Fryslân…weer of geen weer

In het voorjaar een tripje naar Friesland. Mijn eerste reactie, leuk! Mijn tweede reactie, what about the weather? Friesland staat bekend als de meest waterrijke provincie van Nederland en lijkt een gebied dat vooral in de zomermaanden aantrekkelijk is.

suppen

Originele publicatie: 4 juni 2014
Laatste update artikel: 20 mei 2020

Niets is minder waar… Friesland kent oneindig veel mogelijkheden ook bij “typisch Nederlands” weer. Vol enthousiasme trok ik het Friese polderlandschap in. Hieronder een aantal hoogtepunten die je altijd kunt beleven, weer of geen weer.

Nationaal Park de Alde Feanen

Bij het Friese plaatsje Earnewâld ligt Nationaal Park de Alde Feanen, de Oude Venen. Een stukje Nederland dat mede door zijn schoonheid en rust is uitgeroepen tot Nationaal Park. Met een afgeladen picknickmand met lokale heerlijkheden trek je in een (kampeer) sloep, die bij slecht weer overdekt wordt, dit prachtige gebied in. Terwijl je dobbert over de kleinste watertjes, is er geen uitweg meer. Genieten van de natuur, rust en elkaar staan ineens centraal. Puur genieten van het moment.

Sloep varen

Het ScheepsHuisje

Het ScheepsHuisje is een bijzonder Fries fenomeen! Een comfortabel varend huisje vergelijkbaar met een luxe suite, je ontdekt de Friese wateren op een hele andere manier. Als het weer even wat tegen zit, stook je binnen de kachel op. Als de lucht opklaart, geniet je op het voordek van de omgeving terwijl de zwaluwen over je hoofd scheren.

Het ScheepsHuisje biedt veel mogelijkheden en kan bijvoorbeeld ook geboekt worden als Honeymoon Suite. Na de dag van je leven wordt je midden in de natuur afgezet. In de verte zie je een zacht verlichte verschijning opdoemen. Een varend huisje midden in the middle of nowhere. Wie wil zijn wittebroodsweken nu niet zo beginnen?

ScheepsHuisje

Weer of geen weer… altijd SUP weer

SUP (Stand Up Paddle) is een sport die overgewaaid is vanuit Hawaï en is nu ook volop in Nederland te beoefenen. Staand op een surfboard beweeg je je peddelend door het water. Deze manier van watersport is relaxt en inspannend tegelijk. Als je eenmaal je evenwicht gevonden hebt, kun je je aandacht vol op de mooie omgeving rondom de Friese watertjes richten. Ondertussen train je met name je core. Ook duik je onder lage bruggetjes door, zodat de rest van je lichaam niet achter blijft. Inspannend ontspannen genieten… daar draait een middagje SUP om. Met een wetsuit houdt een beetje regen je niet meer tegen om deze ervaring mee te pikken.

Suppen Stadspoort

Naast lekker actief bezig zijn, kun je natuurlijk ook bij elk weertype genieten van culinaire hoogtepunten. Deze zijn in Friesland volop te beleven!

Weduwe Joustra

Weduwe Joustra, een Beerenburg destilleerderij die dit jaar haar 150 jarige bestaan vierde. Op dit moment wordt dit familiebedrijf door de 6e generatie gerund. Midden in het centrum van Sneek kun je hier een heerlijke middag doorbrengen met het proeven van de diverse kruidenlikeuren, terwijl je het gepassioneerde verhaal van Weduwe Joustra beleeft. Hier ontdek je dat de Beerenburger van Weduwe Joustra met liefde en plezier gedestilleerd word…en dat proef je! Tsjoch!

Weduwe Joustra

Lokaal 55

Vanuit het centrum van Sneek wandel je zo deze culinaire beleving tegemoet. Lokaal 55 is een unieke locatie waar je op alle mogelijke manieren van eten en drinken kunt genieten. Samen met vrienden een kookworkshop ervaren of je wijnkennis opschroeven met een wijnproeverij in het wijnlokaal, alles is mogelijk. Lokaal 55 beschikt zelfs over een drijvende trouwlocatie. Ook de organisatie van een goed feest kun je zeker aan deze gedreven ondernemers over laten.

Lokaal 55

Het bourgondische leven

Kennismaken met het echte bourgondische leven kan op allerlei manieren. Relaxen in een hottub op het terras van foodbar Picknickers terwijl je uitkijkt over het Friese meer. Kennismaken met authentieke streekproducten en de echte plattelandsbeleving bij activiteitenboerderij De Wartenster. Of op het voormalige gevangeniscomplex Maallust, een plek vol geschiedenis, kennismaken met het bier van deze bijzondere brouwerij. Op culinair gebied valt er op alle vlakken genoeg te ontdekken.

Friese vlag

Friesland is een geweldig stukje Nederland dat je zeker moet gaan ontdekken. De gastvrije en behulpzame Friezen, de ontelbare culinaire belevingen en de zee van actieve mogelijkheden. Al deze punten maken deze provincie zeker het bezoeken waard. Weer of geen weer.

Hjoed is hjoed, mar moarn is in unbegryplike dei…de dag dat je kennismaakt met Fryslân!

Eefje
Laatste berichten van Eefje (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>