Familiegeluk: vakantie in regio Kufstein

De zomervakantie staat voor veel mensen synoniem voor een welverdiende zonvakantie in Frankrijk, Spanje of Italië. Voor kinderen kan een vakantie in de bergen echter net zo leuk zijn! Zoals in Kufstein, waar het indrukwekkende berglandschap dé ultieme buitenspeeltuin voor kinderen is. Vanuit eigen ervaring kunnen wij je zeker aanraden om daar eens een kijkje te nemen. In dit artikel zal ik je uitleggen waarom de Oostenrijkse regio juist met kinderen zo leuk is!

Het Kufsteinerland, op de grens van Tirol met het Duitse Beieren, staat bekend om de mooie natuur, vol idyllische meren en het middeleeuwse fort Kufstein. De vakantieregio omvat de bescheiden stad Kufstein en acht kleine maar fijne plaatsen daaromheen. In het noorden liggen onder meer de buurdorpjes Ebbs en Niederndorf, omgeven door imposante bergen en bossen, die zorgen voor een prachtig landschap en een indrukwekkend uitzicht. In het westen ligt Thiersee, het groene paradijs. Fraaie almboerderijen, historische kerkjes, fijne restaurants en leuke pensions geven de plaatsen hun dorpse karakter. Dit is een plek waar kinderen nog gewoon kind kunnen zijn. Een plek waar familiegeluk voor groot en klein hoog in het vaandel staat.

hinterthiersee met kinderen

Kufstein – paradijs voor gezinnen

Het Kufsteinerland is een paradijs voor gezinnen. Hier voelen de kleine gasten zich de koning te rijk – tussen pony’s en kippen, tussen bergtoppen en het heerlijke zwemmeer, tussen bossen en alpenweiden. Hier kunnen ze zich naar hartenlust uitleven! Vakantie in het Kufsteinerland, dat betekent rechtstreeks contact met de natuur, de Tiroolse bergwereld, het oorspronkelijke dorpsleven. Gewoon pure ontspanning.

Kufsteinerland

De natuur als speeltuin

Wanneer je op zoek gaat naar pretparken in berggebieden, zal het je opvallen dat er vrij weinig te vinden zijn. Voor ons misschien wat gek, maar voor de locals helemaal niet. Volgens hen zijn de bergen namelijk dé ultieme buitenspeeltuin voor kinderen. In het Kufsteinerland wordt er meer dan genoeg aan gedaan om het ook voor kinderen leuk te maken. Zo vind je her en der speeltuinen, wildparken en zwembaden. Er is de bekende Haflinger fokkerij, een boogschietparcours, je kunt mountainbiken, raften, canyoning en suppen. En wat dacht je van de bergmeren? Hartstikke leuk als het warm weer is! Ook leuk om te weten: er is een speciaal activiteitenprogramma, voor kinderen vanaf 4 jaar.

mtb ebike landl

Activiteitenprogramma voor kinderen

Het kinder-belevenisprogramma in het Kufsteinerland is er voor kinderen en jeugdigen, voor grote en kleine ontdekkers. Van paardrijden, vlotten bouwen en kippen voeren op de belevenisboerderij, tot ontdekkingstochten rond de Thiersee. Van fakkelwandelingen met spannende verhalen tot avonturen in het fort van Kufstein.

Gedurende het hoogseizoen worden (doordeweeks) elke dag leuke ervaringen aangeboden. De ene dag kunnen de kinderen een avontuurlijke dag op de Bauernhof beleven, de volgende dag mogen ze als ridder en jonkvrouw naar de Kufsteiner vesting, de riddertijd op het spoor. Ouders mogen mee, maar ze mogen hun kinderen ook brengen zodat papa en mama wat tijd met z’n tweeën kunnen doorbrengen. En zelf genieten van bijvoorbeeld een zware MTB-tocht. Er zijn ook speciale familiedagen, van een ontdekkingstocht rond de Thiersee en een wandeling rond de Aschinger Alm met kruidenheks Maria tot een dag vlotbouwen op de Thiersee: Schip Ahoi!

