Een cruise, iets voor jou?

Dobberen in het zwembad, of gewoon op een ligstoel met een cocktail in je hand van het zonnetje genieten, terwijl je reist. Een zwoele wind brengt verkoeling, het uitzicht is eindeloos. Het klinkt onwerkelijk. Toch kan het; op een cruiseschip!

Heerlijk vakantie vieren vanaf een luxe cruiseschip

Imago
Was het imago vroeger decadent, oubollig en saai, tegenwoordig is cruisen populairder en toegankelijker dan ooit. Op een ontspannende manier kun je kennismaken met verschillende landen en culturen. Het schip vormt met zijn grote diversiteit aan faciliteiten feitelijk al een attractie op zich. Een dag op zee is dan ook zeker geen straf.

De gemiddelde leeftijd ligt waarschijnlijk weliswaar boven de 30 jaar, de kalende en grijze hoofden vormen geen meerderheid. Natuurlijk verschilt dit per bestemming en maatschappij, doch is het veelal een gezonde mix van generaties.

Caribbean
Een populair gebied voor het maken van een cruise zijn het Caribisch gebied. Miami neemt een centrale plaats als een bekende vertrekhaven. De cruiseterminal ligt ingeklemd tussen Miami downtown en South Beach. Vanaf het schip heb je al een prachtig uitzicht op de stad. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een cruise naar de westelijke Caribbean, richting onder meer Mexico, Belize en de Kaaimaneilanden, of een cruise naar de oostelijke Caribbean, waarbij je bijvoorbeeld de Bahamas en Jamaica aandoet.

Cruise Verenigde Staten en Caribbean

Hoe werkt het eigenlijk?
Tja, is het gewoon een kwestie van aan boord stappen? De incheckprocedure vertoont overeenkomsten ten opzichte van het inchecken voor een vlucht. Je laat je paspoort zien, de bagage wordt gecontroleerd, ruimbagage geef je in terminal al af, en dan is het weer wachten. In plaats van zitplaatsen krijg je een hut toegewezen. Nadat je de sleutel hebt ontvangen ga je aan boord van het reusachtige schip. Vaak kun je voordat je boekt kiezen uit een drie soorten kamers; de meest goedkope variant is de binnenhut, gevolgd door de buitenhut en tot slot de buitenhut met eigen buitenruimte. Voor elk budget wat wils. Je bagage wordt in je hut afgeleverd. Houd er wel rekening mee dat voor vertrek, nadat iedereen is ingescheept, de veiligheidsmaatregelen worden uitgelegd en een oefening plaatsvindt waarbij alle passagiers naar een verzamelpunt worden gedirigeerd.

Drijvende attractie
Dan begint je vakantie pas echt. Zorg ervoor dat je een plattegrondje bij de hand hebt, vooral de eerste dag voelt het tien tot vijftien etages hoge schip aan als een doolhof. De verzorging is doorgaans volpension. Naadloos sluiten de maaltijden op elkaar aan, tegen de tijd dat het ontbijt eindigt begint de lunch in een van de restaurants.

Het vermaak gaat de hele dag door. Je kunt verkoeling zoeken in één van de meerdere zwembaden, of al ontspannend in een hottub, met als uitzicht een eindeloze oceaan.Een potje minigolf, een gokje wagen in het casino, de mogelijkheden zijn eindeloos. Ook in de avond is er met verschillende shows voldoende vertier na het diner. Of zoek een ligbedje op het dek om de avondfilm onder een sterrenhemel te zien.

Cruise Verenigde Staten en Caribbean

Ports of call
Nog wat slaperig kijk je de volgende ochtend uit de patrijspoort om vast te stellen dat het schip al voor anker ligt. Na het ontbijt is het tijd om aan land te gaan. Je kunt met één van de vele georganiseerde excursies meegaan maar ook gewoon op eigen gelegenheid een dagje op de bestemming doorbrengen. Het meenemen van een paspoort aan land is niet eens nodig. Als je van rust houdt kun je er ook voor kiezen om aan boord te blijven, waar je het zwembad dan met weinig anderen hoeft te delen.

Afhankelijk van de bestemming is er aan land genoeg te doen. Snorkelen, een sportieve activiteit, citytrip of een eilandtour. Meestal is het vertrek om een uur of vijf in de middag. Als regel geldt dat je een half uur voor vertrek aan boord moet zijn. Als je te laat bent mis je de boot; op niemand wordt gewacht!

Cruise Verenigde Staten en Caribbean

Ontspannend
Voor avontuur zoekers en backpackers is een cruise minder geschikt. Alles is verzorgd, je bent gebonden aan vastgestelde tijden en op zeedagen zit je ‘vast op het schip’. Ben je op zoek naar zon, zee en rust en vind je het leuk om een korte kennismaking in korte tijd met meerdere landen te hebben, dan is een cruise zeker iets voor jou.

Cruise Verenigde Staten en Caribbean

Jos

Jos

Jos verkent graag nieuwe plekken, landen en culturen, om vervolgens zijn ervaringen te delen. Hij heeft een lichte voorkeur voor het westelijk halfrond, maar wil de hele wereld zien, onder het motto; ‘the world is my playground’.
Jos

Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>