Feria de Málaga 2011

Niet alleen is Málaga een van de meest onderschatte steden van Spanje, ook het jaarlijkse festival trekt weinig aandacht van buitenlandse bezoekers. De Feria de Málaga doet niets onder voor bijvoorbeeld de Sevilla Feria de Abril; vergelijkbaar in grootte, maar het feest van Málaga is een stuk minder bekend.

Jasmijn-bloemen op de Marques de Larios in het oude centrum, vlakbij de haven

Niet alleen is Málaga een van de meest onderschatte steden van Spanje, ook het jaarlijkse festival trekt weinig aandacht van buitenlandse bezoekers. De Feria de Málaga doet niets onder voor bijvoorbeeld de Sevilla Feria de Abril; vergelijkbaar in grootte, maar het feest van Málaga is een stuk minder bekend.

De Feria de Málaga staat bekend als een van de meest uitbundige feestweken in de Zuid-Spaanse regio en dat wilden we graag eens meemaken. We zijn uitgenodigd door onze Spaanse vriend Manuel en zijn vrouw en zij zullen ons op sleeptouw nemen tijdens dit bijzondere festival. Afgelopen donderdag stapten we in het vliegtuig en reisden we naar Málaga voor een weekend Spaanse zon en tradities.

De Feria de Málaga behoort tot een van de grootste evenementen van Spanje met tal van activiteiten in mooi gedecoreerde straten. De mannen zijn gekleed in laarzen en korte jasjes, velen van hen op een paard, en de Spaanse vrouwen lopen rond in prachtige jurken met bloemen in hun haar.De Feria de Málaga behoort tot een van de grootste evenementen van Spanje met tal van activiteiten in mooi gedecoreerde straten. De mannen zijn gekleed in laarzen en korte jasjes, velen van hen op een paard, en de Spaanse vrouwen lopen rond in prachtige jurken met bloemen in hun haar. Alle inwoners doen mee aan de feestvreugde en trekken overdag naar het centrum van de stad. Flamencomuziek, dans, kraampjes met typische Andalusische gerechten en traditionele kleding zorgen voor een bruisende stad. In de avond trekt iedereen naar het Feria-terrein net buiten de stad. Daar vind je een waanzinnig grote kermis, feesttenten en overal muziek.

Elk jaar wordt in augustus het tiendaagse spektakel gevierd met veel live muziek, flamenco en drank, veel drank. Er wordt heerlijke tapas gegeten, lokale wijn gedronken en veel gedanst. Er zijn ook stierengevechten, optochten, tentoonstellingen, vuurwerk en concerten. Tijdens de Feria de Málaga gonst de stad van kleur en leven.

Málaga
Málaga is een mooie grote stad in Andalusië, aan de Costa del Sol. Málaga wordt omgeven door bergen, de zogenaamde “Heuvels van Axarquía”. De naam “Axarquía” is niet Spaans, maar Arabisch en betekent ‘Land in het oosten’. Dit in tegenstelling tot “Algarve”, dat ‘Land in het westen’ betekent.

De Axarquía is de streek in het zuidoosten van de provincie Málaga, ten oosten van de stad Málaga. Het hele gebied heeft een mild en zomers Mediterraan klimaat, met zelfs in de winter temperaturen Flamencomuziek, dans, kraampjes met typische Andalusische gerechten en traditionele kleding zorgen voor een bruisende stad.rond de 20 graden. De hoge bergen van de Siërra Nevada in het noorden houden namelijk de koude noordenwind tegen. Ook zorgen ze ervoor dat de warme zuidenwind uit Afrika niet ontsnapt. Toch heeft Málaga geen last van de extreme hitte zoals Sevilla.

In de stad zelf vind je een indrukwekkende kathedraal en allerlei leuke steegjes. De binnenstad is autovrij en je kan urenlang zwerven door de kleine straatjes, langs prachtige huisjes met hun ijzeren balkons en mooie pleinen. De inwoners van Málaga staan bekend als “Malagueños”. Ook worden ze soms “boquerones” genoemd (sardines). Omliggende plaatsen zijn onder meer Torremolinos, Benalmádena, Marbella en Nerja.

Moorse overheersing
De lange Moorse overheersing vind je overal terug. Zo staan er in de dorpen Archez en Salares nog eeuwenoude minaretten en in Alhama de Granada kan je een Arabisch badhuis bezichtigen. Ook in Málaga herinnert nog veel aan de 750 jaar durende Moorse overheersing. Het Alcazaba, de vesting van Málaga, en het kasteel van Gibralfaro zijn de best bewaard gebleven Arabische monumenten.

