Ervaringen van een cruise-newbee

"Nee! Ik doe het niet! Ik ga niet meer alle vooroordelen over cruisen opnoemen. En nee, ze kloppen inderdaad niet. Tijdens onze cruisevakantie van acht dagen op de Middellandse Zee zijn we niet gestruikeld over rollators en konden we onze smoking met vlinderdas thuis laten. Ook kwam de kapitein niet ongevraagd aan tafel zitten en vond hij het gelukkig ook niet nodig om tegen een ijsberg of Italiaanse rots aan te varen. En we hadden geen tweede hypotheek op ons huis nodig om de cruise te betalen. Oh wacht even…. nou heb ik het toch gedaan…"

Het cruiseschip “MSC Preziosa” bracht ons in een week tijd naar onderstaande steden, met als in- en uitschepingshaven Barcelona. We boekten de vlucht en de cruise los van elkaar, zodat we voorafgaand aan de cruise nog even van Barcelona konden genieten. Zie mijn recept voor twee heerlijke dagen Barcelona.

routekaart cruise middellandse zee

Dag 1: inschepen Barcelona

Overweldigend! Het eerste woord wat me te binnen schiet zodra we richting de cruisehaven van Barcelona lopen en de Preziosa al van verre zien liggen. Wat een prachtig en bizar groot schip! Met haar 18(!) dekken, hoogte van 68 meter, lengte van 333 meter en breedte van 38 meter is ze een imposante verschijning.

MSC Preziosa, een imposante verschijning

MSC Preziosa, een imposante verschijning

Na het afgeven van de koffers (die worden netjes naar je kamer gebracht) start de inschepingsprocedure. Na een vriendelijk welkom ontvingen we de “cruisecard”. Deze dient niet alleen als kamersleutel, maar ook als identificatie- en betaalmiddel aan boord. Het is mogelijk om je credit-of debetkaart aan de kaart te koppelen, waardoor verrekening aan het einde van de reis gemakkelijker en sneller verloopt. Bij elke aankoop aan boord moet je overigens de bon tekenen, dus daar is wel een klein “veiligheidsmechanisme” ingebouwd.

De vijf minuten die volgden leken uit een scene uit de film “Costa!” te komen (en dan bedoel ik niet de documentaire over een niet nader te noemen scheepsongeval). Alsof we over de boulevard van een Spaans comazuipstrand liepen, werden we benaderd door respectievelijk een “all-in-drankenpakket-propper”, een “massage-spa-sauna-propper” en een “of-je-wil-of-niet-we-maken-een-familiefoto-propper”. Beetje vreemde manier om je gasten welkom te weten, als je het mij vraagt.

De eerste stap aan boord bracht ons gelukkig weer terug naar het overweldigende gevoel: wat een pracht en praal! De centrale lounge, met ook de receptie, excursie-balies en gastenservice, is een prachtige ruimte van een aantal etages hoog, met glazen liften, een waterval en Swarovski trappen!

De centrale lounge

De centrale lounge

Eén van de vele bars aan boord

Eén van de vele bars aan boord

Uiteraard gelijk even naar de hut gegaan. We hadden twee hutten op de negende en één hut op de dertiende verdieping. Ze deden zeker niet onder voor een kamer in een “normaal” hotel. Goede bedden, een kleine zithoek met bankstel en televisie en een badkamer met douche, wastafel en toilet. Omdat we een gratis upgrade hadden gehad, konden we ook genieten van een eigen balkon. Tegen onze verwachting in was deze groot genoeg om samen relaxed te kunnen zitten. Gedurende de hele cruise heb je een vaste “interieurverzorger” die twee keer per dag de kamer schoonmaakt, opruimt en de bedden opmaakt. En als je ‘s avonds na het diner terugkomt op je kamer, zijn de gordijnen dicht gedaan. Top!

Balkonhut aan boord van MSC Preziosa

Onze balkonhut

De kamer was verder voorzien van stopcontacten voor zowel 110 als 220 volt, een kluisje en goed instelbare airco (die helaas niet uit te schakelen was).

Vast onderdeel van een cruise, zo hadden wij vooraf al begrepen, is de veiligheidsoefening op de eerste dag. In de kamer lag een duidelijke uitleg met tijdstip en locatie. Om 17:15 werden we verwacht in het theater, met zwemvest in de hand, waarna een korte uitleg volgde. Per groep moesten we, begeleid door een bemanningslid, richting “onze” verzamelplek gaan. Wat ook de plek is waar je naartoe moet als er écht iets aan de hand is.

