Licht honend werd het voorstel op het thuisfront ontvangen: in september een week lang dwars door Wales gaan fietsen over Lôn Las Cymru. Alle grappen over ongeoefende benen, eindeloze heuvels en het ‘goede’ weer in dit stukje van het Verenigd Koninkrijk mochten ons echter niet weerhouden. Ongetraind en vol goede moed om het thuisfront het tegendeel te bewijzen vertrokken we naar dit vergeten stukje Europa. De zorgen vooraf over zware heuvels en verregende bagage bleken ongegrond te zijn en dapper trapten we ons een weg dwars door het onvergetelijke Wales!

De schoonheid van Wales is nog relatief onbekend en het is bij uitstek een locatie om per fiets te gaan ontdekken. Je ontmoet markante figuren, verblijft in pittoreske dorpjes en kunt eindeloos blijven trappen door de meest uitgestrekte landschappen. Bovendien is het voor de beginnende fietsavonturier een perfecte plek om kennis te maken met een vakantie op de fiets, terwijl het voor gevorderde fietsers nog voldoende uitdaging weet te bieden. De hoogste tijd dus om eens nader kennis te maken met de meest tot de verbeelding sprekende route van Wales!

wales heuvels

Lôn Las Cymru is zoveel meer dan alleen een fietsroute, het is een waar genot voor het oog!

Dwars door Wales met Lôn Las Cymru

De langste fietstocht die in Wales is uitgestippeld, is route 8 – ook wel Lôn Las Cymru genaamd. Letterlijk vertaald is dit ‘de groene weg van Wales‘ en gedurende je trip wordt snel duidelijk waar deze naam vandaan komt. De ruim 350 km lange route kronkelt over verlaten weggetjes en onverharde paden van het kleine plaatsje Holyhead naar de grote hoofdstad Cardiff. Hoewel het traject in beide richtingen gefietst kan worden en ook goed aangegeven staat, is van noord naar zuid aan te raden. Je hoeft dan iets minder te klimmen en bovendien is de kans op wind mee groter. De weg is zeker heuvelachtig, maar over het algemeen goed te doen en dus voor een breed publiek toegankelijk, ook zonder veel fietservaring.


Dolgellau Wales fietsen

De kustlijn van Wales is nooit ver weg, zoals hier op de weg van Porthmadog naar Dolgellau

Vanaf Holyhead, een ietwat deprimerende havenplaats die verder niet echt een bezoekje waard is, doorkruist de route een zeer rijke variëteit aan landschappen. Lôn Las Cymru loopt dwars door het idyllische nationaal park Snowdonia en de ruige Brecon Beacons en passeert ondertussen tot de verbeelding sprekende dorpjes als Caernarfon, Dolgellau, Porthmadog, Llanidloes en Machynlleth, waarbij een correcte uitspraak van de plaatsnamen pas lukt na enkele lessen Welsh van de locals.

There’s no shame in walking…

De fietstrip zelf valt het beste te typeren als één grote rollercoaster, haast letterlijk en figuurlijk dankzij de enorme afwisseling tussen stijgen en dalen gedurende de rit. Alle zorgen wat betreft het weer waren gelukkig onterecht geweest, blijkbaar kan het ook in Wales een week lang zonovergoten zijn. Het gebrek aan training vooraf komt vooral naar voren bij het beklimmen van de stevige heuvels, iets wat met bagage achterop soms een haast onmogelijke opgave lijkt te zijn. Een olijke Welshman overtuigde ons er echter van dat afstappen echt niet zo erg is (‘there’s no shame in walking’) en het grote voordeel van deze heuvels is dat je daarna met een sprookjesachtig uitzicht soms kilometers lang niet hoeft te trappen gedurende het afdalen. Elke dag weer bleek het klimmen over de slechts door schapen bewoonde kronkelweggetjes de moeite waard; voor het uitzicht, de rust en de soms absurde ontmoetingen en belevenissen die je dan hebt, onder meer met ‘een schaap die denkt dat hij een ezel is’, aldus een wijze boer.

Lôn Las Cymru

Het landschap van Snowdonia is ongeëvenaard en naar je gevoel kun je er eindeloos klimmen. Gelukkig is het uitzicht dat meer dan waard

lon las cymru

Eindeloos kronkelt Lôn Las Cymru zich door het heuvelachtige landschap van Wales

Authentiek Wales

Gedurende je fietstocht passeer je vele kleine dorpjes die bol staan van de B&B’s en guesthouses. Door hier te overnachten, zul je het authentieke Wales ervaren en op de meest wonderbaarlijke locaties komen. Dit wisselt van een herenhuis in een oud kasteel en een boerderij met een huisvarken, tot een pittoreske cottage aan een baai waar de vrouw des huizes je de route naar de supermarkt uitlegt via het strand, maar het bij terugkomst toch echt vloed geworden blijkt te zijn. Bovendien heeft ieder gehucht wel een pub met de meest heerlijke lokale ales van tap, spreekt men nog gewoon Welsh en kan het voorkomen dat je voor het vinden van deel twee van de fietskaart zomaar vanuit een sigarenboer wordt doorverwezen naar een snoepwinkel (die toch ook echt fietskaarten verkoopt) en uiteindelijk bij een gepensioneerde fietsenmaker een 20 jaar oude kaart uit zijn privécollectie cadeau krijgt – die nog prima functioneert voor de route ook!

Wales machynlleth

Op zoek naar de tweede helft van de routekaart in een snoepwinkel, welke tevens fungeert als ‘fietskaartenzaak’, in Machynlleth

Neem de tijd!

