De meeste toeristen bezoeken de kruizenheuvel van Siauliai, verblijven er een klein half uur en gaan dan weer door. Hiermee missen ze een kans om naast het uitzonderlijke, ook het gewone leven in Litouwen te ervaren. Want zo speciaal als de kruizenheuvel is, zo gewoon lijkt het nabijgelegen stadje Siauliai. Lijkt, want deze stad herbergt ook enkele bijzondere bezienswaardigheden.

Kruizenheuvel

Begonnen als een protest tegen het Tsaristische regime eind 19de eeuw, was de kruizenheuvel vooral een pelgrimageplek voor de Litouwers zelf. Pas na het bezoek van Johannes Paulus II aan Siauliai, in 1993, kreeg de heuvel ook buiten Litouwen naamsbekendheid. Nu plaatsen niet alleen Litouwers kruizen op deze bijzondere locatie, maar ook vele buitenlandse bezoekers. Op dit moment staan meer dan 200.000 kruizen op de kruizenheuvel.

De ontelbare kruisen van de Kryžių kalnas (de kruisberg) in Litouwen

Oneindig veel kruizen

Straatkunst

De stad Siualiai lijkt ogenschijnlijk een gemiddelde provinciale stad te zijn. Echter, de stad is begeven van straatkunst. De hoofdstraat, maar ook verscheidene zijstraten zijn opgesierd met verschillende muurschilderingen, standbeelden en andere sculpturen. Elke hoek heeft een verrassing en na drie keer door het centrum te zijn gelopen, ontdekten we nog steeds nieuwe beelden en muurschilderingen.

Straatkunst in Siauliai

Poseren bij de kabouters in Siauliai

Spiritualiteit

Jongeren van over de hele wereld komen naar deze stad om te trainen bij de lokale aikido djojo, die vooral op Youtube bekendheid geniet. Terwijl de hedendaagse jongeren daar mediteren en aan persoonlijke ontwikkeling doen, staat de St. Peter en Paul kathedraal al sinds het begin van de 17de eeuw toezicht te houden op de stad vanaf zijn heuveltop. De sereniteit van de kerk kan niet verhullen dat Siauliai veel geleden heeft in het verleden.

Houten beelden in Siauliai

Oude helden opgenomen in prachtig houten beeld bij de kathedraal

Verwoesting Siauliai

De Duitsers en de Russen lieten de stad na de Eerste Wereldoorlog in puin achter. De stad werd vervolgens herbouwd door de Litouwers zelf in de jaren ‘20, zodat ze haar plek weer kon innemen als de industriestad van Litouwen. Toen kwam de Tweede Wereldoorlog en weer werd het stadje vernield. Nu was het de beurt aan de Russen om de stad opnieuw op te bouwen. Mede door de instroom van Russen werd het weer een grote industriestad. Daar kwam een einde aan na de onafhankelijkheid in 1991. Siauliai liep leeg. De Russen keerden terug naar Rusland en veel Litouwers vertrokken naar het buitenland. Vandaag de dag lijkt het tij te zijn gekeerd en kent de stad een gezellige drukte en enkele bijzondere bezienswaardigheden.

Siauliai straatbeeld

Wederopbouw in Siauliai

Rijk verleden

De villa van Chaimo Frenkelio heeft zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog overleefd. In het mooie art nouveau huis uit 1908 wordt over het werk en leven van deze rijke Joodse leerbaron verteld. Op het hoogtepunt, net voor de Eerste Wereldoorlog, werkten er zo’n 1.000 mensen in zijn fabrieken. Hij was ook één van de weinige industriëlen die naast zijn fabrieken woonde. Na de oorlog heeft de familie nooit meer dat niveau van succes weten te bereiken, mede vanwege het vertrek van het grootste deel van de familie uit Litouwen. Het huis en de bijbehorende fabrieken zijn uiteindelijk overgedragen aan de lokale overheid. Die heeft het huis met tuin volledig gerenoveerd en veranderd in een lokaal museum. De naastgelegen fabriekshallen liggen er nog wat verlaten bij, wachtend op een nieuwe bestemming.

Siauliai Frankelio villa

Interieur van Chaimo Frankelio Villa

Musea in Siauliai

Behalve deze villa, kent Siauliai nog veel meer kleine musea. Zo is er een fietsmuseum, een kattenmuseum, een chocolademuseum en een radio & televisie museum in het stadje. Het fotografiemuseum geeft inzicht in de Litouwse fotografie. Op het dak is een nog werkende camera obscura, en op het balkon kun je zien hoe de stad veranderd is sinds de Eerste Wereldoorlog, door oude foto’s te vergelijken met de huidige situatie.

Siauliai straatbeeld

Uitzicht vanaf het balkon van het fotografiemuseum

Soms zijn het die ogenschijnlijk saaie stadjes, die je het meest verrassen. Siauliai behoort zeker tot die categorie. Dus grijp je kans om voor of na je bezoek aan de kruizenheuvel, hier een dag en/of nacht door te brengen. Meer gedetailleerde informatie over Siauliai is op de uitstekende website van het toeristeninformatiecentrum te vinden.

Tekst en foto’s: Heleen Westerman

Team Reishonger
Follow us
Latest posts by Team Reishonger (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>