De gastenkaart van het Kufsteinerland biedt een veelzijdig en veelal kosteloos actieprogramma voor een onvergetelijke familiezomer. Van ervaringen op boerderijen tot begeleide gezinswandelingen en ontdekkingsreizen. De KufsteinerlandCard is gratis beschikbaar voor iedereen die in de regio overnacht. Super handig, want dankzij deze kaart maak je ook gratis gebruik van het OV, skiliften, zwembaden en andere attracties.

Erlebnistag am Bauernhof

bauernhof wanishof zwembad

Erlebnistag am Bauernhof Wanishof in Hinterthiersee

Kufstein met kinderen - bauernhof wanishof

Zorgen voor de geiten, konijnen en kippen

bauernhof wanishof hooi

Spelen in het verse hooi

bauernhof wanishof kippen

Eieren verzamelen

Familientag: Schiff Ahoi

Familientag: Schiff Ahoi!

Stap 1: bouw een vlot

Vlot varen Thiersee

Stap 2: vaar ermee naar de overkant

Kufstein met kinderen - afkoelen in de Thiersee

Stap 3: in het koele water

kinderprogramma vlotbouwen Thiersee

en de omgeving verkennen

Ein Tag als Ritter und Burgfräulein

koets salitererhof ebbs

Start de dag met een comfortabele koetsrit door Ebbs en omgeving

salitererhof pony verzorgen

Verzorgen hoort er natuurlijk ook bij

Salitererhof Ebbs lunch

Een riddermaaltijd bereiden

salitererhof ebbs

paardrijden salitererhof

Hier voelen de kleine gasten zich de koning te rijk

Wandelen met het hele gezin

Avonturenpaden, belevenispaden en Genussroutes: in de acht plaatsen van het Kufsteinerland valt er voor kleine en grote wandelaars heel veel te ontdekken. Speciale themawandelingen en gezinsroutes spreken ook kinderen aan en maken van je wandeling met kinderen een groot succes. Want bij een wandeling met kinderen draait het niet zozeer om de afstand en het eindpunt, maar om al het moois op en langs de route. Kleurrijke bloemen langs de weg en natuurlijke obstakels om op te klauteren, zoals een omgevallen boom. Belangrijk bij het bergwandelen met kinderen is het inplannen van voldoende stops. Dit kan een berghut met speeltuin zijn, maar ook een bijzonder belevenispark of een leuke picknickplaats. Vaak zijn een beekje en een paar stenen voldoende om de natuur dichter bij de jongste kinderen te brengen.

Als je met de kinderen grote hoogtes wilt bereiken, kun je het beste de Kaiserlift nemen (gratis met de gastenkaart) voor prachtige wandelingen in het Kaisergebergte. Deze éénpersoonsstoeltjeslift -kinderen mogen op schoot- brengt je namelijk in een mum van tijd de bergen in. In 20 minuten ben je op 1.200 meter hoogte aangekomen. Daar wacht je ongeschonden natuur, heerlijke wandelpaden, panoramatoppen en een traditionele huttencultuur. Bij het Weinbergerhaus kun je alpaca’s bezoeken en genieten van een stuk huisgemaakte notentaart of apfelstrudel, tegen het machtige decor van het Kaisergebergte. Halverwege de Kaiserlift, bij de Duxer Alm, is deze zomer een nieuw natuurpad aangelegd. Vanaf het middenstation van de Kaiserlift zijn 14 interactieve stations opgezet die uitnodigen voor een kennismaking met de natuur.

