Icelandair komt deze maand een gloednieuw vliegtuig: de Boeing 737 Max 8. Om dat te vieren werd ik uitgenodigd in IJsland om deze nieuwe revolutie in het reizen per vliegtuig te beleven en om de door Icelandair geïntroduceerde stopover te ervaren. Want hoeveel van IJsland kun je zien tijdens een stopover van 4 dagen?

Een stopover in IJsland begint in de hoofdstad Reykjavik. Deze stad ligt op 45 minuten rijafstand van het internationale vliegveld Keflavik. Reykjavik is de meest westelijk gelegen hoofdstad van Europa maar door de ligging op de poolcirkel ook de meest noordelijke. Maar liefst twee-derde van de hele IJslandse bevolking (dat zijn slechts 330.000 inwoners) woont er en doordat er weinig in de hoogte wordt gebouwd is de stad uitgestrekt over een oppervlakte van maar liefst 437 km². Dat is 2 keer zo groot als Amsterdam!

Reykjavik vanuit de lucht voor een stopover in IJsland

Reykjavik vanuit de lucht

reykjavik

Mijn eerste indruk van Reykjavik is dat de huizen en bebouwing redelijk grauw ogen. Echter als ik wat langere tijd door de woonwijken wandel en door de straatjes in het centrum van de stad struin zie ik steeds meer gekleurde gebouwen en veel afwisseling. De architectuur van de stad past juist heel goed bij de omliggende vulkanische landschappen en dramatische luchten die regelmatig boven de stad hangen. Het mooiste uitzicht heb ik vanaf de Hallgrímskirkja kerk. Deze kerk is door haar hoogte (74 meter) niet te missen als je in het centrum van Reykjavik bent. Voor een paar ISK (IJslandse Kroon) brengt een lift je naar de top van de kerk.

De Hallgrímskirkja kerk is maar liefst 74 meter hoog!

De Hallgrímskirkja kerk is maar liefst 74 meter hoog!

hallgrimskirkja

Icelandair

De volgende dag staat in het teken van Icelandair en al vroeg word ik naar de nationale luchthaven van Reykjavik gebracht waar het kantoor van de vliegmaatschappij is gevestigd. Iceland Air is al ruim 80 jaar de leidende luchtvaartmaatschappij van IJsland en biedt tientallen trans-Atlantische vluchten aan tussen Europa en Noord-Amerika. Een ideale manier om IJsland aantrekkelijk te maken voor toeristen is om tijdens deze vluchten een stopover aan te bieden. Vanuit 24 bestemmingen in Europa, waaronder Amsterdam, is het mogelijk om via IJsland naar ruim 20 bestemmingen in Amerika en Canada te vliegen. Zonder dat er toeslag wordt berekend op je ticket is het mogelijk om een aantal dagen in IJsland te verblijven en de IJslandse natuur en cultuur te ontdekken.

Aan boord van de nieuwe Boeing 737 Max 8

Aan boord van de nieuwe Boeing 737 Max 8

IJsland vanuit de lucht

IJsland vanuit de lucht

De nieuwe Boeing 737 MAX 8

Samen met journalisten uit andere landen die ook gebruik maken van de stopover in IJsland mag ik als eerste een rondvlucht met dit nieuwe vliegtuig beleven. De lucht in IJsland is schoon en om dit met het hoge jaarlijkse bezoekersaantal van 2 miljoen toeristen enigszins te behouden wil Icelandair met de komst van dit nieuwe vliegtuig weer in harmonie komen met haar natuur. De keuze viel dan ook op een type vliegtuig dat op meerdere vlakken beter is voor het klimaat. Deze Boeing 737 MAX 8 is sterker, lichter en aerodynamischer en daarmee een voorloper op al zijn voorgangers. Er wordt per stoel 14-20% minder brandstof verbruikt (afhankelijk van de vliegafstand) en lawaaihinder is tot 40% gereduceerd t.o.v. andere toestellen. Er is ook gedacht aan de inrichting van de binnenzijde van het vliegtuig, want niet alleen de bestemming maar ook de vlucht  moet een beleving zijn. Het toestel telt 160 stoelen en deze hebben allemaal een ruime en comfortabele zitting. De ramen zijn groter gemaakt en de wanden rondom de ramen zijn zo ontworpen dat je ogen naar de ramen worden getrokken.

