Duitsers noemen het gebied rond Egmond, Bergen en Schoorl de Gouden Bocht boven Amsterdam. Je vindt er cultuur, natuur en ontspanning. Reishonger bezocht dit prachtige gebied en maakte een top 3 badplaatsen in Noord-Holland!

schotse-hooglander

Heerlijkheid Bergen

Bergen is bekend als een kunstenaarsdorp dat van oudsher veel schilders, schrijvers en architecten aantrekt. Het Museum Kranenburgh in Bergen bevat een verzameling kunstwerken van deze Bergense School, een beeldentuin en steeds wisselende exposities. De villawijk Park Meerwijk werd tussen 1915 en 1918 geheel in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd. Aan de Buerweg hebben vooraanstaande kunstenaars gewoond. Er zijn regelmatig kunstmarkten in Bergen, jaarlijkse muziekfestivals, en in oktober heb je de Bergense Kunsttiendaagse met kunstveilingen, kunstmarkten, talloze exposities en ‘open huis’ in veel ateliers. Op verschillende zaterdagen in het hoogseizoen wordt Bergen aan Zee omgedoopt tot “Montmartre aan Zee”, met kraampjes op de boulevard waar kunstenaars hun werk uitstallen.

bergen aan zee

De mooie ligging aan bos en duin, vlakbij de zee, en de diversiteit in huizenbouw geeft Bergen een karakteristieke uitstraling. De gemeente is een populaire toeristenbestemming, vooral vanwege de vele stranden en badplaatsen langs de Noordzeekust. Er is ook veel te doen.

bergen-aan-zee-duinen

Zo kun je lopend, fietsend of te paard het uitgestrekte natuurgebied verkennen, naar het strand, je hebt het Zeeaquarium, de kaasboerderij de Franschman, Il Primo waar je kunt skiën, het Auto Union Museum met een verzameling oldtimers, Museum Kranenburgh voor beeldende kunst en de historische musea Het Sterkenhuis en het Museum van Egmond. Als je door het dorp wandelt, vind je in de dorpskern, rondom de Ruïnekerk, tal van winkels, boetiekjes, galerieën, goed gesorteerde boekwinkels, musea, terrassen en gastvrije restaurants. Op zaterdag is er markt in het centrum van Bergen.

De Egmonden

De Egmonden bestaan uit drie dorpen: Egmond aan Zee, Egmond aan den Hoef en Egmond-Binnen. Egmond aan Zee heeft een geschiedenis als vissersdorpje, dat begin 19e eeuw meer en meer veranderde in een heerlijke plek om vakantie te vieren. Het pittoreske dorpje is gelegen midden in de duinen en pal aan zee. Hiermee is Egmond aan Zee een gezellige familiebadplaats voor natuurliefhebbers, zonaanbidders, wandelaars en fietsers. Het zandstrand is een van de mooiste stranden van Nederland en vormt een natuurlijk geheel met het dorp.

Zelfs in het hoogseizoen is de rust en de stilte van de duinen en de zee nooit ver weg. In Egmond aan Zee kan je heerlijk wandelen langs het strand of de boulevard, met het gezellige dorp erachter. Strijk neer op een van de vele terrasjes of slenter langs alle kleine winkeltjes in het centrum van het dorp.

Actief Schoorl

Schoorl is een prachtige plaats ten noordwesten van Alkmaar in een schitterend gebied waar polders, bossen, duinen en strand het schitterende landschap vormen. Het natuurgebied de Schoorlse Duinen omvat de hoogste en de breedste duinen van Nederland en trekt mede daarom duizenden wandelaars, fietsers en mountainbikers.

mtb-bergen

Schoorl zelf heeft een compacte dorpskern met leuke winkels en gezellige terrasjes aan de rand van het klimduin, de bekende zandduin direct in het centrum. De bossen en duinen liggen op loopafstand van het centrum, dit maakt Schoorl een perfect startpunt voor ontspannen vakantie of actievere bezigheden. Zo heeft Staatsbosbeheer in de duinen bij Schoorl een parcours voor mountainbikers gemaakt, door kenners als een van de zwaarste van Nederland getypeerd. Tevens heeft de ANWB de 42-kilometer lange fietsroute “De Brede Duinenroute” gekozen tot allermooiste fietsroute van Nederland. Meer informatie over mountainbiken in de Schoorlse Duinen.

Noord Hollands duinlandschap

Top 3 badplaatsen in Noord-Holland

Egmond is heerlijk voor een bezoek met het gezin, Bergen staat voor uitgaan en shoppen en in Schoorl kom je voor de rust en natuur. De Gouden Bocht boven Amsterdam biedt alles voor een unieke vakantie in een van mooiste gebieden van Nederland. Het heeft ons zeer positief verrast!

Welke badplaats in Noord-Holland bezoek jij graag?

Reishonger reisde naar de Gouden Bocht boven Amsterdam op op uitnodiging van Aan Zee vakantiehuizen. Aan Zee verhuurt particuliere vakantiehuizen aan de Nederlandse kust. It’s all in the name!

Meer informatie

Reis-plog: bloggersweekend Bergen
Fiets- en mountainbikeverhuur: Busker Bergen fietsplezier
Ook op vakantie naar de Hollandse kust? Aan Zee vakantiehuizen

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>