Kufstein met kinderen - naar de alpaca alm

Breng een bezoekje aan de alpaca alm

weinbergerhaus

Genieten bij het Weinbergerhaus

kaisergebergte

Het natuurreservaat Kaisergebirge

parkeerplaats kaiserlift

Uitzicht vanaf de (betaalde) parkeerplaats bij de Kaiserlift

kaiserlift kinderen

Het dalstation van de Kaiserlift

kaiserlift deel2

Het tweede deel van de Kaiserlift

kaiserlift kufstein

De Kaiserlift met in het dal Kufstein en de Inn

kaiserlift

Kinderen mogen op schoot in de Kaiserlift

naturerlebnisweg kufstein

De nieuwe Naturerlebnisweg loopt vanaf het middenstation naar beneden

De Pendling beklimmen

In de Thiersee-vallei maak je mooie wandelingen over velden en door bossen. Maak eens een wandeling naar de Achernalm, de hoogstgelegen kaasboerderij van Tirol. Wandel een rondje om een van de meren. En hoe stoer is het als je kinderen trots kunnen vertellen dat ze de Pendling beklommen hebben! Toegegeven, met zijn 1.563 meter kan de Pendling bij echte bergbeklimmers niet echt scoren. Het bijzondere is echter dat je de berg vanaf zo’n beetje elke uithoek van de regio overal bovenuit ziet torenen.

Als huisberg van Thiersee is de Pendling een populaire wandelbestemming. Je kan vanuit Alpengasthof Schneeberg -of iets langer vanuit Thiersee- via een gemakkelijke tocht naar boven wandelen. Zo ontdek je samen de prachtige natuur vol stroompjes, watervallen, bossen en groene bergweides. De Kala Alm is een gezellige rustplek op weg naar de top. Als je later de top bereikt, bij het Pendlinghaus, is het oneinidge uitzicht over het Inntal en de omringende bergtoppen prachtig.

pendling wandeling

pendling wandelroute

pendling met kinderen

kala alm uitzicht

Uitzicht vanaf de Kala Alm

Dierenliefhebbers opgelet

Dierenliefhebbers brengen een bezoek aan de veulens in de Fohlenhof Ebbs. Fohlenhof Ebbs wordt beschouwd als ‘s werelds belangrijkste Haflinger stoeterij. Het is het middelpunt van de internationale Haflinger fokkerij en een gerenommeerd trainingscentrum. Bij een bezoek kun je meer dan 100 Tiroolse Haflingers zien, van merries met veulens tot de beroemde dekhengsten. In de stallen, of op de 3 hectare grote paardenweiden met schilderachtig Kaisergebergte-panorama. Het dorp Ebbs ligt in het brede dal van de rivier de Inn en rondom het stadscentrum zie je weiden, velden en glooiende heuvels die leiden naar het massief van de “Zahmer Kaiser”. In het alpenweideseizoen staan de hengstveulens in de bergweides, en kun je zo’n rondleiding naar de Hengstalm boeken.

fohlenhof ebbs

Haflingers bij Fohlenhof Ebbs

fohlenhof ebbs museum landauer

Een Landauer in het museum

fohlenhof ebbs stallen

De regerend wereldkampioen (dekhengst) Stainz

In de zomer kun je elke vrijdagavond -tegen betaling- om 20.00 uur de bijzonder Haflinger-show bijwonen, waarin duidelijk wordt hoe veelzijdig het paardenras is. Het programma in de Riding Arena omvat dressuur en springen, mennen, de veulens worden geshowd en de paarden wagen zich zelfs aan een potje voetbal. Zeker jonge bezoekers zullen worden betoverd!

haflingershow voltige

Voltige: acrobatiek op het paard

haflingershow fohlenhof ebbs

De veulens mogen ook een kijkje nemen in de arena tijdens de Haflingershow

haflingershow ebbs

Ook kun je de Raritätenzoo in Ebbs bezoeken, een bijzondere dierentuin met meer dan 500 dieren en 70 verschillende soorten exotische dieren. Het Wildpark Wildbichl in Niederndorferberg is ook absoluut een aanrader met kinderen. Alleen de rit naar het heuveldorp zorgt al voor indrukwekkende vergezichten. In het grote park leidt een wandelroute langs omheinde gebieden met herten, steenbokken en wilde zwijnen, lynxen, gemzen en berggeiten. Ook een veelheid aan inheemse vogels zijn hier thuis. Het Wildpark Wildbichl biedt veel inzicht in de lokale dierenwereld.

