En route door de rustieke Champagnestreek

Champagne! Een woord dat werkt als een magneet. Maar hoe is dit gelijknamige stukje Frankrijk waar de beroemde bubbels vandaan komen? Een ´tour de champagne´ door het gemoedelijke Noord-Franse platteland langs champagneboeren en middeleeuwse stadjes met een très bon boetiekhotel als slaapadres. Ga je mee?

‘C’est un beau roman. C’est une belle histoire’. De op en top Franse klassieker van Michel Fugain kruipt stilletjes in je hoofd als je door het glooiende heuvellandschap van de Champagnestreek toert, op zo’n vijf uur rijden vanaf Nederland. Zonnebloemen, wijnvelden en wuivend graan wisselen elkaar af in de omgeving van Chalôns-en-Champagne waar deze histoire begint, een middelgrote stad in het hart van de streek. We gaan op zoek naar het andere Champagne en laten champagnehoofdstad Reims en het bekende Épernay (plaats van onder meer Moët & Chandon) achter ons.

Zonnebloemen Champagne Frankrijk

Toeren langs wijnvelden en duizenden zonnebloemen.

Chalons-en-Champagne Frankrijk

Leuke winkel in het centrum van Chalôns-en-Champagne.

De eerste pitstop is bij het gerenommeerde champagnehuis Joseph Perrier dat die middag staat te blinken in de zon. Het kwik is die julidag gestegen tot een luttele 30° Celsius. In de 3 km lange, vochtige kalkgrotten waar duizenden JP-champagneflessen liggen opgeslagen koelen we af, bij een constante 11°C, de temperatuur waarbij champagne het beste gedijt.

Chalôns-en-Champagne champagnehuis Joseph Perrier.

Lekkere bubbels bij het champagnehuis van Joseph Perrier in Chalôns-en-Champagne.

Champagneproeverij in de Champagne

Champagne ‘in the making’ bij Joseph Perrier, een langdurig en strak geregisseerd proces.

Champagneproeverij

Een gids loodst ons door de champagnekelders langs de beste Bruts en coole Cuvées en vertelt over het strak geregisseerde productieproces. Van het oogsten met de hand, het persen van de druiven, maken van de juiste melanges, gisten, minimaal 15 maanden laten rijpen, suiker toevoegen tot de kurk erop. Non, non, die champagne staat niet zo maar voor je neus te bruisen. Dat proeven we des te meer na de rondleiding wanneer we nippen van de sprankelende Cuvée Royale Brut van Joseph Perrier, die direct meegaat in de kofferbak. De gids geeft ons nog mee: ‘Champagne moet je drinken, niet bewaren!’ Bien sur, pas de problème…

Chalôns-en-Champagne street art

Street art in Chalôns-en-Champagne, er wordt zelfs gewerkt aan een street art route door het stadje.

Chalôns-en-Champagne

Eenmaal buiten de Perrier-poort laat Chalôns-en-Champagne zich van haar beste kant zien. De hoofdstad van het departement Marne trakteert op een relaxt centrum met leuke cafeetjes op Place du Maréchal Foch (tip! Café Le Clos), werelderfgoedkerken zoals de Collégiale Notre-Dame-en-Vaux, groene parken en grachten. Diezelfde grachten in Chalôns veranderen na zonsondergang in de zomermaanden in een sprookjesachtig toneel met de licht- en geluidshow Metamorph’eau’ses. Een boot neemt je mee op een tocht door de donkere grachtentunnels van dit ‘kleine Venetië’. Kleurrijke animaties vertellen in beeld en geluid de verhalen van de gebouwen. Als je wilt, in gezelschap van een glas champagne.

Lichtshow per boot in Chalôns-en-Champagne in Frankrijk

De boottocht door de grachten van Chalôns is een echte aanrader!

Kleine Franse steden met karakter

In Chalôns zien we ze al tussen nieuwbouw en winkels: de oude vakwerkhuizen die de Champagnestreek karakter geven. Welk dorp je ook binnenrijdt, overal duikt dit type huis met herkenbare houten balkenstructuur op. Zo ook in de Petites Cités de Caractère, een label dat acht middeleeuwse stadjes in de Champagne hebben.

Het fotogenieke Joinville, met als grote trekpleister het Chatêau de Grand Jardin, is er een van. We doorkruisen het oude centrum van Joinville met Jean-Claude, een Engelssprekende Franse gids die flink de sokken er in heeft. Even denken we dat zijn haast te maken heeft met het WK 2018, maar hij geeft hoofdschuddend aan dat voetbal niet zijn ‘cup of tea’ is. Hij leidt ons kriskras langs de Marne die door het dorp loopt, de oude Nôtre Dame in de dorpskern en opent de stoffige deur van een klein museum in het voormalige gerechtsgebouw van de stad (alleen open in de zomermaanden). Hier zie je hoe men destijds leefde en gevangen werd gezet. Dat was geen pretje, zoveel is duidelijk.

Joinville mooi stadje in Frankrijk

De Marne in het mooie stadje Joinville.