Nieuw toestel Icelandair

Een feestelijke vlucht in een gloednieuw toestel

Interieur Icelandair

Ook het interieur is op meerdere vlakken vernieuwd

Highlights in het zuiden

Na een prettige rondvlucht met een prachtig uitzicht over de met sneeuw bedekte fjorden in het ongerepte noorden landen we weer op het vliegveld. Hier worden we feestelijk ontvangen door 2000 medewerkers en een salut van de brandweer. De maatschappij viert het groots. Na een hapje en een drankje staat onze bus alweer te wachten en gaan we op weg richting het Jökulsárlon Gletsjermeer. Leuk om te weten is dat alle vliegtuigen van Icelandair zijn vernoemd naar gletsjers en vulkanen uit IJsland. Het eerste nieuwe 737 MAX 8 toestel van Icelandair draagt de toepasselijke naam Jökulsárlon!

Het is een lange rit van wel vijf uur rijden richting het zuidoosten van IJsland maar het is verreweg van saai. We rijden over de Ringway, een bijnaam voor de enige grote snelweg die helemaal rond het eiland loopt. Onderweg stoppen we bij meerdere highlights, zoals de bekende Seljalandsfoss waterval, die met 60 meter hoogte naar beneden klettert en ook aan de achterkant de bezichtigen is!

De bekende Seljalandsfoss waterval staat op menig toeristenfoto

De bekende Seljalandsfoss waterval staat op menig toeristenfoto

Na deze schitterende waterval worden we op dezelfde weg niet veel later weer verrast door een prachtige waterval! De Skógafoss is minder hoog maar zo krachtig dat je zelfs op 50 meter afstand nog nat kan worden. Bij deze waterval kun je als je tijd hebt aan de rechterzijde de heuvel beklimmen om vervolgens precies bovenaan de waterval uit te komen.

Beide watervallen liggen op ongeveer drie uur rijafstand van Reykjavik en zijn dus een prima optie om je dag in IJsland mee te vullen.

Skógafoss waterval

Het water van de Skógafoss waterval klettert met enorme kracht omlaag

Skógafoss waterval

Na de Skógafoss waterval komen we aan bij Black Beach, één van de vele zwarte lavastranden van IJsland. Speciaal aan dit zwarte strand is dat je er hele aparte rotsformaties kunt aanschouwen, die eeuwen geleden zijn ontstaan als gevolg van vulkanische activiteiten. Pas wel op voor de golven achter je als je te lang naar de rotsen staart!

Het zwarte strand van Black Beach

Op Black Beach waan je je in een scene van The Game of Thrones

lavastrand ijsland

Mocht je langer op vakantie naar IJsland willen, lees dan ook eens onze reisblog over The Iceland Trail.

Jökulsárlon Gletsjermeer

Het Jökulsárlon Gletsjermeer ligt op ongeveer vijf uur rijden ten zuidoosten van Reykjavik en behoort tot één van de vele unieke en bizarre landschappen van IJsland. Het meer ligt onderaan de Vatnajökull gletsjer die met oppervlakte van 8100 km² bijna 10% van IJsland beslaat. De laatste kilometer van de gletsjer ligt in het gletsjermeer. IJsschotsen van duizenden jaren oud drijven hier richting open zee. Omdat het meer verbonden is met open zee is er getijdebeweging waardoor de gletsjer elke dag een meter stijgt en ook weer zakt. Door de brug die over de zeeverbinding is gebouwd blijven de grote ijsschotsen keurig in het meer, maar af en toe glippen ze er toch onderdoor waardoor je een ijsschots de zee op ziet drijven. Het is een landschap waarbij je het gevoel hebt dat je midden op de Noordpool bent belandt!

