Glamping in Zuid-Afrika

De ultieme natuurbeleving ervaren in Zuid-Afrika? Ga voor de romantiek en de lusten van kamperen, maar schuif de lasten ervan vooral opzij. Dat is het zogenaamde glamping! Wat denk je van een luxe lodgetent aan de Atlantisch Oceaan? Of in de granieten eilandbergen op een zandige hoogvlakte in de Kamiesbergen? Wij van Reishonger gingen je voor!

Goodbye camping, hello glamping!

Laten we voorop stellen dat mijn hart in eerste instantie niet ligt bij het kamperen. Ik ben geen doorgewinterde kampeerder en heb zo mijn vooroordelen als het om kamperen gaat. Tent opzetten, met je toiletrol onder je arm naar de wc, lawaai, struikelen over de scheerlijnen in het donker, koken in een mini keuken en glurende buren. Maar niets van dat alles is van toepassing op het concept van glamping in Zuid-Afrika. De eigenaren proberen het kamperen zo aangenaam mogelijk te maken. En daar slagen ze erg goed in. Dus wel midden in de natuur zijn, leven in de buitenlucht, maar niets opgeven aan luxe en comfort. Ik heb er elke seconde van genoten!

flowerbeachcamp sunset

Kamperen 2.0 in Zuid-Afrika

Glamping is een begrip dat voortkomt uit een combinatie van de woorden ‘glamorous’ en ‘camping’. Het woord ‘glamping’ staat voor kamperen met luxe in een bijzondere sfeer. In de natuur, volop buiten en ver weg van de drukte en chaos van het stadse leven. Tot aan 2006 was ‘glamping’ niet eens een officieel woord in het woordenboek! Nog maar enkele jaren geleden, zochten mensen amper online op het woord. Inmiddels levert een zoekopdracht op Google wereldwijd meer dan 30 miljoen resultaten op en de groei is er nog lang niet uit.

Het concept van de Flower Camps

Het Namaqua National Park, en dus de Flower Camps die hier luxe tenten aanbieden, staan bekend om hun wilde bloemenzeeën die je een aantal weken per jaar kunt bewonderen. In Namaqualand vallen de regens in de winter (juni tot augustus) en de beste periode voor een bezoek is dan ook de lente (augustus, september). De Flower Camps bieden op twee unieke locaties én alleen in augustus en september plek voor meerdere tweepersoons lodgetenten. Voor beide tentenkampen geldt dat ze werkelijk in ‘the middle of nowhere’ zijn opgezet en alleen te bereiken zijn via onverharde wegen.

De Namaqua Flower Camps beschikken over luxe lodgetenten met twee eenpersoonsbedden (voorzien van een goed matras), elektrische dekens en elektrische lichten. De elektrische dekens zijn geen overbodige luxe, want de temperatuur kan hier ‘s nachts rond het vriespunt liggen. De generator, waarop de elektriciteit draait, wordt ‘s avonds om 23.00 uur uitgezet. Gedurende de nacht heb je dus geen beschikking over stroom. De tip is dus om overdag je verschillende apparaten op te laden. De lodgetenten zijn gekoppeld aan vrijstaande privé douches met een warm water emmer met sproeisysteem. Het warme water wordt ‘s ochtends en ‘s avonds door het personeel op een vuur in vaten opgewarmd en ter plekke in de emmer gegoten, zodat je de beschikking hebt over warm water. En ja, ‘s ochtends is het koud. Daar moet je dus wel even doorheen. Maar uiteindelijk blijft het kamperen en ga je terug naar het primitieve en de natuur.

Er is voor de gasten een gemeenschappelijke eet- en zithoek, thee en koffie faciliteiten, ontbijt, high tea en ‘s avonds een driegangendiner. In het loungegedeelte van de grote basistent is een bar aanwezig waar je met contant geld kan betalen voor verschillende soorten bier en wijn. Het eten is verbazingwekkend vers en goed bereid. Zeker als je bedenkt waar de kampen zijn opgezet. Het ontbreekt dus werkelijk aan niets en je hoeft er niets voor te doen. Ja, vooral genieten van de unieke natuurbeleving en het totaalconcept.

