Dralen door Napels

Denkend aan Napels komt al snel het beeld van een middelmatige maffiafilm en een hoop criminaliteit en viezigheid in je op. Het tegendeel is echter waar; de keuze voor een stedentrip naar deze stad is haast letterlijk een lot uit de loterij. Napels is namelijk nog een pure stad waar geleefd wordt met de typisch Italiaanse sfeer waar je zo naar op zoek kan zijn.

Door te dralen en verdwalen in de nauwe steegjes met hoge bebouwing en wapperende was boven het hoofd, leer je Napels het beste kennen. De stad is chaotisch doch vriendelijk en de doembeelden van smerige straten bleken gelukkig ongegrond. Al wandelend passeer je vanzelf de machtig grote pleinen met imposante gebouwen en ook de flamboyante boulevard waar je heerlijk van zon en zee kan genieten, valt niet te missen. Dit straatbeeld wordt daarbij continue opgefleurd door nijver werkende huisvrouwen in bont gebloemde schorten op krappe balkonnetjes.

De stad kenmerkt zich door lichtelijk chaotische verkeerstaferelen, maar dat zal de pret van het struinen langs marktjes met dagverse producten, via originele limoncello-karretjes naar ouderwetse tweedehands boekwinkeltjes niet drukken. Dat Napels een eeuwige kerst kent blijkt voornamelijk in het beroemde Via San Gregoria in de wijk Spaccanapoli; protserige kerststallen worden opgeleukt met kerstfiguren die het klassieke verhaal niet kent (zoals artiesten, presidenten en tv-beroemdheden). Tegenhanger hiervan zijn de fijne minikunstwerkjes van kerststallen die gemakkelijk in je broekzak passen. Zeker is in ieder geval dat je hier aan een typisch Napolitaanse souvenir kan komen, ongeacht je smaakvoorkeur voor verschrikkelijk potsierlijk of enorm schattig.


Nauwe straatjes van Napels

Nauwe straatjes van Napels

Eerst Napels proeven…

Napolitanen nemen eten -en bovenal de naar verluid in Napels uitgevonden pizza- zeer serieus. Er zijn veel zaken die zich hebben toegelegd op het maken van de originele pure pizza, belegd met slechts tomaat, basilicum en eventueel wat échte buffelmozzarella. De smaaksensatie van deze pizza’s is het lange wachten op straat bij zaken als Da Michele, Starita of Di Matteo zeker waard. De kans is klein dat je bij dergelijke zaken in het zitgedeelte van het restaurant terecht komt -zeker indien je de Italiaanse taal niet machtig bent- en het merendeel van de inwoners van de stad haalt de pizza’s dan ook gewoon af.

Gelukkig neigen ook deze naar een goddelijke kwaliteit en de stad barst van de fijne pleintjes waar je heerlijk kan genieten van dit perfecte gerecht, terwijl het kabbelende straatleven zich als een waar schouwspel voor je afspeelt. Piazza Bellini is een uitgelezen locatie voor dergelijke gelegenheden; zodra de avond valt stroomt dit plein vol met jongeren en studenten die hier hun zelf meegebrachte drankjes nuttigen. Eén en al gezelligheid en het maakt de Napolitaanse pizza-ervaring perfect. Sowieso is Napels een plek waar je je hart als foodie prima kan ophalen, met de koffie die niet te versmaden is en ijs dat zijn Italiaanse oorsprong eer aandoet. Dergelijke eet- en drinkwaren doen het bestaan én de populariteit van de lokale en enigszins wanstaltige spaghettitaart gelukkig weer teniet.

De plaatselijke wijn heet ‘Lacryma Christi’ (ofwel ‘Tranen van Christus’), en wordt gemaakt van druiven die groeien op de lava, stenen en as van de Vesuvius. De legende gaat dat deze wijnranken groeiden daar waar de tranen de grond raakten toen God een gestolen deel van de hemel bij Lucifer vond. Wijn met een mooi verhaal dus en ook een onbetwist goede smaak! Perfect te combineren met de andere lokale specialiteit; de pesce spada! Bij de visstalletjes op de markt is deze imposante zwaardvis al niet te missen en voor een luttel bedrag ligt dit vers gevangen koningsmaal zorgvuldig bereid op je bord.