Het 737 MAX toestel is vernoemd naar het beroemde Jökulsárlon gletsjermeer

Het 737 MAX toestel is vernoemd naar het beroemde Jökulsárlon gletsjermeer

Overnachten in the middle of nowhere

Gelukkig gaan we niet dezelfde avond nog terug en verblijven we in het enige hotel in de buurt. Het Fosshotel ligt werkelijk in the middle of nowhere met slechts nog een boerderij verderop. Dit designhotel vloeit qua architectuur volledig over in het omliggende landschap. Alle kamers zijn stijlvol ingericht en voorzien van grote ramen waardoor je een wijds uitzicht hebt op de omliggende natuur. Ook ’s nachts kun je perfect sterren kijken vanuit je kamer en zal de kans om het noorderlicht te zien zonder dat je daarvoor naar buiten hoeft ook mogelijk zijn. Naast het hotel is wederom een waterval en voor de wandelaars zijn er meerdere paden die zowel naar de kust als naar de bergen leiden. Indien je het gletsjermeer gaat bezoeken raad ik je zeker aan een overnachting te nemen, zodat je de volgende dag op het gemak terug kunt rijden.

Fosshotel Glacier Lagoon

Het Fosshotel vloeit qua architectuur volledig over in het omliggende landschap

Fosshotel IJsland

Noorderlicht spotten vanuit je hotelkamer?

Gletsjer sightseeing

Op de terugweg passeren we drie enorme gletsjers. We stoppen een paar kilometer verderop en zien te midden in de open lavavlakte een groot oud metalen frame dat half bedolven in het grind. Het zijn de resten van een oude brug die is vergaan tijdens een vloedgolf welke jaren geleden van één van de gletsjers afkwam. Ik voel me ontzettend klein tussen deze reusachtige natuurwonderen en door de brugdelen van het Skeiðará Bridge Monument kan ik me goed voorstellen wat een reusachtige massa er van de gletsjer af is gekomen.

Skeiðará Bridge Monument

Deze brokstukken zijn van een oude brug die is vergaan tijdens een vloedgolf van de gletsjers

gletsjers ijsland

ijsland natuur - gletsjers spotten vanaf de ringroad

Tips voor jouw stopover in IJsland

IJsland is een uitgestrekt land en om van het zuiden naar het westen of oosten te trekken ben je al snel 6 uur onderweg. Gelukkig liggen de meest bekende highlights binnen een straal van 400 kilometer rondom Reykjavik. Tours zijn te boeken via Icelandair of touroperators zoals Iceland Travel, maar ook als je niets hebt geboekt kan het hotel waar je verblijft je van dienst zijn om je te helpen bij het boeken van je gewenste stopover programma!

IJsland heeft zoveel moois te bieden!

IJsland heeft zoveel moois te bieden!

IJsland populaire bestemming

IJsland ligt op slechts 3 uur vliegen van Amsterdam, maar toch is het nog niet lang een populaire bestemming. Nog geen 10 jaar geleden had IJsland slechts 20.000 bezoekers per jaar, maar sinds de vulkaanuitbarsting van 8 jaar geleden is IJsland hot. Tijdens de vulkaanuitbarstingen onder de gletsjer Eyjafjallajökull in 2010 werden rookwolken met een enorme kracht wel 10 kilometer de lucht in geblazen en trok deze met de zuidoostenwind over veel landen in Europa heen. Waar er voorheen slechts bezoekers waren in de zomermaanden, wordt IJsland tegenwoordig het hele jaar rond door reizigers bezocht.

Kijk voor meer informatie over Icelandair, tarieven en stopovermogelijkheden op www.icelandair.com

Margriet
Laatste berichten van Margriet (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>