warmwater

Het water wordt in vaten op een vuur opgewarmd en ter plekke in emmers gegoten

beachcamp douche

De lodgetenten zijn gekoppeld aan vrijstaande privé douches met een warm water emmer met sproeisysteem

beachcamp lounge

Het loungegedeelte van de grote basistent

bloemenzee noordkaap

Paarse bloemenzee in Namaqualand

skilpadflowercamp namaqua gamedrive

Confetti in de natuur bij het Skilpad Camp

Bloemenzee Flower Beach Camp

Gele bloemenzee bij het Beach Camp

Beach Camp

Namaqua Flowers Beach Camp is gelegen aan de rand van de Groenrivier in het spectaculaire Namaqua nationaal park en langs de ruige Noordkaapse kustlijn. Het Namaqua nationaal park ligt in het noordwesten van Zuid-Afrika. Het park ligt in de provincie Noordkaap, ongeveer 500 kilometer ten noorden van Kaapstad. Vanuit Kaapstad zijn we naar de plaats Garies gereden en nemen we de afslag richting de Groenrivier om de onverharde weg te nemen richting het Namaqua Flower Beach Camp. Op de onverharde weg is het echt nodig om de banden leeg te laten lopen tot een bepaalde druk, zodat je gemakkelijker op de onverharde weg kan rijden.

Het Flower Beach Camp biedt een unieke natuurbeleving waar je overdag in alle rust kunt genieten van de bloemenzeeën. En waar je aan het einde van de dag de zon in de Atlantische Oceaan kunt zien zakken, natuurlijk onder het genot van een heerlijk glas goede Zuid-Afrikaanse wijn. ‘s Nachts slaap je in je luxe tent onder een betoverende sterrenhemel. Dat is waar het overnachten in het Flower Beach Camp voor staat. Een onvergetelijke ervaring!

De tenten staan letterlijk aan de Atlantische oceaan waardoor de kans groot is dat je dolfijnen en walvissen ziet. ’s Nacht slaan de golven zich kapot op de rode rotsachtige kust. Heerlijk om mee in slaap te vallen. Als je, net als wij deden, je tentdeur openhoudt, kun je vanuit je bed staren naar de Atlantische oceaan en de sterrenhemel. Op die manier heb je het gevoel even helemaal weg te zijn uit de dagelijkse sleur. Dit wordt versterkt doordat er geen telefoonontvangst is. Mijn ervaring is dat deze ‘digital detox’ in deze snelle tijd helemaal geen kwaad kan. Sterker nog; het geeft juist een enorme rust. Letterlijk onthaasten van het vluchtige leven in Nederland. Wij geven je het advies om daar minstens twee volle dagen en een nacht te verblijven, zodat je volledig kunt genieten van deze fantastische ervaring. Wanneer je langer dan een dag verblijft in het Flower Beach Camp, zijn er verschillende hiking routes en 4-wheel drives routes langs de ruige kust en door de ongerepte natuur.

Het Flower Beach Camp biedt plek voor twaalf luxe lodgetenten. De kosten zijn voor Nederlandse begrippen echt goedkoop. Voor de huur van een tent, een driegangendiner, het ontbijt en een high tea betaal je zo ongeveer € 17,50 euro per persoon. De drankjes zijn niet inbegrepen. Gezien de fantastische ervaring is dit echt een koopje!

flowerbeachcamp overzicht

Het Beach Camp…

beachcamp bloemen

…waar je overdag in alle rust kunt genieten van de bloemenzeeën

zonsondergang flowerbeachcamp

…waar je aan het einde van de dag de zon in de Atlantische Oceaan kunt zien zakken

Met een wijntje genieten van de zonsondergang

…natuurlijk onder het genot van een heerlijk glas goede Zuid-Afrikaanse wijn

Aanschuiven voor een driegangendiner

…waar je aanschuift voor een driegangendiner

Met mooie tweepersoons lodgetenten

…waar je slaapt in je luxe tent

Namaqua Flower Beach Camp, slapen onder de fantastische sterrenhemel aan de Atlantische Oceaan

…onder een betoverende sterrenhemel

glamping zuid-afrika

Een onvergetelijke ervaring!

Skilpad Camp

Via de onverharde weg en Garies reizen we verder naar de omgeving van de plaats Kamieskroon waar we opnieuw een deel van het Namaqua national park bezoeken en slapen in een luxe lodgetent van het Skilpad camp. Kamieskroon is een dorp in de gemeente Kamiesberg, gelegen in de uitlopers van de Kamiesbergen in de provincie Noordkaap. Het ligt op een hoogte van 800 meter. Het plaatsje ligt centraal in Namaqualand. Het Namaqua national park begint 20 km ten westen van Kamieskroon.

