Het fantastische CouchSurfen

Een paar maanden geleden was ik nog niet bekend met het concept van CouchSurfing. Tot een vriend mij hier op wees, omdat hij weet dat ik van reizen hou en veel in hostels slaap als ik in het buitenland ben. Zodoende besloot ik een bezoekje te brengen aan de website en ontdekte een heerlijk concept dat zeer goed uitgewerkt is.

couchsurfing-toronto

Sleeping Around

CouchSurfing is het grootste internationale, op internet gebaseerde gastvrijheidsnetwerk. Het principe van dit unieke concept -eigenlijk omschrijft de naam het al op een cryptische wijze- is het blijven slapen op de bank of een extra bed bij iemand thuis. Vergelijkbare initiatieven zijn Hospitality Club, BeWelcome en Pasporta Servo. Gasten en hosts betalen elkaar niet. Wat niet de bedoeling is van couchsurfing is dat je blijft slapen bij je buurman of andere mensen uit het dorpje verderop. De doelgroep van couchsurfing is zeer gelimiteerd en kan in één woord worden omschreven, namelijk reizigers. Eigenlijk is de website een hulpmiddel om je in contact te brengen met overige reizigers en hosts bij wie je thuis kunt blijven slapen tijdens jouw verblijf in hun woonplaats.

Reizigers kunnen op de website een eigen profiel aanmaken en worden gevraagd om wat persoonlijke gegevens in te vullen, hobby’s en interesses. De website en zijn functie kunnen opgesplitst worden in twee groepen namelijk hosts en surfers. Als host kun je op je profiel aangeven dat je je (bed)bank, een extra bed of matras beschikbaar stelt. Of een plek in de tuin voor een tentje. Op je profiel kun je een beschrijving over de slaapplek achterlaten met een foto erbij. Heb je dekens? Zal het bed gedeeld worden? Staat de bank of bed in een gedeelde kamer? De tweede groep zijn de surfers. Wanneer je een reis plant, kun je via couchsurfing naar iemand zoeken die jou eventueel wil hosten. Je stuurt een request en de host in kwestie kan daarop reageren. In juli 2010 waren er ruim 2.000.000 leden, dus de kans is groot dat je een geschikte slaapplek kan vinden via deze site.

surfersmap

Een datingsite incognito?

Toen ik mijn vrienden over de website vertelde, werd ik gevraagd of het niet een website is om met mensen te daten of eventueel mee het bed in te duiken. Een grove schatting vertelt mij dat ongeveer 90% van de deelnemers reizigers zijn; mensen die openstaan voor nieuwe dingen, graag met mensen omgaan en geïnteresseerd zijn in jouw reiservaringen. Een onenightstand zit er lang niet bij iedereen in en er zijn ook veel koppels onder de hosts. Tevens biedt de website de mogelijkheid om dergelijke ongewenste situaties aan de organisatie te melden. Bij extreme gevallen van misbruik (zoals seksuele intimidatie) worden leden verwijderd.

Mijn ervaring met couchsurfing

Momenteel ben ik op een reis rond de wereld. Zonder gezelschap reis ik met trein en bus via Turkije en het Midden-Oosten naar Azië en dwaal ik verder naar Oceanië, Zuid-Amerika en Rusland. Via couchsurfing blijf ik bij veel verschillende mensen op de bank slapen. Tot zover heb ik slechts één nacht in een hostel geslapen. De overige nachten verbleef ik bij vrienden en couchsurfers en het bevalt me hartstikke goed. Om de paar dagen slaap ik bij totaal verschillende mensen thuis en het is elke keer weer een verrassing hoe jouw host zal zijn en waar je blijft slapen. De ene host geeft je direct een sleutel van het huis, kookt een heerlijke maaltijd voor je of neemt je mee op sleeptouw de hele stad door, vertelt je de historie van de stad en laat je de lekkerste lokale specialiteiten proeven, terwijl de andere host je geheel zelfstandig laat en zelf de hele dag gaat werken.

Terwijl ik wel alleen reis, heb ik mij nog geen enkel moment alleen gevoeld. Elke dag ben ik samen met mensen. Nog leuker zijn de verschillende spontane momenten die ik meemaak. Aangezien niet iedereen op een couchsurf request reageert of soms te laat reageert stuur ik meerdere requests naar verschillende personen. Zo kwam ik in Granada in een café tijdens het uitgaan heel toevallig een Italiaanse jongen tegen naar wie ik eerder een request gestuurd had. Overigens ontmoet je veel mensen via je host. Judith, mijn Italiaanse host moest de hele dag naar de universiteit en stelde voor om haar vriendin te vragen mij mee te nemen om me de stad te laten zien. Nadat ik de volgende dag de Australische Linda ontmoette bij de grote kathedraal nam ze mij eerst mee naar haar huis om vanaf het platte dak de hele stad te laten zie! Een super uitzicht over de vele verschillende huizen en gebouwen van Granada met op de achtergrond de wijd gestrekte bergenpartij. Weer een andere avond toen ik na het uitgaan met vrienden afgesproken had met mijn host had ze haar vriendin meegenomen en na een kort gesprekje kwamen we er achter dat we een weekje later tegelijk in Marrakech zouden zijn en hebben we afgesproken elkaar daar weer te ontmoeten. In Córdoba bij aankomst in de avond stond mijn host Ramon, een Spaanse jongen van 32 mij al op te wachten en heeft mij vervolgens door de hele stad meegenomen, de leukste plekjes en steegjes laten zien en de historie van de stad verteld. Na de wandeling nam Ramon mij mee naar de plaatselijke barretjes zoals alleen een lokale bewoner ze uit kan kiezen, om daar van de beste tapas van Andalucië te genieten samen met een lokale wijn uit Mortillo en Morilas.

