Dollardstown House And Gardens

Een backpacker-op-rust, zoals ik, keert vaak terug naar de kleine, verholen plekjes die hem lief zijn. Het verkennen en het in het wilde weg reizen is voorbij. Het is tijd om na te genieten, te teren op de kennis die je verkreeg tijdens de lange jaren met rugzak en tent. Je kent er je weg, je weet waar de rust te vinden is en bovenal: je weet waar het goed is.

Dollardstown House

Een backpacker-op-rust, zoals ik, keert vaak terug naar de kleine, verholen plekjes die hem lief zijn. Het verkennen en het in het wilde weg reizen is voorbij. Het is tijd om na te genieten, te teren op de kennis die je verkreeg tijdens de lange jaren met rugzak en tent. Je kent er je weg, je weet waar de rust te vinden is en bovenal: je weet waar het goed is.

B&B’s vind je overal in Ierland. Langs kleine en grote wegen, overal vind je dat bekende bordje. Sommige zijn slechts omgebouwde kamers, die anders toch maar leeg hadden gestaan. Andere zijn kamers die je niet meer bieden dan een bed en een ontbijt, zonder de huiselijke gezelligheid. Heel soms kom je terecht in een waar kasteel. Het is de kunst om er de pareltjes uit te halen. De B&B’s die je bijblijven, omdat het er zo goed vertoeven is. Dollardstown is één van die parels.

Andrew en Antoinette BehanDollardstown House And Gardens
Dollardstown is een domein ten zuiden van de kleine stad Athy, Kildare. De naam omvat een huis, zijn tuinen en een heus bos. Het huis en de tuinen zijn in het bezit van de Ierse Andrew en zijn Nederlandse vrouw Antoinette. Het domein ontstond in de late twaalfde eeuw, als de gronden van het kasteel Dollardstown. Het huis werd gebouwd in de zestiende eeuw en later verbouwd in de zeventiende eeuw. Het kasteel bestaat niet meer, maar het land en het huis dragen nog steeds de naam.

Uiteindelijk kwam het huis in de familie van Andrew, die er enkele jaren geleden met zijn vrouw Antoinette introk. Samen begonnen ze aan de immense klus om het huis om te bouwen naar de prachtige B&B die het nu is.Hoe kom jij, Antoinette, erbij om een B&B in Ierland te beginnen?
“Ik werkte al een aantal jaren in het zuiden van Ierland voor ik Andrew ontmoette. Ik verhuisde hierheen en toen het familiehuis leeg kwam te staan, zijn wij er in getrokken. Andrew groeide op in dit huis en zijn eigen moeder hield een B&B open in die tijd. Het huis is te groot voor ons en te oud om zonder verbouwingen te bewonen. Maar het is vooral te mooi om het te laten verkommeren. En dus besloten wij de B&B nieuw leven in te blazen: kamers ombouwen, gasten ontvangen en met de inkomsten verder verbouwen.”

The Chocolat Room

Jullie hebben de kamers ingericht naar de stijl van het huis. De kamers zijn comfortabel, maar zonder daarbij de oorspronkelijke stijl van het huis te kwetsen.
“We proberen de stijl te eerbiedigen waar mogelijk. De haarden en hoge plafonds zijn prachtig, die wilden we absoluut behouden. Maar sommige dingen moeten gewoon aan deze tijd aangepast worden. Het glas was te dun en kwetsbaar om de koude buiten te houden. De ruiten werden dus vervangen waar nodig. We hebben elke kamer zijn eigen naam gegeven en ingericht naar die stijl. Momenteel zijn er drie kamers open voor gasten: de Family Room, de Chocolat Room en de Iris Room. Weldra hopen we in de Rose Room en de Turkoise Room onze eerste gasten te ontvangen.”

Dollardstown heeft een geheel eigen geschiedenis. Kan je daar wat over vertellen?
“Het achterhuis stamt uit de 16e eeuw, het voorste gedeelte werd gebouwd in de 17e eeuw. Dat merk je aan de hoge plafonds, het prachtige maar eenvoudige raamwerk, de open haarden… Het was een heel rijkelijk en comfortabel huis in zijn tijd. In 1670 werd het huis verkocht aan generaal Sir Richard Neville. Er wordt gedacht dat hij de voorzijde van het huis bouwde. Bovendien plantte hij verschillende bomen in de tuinen, waarvan sommige er nog steeds zijn!”

“In 1798 werd het huis zelfs geplunderd omdat de vrouw des huizes familie was van de rebel Lord Edward Fitzgerald. Ze ontvluchtte het huis hoogzwanger en schonk onderweg het leven aan haar zoon, die later als klerk voor paus Pius IX zou werken.”

De tuinen van Dollardstown zijn prachtig. Daar moet heel wat werk in kruipen.
“Andrew is een tuinier van opleiding. Hij werkt als tuinier in de omgeving en bouwt ook aan de tuinen van Dollardstown. De tuinen die aan het huis grenzen zijn allemaal door hem aangeplant. De rest van het land wordt gebruikt door het vee. Bezoekers mogen vrij genieten van de tuinen en weides, zolang het vee niet gestoord wordt.”

Bluebell Forest

De keuken van Dollardstown
Het lijkt alsof er altijd heerlijk eten aanwezig in huis, welk uur van de dag het mag zijn. Antoinette verrast je bij aankomst met heerlijke, huisgemaakte scones en een potje thee in het salon. Even rustig de tijd nemen om aan te komen. Dat uitpakken kan wachten!

En wanneer je de dag afsluit, kan je dat in stijl doen met een driegangenmenu van de Vlaamse kokkin Lydia. Je geniet van heerlijke gerechten en het gezelschap aan tafel. De avond verglijdt, voor je het weet is het tijd om in de dikke, donzige dekens te kruipen.

In de ochtenden krijg je de keuze uit een Iers ontbijt en een continentaal ontbijt. Beide zijn heerlijk, maar het Ierse ontbijt is iets wat je moet geprobeerd hebben. Gastheer Andrew heeft zo zijn eigen ritueel. Terwijl je ontbijt vers wordt klaargemaakt, wacht jij aan de open haard met een kom thee in je handen. De geur van Antoinette’s vers gebakken brood wakkert je honger aan en versterkt het huiselijke gevoel. Het is moeilijk om je niet op je gemak te voelen in Dollardstown.

De eetkamer

En het is misschien wel dat huiselijke gevoel wat een verblijf in Dollardstown zo goed maakt. Op kousenvoetjes door het huis lopen, met een goed boek voor de haard kruipen, thee drinken in de tuin. Wandelen wanneer je maar wil. En de stilte, vooral die stilte.

Verdere informatie vind je op facebook of op de website van Dollardtown.

The Barrow Way

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>