zahmer kaiser

Uitzicht op de Zahmer Kaiser onderweg naar het wildpark

wildpark wildbichl

wildpark wildbichl bever

Bevers

wildpark wildbichl hert

Herten

wildpark wildbichl niederndorferberg

wildpark wildbichl speeltuin

Het wildpark heeft een leuke speeltuin

wildpark wildbichl

En je kunt er zelf autootjes besturen

Boogschieten

Bij camping Rueppenhof aan de Thiersee kun je boogschieten op hun 3D-jachtparcours in het bos. Een super leuke ervaring! Na wat oefenen op een schietschijf, begeef je je met je handboog naar het parcours met 21 dieren. Op zoek naar herten, beren, gemzen, otters en zwijnen!

bogenparcours rueppenhof thiersee

boogschieten oefenen

Juiste houding, boogarm gestrekt, trekhand en elleboog op een rechte lijn, en richten met het dominante oog!

boogschieten thiersee

boogschieten oefenbaan

boogschieten bos

boogschieten beer

Kräutersalz maken

Op verschillende plaatsen kun je een indrukwekkende kruidenwandeling maken. De Oostenrijkse berghellingen en bossen zijn een ideale voedingsbodem voor alpenbloemen, geneeskrachtige kruiden en aromatische planten. In Hinterthiersee bezochten wij Christine Kirchmair, die ons al wandelend door haar Kräuterwelt verschillende blaadjes en kruiden liet plukken. Terwijl wij de ingrediënten voor ons eigen kruidenzout verzamelden, vertelde Christine ons over haar liefde voor de plantenwereld, die vol zit met verborgen schatten. In haar kruidentuin staan zo’n 120 verschillende geneeskundige planten en talrijke wilde kruiden. Tijdens de rondleiding ontdekten we bekende dingen zoals sint-janskruid, tijm, pepermunt, arnica, anijs en vrouwenmantel. Maar ook leerden we over geneeskrachtige planten uit andere landen, zoals het kruid van onsterfelijkheid, de helende eigenschappen van vlierbessen, de brahmi-plant en vele andere kruidenwonderen

Veel mensen, en vooral kinderen, weten erg weinig van de natuur. En dat is zonde, want je zou kinderen moeten leren om het juiste kruid te plukken als je verkouden bent, een blessure of andere klacht hebt. Wij nemen in ieder geval een waardevolle les mee naar huis: “In elke tuin groeit het kruid, dat de eigenaar nodig heeft!” Veel eetbare planten vind je voor de deur, recht voor onze ogen, mits je weet waar je naar zoekt.

schau krautergarten

Schau Kräutergarten

krauterwelt hinterthiersee

krauterwelt hinterthiersee

krautersalz maken

Kräutersalz maken met Christine Kirchmair

krauterwelt thierseetal

krauterwelt christine kirchmair

Zwemmen met kinderen

Verkoeling is te vinden in een van de talrijke meren, zoals de Hechtsee, de Thiersee of het zwemmeertje bij Landl. De zes zwemmeren van het Kufsteinerland zijn net zo verschillend als de karakters van de acht dorpen en de vestingstad. Desondanks bestaan er overeenkomsten, die de zes glinsterende parels verenigen. Uitstekende waterkwaliteit, de Tiroolse bergwereld als coulisse. En bossen, die, soms op de voorgrond en dan weer op de achtergrond, schilderachtige uitzichten toveren.

