Curious to Dive

Hans Pleij is de enthousiaste eigenaar van duikschool Curious2Dive. Hans ís Curious2Dive. Hij is geboren en getogen op Curaçao en kent het eiland, zowel onder als boven water, als geen ander. Een man met een besmettelijk enthousiasme voor het eiland en de zee.

Het is een enorm populaire locatie onder zowel duikers als snorkelaars, met interessante fotografiemogelijkheden en een behoorlijke variatie in duikopties: wand, wrak en diep. Tugboat ligt aan de beschermde zuidoostkant van Caracasbaai en is bereikbaar per boot

Hans zet zich in voor het behoud van het koraal en hij is ook een lionfish-ranger, wat wil zeggen dat hij met een speer mag jagen op de koraalduivels. Het is een ongelofelijk aardige en professionele man, die de tijd neemt om je over Curaçao en de onderwaterwereld te vertellen. Hij is trots op zijn individualisering van elke duik en elke duiker. En terecht!

Duiken op Curaçao
Met kraakhelder water, een heerlijke watertemperatuur, meer dan zestig duikstekken, 500 soorten vis en bijna zestig soorten koraal is Curaçao een echt duikparadijs. Het duiken op Curaçao onderscheidt zich van andere Caribische bestemmingen door de grote diversiteit en de hoeveelheid leven onder water en de korte afstand tussen kust en koraalrif. Bijna alle duikstekken zijn vanaf de kant te bereiken en veel koraalriffen beginnen al op kleine diepte. En er is heel veel te zien; onder water, maar ook aan de kusten. Er liggen verschillende scheepswrakken, waaronder de tugboat op slechts vijf meter diepte. Dit maakt duiken in Curaçao ook erg geschikt voor beginnende duikers. Als je dolfijnen wilt zien spelen, of zonnende schildpadden, dan is Curaçao een goede keuze.


Er is op Curaçao een ruim aanbod van gecertificeerde duikscholen met ervaren gidsen en instructeurs. Een duikgids is op Curaçao niet verplicht en er zijn goede duikkaarten te krijgen, dus je kunt ook lekker op eigen gelegenheid gaan duiken in Curaçao. Op advies van Annemarie van La Maya Beach besloot ik om te gaan duiken met Hans Pleij. Hij is de eigenaar van een kleine maar geweldige duikschool. Andere duikscholen op het eiland zijn misschien beter gesitueerd naast een mooi resort of hebben een luxere uitstraling wanneer je binnen wandelt, maar doe jezelf een plezier en neem een kijkje bij Curious2Dive voordat je elders reserveert. Ik maakte absoluut de juiste keuze en geef Hans dan ook enthousiast mijn hoogste aanbeveling.

Als je dolfijnen wilt zien spelen, of zonnende schildpadden, dan is Curaçao een goede keuze

CURious2DIVE
Vlakbij Jan Thiel, aan het eind van Caracasbaaiweg (aan de rotonde) vind je de duikshop CURious2DIVE. Een kleine shop in de buurt van de Tugboat en Director’s Bay. Hans Pleij is met een gezonde dosis humor in staat om iedereen die een kijkje onder water wil nemen op zijn gemak te stellen. Of je nu beginner, gevorderd of zelfs gehandicapt bent. Oh ja…..je hoeft niet bang te zijn dat je je niet verstaanbaar kan maken. Hij spreekt Nederlands, Engels, Duits, Spaans, Papiaments. En allemaal alsof het zijn moedertaal is. Maar hij is vooral specialist in de taal onder water. Zijn visie is: “Ben je in staat te ademen, dan ben je in staat te duiken!”

Waar de meeste duikscholen een vast schema hebben van waar en wanneer ze ergens heen gaan, kun je bij Curious2Dive alles in overleg doen. Hij gaf me een kaart van het eiland en zei “Wijs maar aan waar je naartoe wilt en dat is waar we heen gaan.” We besloten naar de Tugboat te gaan, eventueel de hoek om tot aan Director’s Bay. Hij doet veel duiken vanaf het strand. Curious2Dive beschikt niet over een eigen boot, maar werkt met een watertaxi om naar duikstekken te gaan die een trip met de boot vereisen, bijvoorbeeld Mushroom Forest, the Blue Room of bij duiken op Klein Curaçao en Oostpunt.

Dat Hans geboren is op Curaçao is een extra pluspunt. Elke duikspot op Curaçao is hem bekend en onderweg leer je van alles over het eiland. Als local heeft hij toegang tot verborgen gebieden en kan hij je veel leuke plaatsen aanbevelen. Zo reden we na de duik nog even langs Santa Barbara Beach en Director’s Bay. Dit was de baai voor de directeuren van de Shell op het eiland. Er waren netten aangebracht tegen haaien als een extra veiligheidsmaatregel. De resten hiervan kun je nog zien, zowel boven als onder water.