Halverwege kwamen we het betreffende bemanningslid nog tegen die ons, zonder een woord te zeggen, gebaarde verder te lopen. Onderweg troffen we een enorme chaos aan. Door het hele schip liepen passagiers met grote vraagtekens in de ogen de liften in-en-uit en werkelijk niemand wist wat nu te doen. Geen bemanningslid meer te bekennen en niemand wist dan ook of er nog een vervolg zou komen. Achteraf bleek dat de oefening ten einde was zodra de verzamelplek was bereikt, maar tot op heden weten we nog steeds niet waar die verzamelplek nu precies was….Geeft niet erg veel vertrouwen als er écht iets aan de hand is.

Tijdens de gehele cruise heb je elke dag op een vast tijdstip een vaste tafel in één van de specialiteitenrestaurants. In ons geval de eerste zitting om 18:30 in “L’Arabesque”. We besloten echter om het buffetrestaurant Inca/Maya te proberen. Dit enorme restaurant is 20(!) uur per dag open en je kan er niet alleen terecht voor ontbijt, lunch en diner, maar ook voor snacks. En het is de enige plek aan boord waar je altijd terecht kunt voor gratis water, koffie en thee. Om een kort maar krachtig beeld te geven van dit restaurant: neem een gemiddeld wokrestaurant met de naam “Tokkie Wok” (of “Chinese Muur”, zoals je wilt) en laat daar heel veel schreeuwende, chagrijnig kijkende gasten in los. Voilà: je hebt wel een idee denk ik. Na een kwartier zoeken en rondjes lopen hadden we dan toch echt een tafeltje. Maar helaas: het eten dat we met een bijna onmenselijke krachtsinspanning hadden weten te veroveren was alweer koud. Oh ja. En er kwam nog even een all-in-drankenpakket-propper aan tafel.

Dag 2 Marseille

De haven van Marseille

De haven van Marseille

Het schip vertrok gister rond 18:00 uit Barcelona en voer de hele nacht door. Rond 09:00 kwamen we aan in de haven van Marseille. Ik vond dat toch wel het mooiste van de cruise: ‘s ochtends de gordijnen open schuiven en van een prachtig nieuw uitzicht genieten. Omdat de stad een paar kilometer buiten de cruisehaven ligt, maakten we gebruik van een pendeldienst (€15,- p.p.) die de hele dag heen en weer reed. Ook al heb je steeds maar enkele uren de tijd om een stad te bezoeken, je krijgt toch een beeld. Wij vonden Marseille de moeite waard. De prachtige haven wordt omringd door mooie gebouwen en het is er heerlijk toeven op een terrasje in de zon.

Marseille

Marseille

Vervolgens terug naar het schip, waar we bijna drie kwartier hebben moeten wachten om weer aan boord te komen. Gedurende de hele cruise is dat toch wel een punt van irritatie geweest. Het lijkt erop dat er zeker voldoende personeel is om iedereen snel weer aan boord te laten, maar op een of andere manier gaat dat toch niet soepel. Er waren meestal meerdere toegangen tot het schip open, maar op geen enkele manier werd duidelijk voor wie die toegangen dan bedoeld waren, want iedereen werd continue door een nors kijkend bemanningslid naar een andere deur doorgestuurd.

Om 18:30 aan tafel in “L’Arabesque”. Wat een verademing! Onze vaste Balinese tafelheer Agus maakte er echt een feestje van. Elke keer als we er waren stond de kinderstoel voor ons kleine neefje Mika klaar en had hij van een servet weer een leuk dier geknutseld. Altijd met een brede smile.

Het eten was zonder uitzondering top. Omdat er dagelijks twee dinerzittingen zijn, om 18:30 en om 21:30, volgen de gangen elkaar wel wat snel op. Maar zeker niet zo snel dat het storend is. Oh ja. En er kwam nog even een all-in-drankenpakket-propper aan tafel.

Dag 3 Genua

De cruisehaven van Genua ligt op wandelafstand van de stad, dus we konden in vrij korte tijd vele leuke straatjes en pleinen bewonderen. De prachtige gebouwen uit de 16e eeuw geven de stad een bijzondere sfeer en als je van het Italiaanse leven houdt, moet je hier echt eens naartoe. Loop vooral ook even naar de sfeervolle oude haven (Marina Porto Antico).