Kinderen kunnen zich uren vermaken in deze natuurlijke zwembaden, terwijl jij als ouder met ze mee doet of ze van een afstandje in de gaten houdt. Uiteraard met een goed gevulde picknickmand vol Oostenrijkse lekkernijen! Een leuke manier om het meer samen te ontdekken, is door een roeibootje, kano of sup-board te huren. Wij mochten een middag op pad met Michael Weiler van ActiveSpirit, die ons een snelcursus stand up paddling gaf!

thiersee roeien

Roeien op de Thiersee

thiersee zwemmen

Strandbad Thiersee

Strandbad Thiersee – een ruim opgezet ouder-en-kindgebied inclusief restaurant en speeltuin

SeeArena Hechtsee

Aanrader: suppen op de Hechtsee

landl thiersee

Het zwemmeertje bij Landl

Leuk trekvlot bij Landl

In de regio zijn ook fantastische zwembaden te vinden. Hallo Du in Ebbs is een prachtig buitenbad met voldoende aanbod voor jong en oud. Voor de allerkleinsten is er een speels kinderbad met waterpaddenstoel, glijbaanolifant en zonbescherming. Voor tieners en volwassenen een groot sportbad, een golfslagbad en een avonturenbad met twee grote glijbanen. Er is een gezellig gazon en wat mogelijkheden voor sport en spel. En dat allemaal met uitzicht op de Zahmer Kaiser!

Hallo Du Waterpark Ebbs

Hallo Du Waterpark Ebbs

Hallo Du Erlebnispark

hallo du kinderbad

Kufstein met kinderen

Een vakantie in het Kufsteinerland is niet compleet zonder een bezoek aan Kufstein Stadt. Het centrum en herkenningspunt van de stad is het fort van Kufstein, dat op een heuvel boven de stad uittorent. Deze vesting is zowel een cultureel hoogtepunt van Tirol als een monument voor zijn turbulente geschiedenis. Het is een herinnering aan roerige tijden, want de strategische ligging maakte het fort één van de belangrijkste verdedigingswerken van Tirol. Het fort werd meerdere keren aangevallen door vijandelijke legers en dat zorgde voor meerdere wisselingen van bezitter.

Met een bijzondere lift of via donkere trappen kom je boven aan bij het fort, waar je een rondleiding kan volgen of zelf op onderzoek uit kan gaan. Zo kom je onder andere langs de Diepe Bron, van zo’n 60 meter diep, de onderaardse gangen, de Elisabethbatterij met kanonlopen en het slotrondeel. Bijzonder is ook het grootste orgel ter wereld, dat je dagelijks om 12:00 uur hoort spelen.

Festung Kufstein met kinderen

Festung Kufstein

Kufstein fort

pfarrkirche kufstein

Neem de kinderen mee voor een ijsje in de Altstadt, bij de Marienbrunnen. Dit is ook het vertrekpunt voor een rondrit met de paardenkoets. De Romerhofgasse is een leuk straatje in de stad, met traditionele en bekende wijnhuizen, dat je echt niet wilt missen. Heb je tijd over in de stad, dan is een bezoek aan de Tiroler Glashütte Riedel een must, een glasblazerij waar iedere creatie uniek is. Een alternatieve tip is het Motorikpark Kufstein, met een leuk klimparcours voor kids.

Kufstein met kinderen - ijsje koffie

Een ijsje in de Altstadt

paardenkoets altstadt kufstein

De monnik op de berg

Bij een kapel op de Thierberg, strategisch gelegen recht tegenover de Kufsteiner vesting, woont een monnik. Dit is de enige kapel in Tirol waar nog een Einsiedler, een kluizenaar leeft. En deze monnik, broeder Konrad, houdt de oude traditie van de Thierberg levend. Hij geeft graag een ring cadeau aan wie er aanbelt bij zijn hermitage; een aandenken voor de kinderen die hem een bezoekje brengen. Als dat geen stimulans is voor de kinderen om de berg op te racen!

