Denemarken – eiland hoppen

Denemarken is prachtig. Ik ben verliefd op de glooiende koolzaadvelden, het kristalheldere water langs de Oostzee stranden en de ‘doe maar gewoon’ mentaliteit. Ik kom er vaak in mei, en heb eigenlijk altijd mooi weer. Ik bezoek de voor mij nieuwe eilanden Lolland, Falster, Møn en Syd Sjaelland. Ga je mee?

Denemarken – altijd genieten

Denemarken komt dichterbij en de haven van Puttgarden verdwijnt langzaam uit beeld. Het is rustig op de ferry die me in 45 minuten naar Rødby brengt, op het eiland Lolland. Door de week is de route populair bij vrachtwagens die van Hamburg naar Kopenhagen gaan. Maar vandaag zie ik alleen wat vakantiegangers aan boord van de hybride, deels elektrische ferry. Er wordt gebouwd aan een tunnel, maar die is pas in 2028 klaar. Nu geniet ik nog even van de overtocht per boot.

Denemarken: gele koolzaadvelden, leuke huisjes

Denemarken: gele koolzaadvelden, leuke huisjes

Mooie kerkjes zijn overal

Mooie kerkjes zijn overal

Lolland is het eerste van de vier eilanden die ik dit keer bezoek. En ze blijken allemaal heel verschillend. De ene wat vlakker, de andere met mooie kusten, soms bebost en dan weer open en met vergezichten. Maar wat ze allemaal hebben: de relaxte Deense sfeer, de mooie gekleurde huisjes en heerlijk eten. Denemarken is altijd genieten. En is Denemarken duur? Vergeleken met het inmiddels dure Nederland valt dat erg mee!

Hotel Saxkjøbing op Lolland

Hotel Saxkjøbing op Lolland

Denemarken – neem de tijd

Veel toeristen rijden na de overtocht vanuit Puttgarden rechtstreeks door naar Kopenhagen. En dat is jammer! Ik kies ervoor om elk eiland dat ik onderweg passeer 2,5 dag te verkennen, en dan pas verder te gaan. Ik ken Jutland op mijn duimpje, maar de vier eilanden die ik nu passeer zijn net zo bijzonder.

De heerlijke kusten van het eiland Falster, aan de Oostzee

De heerlijke kusten van het eiland Falster, aan de Oostzee

Wandelen langs kliffen betekent óók traplopen

Wandelen langs kliffen betekent óók traplopen

Op het eerste eiland, Lolland, slaap ik in een kasteel en zie ik het Deense Paaseiland. Op het tweede eiland, Falster, eet ik als een koning en op het derde eiland, Møn, zie ik de meest imponerende krijtrotsen die ik ooit heb gezien. En op het vierde eiland, Syd Sjaelland? Daar wandel ik en kom ik rustig bij van alle indrukken.

Lolland – Falster

De twee eilanden worden in één adem genoemd, maar zijn heel verschillend. Voor een mooi glooiend landschap, beboste kusten en lieflijke dorpjes ga je naar Falster. Tevens wat meer geïsoleerd. Voor fraaie accommodaties, geweldige kunst en ‘echte’ stadjes ga je naar Lolland. Lolland is groter (en heeft dus ook de nodige saaie landbouwgrond) maar je vindt er naast stadjes als Maribo ook het grootste merengebied, mét broedende Zeeadelaars!

Fietsen op het eiland Lolland

Fietsen op het eiland Lolland

Zeearenden spotten bij Maribo

Zeearenden spotten bij Maribo

Lolland kent veel statige manor houses, in vroeger tijden weggegeven door de koning aan zijn landheren. In één ervan sliep ik: Fuglsang. Het was een heerlijke ervaring, door de antieke inrichting én door het geweldige museum voor oude en nieuwe Deense kunst. Lolland heeft daarnaast ook eeuwenoude hotelletjes, gebouwd voor handelslieden, zoals hotel Saxkjøbing in de gelijknamige plaats. Ook een heerlijke ervaring!