Met Hans Pleij als ervaren instructeur (een man van het eiland) zie je meer. Hans Pleij van Curious2Dive zorgt niet alleen voor een zeer professionele duikervaring, hij is ook een aardige vent met een besmettelijk enthousiasme voor het eiland en de zee

Refreshment Dive
In Thailand hebben wij, jaren geleden, van een Nederlander leren duiken. Eenmaal weer thuis vinden we geen vissen, geen koraal, eigenlijk niet eens tijd om te zwemmen. Mijn vaardigheden zijn dan ook niet helemaal meer up to date. Tijdens de middag stelt Hans de nieuwe uitrusting aan me voor. De duikflessen op Curaçao werken volgens het Amerikaanse systeem. De druk wordt niet aangegeven in bar, maar de inhoud wordt aangeduid als het volume samengeperst gas dat de fles kan bevatten, uitgedrukt in psi (pounds per square inch). Vandaag werken we dus niet met de bekende 200 bar, maar met 3.000 psi. Even opletten dus bij het aflezen van de manometer. Halverwege moet ik een seintje geven, dan keren we om.

Tugboat
Hans bepaalt mijn kennis en conditie en vervolgens neemt hij me voor een opfrisduik met de pickup mee naar een geweldige locatie aan de beschermde zuidoostkant van Caracasbaai, niet ver van de shop. Ik zie koraal en veel nieuwe vissen; murenen, trompetvissen, papegaaivissen, engelvissen, geelstaartsnappers en zelfs een zwanger zeepaardje bij een klein gezonken sleepbootje, de Tugboat. Sinds het sleepbootje zo’n 30 jaar geleden tot zinken kwam, rust het wrak op een diepte van vijf meter.

Zeepaard Curacao

Er is een steile wand, vanwaar allerlei soorten kleuren murenen naar ons kijken. Golven zijn er nauwelijks en er zwemmen complete scholen vis langs de wand. Er is hier minder koraal, maar de talloze spleten en spelonken verbergen murenen, schorpioenvissen (koraalduivels) en krabben. We onderzoeken het rif, dat tot zo’n 30 meter de diepte ingaat, niet veel verder. Hans stelt de grenzen en ik volg. Vaak zwemmen hier grote hawksbill schildpadden, maar helaas kom ik ze niet tegen.

De duik wordt vooral interessant bij de grote aanlegpilaren die we van de tugboat terug naar het strand tegenkomen. De onderkant van het dok is een ideale plek voor de veiligheidsstop aan het eind van je duik. Alle palen zijn flink begroeid met sponzen. Door de zonnestralen die op plaatsen door het dok komen, krijg je een hele speciale lichtinval, erg bijzonder.

Foto’s van je duik
Na afloop herinnert Hans zich alle vissen die we zagen en vertelt er een leuk verhaal bij. Hans neemt in principe bij elke duik zijn onderwatercamera mee en stuurt je na afloop alle foto’s. Dat is natuurlijk heel gaaf! Het was een prachtige refresher.

Lionfish, koraalduivel, schorpioenvis

Aanrader?
De duikscholen op Curaçao hebben allemaal soortgelijke prijzen voor begeleide duiken en verhuur van duikuitrusting. Wat Curious2Dive bijzonder maakt is de manier waarop ze met hun klanten omgaan. Een professionele benadering, flexibel en razend enthousiast. Je wordt desgewenst opgepikt bij je hotel, Hans helpt je met het dragen van al je zware spullen en zorgt ervoor dat elke seconde van de duik veilig en onder controle is. Hans duikt met maximaal vier personen in de groep. Dat is ook precies hoeveel mensen er in zijn pick-up passen. En zo kan hij veel beter tegemoetkomen aan de wensen en het niveau van de individuele duikers. De tijd onder water staat niet van te voren vast. Wie haat het niet om terug te komen met een halfvolle tank?

Hans Pleij is een enorm ervaren duikinstructeur met een goed gevoel voor humor. Hij werkt bij voorkeur kleinschalig en neemt alle tijd voor je. Hans kent het water rond Curaçao al zijn hele leven en heeft een speciale gave om van je duik een onvergetelijke ervaring te maken. Als zelfs instructeurs voor hun eigen recreatieve duiken graag bij Hans komen zegt dat wel wat.

Zoals hij zelf zegt: “er is geen rots in Curaçao die ik niet ken”. Hans zou zo een vis kunnen zijn!

Curious2dive heeft respect voor de biodiversiteit. Hans Pleij is een enorm ervaren duikinstructeur die iedere beginner onmiddellijk op zijn gemak stelt en een goed gevoel voor humor heeft. Hans werkt bij voorkeur kleinschalig en neemt alle tijd voor jou als klant. Hans is een gezellige vent met veel kennis van Curaçao. Hij spreekt de lokale taal vloeiend waardoor je op leuke plaatsen komt

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>