De kortste weg naar de Thierbergkapel begint bij de parkeerplaats van Gasthof Neuhaus. Een schaduwrijk bospad, dat ook een pelgrimspad is, leidt in 20 minuten omhoog. Vanaf de Hechtsee ben je een uurtje onderweg. In de stille kapel wordt veel tijd besteed aan contemplatie, meditatie en gebed. Deze zogenoemde Kraftplatz combineert religieuze en historische aspecten met een magisch panorama. Als je vanuit de stad omhoog kijkt, kun je al raden dat het uitzicht vanaf daar de moeite waard is. En al helemaal vanaf het platform op de donjon, de burchttoren, die meer dan 200 meter boven Kufstein en het dal uittorent. Onderin de toren getuigt een expositie van het Beiers-Tiroolse verleden van de vestingstad.

donjon kufstein

De Thierberg Kapelle

gasthof neuhaus

Gasthof Neuhaus

thierberg-kapelle

Kufstein met kinderen - de Thierberg beklimmen

Thierberg wandelroute

thierbergkapelle

thierberg kapel

De Kapel van Barmhartigheid in Rococo-stijl

kapel thierberg

Talloze brandende kaarsen bij de ingang van de kapel

monnik kluizenaar thierberg

De monnik van Thierberg is niet thuis…

Kufstein met kinderen - uitzichttoren kufstein

Magisch uitzicht vanaf de toren

De frater gaat een aantal keer per week het dal in, om een mis bij te wonen en boodschappen te doen. Zo kon het dus ook gebeuren, dat wij voor een dichte deur stonden…

Kindvriendelijk overnachten in het Kufsteinerland

Wij verbleven een aantal dagen in een van de ruime appartementen van pension Ticklhof am See, dat op enkele meters van de Thiersee ligt. Vervolgens verhuisden we naar hotel garni Frohnatur in het dorpje Hinterthiersee. Waar het eerste verblijf het vooral moet hebben van de perfecte locatie; met prachtig uitzicht op zowel de Thiersee als de Pendling, heeft het tweede hotel toch wel ons hart gestolen. Frohnatur is een erg mooi hotel met goede faciliteiten voor alle leeftijden en een fantastisch ontbijtbuffet. Het grote verschil wordt toch wel gemaakt door de vriendelijke eigenaars Claudia en Andreas Thaler, die hun werk met veel passie uitvoeren!

Ticklhof am See

Ticklhof am See met uitzicht op de Pendling

Ticklhof am See

Ticklhof am See

Ticklhof am See

Pension Ticklhof aan de Thiersee

frohnatur hotel garni

Hotel garni Frohnatur

Frohnatur ontbijtruimte

Frohnatur ontbijtruimte

Kufstein met kinderen - hotel Frohnatur speeltuin

Frohnatur met speeltuinen rondom

Kufstein met kinderen – familiegeluk voor groot en klein

Ga je naar Oostenrijk met kinderen, dan ontdek je al snel dat dit land heel gezinsvriendelijk is. De Alpen zijn ideaal voor een familievakantie, het is dé plek voor familiegeluk voor groot en klein. Niet alleen vanwege de hoeveelheid activiteiten, maar ook vanwege de veelzijdigheid. De bergen zijn één grote buitenspeeltuin voor kinderen. Hier is het leven minder hectisch dan in Nederland. En toch is alles net zo modern en goed georganiseerd. Er is ruimte, mensen zijn vriendelijk en bovendien is het eerder regel dan uitzondering dat restaurants of berghutten een speeltuintje hebben.

Ga je in de zomer op vakantie naar het Kufsteinerland, dan is de KufsteinerlandCard zeker aan te raden. Niet alleen krijg je hele mooie kortingen (of in heel veel gevallen zelfs gratis toegang), je hebt ook nog eens alle informatie bij elkaar. Van musea tot gratis gebruik van liften en van prachtige wandelingen en wildparken tot aan zwemparadijzen.

Heb jij tips voor Kufstein met kinderen? Deel ze met ons!

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>