Essen 1887 – Mixed Reality tour

Het centrum van Essen heeft een unieke toeristische trekpleister. Een stadstour die je lang vervlogen tijden laat herleven. Zonder teletijdmachine, maar met de allernieuwste mixed reality technieken. Uitgerust met een speciale bril, een mobiele telefoon die om de nek wordt gehangen en een koptelefoon leer je de stad kennen door naar haar verleden te reizen!

Essen 1887, zo’n mixed reality tour wil je eens meemaken! Met een mixed reality-bril en headphone op wandel je over de Kettwiger Straße en stap je door een magische tijdpoort zo het jaar 1887 in. En terwijl het verhaal zich voor je ogen afspeelt, waarbij het door de rijtuigen, oude gebouwen en personages in historische kostuums lijkt alsof je echt in vroeger tijden door de stad loopt, blijf je ook de werkelijke omgeving zien. Heel bijzonder!

mixed reality tour 1887 marktkirche essen

De mixed reality tour leidt langs het standbeeld van Alfred Krupp op de Marktkirche

Essen 1887 – op reis door de tijd

In Essen, in het hart van het Ruhrgebied, beleef je deze absolute wereldprimeur. Je kunt er terugreizen naar 1887, naar de dag van de begrafenis van de grote staalmagnaat Alfred Krupp. Het is een moderne en innovatieve stadstour, de eerste in zijn soort, waarbij de werkelijkheid en de (digitale) fictieve wereld op bepaalde plekken naadloos met elkaar verweven zijn. De mixed reality tour door het centrum geeft je een beeld van hoe het er in Essen bijna 150 jaar geleden aan toe ging. Je krijgt een prachtig inkijkje in de industriële samenleving, en ziet dat cultuur de kapitaalkrachtigen ook nauw aan het hart lag.

Alleen wanneer de bril digitale markeringen in het stadscentrum herkent, projecteert hij mensen, tijdpoorten, gevels van huizen en andere spannende dingen. Deze projecties overlappen de werkelijkheid en vermengen zich tot een totaalervaring. Door de bril heb je bijzondere ontmoetingen met bijzondere karakters. Deze personages, met hun verhaal en eigen emoties, lijken zo realistisch, dat het is alsof ze in levenden lijve voor je staan. Gebouwen kunnen van dichtbij worden bekeken, er kan door ramen worden gegluurd. De vooruitstrevende technologie maakt het zelfs mogelijk eigenhandig de gouden Madonna te kronen!

essen 1887 toekomst citytour

Een advertentie voor de citytour van de toekomst

Bijzondere technologie

Dankzij de nieuwste technologie wordt de geschiedenis voor je ogen gecreëerd. Je hebt vast wel eens gehoord van Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR). Maar er is een derde stroming in de technologie van gesimuleerde werkelijkheid; het ondergeschoven kindje Mixed Reality (MR). Er wordt hierbij geen compleet nieuwe werkelijkheid ontwikkeld (zoals bij VR), en het is ook niet zoals de filters op Instagram die hondenoren op je hoofd zetten (AR), maar het is een slimme variant die van beide elementen gebruikmaakt. Zo wordt de virtuele wereld als het ware onderdeel van de werkelijkheid. Dat moet ook wel, want zo op straat is het belangrijk dat je je bewust blijft van de fysieke realiteit om je heen.

Ondanks de bril en de koptelefoon verlies je de omgeving dus nooit uit het oog. In tegenstelling tot VR-brillen zijn mixed reality-brillen veel kleiner en blokkeren ze de werkelijkheid niet. De Nreal Light bril is een holografisch beeldscherm dat digitale objecten kan weergeven alsof ze in de echte wereld bestaan. Ook de luidsprekers in de koptelefoon zijn additief en introduceren nieuwe geluiden zonder de geluiden uit je omgeving te blokkeren. Een fascinerende ervaring voor technisch onderlegde mensen.

