De zonsopgang bij Bromo

Met twee vuistbonken op de stevige houten deur wordt de nachtrust wreed verstoord. ‘It’s time to get up’, roept een luide stem vanuit de duisternis.

20150614 - Java - 658

De wekkerradio geeft in hoekige rode cijfers de tijd aan; 3.00 uur. Tijd om op te staan. Het hemelbed kraakt na mijn sprong op de grond, de bruine plavuizen voelen koud aan. Nog wat slaperig worden de benodigdheden voor het aanstaande avontuur bij elkaar gezocht. Vandaag staat de zonsopgang bij de vulkaan Bromo op het programma, gevolgd door de beklimming van de krater van de vulkaan.

Bromo is één van vijf vulkanen die onderdeel uitmaken van het Bromo Tengger Semeru National Park. De vulkanen staan te midden van de Tenggerzandzee, een uitgestrekte zandvlakte. Bromo is met haar 2.400 meter niet de hoogste, maar wel de meest toegankelijke en daardoor de meest bekende vulkaan.


Frisjes
Het voelt ongewoon frisjes aan in buitenlucht. Na een week door Java te hebben gereisd raak je gewend aan klamme nachten waarin het kwik rond de 25 graden blijft schommelen. Nu is met zo’n 10 graden eigenlijk best aangenaam buiten. Voor het hostel staat de chauffeur, getooid met een wollen muts, ongeduldig te wachten bij groene terreinwagen, waarvan de motor een zwaar ronkend geluid maakt.

Gisteravond in de duisternis aangekomen, na Malang aan het eind van de middag te hebben verlaten. De rit over smalle wegen door tientallen dorpen, laverend tussen de bromfietsen, scooters en loslopend vee nam meer dan drie uur in beslag. Wetende dat de afstand circa 80 kilometer bedraagt kan worden verondersteld dat de infrastructuur op Java niet optimaal is.

20150613 - Java - 564

Filerijden
Samen met de chauffeur en de gids, die zich als Frans voorstelt, rijden we over de hobbelige weg richting Cemoro Lawang, het dorp dat de toegangspoort tot het park vormt en van waar uit Mount Bromo duidelijk is te zien. Naarstig is er nog getracht om een accommodatie in dit dorp te vinden, echter bleek alles volgeboekt te zijn, hetgeen de wenkbrauwen deed fronsen. Nu is duidelijk waarom; de zaterdagnacht is het meest populaire moment in de week voor, met name binnenlandse, toeristen om de vulkaan te bezoeken. Al snel komen we tot stilstand en sluiten we achter aan bij een eindeloze rij van 4×4 wagens. De ronde koplampen van de wagens in de file verlichten het halve dorp. Door de berm schieten snorfietsers met passagiers achterop die zich klampachtig vasthouden aan beugels achterop de machine, in een poging de rij wachtenden te omzeilen. De flessenhals blijkt het ticket office te zijn, waar de entree voor het park dient te worden voldaan. Voor buitenlanders ligt de entreeprijs, zo’n 20 euro, tien keer hoger dan voor Indonesiërs.

Op zoek naar het beste plekje
Bezorgd kijkt Frans door de kleine raampjes naar buiten, terwijl de chauffeur behendig zijn voertuig manoeuvreert over de slingerende weg. Rijen auto’s staan al langs weerszijden van de toch al smalle asfaltweg geparkeerd. Het is al erg druk op het eerste uitkijkpunt, de top van Mount Penanjakan, ondanks dat het nog geen 4.00 uur is. Dit is één van de plekken waar je prachtig uitzicht op Bromo hebt. De menigte weet dat ook. Frans maant de chauffeur wat verder door te rijden op te zoek naar een wat minder druk bezochte plek. Na een kwartier stapvoets verder te zijn gereden besluiten beide mannen dat deze missie niet zal slagen en wordt de 4×4 vakkundig in de rij geparkeerd.

20150614 - Java - 663

Het volgen van de stroom dik ingepakte Indonesiërs maakt het niet moeilijk om het uitzichtpunt in het donker te vinden. Tientallen mensen staan al ongeduldig te wachten achter het hek. Na een korte verkenning is de conclusie dat de beste plaatsen al vergeven zijn. Door het struikgewas verlaten we onder het schijnsel van een zaklamp de gebaande paden, op zoek naar dat ene rustige plekje.

20150614 - Java - 566

20150614 - Java - 589

Buitenaards
Fascinerend is het uitzicht. Her en der in de vallei zijn lichtjes zichtbaar, tegen een heldere hemel met smalle strook oranje gele gloed. Bergtoppen zijn gehuld in nevel.

We komen uit op een plekje waar nog geen tien mensen staan die in alle stilte genieten van het fenomeen. Met de minuut wordt het lichter, de eerste zonnestralen prikken door net boven de horizon uit en zoeken hun weg naar de aarde. Ook Bromo, overigens is het niet de op een molshoop lijkende vulkaan die vaak bij foto’s vaak op de voorgrond staat maar degene links daarvan, oogt mysterieus in een veld van nevel.