Slow vakantievieren in stille dorpen

Het moet gezegd: toeren door de Champagnestreek valt in de smaak. En niet alleen vanwege de champagne. Dit is slow vakantievieren. Een tandje terug in alle opzichten. Het is een kennismaking met stille dorpen uit vervlogen tijden, waar eeuwenoude kerken zijn aangetast door de tijd en de Franse driekleur er soms schameltjes bijhangt. En, met een Frankrijk zoals het ook is (en ooit was), met het boerenleven van hardwerkende champagneboeren en de natuur.

Vignory dorpje Frankrijk

Het stille dorpje Vignory, ook een van de Petite Cités de Caractère.

Vignory dorpje in Frankrijk

Ondertussen in Vignory…

Die natuur zien we als we een dag later de auto verruilen voor de fiets bij het Lac du Der, een van de grootste stuwmeren van Europa. Voor de aanleg ervan moesten drie dorpen wijken. De kerk Eglise de Champaubert aan de oevers van het meer herinnert aan die roerige tijd en brengt een eerbetoon aan de mensen die er ooit woonden. Er zijn korte- en langeafstandsroutes, maar een aanrader is de ‘net geen zadelpijn-route’ van 38 km rondom het meer, met afslagen naar landweggetjes en stops bij kleine stranden voor een picknick. Op het meer zelf kun je zeilen, surfen, een hengel uitgooien en honderden vogelsoorten spotten.

Visser op Lac du Der Frankrijk

Visser op het Lac du Der.

Kerk Lac du Der Franrkijk

De Eglise de Champaubert zorgt voor mooie plaatjes!

Fietsen Lac du Der Frankrijk

Rondom het Lac du Der maak je relaxte fietstochten.

Champagne inslaan bij de lokale champagneboer

Na de fietstocht willen we niets liever dan lui neerploffen met… champagne! En waar kan dat beter dan bij een lokale champagneboer? Bernard Lonclas in het 293 inwoners tellende Bassuet is een selfmade man die met veel liefde ‘en famille’ op kleine schaal goede, prijswinnende champagnes produceert. We doen een ‘degustacion’ (proeverij) en grijpen de gelegenheid aan om de champagnevoorraad tegen een zacht prijsje aan te vullen. Van champagne heb je immers nooit teveel en er is altijd wel een goede reden om die kurk te laten ploppen.

Champagneflessen Champagnestreek

Rustende champagneflessen bij Bernard Lonclas.

Slapen en dineren in stijl

Daarna is het tijd om koers te zetten naar een champagnewaardig slaapadres. Gudmont Villiers wordt ingetypt in de navigatie en na een beetje speuren op een landweggetje zien we hotel/restaurant La Source Bleue liggen. Denk: een 17e-eeuwse watermolen verbouwd tot Hôtel de Charme, op een afgelegen, rustige locatie in hartje natuur. Met smaakvol ingerichte kamers in art deco stijl, roulottes (pipowagens) en een tuin inclusief klein meer met helderblauwe waterbron, La Source Bleue. Extra fijn: het heeft ook een uitstekend restaurant (cuisine actuelle et raffiné zoals dat zo mooi heet in het Frans) waar we het Menu Rêverie kiezen met veel vis, goede wijnen en een kaasbuffet toe waarbij je je vingers aflikt. Oh ja, het geschonken mineraalwater komt rechtstreeks uit de bron! La Source Bleue is de kers op de taart van een paar dagen in de Champagne. Santé!

Hotel La Source Bleue Frankrijk

Hôtel de Charme La Source Bleue.

Waterbron bij hotel La Source Bleue

De helderblauwe waterbron achter in de tuin bij La Source Bleue.

Goed om te weten: tips voor reizen naar de Champagne

  • Vanuit Nederland bereik je de Champagnestreek in zo’n 5 uur met de auto. Dit is de snelste manier en geeft je de mogelijkheid om lekker veel champagne te kopen. Wil je treinen, boek dan de Thalys naar Parijs, pak de TGV naar Chalôns-en-Champagne en regel een huurauto. Op deze manier combineer je Parijs met de Champagne.
  • De Champagnestreek heeft een breed accommodatie-aanbod. Van een aangenaam design budgethotel zoals ibis Styles in het centrum van Chalôns-en-Champagne tot het eerdergenoemde La Source Bleue dat meer geschikt is voor stellen (en een iets ruimer budget). Reis je met kinderen naar de streek, dan is een camping een goed idee. Zoals camping Yelloh Village en Champagne pal aan het Lac du Der, dat naast kampeerplekken prettige cottages heeft.
  • Op eigen houtje door de Champagnestreek cruisen is eenvoudig, maar er zijn ook allerlei champagneroutes zoals de Route Touristique du Champagne, een 700 km lange beborde route die de weg wijst langs mooie plekjes en champagnehuizen.
Diner bij hotel La Source Bleue

Diner met kaasbuffet in het restaurant van La Source Bleue.

Ook zin in een ‘tour de champagne’ en een weekendje champagneproeven? Lees snel meer over de leuke Champagnestreek en zie wat je er nog meer kunt zien en doen.

Tekst en foto’s: Lianne de Vries

Team Reishonger
Follow us
Laatste berichten van Team Reishonger (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>