Piazza de Ferrari

Piazza de Ferrari

Piazza delle Erbe

Piazza delle Erbe

Dag 4 Rome

Onze enige georganiseerde excursie tijdens deze cruise was helaas niet bepaald het hoogtepunt van onze reis. Omdat de haven van Civitavecchia maar liefst 70 kilometer van Rome ligt, kozen we voor een “Rome Sightseeing Tour” voor € 56,- p.p. Een touringcar met een Engels sprekende gids bracht ons in anderhalf uur naar de stad, alwaar daar in nog geen drie uur tijd alle highlights razendsnel voorbij kwamen. Omdat de gids haar microfoon had ingeslikt, was het allemaal niet erg goed te verstaan. Het Amerikaanse echtpaar voor ons in de bus was in een constante staat van blinde paniek, omdat het maar niet lukte om in de tien seconden dat een bezienswaardigheid voorbijkwam, fatsoenlijke foto’s te maken. Ik word nu nog wel eens midden in de nacht schreeuwend wakker omdat ik de man dan weer “shoot, shoot, damn: shoot now!” hoor schreeuwen naar zijn vrouw. Alleen bij het Vaticaan kregen we een uur de tijd om rond te lopen. We hadden achteraf spijt dat we deze excursie hadden geboekt, maar we hadden het kunnen weten. Het programma van de excursie was van tevoren duidelijk omschreven.

Even snel een foto schieten bij het Vaticaan

Even snel een foto schieten bij het Vaticaan

Omdat wij allemaal elke dag steeds meer last kregen van griepverschijnselen, en vooral mijn moeder erg ziek werd, waren we blij om weer aan boord te kunnen. In de middag van het binnen- en buitenzwembad aan boord van het schip genoten. Met name de glijbaan, die nog een stukje buiten het schip gaat en is voorzien van een doorzichtig gedeelte van glas, is een erg leuke attractie. Heel bijzonder!

zwembaden MSC

Zwembaden MSC

Oh ja. En er kwam in het zwembad nog even een all-in-drankenpakket-propper aan tafel.

Dag 5 Palermo, Sicilië

De griep begon ook op mij vat te krijgen, dus de hele dag in bed gelegen net als mijn moeder en ons kleine neefje. In de avond even kort naar het buffetrestaurant gelopen voor een lichte maaltijd. En ik ben niet eens weggeduwd door een onbeschofte mede-passagier. Midden in het restaurant stond een hele grote poster over een “all-in-drankenpakket”.

Een ritje met de paardenkoets in Palermo, Sicilië

Een ritje met de paardenkoets in Palermo, Sicilië

Mika in Palermo

Mika in Palermo

Tegen de nacht ging het vrij snel heel slecht met onze moeder. Continue overgeven, flauwvallen, hoge koorts en heel benauwd. Noodnummer gebeld en door adequaat handelen van de dokter en verpleegster (die er binnen vijf minuten waren!) kon ze snel behandeld worden. Na een infuus en toediening van antibiotica knapte ze langzaam op.

Dag 6 Valletta, Malta

Een kort bezoek gebracht aan La Valletta. De prachtige hoofdstad van Malta. Vanaf het schip loop je zo, via een gezellige boulevard, de oude stad in en geniet je van de vele smalle straatjes, verdedigingsforten, restaurantjes en winkeltjes. Zeker een bestemming waar ik nog een keer naartoe wil!

La Valletta

La Valletta

Dag 7 Op zee

De laatste volledige dag aan boord. Het schip vaarde zonder tussenstop door naar haar eindbestemming: Barcelona. Nadat we allemaal één of meerdere dagen ziek waren geweest, waren we eigenlijk opgelucht om weer naar huis te kunnen gaan. En op een tafeltje in een van de bars stond een reclame voor een “all-in-drankenpakket”….

Dag 8 Uitscheping in Barcelona

De uitscheping verliep iets minder soepel dan de inscheping. De rekening van onze ouders klopte niet (een aantal zaken dubbel berekend), dus op naar de receptie. Ook daar weer de norse houding van een bemanningslid, die af en toe met zichtbare tegenzin de moeite nam mij aan te kijken. Om 10:30 moesten we verzamelen in het theater en daar ging de communicatie niet helemaal goed. Een slecht Engels sprekende dame mompelde iets onverstaanbaars. Na een kwartier bleek “onze” groep al weg, terwijl we ruim op tijd aanwezig waren. Verwacht ook bij het uitschepen geen vriendelijk afscheid. Ook hier was weer een blik nors kijkende bemanningsleden opgetrommeld om nog een laatste keer je cruisepasje te scannen. Dat was het. De reclame voor het “all-in-drankenpakket” ontbrak dit keer.