Het Skilpad Camp is van dezelfde organisatie als het Flower Beach camp. Het concept van de luxe tenten is hetzelfde, maar dan in aan andere omgeving. Een omgeving waar je kunt genieten van vergezichten en uitzicht op de bergen. Het Skilpad Camp biedt plaats voor twintig luxe lodgetenten. Voor de huur van een tent, een tweegangendiner in buffetvorm, het ontbijt en een high tea betaal je zo ongeveer € 32,50 euro per persoon. De drankjes zijn niet inbegrepen.

Het bizarre aan deze streek is dat het over het algemeen genomen een dorre en droge omgeving is, maar dat er wel meer dan 1.000 soorten (vet)planten te zien zijn. Dit, terwijl het geschatte aantal plantensoorten over de hele wereld zo’n 3.500 is. Ondanks het weinige aantal regendagen per jaar. Op sommige stukken lijkt het wel op confetti in de natuur, zoveel bloemen zijn er aanwezig. Zelfs als de omgeving geen geweldig bloemenseizoen zou hebben, is het hier nog vaak spectaculair. Uiteraard hebben we hier ook genoten van de prachtige zonsondergang en een gamedrive tijdens de zonsopkomst. Waar we trouwens voor het eerst kennis maakten met een aantal wilde dieren, zoals gemsbokken, springbokken en de klipspringer.

Tips voor activiteiten wanneer je langer dan een dag verblijft in het Skilpad Camp:

 • De caracal ecotrail rijden. Dit kan alleen met een 4×4 voertuig. Deze tocht leidt je door het schitterende en ruige landschap in de Kamiesbergen
 • Boek een gamedrive tijdens een schitterende zonsopkomst of zonsondergang (je kunt in dit gebied o.a. bavianen, springbokken, gemsbokken, luipaarden, jakhalzen, wilde katten, vossen en wolven spotten)
 • Boek een hiking tocht met een gids, die veel kan vertellen over alle flora en fauna rondom het Skilpad Camp
 • Voor de sportieve reiziger kan een mountainbike tocht geboekt worden door de ongerepte natuur
glamping skilpadflowercamp

Het Skilpad Camp…

skilpadcamp lodgetenten

…met de luxe lodgetenten

skilpadflowercamp gemsbok

…waar je gemsbokken tegenkomt

skilpadcamp ontbijtbuffet

…waar je aanschuift voor een heerlijk ontbijtbuffet

skilpadcamp savanne

…waar je de zon ziet opkomen op de savanne

skilpadcamp wildlife

…en wildlife kan spotten als luipaarden, bavianen en jakhalzen

Glamping in Zuid-Afrika

Wie denkt aan Zuid-Afrika denkt aan het buitenleven. Blauwe luchten, veel zon en prachtige landschappen. Op nummer een staat dan ook de fantastische natuurbeleving. Van de ruige kustlijn van Namaqua Flower Beach Camp tot de eindeloze vergezichten in Skilpad Camp. In beide Flower Camps geniet je overdag in alle rust van de bloemenzeeën en ‘s avonds van de schitterende sterrenhemel. Een bloemenrijk dat bekend staat als de meest spectaculaire ter wereld. Nergens ter wereld vind je zoveel bloemen bij elkaar. Wat je daar ervaart is puur. Dit wordt na zonsondergang nog eens versterkt door de overweldigende sterrenhemel. Er is geen enkele lichtvervuiling waardoor de sterrenhemel nog meer imponeert. Ik moest een keer in de nacht naar de wc en heb daarna letterlijk minutenlang naar de sterrenhemel staan staren. Zo schitterend en zo mooi, dat moest ik op me in laten werken.

Je kent dat gevoel vast wel. Het gevoel dat je hart harder gaat kloppen. Alsof je continue verliefd bent. Dat is precies wat er gebeurt als je luxe gaat kamperen in de provincie Noordkaap in Zuid-Afrika. Het concept (de luxe) van de Flower Camps biedt de gemiddelde kampeerder meer dan ze gewend zijn. En dat voor een hele mooie prijs. Het is de combinatie van de unieke natuurbeleving en de faciliteiten van de kampen, die je avontuur onvergetelijk maken.

glamping in zuid-afrika

Glamping in Zuid-Afrika in het spectaculaire Namaqua national park

Bart
 1. Bryan Blaes zegt:

  Lijkt mij echt iets leuk! Weer iets bij op mijn verlanglijstje. Prachtige foto’s ook! Op nog prachtigere locaties!

  • Hoi Bryan,
   Leuk om je reactie te lezen. Zeker een aanrader. Je zult er geen spijt van krijgen. Veel plezier met het plannen van je volgende trip!

   Bart

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>