Er gaat niets boven het Noorden

Toerist in eigen land. We doen het te weinig. Het is vaak zo mooi. De uithoeken van ons land voelen soms ook een beetje als het buitenland. Daar in het hoekje rechtsboven, hoog op het Friese land moest ik zijn. Een wonderlijk dorpje in de oksel van het Lauwersmeer.

Originele publicatie: 29 juni 2017
Laatste update artikel: 22 mei 2020

Achter de dijk

Eindeloze akkers. Uitgestrekte graslanden. Een dijk kaarsrecht langs de horizon. Het lijkt alsof de wereld hier eindigt. Ik zie een kudde schapen achteloos grazen. Met zijn zwarte vacht valt één van de tientallen wollige beesten volledig uit de toon. Het beruchte zwarte schaap. Ik klim de dijk op om te zien of dit echt het einde is. Gelukkig ligt de Waddenzee in haar volle glorie verstopt achter de half geasfalteerde dijk. De contouren van Schiermonnikoog zijn duidelijk zichtbaar. Eigenlijk lijkt het eiland best dichtbij. Het is ook maar drie kwartier met de boot vanaf Lauwersoog. Of een pittige wandeling van meer dan vijf uur door het wad ploegen. Alleen voor de ervaren wadloper. Het uitzicht deze avond mag er in ieder geval zijn.

Het Lauwersmeer is een nationaal park

Het Lauwersmeer is een nationaal park

Het Groningse waddeneiland Schiermonnikoog is in verte zichtbaar

Het Groningse waddeneiland Schiermonnikoog is in verte zichtbaar

De Waddenzee staat bekend als een uniek natuurgebied

De Waddenzee staat bekend als een uniek natuurgebied

Een dijk kaarsrecht langs de horizon

Slechts een enkeling begeeft zich langs de winderige dijk

Landal Esonstad - een kudde schapen begraast de dijk

Een kudde schapen graast op de dijk die eindigt bij de sluizen van Lauwersoog

Vakantiepark

Aan de Friese zijde van het Lauwersmeer ligt Esonstad, een recreatie vestingstadje gebouwd in Oudfriese stijl. Compleet met stadsmuur, haventje en ophaalbrug. En een zwembad. Binnen de stadsmuren voelt het dorps aan. Geen gevel is gelijk van de moderne woningen aan weerszijden van de straat. Het Landal park is een rustige uitvalsbasis om het noorden van Nederland eens te ontdekken. Meer info over Landal Esonstad.

Landal Esonstad heeft eengezinswoningen

Veel vakantieparken hebben bungalows, hier zijn het eengezinswoningen

Vanaf Landal Esonstad vaar je zo het Lauwersmeer op

Vanaf het park vaar je zo het Lauwersmeer op

Het uitzicht vanaf de dijk

Het uitzicht vanaf de dijk rondom het park is prachtig

Zeehonden

De sluizen van Lauwersoog markeren de binnenkomst in de provincie Groningen. ‘Vaak zie je hier gewoon zeehonden zwemmen’, vertelt een oudere dame met een grote rode hoed ongevraagd. Ik tuur de zee af. Niets te zien. ’Misschien te warm vandaag’, vervolgt ze. ‘Dan kun je beter naar Pieterburen gaan.’ Het zeehondencentrum heeft het dorp Pieterburen op de kaart gezet. Zieke, gewonde en moederloze zeehonden worden hier opgevangen en verzorgd. Om uiteindelijk in de Waddenzee weer te worden uitgezet. Het is een dik half uur rijden over het Groningse platteland waar de provincievlag meer dan eens fier in de mast wappert. Slingerend door kleine dorpjes met vermakelijke namen zoals Kleine Huisjes of Broek komt uiteindelijk Pieterburen in zicht. De parkeerplaats naast het zeehonden onderkomen neemt zeker een tiende deel van het dorp in beslag.

Landelijke weggetjes op het Groningse platteland nabij Landal Esonstad

De weggetjes op het Groningse platteland zijn aardig landelijk

Stipt om 11.00 uur vindt de inspectie en voederronde plaats. Zeehonden die op de zogenaamde intensive care verblijven krijgen als eerst bezoek van een viertal mensen gehuld in steriele witte pakken. Zeehond Sjef vindt het allemaal best en laat zich de vis goed smaken. Tientallen mensen kijken vanachter het glas toe hoe hij de visjes verorbert. Buiten in een bassin zwemmen nog twee zeehonden die alweer aan de betere hand zijn. Een uurtje is genoeg om alles te zien. Zeehondjes op het Groningse platteland.

Zeehonden op de zogenaamde intensive care

Na zijn onderzoek lust Sjef wel een visje

Zeehondencentrum Pieterburen

De zeehonden in het bassin zijn halverwege hun herstel

Buitenverblijf zeehondencentrum Pieterburen

In de achtertuin van het zeehondencentrum zijn meerdere bassins

Hoogtepunt

Ook een leuke bestemming vanaf Esonstad is Leeuwarden. De Friese hoofdstad, die voor 2018 is uitgeroepen als culturele hoofdstad van Europa, ligt op een dik half uur rijden. Al eerder bezochten we Leeuwarden met haar bezienswaardigheden de scheve Oldenhove, het verrassende Blokhuispoort en de fraaie Prinsentuin. Ook hebben we al suppend vanaf het water de stad beleefd. De tweede zaterdag van de maand is de dag om een nog ontbrekend hoogtepunt te ervaren. En laat ik net die dag hebben uitgekozen. Die ene dag in de maand kan de beeldbepalende Achmea toren worden beklommen. Of beter gezegd bestegen. Met een aardig snelle lift bevind ik me in een paar seconden op een hoogte van meer dan 100 meter. Een panoramisch uitzicht over Leeuwarden ontvouwt zich als ik uitstap. Groningen is bij een heldere dag zichtbaar en ook Ameland wordt weleens waargenomen vanaf hier. Achter de stadsgrenzen domineren de graslanden met af en toe een plukje huisjes. Zo mooi kan het eigen land zijn.

De Achmea toren in Leeuwarden

De Achmea toren, met haar natuurstenen gevelplaten die jaren geleden naar beneden vielen

Uitzicht over Leeuwarden vanaf de Achmea toren

De bovenste etage geeft een 360 graden uitzicht over de stad

De grens van stad en land is duidelijk zichtbaar

De grens van stad en land is duidelijk zichtbaar

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>