De landschappen van Wales zijn ongeëvenaard en meer dan de moeite waard om volop van te genieten. Bovendien is het aan te raden om de kleine plaatsen die je aandoet verder te verkennen; Wales staat bol van historie en de vele mythes en legendes leven nog volop in de kleine dorpen. Het zou zonde zijn om daar steeds pas tegen de avond aan te komen. Een goede inschatting van de duur van de route is dus essentieel om het meeste uit je trip te halen. Bovendien is het heuvelachtige landschap verraderlijk qua tijdsplanning en je wilt voldoende pauzes inbouwen. Bergopwaarts gaat nou eenmaal niet zo vlot en soepel, dus neem er de tijd voor!

Om ongetraind goed te kunnen genieten van de tocht en de omgeving is acht dagen een prima tijdsspanne voor Lôn Las Cymru. Ben je een ervaren fietser, dan is drie dagen ook voldoende. Wij boekten onze overnachtingen in de plaatsen die vermeld staan op de kaart, maar een andere indeling van de route is zeker ook mogelijk. In het hoogseizoen valt wel aan te raden om de accommodaties al vooraf vast te leggen. Sommige regio’s zoals Snowdonia zijn nauwelijks bewoond en het kan dan zomaar gebeuren dat de dichtstbijzijnde vrije kamer juist precies in het dorpje ligt waar je die ochtend vandaan bent vertrokken en dat wil je natuurlijk voorkomen.

BnB's Wales

Niets is fijner dan heerlijk ‘thuiskomen’ na een zware fietsdag. De B&B’s waar wij verbleven zorgden elke keer weer voor een warm welkom, zoals hier in respectievelijk het landelijke Llanidloes en de pittoreske Rose Cottage in Portmadog.

Porthmadog Snowdonia

Boodschappen doen in Porthmadog voor een spontane barbecue bij zonsondergang georganiseerd door de vrouw des huizes

Praktische tips voor je fietstrip…

Een fietsvakantie vergt wel enige voorbereiding. Dit is niet eens zo zeer in fysieke zin, maar voornamelijk in de planning. Lôn Las Cymru loopt van Holyhead naar Cardiff en indien je niet je eigen fietsen meeneemt in het vliegtuig, dien je deze dus te huren. Het prettigst is het dan natuurlijk als de verhuurder de fietsen aflevert in Holyhead, maar ze komt ophalen op het eindpunt. Gelukkig zijn er enkele fietsverhuurders in Wales, zoals Drover Holidays, die dit tegen een kleine meerprijs kunnen doen. Ideaal, want het neemt een hoop zorgen uit handen. Wij huurden meteen waterdichte fietstassen erbij voor onze bagage. De helmen lieten we, tot grote ongerustheid van de verhuurder, achterwege. ‘Rookie mistake‘ natuurlijk en achteraf bezien was het niet onverstandig geweest om met een helm te fietsen, daar je soms met ruim 65 km/u de bergen af racet op een onverharde kiezelweg…

Fietsen Wales

Niets is zo belangrijk voor je tocht als het hebben van een stevige fiets voor de soms onverharde paden. Wij huurden een hybride fiets inclusief fietstassen om zo op alle omstandigheden voorbereid te zijn.

Ook het inpakken vraagt wat meer aandacht van tevoren bij een fietstrip. Elke gram die je extra meeneemt, dien je natuurlijk ook de heuvel óp te fietsen. Kortom; pak zo min mogelijk in! Sla daarbij alleen niet in al je enthousiasme het fietsbroekje over, want bij dagenlang hobbelen over onverharde paden is het voor je eigen comfort de investering van zo’n €20 meer dan waard.

Houd er rekening mee dat het weer in Wales uitermate onvoorspelbaar is. Wij hadden een hele week zon in september, maar Route 8 heet niet voor niets ‘de groene weg door Wales’. Regen en wisselvalligheid behoren dus ook tot de mogelijkheden en wat dunne regenkleding meenemen kan geen kwaad!

Brecon Beacons Wales

Vanaf het moment dat je het hoogste punt van de Brecon Beacons gehad hebt, is het alleen nog maar bergafwaarts richting Cardiff!

Bereikbaarheid

Wales is de onbekende uithoek van Groot-Brittannië en dat is ook te merken in de bereikbaarheid van de regio. Dagelijks gaan er vluchten van Amsterdam naar de hoofdstad Cardiff, maar deze kunnen soms aardig aan de prijs zijn. Het is dan net zo makkelijk en stukken goedkoper om op tickets voor nabijgelegen vliegvelden te zoeken. Zo vlogen wij heen op Liverpool en hebben toen de trein naar Holyhead genomen (en dan kom je ook nog gewoon even langs het dorpje met de langste plaatsnaam van Europa!). Terug vlogen we vanaf het Engelse Bristol, wat gemakkelijk te bereiken is met de trein of bus vanaf Cardiff. Voldoende mogelijkheden dus om voor een klein bedrag in Wales te geraken!

De schoonheid van Wales

Lôn Las Cymru geeft je het complete plaatje van Wales; de adembenemende natuur, de pittoreske dorpjes, het rijke boerenleven en de gezelligheid van de stad Cardiff. Door het gebied op fietstempo te ontdekken kun je Wales en haar vriendelijke bevolking optimaal beleven. Vanaf het moment dat je de eerste heuvel afdaalt – uiteraard onder toeziend oog van wat mak grazende schapen – staat vast dat Wales je hart zal veroveren.

Wales schapen

Naar verluid wonen er meer schapen in Wales dan mensen. Een geheel onafhankelijke telling gedurende de fietstocht heeft dat zeker bevestigd

Wales Lon Las Cymru

“There’s no shame in walking”, werd ons verzekerd. Gelukkig maar, anders was het een schaamtevolle week geworden…

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>