20150614 - Java - 601

Druk wordt er vanuit alle hoeken gefotografeerd. Selfiesticks hangen onafgebroken in de lucht om breed lachende gezichten verschuild onder dikke mutsen vast te leggen. De zon is inmiddels op waarmee de temperatuur meerdere graden omhoog schiet. Langzamerhand is de massale terugkeer naar het wagenpark begonnen om richting het tweede onderdeel van deze ochtend te gaan; de daadwerkelijke beklimming van de vulkaan. Ook de afdaling is filerijden. Het uitzicht is echter een behoorlijk stuk aangenamer dan in de wei grazende koeien langs de gemiddelde Nederlandse snelweg.

20150614 - Java - 642

Halverwege de afdaling stelt Frans voor nog even te stoppen bij een heuvel om vanaf daar een ander perspectief van de omgeving te krijgen. Daarvoor moet een pittige klim met een hoog stijgingspercentage door mul zand worden gemaakt. Een bruidspaar met hun gevolg komt net naar beneden gegleden. Haar voorheen spierwitte jurk heeft een iets donkere tint gekregen. Bijzondere bruidsfoto’s zijn het zeker geworden, hetgeen wel blijkt als we de top van de heuvel hebben bereikt. Een wijds uitzicht over het gebied is de beloning. In de vallei is het konvooi van voertuigen zichtbaar, die zich als mieren langs de molshoop verplaatsen. Het valt overigens wel op dat het gebied te lijden heeft onder de massa toeristen. Vertrapte planten, plastic flesjes en half verbrand gras. Het ziet er niet fraai uit.

20150614 - Java - 665

Woestijn
Moeiteloos baant de 4×4 zich een weg door het zand over het spoor dat is ingesleten. De bromfietsen, die geen goede grip op de ondergrond krijgen, hebben meer moeite met het terrein en vervolgen stapvoets hun weg naar de voet van Bromo. De omgeving doet niets onder voor een woestijn; zand zover het oog reikt, een strakblauwe hemel en een inmiddels brandende zon. Mannen op paarden, hun gelaat afgeschermd met doeken, maken het plaatje compleet.

20150614 - Java - 682

Acht rijen dik over een afstand van zo’n 200 meter staan de terreinwagens al geparkeerd als we aansluiten. Ook hier zijn we niet alleen. In de verte is de hindoeïstische tempel te zien, geflankeerd door Bromo. Een klein rookwolkje dwarrelt boven de krater uit. Zo onschuldig als het lijkt is het feitelijk niet. Het is een actieve vulkaan, die in 2004 nog tot uitbarsting is gekomen, met twee slachtoffers als gevolg. In 2011 bleef het beperkt tot het spuwen van aswolken, hetgeen destijds het vliegverkeer ernstig ontregelde. Vandaag komt er zo te zien slechts een karig rookwolkje uit de krater tevoorschijn.

20150614 - Java - 683

Beklimming door stofwolken
Frans legt uit dat de wandeling tot de top ongeveer drie kwartier tot een uur in beslag neemt en dat een deel van de tocht ook per paard kan worden afgelegd. Het stoffige zand dwarrelt op als een ruiter langszij rijdt om zijn diensten aan te bieden. Stof blijkt ook meteen het enige onaangename van de gehele wandeling te zijn. Waar op veel plekken de Aziatische toeristen met hun mondkapjes uit de toom vallen behoort het op deze plek tot de standaarduitrusting. Iets na de tempel begint het eerste deel van de klim door het zand, waarbij stofwolken het zicht belemmeren en de omstandigheden verzwaren. Het is lange en bochtige klim. Onderweg passeren we zichtbaar ongetrainde mensen, die al proestend en badend in het zweet, grote moeite hebben met de tocht. De trap, die je naar de daadwerkelijke krater leidt, komt steeds dichterbij. Na een stoffig halfuurtje zien we een rij mensen die staan te wachten om de trap te kunnen bestijgen. Al schuifelend komen de laatste treden voor de top in zicht. Het is er volgepakt, meer dan een mensenmassa is nog niet te zien.

20150614 - Java - 688

Hoogtepunt
Eenmaal door de massa heen gewurmd is wederom het uitzicht fantastisch. Vanuit de diepe krater stijgt een rookwolk omhoog. Met de rug naar de krater gekeerd zijn de tempel, de parkeerplaats en vele ploeterende mensen die nog met de beproeving zijn te zien, omringd door wolken van stof. Hoe verder van de trap, des vrediger het wordt. Lopend op de smalle kraterrand, steeds verder van het gros van de toeristen verwijderd, neemt de pracht van de omgeving en de plek verder toe. Het wordt stil en rustig. Deze plek vormt hiermee eindelijk het zowel letterlijk als figuurlijk gehoopte hoogtepunt.

20150614 - Java - 686

20150614 - Java - 704

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>