elektriciteit. Dit laatste is nu al op bijna alle bungalowparken gelukt. Ook probeert Center Parcs mensen te inspireren om meer verantwoord te eten, bijvoorbeeld door vegetarische en vegan gerechten aan te bieden in haar restaurants.

centerparcs meerdal waterplayhouse

Die Water Playhouses zijn echt een hit bij de kinderen

centerparcs meerdal water playhouse

Het Water Playhouse is in de plaats gekomen van het Kruidenbad

center parcs logo kleuren

De tinten van het nieuwe kleurenpalet zijn natuurlijk en levendig, kleurschakeringen die je terugvindt in de natuur

center parcs logo vormkleur

Interessant is de speelsheid die het nieuwe logo biedt

Center Parcs Het Meerdal – wat gebleven is

Al in 1971, slechts drie jaar na oplevering van het eerste park, opende Het Meerdal als derde vakantiepark van Center Parcs in Limburg de deuren. De cottages werden gebouwd naast elkaar, in lintstructuur, zodat de gasten genoeg privacy hadden. In een bosrijke omgeving, met pony’s op het park, de Market Dome en de Aqua Mundo is Het Meerdal al jaren een geliefde bestemming, met name bij gezinnen met kinderen tot een jaar of 10. Dit vakantiepark heeft alles in huis voor een heerlijk vakantie achter de slagboom, zoals het gekscherend werd genoemd. Want het geheim van Center Parcs: “zorg dat de kinderen het naar hun zin hebben”, werkt uitmuntend.

Naar Het Meerdal ga je voor het subtropische zwemparadijs, voor alle faciliteiten en activiteiten die er voor de kinderen zijn. Maar ook voor De Peel, voor een dagje Toverland, voor lokale bieren, groentesoorten, bessen en tours langs de producenten (via receptie route op te halen). Sla ook de Theetuin niet over én ontdek de diversiteit van de landschappen tussen de Maas en De Peel. Vanaf Het Meerdal stap je zo op 125 km aan wandelpaden en 425 km aan fietspaden!

Al met al kun je wel stellen dat Center Parcs met deze hernieuwde positionering een prachtige basis heeft gelegd voor de komende periode, waarbij de focus nog meer komt te liggen op de natuur en de omgeving van de parken. De kleurrijke moestuinen, de dieren om je heen en de rust van een ochtendwandeling door weidse bossen met een gids. Met een moderne setting, een ruim scala aan ervaringen en activiteiten, en een sterke focus op duurzame en lokale initiatieven, kan Center Parcs met een gerust hart verder bouwen aan de ambities van Piet Derksen.

centerparcs meerdal waterplayhouse

Tropische waterpret dicht bij huis

centerparcs meerdal Market Dome

Een Market Dome met een groot aanbod voor iedereen

center parcs het meerdal plaza

centerparcs meerdal ponyrijden herten

En je kunt er nog ponyrijden! Voor echte fans boek je een pony cottage en krijg je een eigen pony om te verzorgen!

centerparcs meerdal ponyrijden herten

Albino damherten Het Meerdal

Op Het Meerdal lopen witte damherten vrij rond

centerparcs meerdal indoor lasergamen

Indoor lasergamen

centerparcs meerdal outdoorfun

en outdoorfun! Zoals klimmen en dat alles midden in de natuur

centerparcs meerdal spelen

Natuurlijk kun je ook binnen spelen

Nonna's Center Parcs Het Meerdal

Op de menukaart van Nonna’s staan de lekkerste Italiaanse klassiekers

Fuego Center Parcs Het Meerdal

Een lekkere Mojito maak je zelf in het mysterieuze grillrestaurant Fuego

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>