Typisch cruisen of typisch MSC?

Het zal je niet verbazen dat mijn eerste ervaring met cruisen op zijn zachts gezegd niet al te best is. Ik denk dat de oorzaak tweeledig is. Uiteraard is je vakantie al voor een groot deel verpest als je een groot deel van de reis ziek bent. Maar een evenzo groot deel heeft te maken met het gebrek aan gastvriendelijke communicatie van een groot deel van de bemanning van het schip. Zelden heb ik me tijdens mijn vakantie zo geïrriteerd aan een vrijwel totaal gebrek aan gastvrijheid. Op een aantal positieve uitzonderingen na (een aantal medewerkers in de restaurants, bij de hutten en de spa) hebben we toch veel zure gezichten en gesnauw meegemaakt. De manier waarop “hoger” personeel met “lager” personeel omgaat is ook niet bepaald netjes. Nu moet ik zeggen dat ook het gedrag van een deel van de passagiers niet bepaald voorbeeldig was. Wat een ongelooflijke hoeveelheid chagrijnen! De kans dat je de Staatsloterij wint is groter dan dat er een bemanningslid of passagier iets terug zegt als je hem of haar groet. Mensen die je niet eens de kans geven uit de lift te stappen door er pontificaal voor te gaan staan en elke kans benutten om voor te dringen bij welke rij dan ook. Ik had dat bij een cruise helemaal niet verwacht en het droeg ook niet echt bij aan mijn idee van een gezellige en vrolijke vakantie.

Ik zal zeker nog een keer gaan cruisen, maar dan zonder enige twijfel met een andere rederij. De manier van reizen, elke dag een leuke nieuwe bestemming, vind ik nog steeds heel aansprekend.

Voor vertrek merkte ik dat veel collega’s, familie en vrienden erg nieuwsgierig waren naar cruisen. Met dito vragen. Deze kan ik nu beantwoorden 🙂

Voel je veel deining van het schip?
“Nee, niet veel. Je voelt de beweging van het schip uiteraard wel, maar dat is vooral bij het “sturen”. Bij aankomst en vertrek in de haven voel je het schip een beetje heen en weer gaan, aangezien de boegschroeven dan worden gebruikt, om een zijwaartse beweging mogelijk te maken. Maar ik heb dat nooit als storend ervaren. Eén nacht hadden we een storm met windkracht negen en flinke windstoten. Ja, dan voel je wel dat je op zee zit en ga je van links naar rechts over de gangen. Ik heb zelf geen last van “reisziekte” dus ik kan het niet goed beoordelen, maar zelf heb ik nergens last van gehad.”

Zijn er écht niet alleen maar ouderen aan boord?
“Nee! Echt niet! Juist vooral veel gezinnen, maar ook groepen jongeren, jonge stellen en groepen vergelijkbaar met de onze: opa en oma met kinderen en hun partners en kleinkinderen.”

Zo’n cruise is toch veel te chique!
“Dat hangt van de rederij af. Rederijen als Costa, Aida, Norwegian en MSC richten zich op “iedereen”. Af en toe is er eens een avondje waarop nette kleding wordt geadviseerd, maar zeker niet verplicht is.”

Als je niet oppast, krijg je aan het einde van de cruise een mega-rekening!
“Klopt. Maar dat geldt voor elke vakantie. Ja, de cruisekaart zorgt ervoor dat je niet direct “merkbaar” het geld uitgeeft, maar dat is met een creditcard hetzelfde. En.. je bent er zelf bij! Daarnaast moet je voor elke aankoop je handtekening op de bon zetten én kun je altijd via de televisie op je kamer je lopende rekening inzien.”

“Heb ik overigens al gemeld dat er all-in-drankenpakketten beschikbaar zijn? 🙂 Je neemt dan voor een bepaald bedrag vouchers af voor bijvoorbeeld 15 frisdranken en 10 kopjes koffie of thee. Die zijn relatief voordelig.”

Kan je nou echt de he-le dag gratis eten en drinken?
“Zeker. Het al eerder genoemde buffetrestaurant is op een paar uur ‘s nachts na altijd open en biedt gedurende de hele dag afwisselende maaltijden. Ik had echter verwacht dat bijvoorbeeld vruchtensappen de hele dag door gratis verkrijgbaar waren. Dat bleek niet het geval. Alleen tijdens het ontbijt waren deze “tappunten” open. Alle drankjes, op water, koffie en thee na, moeten afgerekend worden. Ik vond het echter dé minst fijne plek aan boord van het schip. De herrie en drukte heb ik als heel storend ervaren. Door echter niet tijdens de “spitsuren” te gaan eten, kan je de drukte redelijk omzeilen.”