Tot nu toe is alles nog perfect gelopen, zaten er geen rare snuiters onder de hosts en was iedereen even aardig en sociaal. Wat betreft het slapen kun je het trouwens niet altijd een hotel noemen. Ik heb tot nu toe volgens mij nog wel geluk gehad, want het ergste dat ik meemaakte was bij Billy, een jongen uit Litouwen. Met mijn lengte van 185cm mocht ik op een krappe tweepersoons bank slapen. Gelukkig had hij er twee van dus heb ik ze naast elkaar geschoven met wat lengte verschil zodat mijn benen op de ene bank lagen en de rest van mijn lichaam diagonaal op de andere. Ik heb heerlijk geslapen.

Ik geloof dat het ook wel meevalt wat mensen aanbieden en anders zetten de hosts het wel expliciet op hun profiel. Een kwestie van het profiel goed lezen en niet zomaar iedereen een request sturen. Terwijl jullie thuis in je welvertrouwde bed liggen surf ik lekker de hele wereld rond, ontmoet ik heel veel verschillende mensen van over de hele wereld en beleef ik de leukste momenten. Couchsurfing is ook nog eens heel goed voor je talen trouwens. Ik heb mijn Duits alweer mooi bij kunnen schroeven. En omdat je elke dag huisgenoten of vrienden van je host ontmoet die misschien niet zo goed of helemaal geen Engels spreken kan ik met mijn schaarse kennis van de Latijnse talen ondersteund door mijn Engelse, Duitse en natuurlijk mijn Nederlandse woordenschat en nog wat handen- en voetenwerk een heel eind komen! Dan merk ik toch wel hoeveel overeenkomsten er tussen de verschillende Europese talen zitten.

Kortom, couchsurfen is hartstikke gezellig, altijd weer verrassend en afhankelijk van je eigen intuïtie ook nog veilig. En als je alleen maar ruzie hebt met de hond van je host, dan loop je toch gewoon weg en zoek je een andere couch of desnoods een hostel op?

couchdogs

Nog 10 snelle surf tips:

  1. schrijf altijd een persoonlijke request. Veel hosts, vooral in de toeristische steden ontvangen wel 10 requests per dag!
  2. verwacht dus geen reply voor iedere request.
  3. stuur daarom meerdere request voor de zelfde nacht(en).
  4. schrijf iets over jezelf, speel in op het profiel van je potentiële host en probeer iets speciaals te schrijven.
  5. het is wel zo netjes om elke reply te beantwoorden. Ook als je request geweigerd wordt of als je een week na de bewuste avond pas iets terug hoort.
  6. je profiel is je visite kaartje, maak er gebruik van en houdt het bij. Het is moeilijk om in een keer een goed en mooi profiel te maken.
  7. voor een succesvol verblijf, schrijf in je request wat je plannen zijn. Ga je feesten, laat naar bed en uitslapen, of ben je een vroege vogel die de hele dag op stap is?
  8. duidelijke communicatie is belangrijk, ook voor je arriveert.
  9. als je gaat hosten, schrijf op je profiel of je bedspullen hebt en wat voor een slaapplek je aanbiedt. Een foto zegt 1000 woorden.
  10. gouden tip: als je enkele dagen in hetzelfde land blijft, koop een lokale simkaart. Dit maakt de communicatie veel gemakkelijker en stukken goedkoper. Zowel vóór het ontmoeten als tijdens je gehele verblijf. Je kunt een half uur blijven sms’en of even 5 minuten bellen. Die kosten heb je er zo uit.

Warme groeten vanuit Madrid waar ik 4 nachtjes bij Aiana blijf slapen, een Israëlisch meisjes die een beetje prettig gestoord is, heel mooi kan zingen, mij vanuit de trein rechtstreeks naar een concertje meenam in een overvolle Braziliaanse bar waar ze 5 minuten later weer stond te zingen geleid door een Braziliaanse gitarist. Slaap lekker!

Tekst en fotografie: Frederik Iedema

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>