Fuglsang: slapen in een kasteel

Fuglsang: slapen in een kasteel

Fuglsang: een kasteel met een eigen museum

Fuglsang: een kasteel met een eigen museum

Dodekalitten – het Deense Paaseiland

Ik mijn aantekeningen lees ik: “Wát een dag. Kippenvel. De twaalf beelden van kunstenaar Thomas Kadziola geven me een Paaseiland gevoel, een Stonehenge gevoel en een Egypte gevoel in één. Dit is het ultieme ‘één met de kosmos’ gevoel. Zitten, kijken, de ruimte, de hoge heuvel, de tijdloze stenen die me aankijken vanuit de hoogte, luisteren naar psychedelische muziek: hier kan ik uren blijven.”

De Dodekalitten: Paaseiland en Stonehenge in één

De Dodekalitten: Paaseiland en Stonehenge in één

Wegdromen bij psychedelische muziek

Wegdromen bij psychedelische muziek

Het bezoek aan de Dodekalitten op Lolland (Grieks voor 12 stenen) is voor mij werkelijk een hoogtepunt. Al mijn gevoel voor tijd verdwijnt er. Ik moet er een uur voor omrijden, maar dat is het helemaal waard. De plek op het eiland, hoog boven zee, de grafheuvels in de buurt: dit lijkt in alles een prehistorisch monument. Maar dat is het niet… Het is nog maar 10 jaar oud. Magisch!

Denemarken – geologisch feestje

Bij Maribo huur ik de volgende dag een fiets om rond de meren te gaan en de Zeearenden te zien. De vogels broeden, dus ik krijg ze niet te zien. Wat ik wél zie is dat de laatste ijstijd diepe geulen in het landschap heeft gesleten, die door het kletsnatte voorjaar nu vol water staan. Ineens fiets ik tot aan mijn knieën door het water en ik kom groen van het zeewier weer boven… Oversvømmet (overstroomd) stond op een bordje, maar dat kon ik niet lezen.

De krijtrotsen op het eiland Møn; zelfs de zee is wit van de kalk

De krijtrotsen op het eiland Møn; zelfs de zee is wit van de kalk

Die ijstijd heeft nog meer gedaan. Op het eiland Møn zie ik een dag later de beroemde witte kliffen van kalsteen. Door de regen zijn er recent stukken afgebroken, dus de 100 meter hoge en 300 miljoen jaar oude krijtrotsen zijn dit jaar nóg witter dan anders. Møn was al in de steentijd een rijk gebied: de vuurstenen die hier zijn te vinden werden verhandeld.

De kliffen van Møn

De kliffen van Møn

Wie in geologie geïnteresseerd is, moet trouwens ook even naar Syd Sjaelland, naar de plaats Faxe en de Stevns Klinten. Dit is de beste plek ter wereld waar de uitstervingsgolf van 65 miljoen jaar geleden in de sedimentlagen is te zien.

Hygge – gezelligheid met veel eten en drinken

Mijn week Denemarken is vol van hygge. Dat is Deens voor ‘gezelligheid met lekker eten en drinken en relaxte, fijne mensen om je heen’. En hygge was er deze week overal! Of het nu in het knusse hotel Saxkjøbing was (met geweldig, gegrilde kalfsoester en Deense kaas met honing en walnoot bij het ontbijt) of bij de bakker in Hesnaes Havn (met z’n geweldige taarten): wat een fijne sfeer!

Hygge: samenzijn met fijne mensen

Hygge: samenzijn met fijne mensen

Hygge: Deens voor gezelligheid en goed eten

Hygge: Deens voor gezelligheid en goed eten

Of wat te denken van de lunch bij restaurant Pomle Nakke (met typisch Deense garnalen met ei, zure haring op zijn Japans, en pasteitjes pulled chicken) of het ontbijt bij B&B Egn (met echte Øllebrød pap van roggebrood en bier, uit de Vikingtijd) ingericht in de gezellige Deense beach-house stijl… Het werd een geslaagde week, met veel hygge

Meer info en foto’s

VisitDenmark
Visit Lolland – Falster
Visit South Zealand – Mon

Schattige huisjes zijn overal

Schattige huisjes zijn overal

Echt Deens: garnalen met ei

Echt Deens: garnalen met ei

Vissershuisje op Lolland

Vissershuisje op Lolland

Fossielen hakken op Syd Sjaelland (bij Faxe)

Fossielen hakken op Syd Sjaelland (bij Faxe)

Nog even dromen bij de haven

Nog even dromen bij de haven

Arjan
Volg mij!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>