Adembenemende natuur in een stukje onontdekt Europa

Wie ooit in Montenegro is geweest, zal dit zeker beamen: het is er prachtig. De natuur is intens en overweldigend en kijk je verder dan de bekende badplaatsen Budva en Kotor, dan kom je nog maar weinig toeristen tegen. De uitzichten doen je denken aan Noorwegen en Nieuw-Zeeland, alleen is het een stuk goedkoper dan Noorwegen en heel wat dichterbij dan Nieuw-Zeeland.

Montenegro is drie keer zo klein als Nederland en heeft een geschatte bevolkingsomvang van nog geen 700.000 inwoners (2017), waarvan een groot deel in de hoofdstad Podgorica woont. Ook al hoort Montenegro niet bij de Europese Unie, het betaalmiddel is de euro.

De Durmitor

Ik ben inmiddels in Žabljak, wat aan de rand ligt van Montenegro’s grootste nationale park: Durmitor. Sinds 1982 is het park toegevoegd aan de Unesco Werelderfgoedlijst. De kloof van de Tara rivier, die dwars door het park heen loopt, is 1.300 meter diep. Daarmee is het de diepste kloof in Europa en ook een van de diepste kloven ter wereld. Het park telt meer dan 48 bergen met toppen hoger dan 2.000 meter. Het landschap bestaat dus uit hoge bergen, extreme kloven, maar ook uitgestrekte weiden, oude bossen en unieke bergmeren.

Durmitor National Park

Het Durmitor National Park

Het Durmitor berggebied is deel van de Dinarische Alpen, het gebergte dat de landen Albanië, Bosnië Herzegovina, Kroatië, Montenegro en Servië met elkaar verbindt. Het water van de vele gletsjermeren die het park rijk is, is prachtig blauw en bij het zien van de Tara rivier val je steil achterover. Het water is zo ongelooflijk helder en schoon dat het bijna nep lijkt. Hoognodig dus om dit stuk onontdekt Montenegro zelf te gaan bekijken.

tara rivier

Het bizar heldere water van de Tara rivier

Žabljak

Žabljak is het dorp in de kern van de Durmitor. Het is de perfecte uitvalsbasis voor je verblijf hier. In de winter, wanneer de bergen van de Durmitor vol met sneeuw liggen, is dit het skidorp en in de zomer krijg je hetzelfde gevoel, maar in plaats van dat er geskied wordt, wordt er nu gehiked, gefietst, geraft en nog veel meer. Er hangt een enorm sportieve sfeer. Het dorp biedt vele faciliteiten, zoals een grote supermarkt, verschillende restaurantjes, ho(s)tels, campings, toeristenbureautjes en fietsenverhuur, kortom alles wat je nodig hebt voor een actief weekend.

Črno jezero, het zwarte meer, is misschien wel de meest toeristische trekpleister van Žabljak zelf. Wanneer je het ziet dan snap je ook waarom, het water is intens blauw en de kiezels die er liggen zijn spierwit. Op de achtergrond heb je dan de enorme bergen, waaronder de Savin Kuk. Langs het meer staan torenhoge dennenbomen. Het is gewoon een prachtig plaatje. Je kunt om het meer heen lopen of fietsen.

Uitzicht over het zwarte meer vanuit de Savin Kuk

Uitzicht over het zwarte meer vanaf de Savin Kuk

Om een plan te maken van wat je allemaal wilt doen en zien, raad ik je aan om een plattegrond van het park te kopen. De plattegrond geeft ook de uitzichtpunten aan en op de achterkant staan een aantal voorbeelden van wandelingen die je kunt maken. Je kunt je in dit park op sportief gebied oneindig vermaken, maar ik zal je kort wat hoogtepunten geven van mijn verblijf.

Viewpoint Čerevac

Dit punt staat niet op de kaart en is zonder een kleine uitleg over de route ook niet te vinden. Desalniettemin is het zeker een bezoekje waard. Vanuit het centrum van Žabljak rij je in de richting Crno Jezero, je gaat linksaf bij een bordje dat “Restoran Momčilov Grad” aangeeft. Vlak hierna ga je rechtsaf en vanuit hier volg je de bordjes Tepca, uiteindelijk kom je dan een bordje tegen met Čurevac. Je bent er wanneer de asfaltweg over gaat in een grindpad, hier kun je de auto (of je fiets) parkeren. Vanuit Žabljak reed ik in een kwartiertje hierheen. Het is nu nog ongeveer een half uurtje lopen tot het daadwerkelijke viewpoint. Er zijn duidelijke paden en je kunt onderweg makkelijk stoppen. Het is geen lastige wandeling en het uitzicht is adembenemend. Je kijkt vanuit hier over de Tara kloof en haar rivier.

start viewpoint cerevac

Het startpunt van deze wandeling

uitzicht tara canyon

Het uitzicht over de Tara Canyon vanaf het viewpoint

Savin Kuk

De Savin Kuk (bergtop) is 2.313 meter hoog en zover ik het begrepen heb, Montenegro’s ski trots. In de zomer kun je hier voor het magere bedrag van € 7,- een liftpas kopen, waarmee je de hele dag op en neer zou kunnen. Het is ook mogelijk om vanaf het dalstation naar boven te lopen, er ligt een duidelijk aangegeven pad. Hou er rekening mee dat het dalstation op 1.533 meter hoogte ligt en dat de wandeling omhoog dus een pittige klim is. Je maakt zeker in het tweede stuk, in korte tijd, zeer veel hoogtemeters. De skilift gaat (zolang het weer het toelaat) iedere dag tussen 09:00-17:00. De laatste lift naar boven gaat echter al om 16:00 en toen ik er was vertrok de eerste lift pas om 09:30.