Meer informatie en reserveren
Wij boekten onze cruise bij Kras en onze vliegtickets bij transavia.

John
Laatste berichten van John (alles zien)
 1. Jeetje, ik geloof niet dat ik voorlopig op een Cruiseschip stap. Al lijkt het me inderdaad wel eens leuk om iedere dag op een andere plek te zijn en daar verder niet over na hoeven te denken. Maar al die proppers… Dank voor het verhelderende verslag!

  • Hi Co,

   Thanks voor je reactie! Ooit ga ik zeker nog wel een keertje een cruise maken, maar dan lekker naar de Caraïben. Dan is er misschien ook een iets kleinere kans om een griepvirus op te lopen 🙂

 2. Linda zegt:

  Wat jammer dat deze ervaring niet zo geweldig was. Op zich lijkt een keer cruisen mij wel leuk, gewoon om te kijken hoe het is. Ik denk alleen niet dat het echt iets voor mij is

  • Hi Linda,

   Dank voor je reactie! Ondanks mijn ervaringen, zou ik je echt wel aanraden om het een keertje te proberen. Het is wel een heel bijzondere ervaring. Gelukkig zijn er genoeg rederijen die wél heel gastvrij zijn en die je echt in de watten leggen. Het aanbod cruisevakanties is de laatste jaren enorm gegroeid en als je de prijzen goed in de gaten houdt kan je best goede deals tegenkomen. Mocht je een keer besluiten om te gaan cruisen: alvast heel veel plezier!

  • Francois zegt:

   toch toch, wij gaan volgend jaar voor de derde keer. Het is gewoon fantastisch. Wij gaan steeds met royal carribean. Het zijn mooie schepen. vriendelijk personeel. we nemen echter een schip van gemiddelde grote,zoals nu brilliance of the seas.eerste was serenade of the seas, tweede explorer of the seas maar deze was te groot daar mijn vrouw met rolstoel rijd. verder was het prachtig en veel gezien onderweg.

  • Hi Arjan,

   Haha. Na het lezen van je verhaal ben ik zeker even bijgekomen :). Erg leuk om te lezen dat het ook anders kan! Best bijzonder om tijdens zo’n korte cruise toch veel te beleven en in ieder geval even het gevoel van cruisen te ervaren. Ik krijg vanuit familie en vrienden nu telkens de vraag of je snel zeeziek wordt tijdens de reis, en ik denk dat zo’n mini-cruise dan ideaal is. Want als je er pas bij een 10-daagse cruise achterkomt dat je daar last van hebt, baal je toch wel ontzettend 🙂

 3. Jacco zegt:

  Goed verhaal! Ik zou er aan toe willen voegen dat andere maatschappijen andere ervaringen bieden. Zelf hebben we meerdere keren met Costa en met Holland America Line gereisd. Zo te horen lijkt Costa op MSC, zowel qua prijs als qua beleving. Ook op de Costa schepen is all inclusive erg populair, veel mensen die dit blijkbaar erg belangrijk vinden.

  De HAL is wat sjieker, hier zul je wat oudere, beschaafdere medepassagiers treffen die het vaak leuk vinden zich ‘s avonds netjes aan te kleden voor het diner en in het algemeen niet lopen te dringen.

  En onvriendelijk personeel? Viel ons altijd wel mee. Je moet maar eens praten met deze mensen om te horen hoe hun dag er uit ziet… Ze werken 8 maanden zonder vakantie voor een salaris wat je hier al krijgt als je helemaal niets doet…

  Wij hebben op alle cruises (7 of 8 nu) heel leuke mensen ontmoet, zowel personeel als medereizigers.

  Op alle schepen kun je, na wat oefening, rustige plekjes vinden als je dat wilt. Zelf eten we meestal laat, dan zijn er minder kinderen en kun je rustig aan doen met je diner (er komt niets meer achteraan). Buffet ‘s avonds hebben we nog nooit gedaan, waarom zou je in hemelsnaam je eten uit bakken scheppen als je een 5-gangen diner kunt krijgen met perfecte bediening? Tip: bij Costa hebben ze echt een veel betere wijnkaart dan bij de HAL :-).

  Kortom, voor elk wat wils! Voor de eerste cruise zou ik zeker Costa of MSC proberen, als je het wat vindt kan het daarna alleen nog maar beter worden!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>