De hoogte maakt de straling van de heldere zon mild als we wat onwennig op pad gaan voor onze eerste fietstocht. We hebben stoer ogende e-bikes met een middenmotor, een versnellingsnaaf, brede banden en schijfremmen. Achter ver reikende groene weiden schijnen steile strandkleurige bergtoppen.

De Dolomieten

We zijn in Val Gardena, een vallei in Zuid-Tirol, het hart van de Italiaanse Dolomieten; bleke bergen met scherpe punten. Een lokale legende verhaalt over twee maanbewoners die thuiskwamen na uitstapje naar een donker, rotsachtig koninkrijk. Ze werden vergezeld door een prins die gefascineerd was door hun hemellichaam. Al snel werd de prins verliefd op de maanprinses. Op de maan kon hij niet blijven; hij zou snel blind worden door het verblindende licht. Dus het stel reisde naar het koninkrijk van de prins. Daar kwijnde de prinses snel weg, smachtend naar het licht van thuis onder donkere onherbergzame rotsen. Maar de dwergstam van de Salvanen hielp het onfortuinlijke paar. In een enkele nacht weefden ze glimmende draden van manestralen die iedere spits van de donkere bergen in een bleek schijnsel zette. Aldus de in 1905 opgeschreven volksvertelling.

De werkelijke reden achter de zo kenmerkende kleur van de rotsen werd rond 1790 ontdekt door de Franse geoloog Deodat de Dolomieu. Hij identificeerde een uniek soort kalkzandsteen dat gevormd was door de overblijfselen van in zee levende organismen. De bergen bestaan dus goed beschouwd uit een soort schelpgesteente, wat ze hun unieke vorm en kleur geeft. Het gebergte is dan ook naar hem genoemd.


Fietsen en Prosecco

Een fietstocht met culinaire intermezzi door Val Gardena is een must op het programma. Fietsen door een groen dal met glooiende heuvels en scherpe bergen op de achtergrond. Op het eerste vlakke stuk kun je wennen aan de fietsen. De motor is zo ingesteld dat hij de beenkracht van de fietser versterkt. Oefen je weinig kracht uit dan krijg je ook weinig ondersteuning, meer kracht en je krijgt meer hulp. De mate waarin is weer instelbaar door de keuze uit een aantal standen. Het is even zoeken naar de prettigste combinatie van versnelling, ondersteuning en beentempo. Vanwege de actieradius is het de bedoeling zoveel mogelijk in de Eco stand te fietsen. Als ik even een hogere mate van ondersteuning probeer, merk ik dat dit enigszins gewennend werkt. Terug naar een lagere stand vergt toch wel even wat wilskracht. Maar goed, halverwege zonder stroom zitten is niet wat je wilt.

Fietsen in Val Gardena

Het heldere zonnetje is aangenaam door de hoogte

Heb je je slag te pakken dan is het aangenaam en vrij ontspannen fietsen, ondanks de hellingen. Minder aandacht voor het voortbewegen laat meer ruimte voor het bewonderen van de omgeving. Mooie Alpenweiden en slingerende bospaadjes die oplossen in fraaie vergezichten en een lucht die bij iedere ademteug aangenaam fris aanvoelt.

Fraaie berglandschappen in Val Gardena

Fraaie vergezichten

Alpengroen in Val Gardena

Alpengroen

Maar het is dus niet alleen fietsen wat de klok slaat. Onderweg komen we langs terrasjes met uitzicht over groene weiden, waar je glaasjes koel tintelende prosecco of een glaasje Hugo kunt drinken. Deze lokale drank wordt vervaardigd uit Elderflower (vlierbessen) siroop, met prosecco, een beetje spuitwater (spritzen) en eventueel een blaadje mint. Een frisse en geurige aanrader. En natuurlijk zijn er toastjes, vleeswaren en kaas.

Prosecco en hapjes

Met hernieuwde energie…… © Mark Barber, the snow.guide

Met hernieuwde energie kunnen we onze weg vervolgen. Het wordt tijd om wat meer ‘off the road’ te gaan. We slaan af en toe een gruizig paadje in dat snel begint te stijgen en zonder elektrische assistentie een hele opgave was geweest. Denk aan een stijgingspercentage van meer dan tien graden op grind met acht centimeter brede profielbanden. Met het ietwat opschroeven van de ondersteuning blijkt ook dat verrassend goed te doen.

Via het centrum van de plaats Ortisei belanden we bij de Rifugio Val d’Anna, een restaurant met een groot terras liggend langs een beekje waar je de voeten even in het water kunt steken. De lunch is stevig en wordt vergezeld door een heerlijk lokaal biertje.