Ik koos ervoor om de lift naar boven te nemen en terug te lopen. Je moet twee liften nemen (er zijn er overigens ook niet meer) en als je uitstapt loop je nog een klein, maar pittig stuk verder omhoog. Dan sta je even op het einde van een stukje wereld, vanuit hier kun je niet meer verder. Het enige wat je dan nog te doen staat is genieten van de prachtige, diverse uitzichten om je heen. Aan de ene kant liggen uitgestrekte weide, aan de andere kant extreem hoog opgetrokken bergen en kijk je weer een andere kant naar beneden dan heb je een prachtig uitzicht over de Crno Jezero. Terwijl je dit alles bewondert, sta je in het hoge gras tussen de felgekleurde bloemetjes. De wandeling naar beneden is vrij steil, zorg voor goede schoenen zodat je niet wegglijdt bij ieder steentje.

Prutaš

Het beste uitzicht komt na de zwaarste klim, en de Prutaš opklimmen is zeker geen makkelijke klim. Met goede wandelschoenen aan en met voldoende eten en drinken in mijn rugzak ging ik op pad. Ik reed vanuit Žabljak in 20 minuten naar Šarban, dat ligt op 1.671 meter hoogte. Hier parkeerde ik de auto, er is aan beide kanten van de weg een plek om te parkeren en aan het stukje parkeerplaats wat tegen de berg aan ligt vind je het begin van deze wandeling. Eerst liep ik richting Škrčko ždrijelo, dat op 2.114 meter hoogte ligt. Een pittige klim, maar de echte uitdaging moest nog komen. Vanuit Škrčko ždrijelo daalde ik tot aan Veliko škrčko jezero, een meer dat op 1.723 meter hoogte ligt.

hike prutaš

Wandelen tussen de koeien

Nu begon het pas echt, ik ging de Prutaš op. Deze berg ligt op een hoogte van 2.393 meter en vanuit het meer begon de klim meteen, dit hield niet meer op tot ik op de top van de berg was. Waar het begin een klim was in de vorm van het bewandelen van de hoogtemeters, werd dit een echt klim. Stenen vast pakken en je zo optrekken en verder klimmen. Het was een hele uitdaging. Na een kleine teleurstelling waarbij ik dacht dat ik de top al had bereikt, maar in werkelijkheid het nog een stuk klimmen was, ging ik toch weer vol goede moed verder. Vol euforie en adrenaline bereikte ik de top. Je hebt echt het gevoel “On top of the World” te staan. Dit was letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. De klim was prachtig, maar het gevoel wanneer je dan eindelijk op die berg staat is onbeschrijfelijk. Tip: lees ook eens onze blog over The Balkan Trail, een meerdaagse wandeltocht door Albanië, Kosovo en Montenegro.

top prutas

On top of the World op 2.393 meter hoogte

De terugweg was een vrij makkelijk pad en achteraf gezien had ik het dus misschien beter andersom kunnen doen. Het allereerste stuk is hetzelfde zowel op de heen- als de terugweg, maar daarna ga je een rondje lopen. Kies er dan voor om linksaf te slaan en eerst de Prutaš te beklimmen. De route is overigens perfect aangegeven.

hiken prutas

Je voelt je zo nietig naast die grote bergen

Verdere activiteiten

In dit prachtige park zijn nog oneindig veel andere dingen te doen, ik ging onder andere nog een dagje mountainbiken. Er zijn ontzettend veel routes, kijk zelf wat je aankunt qua kilometers, maar hou er rekening mee dat er veel hoogteverschillen zijn. De route om het hele park heen bedraagt 84 kilometer. Verder kun je hier ook nog raften, paardrijden, klimmen, kanoën en nog veel meer. Een uitgebreid pakket aan sportieve mogelijkheden dus.

Hoe kom je er?

Mijn reis naar Montenegro is deel van een fantastische roadtrip naar Kazachstan en dus was ik met eigen auto en daktent. Het is vrij ver rijden vanuit Nederland, maar heb je de tijd dan zou ik hier altijd voor kiezen. Op deze manier heb je je eigen vervoersmiddel, wat ervoor zorgt dat je heel flexibel bent in waar je heen gaat. Daarnaast kun je ook je eigen kampeerspulletjes meenemen en dat scheelt weer in de kosten. Heb je niet zoveel tijd, maar wil je wel de vrijheid hebben om met een eigen auto te reizen in Montenegro, vlieg dan vanuit Amsterdam in twee en half uur naar Dubrovnik. Huur hier je auto en je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt. De wegen in Montenegro zijn goed en vanuit Dubrovnik ben je in ongeveer drie en een half uur in Žabljak.

eigen daktent montenegro

Met je eigen auto ben je vrij om overal heen te rijden

De kosten voor het park bedragen € 3,- per persoon per dag of het dubbele voor drie dagen. Deze “entree-bewijzen” zijn te verkrijgen bij het Crno Jezero (het zwarte meer) en op verschillende plekken in het park. Gewoon gaan en op het moment dat ze vragen naar je kaartje kun je er een kopen. Verder daalt de temperatuur hier ‘s nachts tot wel 5 graden, dit was in juli. Neem dus warme kleren mee. Overdag is het aangenaam met temperaturen rond de 25 graden.

Het is moeilijk uit te leggen wat voor een prachtig land Montenegro is en hoe intens de schoonheid van haar natuur is. Ga eropuit en ontdek het zelf. Ik ben in ieder geval verkocht.

Tekst en foto’s: Daniëlle Pauw

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>