Pesce Spada op de markt

Pesce Spada op de markt

Meanderen langs kliffen, vulkanen en bedolven steden

Niet alleen de stad zelf biedt tal van mogelijkheden voor vermaak, ook de omgeving van Napels is het bezoeken waard. Voor geen €5 koop je al een treinkaartje richting Pompeï en de Vesuvius. Wat betreft de bedolven stad is het verstandig om vroeg in de ochtend te gaan. Niet alleen scheelt dat in de hitte op de locatie zelf -er is immers geen schaduw van gebouwen meer, waardoor Pompeï lichtelijk als een stenen bakoven kan aanvoelen- ook in de matig geventileerde trein is het dan beduidend minder druk met toeristen.

Terwijl Pompeï wereldwijde roem kent, ligt aan de andere kant van de vulkaan de plaats Herculaneum. Omdat deze stad werd bedolven onder lava in plaats van as, zoals het geval was bij Pompeï, zijn de gebouwen hier veel beter bewaard gebleven. Het oppervlak is echter een stuk kleiner, maar er zijn ook beduidend minder toeristen te bekennen. Enkele haltes voor Pompeï kan voor een bezoek aan de Vesuvius uitgestapt worden bij station Ercolano Scavi (vanaf de trein richting Sorrento). Hiervandaan rijden continue busjes naar de voet van de vulkaan, vanaf waar het een fikse klim is die absoluut wordt beloond met een prachtig verstild uitzicht.

Uitzicht over Pompeii

Uitzicht over Pompeii

De boulevard van Napels is recentelijk vernieuwd en biedt nu ook de gelegenheid om aan het strand te liggen en in de zee te zwemmen. Toch valt dit in het niet bij de plaatsjes aan de dichtbij gelegen Amalfi-kust, gekenmerkt door steile kliffen en parelachtige dorpjes. Hart van deze kuststrook is niet geheel toevallig het dorpje Amalfi, wat gebouwd is tegen steile rotswanden, met prachtige witte huizen en rijkelijk begroeid met de meest kleurrijke bloemen. Vanaf Sorrento vertrekken er verscheidene bussen naar dit kustplaatsje en kan je dus met een relatief korte reistijd, heerlijk flaneren door de smalle straatjes van dit idyllische dorpje, terwijl je je waant tot de Italiaanse jetset.

De schitterende Amalfikust

De schitterende Amalfikust

Stad van Pulcinella en La Smorfia

Napels moet je voelen en beleven met al zijn gekkigheden; van de ietwat sombere inslag van de hoteleigenaar en zijn rijke fantasie betreffende zijn -zogenaamde doch niet geverifieerde- verleden als spion, tot de vreemde gewaarwording van commedia dell’artes Pulcinella op elke straathoek. Typisch Napolitaans is La Smorfia, waarbij je je dromen omzet in getallen voor een loterij.

Tijdens onze zoektocht naar het dromenboek in vele tweedehands boekwinkeltjes hebben we zoveel mooie verhalen gehoord -zoals alleen Italianen die vol passie kunnen vertellen- dat meedoen zelf een bijzaak werd. Bij gebrek aan kennis van de Italiaanse taal en het niet kunnen vinden van een Engelse variant van het boek, werden we uiteindelijk vriendelijk geholpen bij het vertalen van onze dromen. Ondanks de lichte gêne die ontstaat zodra je een wildvreemde Italiaan vertelt dat je hebt gedroomd over je twee katten, is het een geweldige ervaring die het feit dat we er waarschijnlijk nooit meer achter zullen komen of de dromen ook daadwerkelijk winnend waren, teniet doet.

Een bezoek aan Napels staat garant voor een echte Italiaanse beleving. Dankzij de prachtige ligging is het een goede uitvalsbasis voor vele activiteiten en dat de stad nog niet overbevolkt wordt door toeristen maakt dat je vanzelf meegaat in het Italiaanse ritme; slenteren door de straten, struinen over marktjes en in de schaduw aan een perfecte koffie. Terwijl Napels je op subtiele wijze de schoonheid van chaos weet te tonen, leer je hier bovenal simpel genieten van het goede leven.

Straatbeeld Napels

Straatbeeld Napels

Meer lezen over hoe heerlijk en bijzonder Napels is? Check ons nieuwe artikel: Op ontdekkingstocht door Napels ten tijde van corona

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>