De Feria de Málaga is een feest ter ere van de overwinning van de katholieke koningen op de Moren, namelijk door Fernando van Aragon en Isabel van Castilla. Zij reden naar de stad om Málaga terug te vorderen van de Moorse bezetters als een deel van het katholieke Spanje.

Om deze verovering te herdenken werd op de dag De Feria begint om tien voor twaalf op het Playa de la Malagueta met de officiële aankondiging van de opening van het festival. Dit wordt gevolgd door een spectaculair vuurwerk in de haven en dan tien dagen feest met een openlucht bars, spontane flamenco dansen in de straten en het belangrijkste jaarlijkse stierengevecht festival aan de Plaza de Toros.van de “Asunción” (hemelvaart van Maria op 15 augustus) deze gebeurtenis gevierd. De daaropvolgende jaren werd deze viering langzaam uitgebreid. Het is inmiddels uitgegroeid tot een tiendaags spektakel met veel live muziek, stierengevechten en drank.

De Feria de Málaga
De Feria begint vrijdagavond om tien voor twaalf op het Playa de la Malagueta met de ‘Pregón de la Feria’; de officiële aankondiging van de opening van het festival, die wordt gelezen door een lokale beroemdheid vanaf het balkon van het stadhuis (dit jaar was het Sandro Silva, een speler van FC Malaga). Dit wordt gevolgd door een spectaculair vuurwerk in de haven en dan tien dagen feest met een openlucht bars, spontane flamenco dansen in de straten en het belangrijkste jaarlijkse stierengevecht festival aan de Plaza de Toros.

Overdag worden veel activiteiten in het centrum van de stad georganiseerd. Gedurende de dagen kun je in het centrum van Málaga, rondom de Paseo del Parque en Marques de Larios, tegenover de haven, De mannen zijn gekleed in laarzen en korte jasjes, velen van hen op een paard, en de Spaanse vrouwen lopen rond in prachtige jurken met bloemen in hun haar.over de hoofden van dames in flamenco jurken lopen. De straten in de oude wijk zijn versierd met papieren lantaarns, vlaggen, grote boeketten jasmijn, en paarden vervangen auto’s als vervoermiddel. Locals en bezoekers trekken hun mooiste jurk aan, om zo deel te nemen aan de verschillende festiviteiten met muziek en dans. Paard en wagen-taxi’s zijn versierd met kleurrijke linten en hun chauffeurs dragen traditionele klederdracht. Er is veel straatmuziek, mensen dansen en er zijn steltenlopers. De Feria de Día duurt vanaf de middag tot het begin van de avond, tot een uur of zeven, dan is er een stilte voor de storm voordat de avondsessie begint.

Na een tussendoortje van verse sardines, rechtstreeks van de houtskoolbarbecue op Playa de Pedregalejo, zijn we klaar voor een lange nacht.

Gedurende de zwoele zomernachten vertrekt de bevolking massaal naar het feestterrein even buiten de stad, naar het Real de la Feria aan de Cortijo de Torres, waar de Feria de Noche rond negen uur begint. Dit is een enorme kermis met meer dan 200 feesttenten Gedurende de zwoele zomernachten vertrekt de bevolking massaal naar het feestterrein even buiten de stad, naar het Real de la Feria aan de Cortijo de Torres, waar de Feria de Noche rond negen uur begint. Dit is een enorme kermis met meer dan 200 feesttenten (casetas), specifiek opgebouwd voor de Feria.(casetas), specifiek opgebouwd voor de Feria. Deze casetas zijn open voor bezoekers en je kan er de hele avond tapas eten terwijl je geniet van dans, muziek, flamenco shows en verschillende wedstrijden. Er rijden de hele nacht shuttlebussen van het centrum naar de kermis, terwijl ook de taxi’s goede zaken doen.

We sluiten de nacht traditioneel af met “Churros con chocolate” voordat er even een paar uur geslapen wordt en het feest weer door kan gaan. Viva Málaga!

Het festival, dat verdeeld is in twee verschillende evenementen (overdag in het centrum en op de kermis vanaf een uur of 9 tot zonsopgang), begint op vrijdagavond en duurt tien avonden, negen dagen. De Feria eindigt altijd op een zondag. Dit jaar wordt de Feria de Málaga gehouden van 12 tot 21 augustus. Miljoenen mensen bezoeken de Feria, hoewel erg weinig toeristen van dit traditionele Andalusische feest afweten. Zonde, want de Feria de Málaga staat niet voor niks bekend als een van de meest uitbundige feestweken!

  1. Super mooie Feria, wij wonen in Spanje en gaat zaterdag verkleed naar de Feria in Malaga.
    Dit moet je echt een keertje gedaan hebben om de Spaanse cultuur te begrijpen en lief te hebben, Vamos!!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>