Het dessert wordt elders geserveerd, maar eerst wacht nog een steile klim naar een 400 meter hoger gelegen kerkje dat eenzaam op een top staat. Gelukkig wachten niet veel later spijs en schnaps in Maso Patoni, een sfeervol gelegen berghut. Vandaar gaat het grotendeels naar beneden terug naar het beginpunt.

Ook zonder hulpmotor kun je in Val Gardena mountainbiken

Ook zonder hulpmotor kun je in Val Gardena mountainbiken

Val Gardena

Val Gardena is een vallei in het uiterste noorden van Italie; een gebied dat lang geïsoleerd is geweest. Die isolatie heeft er voor gezorgd dat een duizenden jaren oude taal bewaard is gebleven. Val Gardena is één van slechts vijf dalen, waar het Ladin nog wordt gesproken, een Reto-Romaanse taal gesproken door nog geen 30.000 mensen. Je herkent Duitse en Italiaanse klanken, maar te volgen is het geheel niet. Een andere bijzonderheid is het ietwat duale karakter van de cultuur. Ooit behoorde Zuid-Tirol tot het Oostenrijks-Hongaarse rijk, na de Eerste Wereldoorlog werd het door Italië ingelijfd. Veel dingen, zeker op culinair gebied, zijn dan ook Oostenrijks met een vleugje Italiaans of andersom wat een plezierig apart gevoel oplevert. En dus ook de elementen uit beide keukens. Denk aan knoedels en noedels, varkens- en kalfsvlees.

De inwendige mens wordt niet vergeten

Zoek je Val Gardena (in het Duits: Gröden) op op het internet dan kom je voornamelijk de wintersportkant tegen. De drie dorpen in de vallei, Santa Cristina (St. Christina), Selva Gardena (Wolkenstein), en Ortisei (St. Ulrich) zijn goed zeer geoutilleerd voor de wintersport. En bovendien precies wat je van Alpendorpjes verwacht. Het dal is een groot en afwisselend skigebied dat bij veel wintersporters bekend is door de Sella Ronda, een wereldberoemde tocht waarbij je rondom het Sella massief skiet.

Wolkenstein in val Gardena

Wolkenstein

Maar zoals meer gebieden met een goede infrastructuur wil ook Val Gardena ook in de andere seizoenen toeristen trekken. Wandelaars en fietsers, met een touch van wellnes. De e-bike boort hierbij nieuwe markten aan. Niet alleen geharde wielrenners kunnen nu in het gebied fietsen. Ook voor mensen die iets minder in topvorm zijn is het haalbaar, zoals we hebben ondervonden. En stellen, waarbij de man sportief is en de vrouw wat minder of andersom kunnen nu samen fietstochten maken. De één op de sportfiets, de ander op de e-bike. Dit en een aantal georganiseerde evenementen zorgen ervoor dat het zomertoerisme in de lift zit.

Sellaronda Bike Day

Een elektrische fiets vergroot de reikwijdte van de berijder. En de snelheid natuurlijk. Moet ik me in Nederland nogal eens een beetje extra inspannen om niet door een bejaarde ingehaald te worden, hier passeren we met gemak een oude grijze dame. Met het verschil dat die dame zich zonder hulpmiddelen voortbeweegt en ons naroept dat het zonder motortje veel leuker is. Ze heeft waarschijnlijk gelijk en het is ook opvallend hoeveel sportieve ouderen op een traditionele racefiets aan de Sellaronda Bike Day meedoen. Naast natuurlijk de verwachte wielrenners. Maar ook jongeren, mensen met fietsen met een karretje erachter en een enkele durfal op een vouwfietsje, wat er bergop wat moeizaam en bergaf als enigszins gevaarlijk uitziet.

De Sellaronda bike tour is een route geïnspireerd door de skitocht die de laatste jaren steeds populairder wordt. De 51,1 km lange tocht voert over vier bergpassen -Gardena, Campolongo, Sella and Pordoi-, heeft een hoogste punt van 2.224 meter en 1.749 stijgingsmeters. Hellingen zijn rond de 10 procent. En bij goed weer zijn de uitzichten fraai.

 

Dubbele bergtoppen bij de Sella pas

Dubbele bergtoppen bij de Sella pas

Op de Sellaronda Bike Day zijn de wegen over de passen afgesloten voor het autoverkeer en uitsluitend het domein van fietsers. En het is een waar fietsfestijn voor jong en oud en (sinds de e-bike) getraind en minder getraind. En ja, doordat de wegen autovrij zijn is het prettig fietsen. Dat wordt duidelijk wanneer de auto’s weer worden toegelaten.

De Sellaronda Bike Day in 2018 is op zaterdag 23 juni.

Sellaronda Bike Day

Deze reis werd mogelijk gemaakt door Val Gardena – Gröden Marketing. Voor meer informatie over Val Gardena zie hier.

Theo
Latest posts by Theo (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>