mixed reality-tour essen

Met de bril kun je gewoon de omgeving zien

mixed reality essen

De mixed reality bril laat de hologrammen tot leven komen

De stadstour van de toekomst

Maar ook wie niet technisch onderlegd is, kan simpelweg genieten van de mixed reality tour. Want gelukkig werkt de techniek vóór de schermen stukken eenvoudiger. Bij aanvang van de bijna twee uur durende stadstour krijg je een mobiele telefoon en een speciale bril. GPS doet de rest en leidt je langs 24 bijzondere plekken in de stad. Je kunt altijd de fysieke omgeving zien terwijl je de headset draagt, als bij een zonnebril. Pas als de sensoren in de bril de digitale markeringen, zogenaamde markers, in de binnenstad herkennen, overlapt de virtuele wereld de werkelijkheid: mixed reality. De realistische hologrammen van hoofdpersonen en historische plaatsen worden zichtbaar; Essen 1887 komt tot leven.

visit essen tijdreisbureau

Bij het toerismebureau kun je VR-brillen ophalen voor een reis door de tijd

mixed reality outfit

Uitgerust met een speciale bril en koptelefoon leer je de stad kennen door naar haar verleden te reizen!

Gemaakt in Eindhoven

De digitale ervaring is (deels) in Nederland geproduceerd en ter plekke ook volledig in het Nederlands te beluisteren. Tot op heden bestaat er nergens ter wereld een vergelijkbare ervaring. ‘Essen 1887’ heeft daarom al verschillende internationale prijzen ontvangen. De cast bestaat uit bekende acteurs. Alle personages zijn volledig gedigitaliseerd in een van de modernste 360-gradenstudio’s ter wereld, in Eindhoven. Hiervoor werden alle personages één voor één gefilmd, waarna in de volumetric videostudio alle ingrediënten uiteindelijk samenvloeiden tot een historische wandeling door Essen anno 1887. Dankzij volumetrische capturing zien de avatars er bijzonder echt uit en maken ze ‘Essen 1887’ tot een unieke ervaring.

“Volumetric video maakt het mogelijk om alle personages in een verhaal met al hun emoties op driedimensionale wijze over te brengen. Met onze topcast vertellen we met Essen 1887 een waar verhaal, dat bezoekers bijblijft”, is de stellige overtuiging van regisseur Florian Siebert.

essen centrum kettwigerstrasse

De tour volgt de Kettwiger Straße

Welkom in Essen 1887

Dat ware verhaal van Essen begint op de dag dat Alfred Krupp, uitvinder en directeur van het vermaarde staalbedrijf, wordt begraven. Een man met groot hart voor de Essenaren en dus loopt de hele stad uit om hem de laatste eer te bewijzen. Tijdreizigers uit de eenentwintigste eeuw belanden midden in deze drukte. Herbergier Hannes is de stadsgids die je als avatar door de geschiedenis van Essen loodst.

Een krantenjongen op straat maakt reclame voor een ‘speciale editie’. Vandaag wordt de grote industrieel Alfred Krupp begraven. De dood van Krupp -innovator en vernieuwer- betekent een nieuw tijdperk waarin werk, entertainment, industrie en cultuur samenkomen.

De bril leidt je aan de hand van aanwijzingen door de stad naar in totaal 24 digitale punten. Als je zo’n markering nadert, geeft het apparaat een hint en verschijnen er historische achtergronden zoals het stadhuis, het geboortehuis van Krupp en mensen gekleed in traditionele kleding, waar je zelfs omheen kunt lopen en die je zo van alle kanten kunt bekijken. Bij een van de markers stap je zelfs een café binnen, waar mevrouw Grillo op de dag van de begrafenis met Hannes de kroegbaas drinkt op Krupp’s levenswerk. Ze laat je deelnemen aan de oprichting van het eerste theater van de regio, dat in 1892 werd geopend en vandaag de dag nog steeds de naam Grillo draagt. Ondertussen filosoferen ze over de toekomst van de steenkoolwinning in het Ruhrgebied. Aan het einde van de mixed reality tour beland je zelfs nog even in de enorme begrafenisstoet.

Deze ervaring is echt uniek en het ontdekken waard. Lees er hier meer over!

essen 1887 mixed reality tour

Technieken van nu, gevoel van toen – Wilhelmine Grillo spreekt met de herbergier

grillo theater essen

De mixed reality-tour passeert ook het Grillo Theater

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>